dylus12 Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) EDIT: niepoprawny temat Edytowane 13 Lipca 2020 przez dylus12 niepoprawny temat
Accent_Szaj Opublikowano 13 Lipca 2020 Opublikowano 13 Lipca 2020 14 godzin temu, dylus12 napisał: Poszukuję używanego roweru enduro Pierwsza rzecz, to jest forum,my tu nie sprzedajemy rowerów .Tutaj możemy Ci pomóc w wyborze z pośród kilku modeli nad którymi się zastanawiasz. Druga sprawa,to o enduro pytasz tu. 1
PoloSkate Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Witam Zaczynam przygode z mtb , szukam roweru używanego i proszę o pomoc przy podjęciu decyzji . Znalazłem dwa rowery które są chyba warte uwagi , który z nich będzie lepszym wyborem ? Cena ostateczna to 4100zl https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/mountainbike-rockrider-xc500/1456367352-217-303 https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/specialized-epic-comp-carbon-hardtail-29er-mountainbike-groesse-l/1465587111-217-6867
Accent_Szaj Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 4 godziny temu, PoloSkate napisał: który z nich będzie lepszym wyborem ? Ja bym wybrał Spec'a. 1
PoloSkate Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Dzieki za sugestie , ale chciałbym wiedzieć jak większość kolegów ...
komandosek Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 4 godziny temu, PoloSkate napisał: Dzieki za sugestie , ale chciałbym wiedzieć jak większość kolegów W pierwszej ofercie masz właściwie nowy rower 1200zl taniej niz w sklepie. Nie wiesz jednak czy zakup został zarejestrowany na kartę decathlon - jesli tak to tylko jej właścicielowi będzie przysługiwać dożywotnią gwarancja. Warto sprawdzić. W drugiej ofercie masz o klasę wyższy rower, ale juz kilkuletni widać ze mocno używany i bez gwarancji. Patrząc po komponentach to ma za sobą kilka sezonów scigania się i na pewno karbonowa rama juz nieraz mocno oberwała. Ja bym go skreślił, takiego efzemplarza nie opłaca sie kupowac. Sprawdził bym czy opcja numer 1 została zarejestrowana na kartę decathlon. Jak nie to możesz zarejestrować paragon na swoją kartę. Poszukal bym też lepszych egzemplarzy rowerów używanych, Twoim celem powinny byc rowery niezużyte, najlepiej takie które nie byly wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem (maraton/xc/zawody)
Accent_Szaj Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 11 minut temu, komandosek napisał: widać ze mocno używany Gdzie to wypatrzyłeś? Na zdjęciach rower jest ledwie umyty i jest na nim woda. Jest nie o klasę a o trzy klasy wyższy(2x droższy jako nowy) Oczywiście nie kupił bym w ciemno,a obejrzał dokładnie. 1
komandosek Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Chyba oblany szlaufem a nie umyty, na mokro gorzej widać rysy. Z dystansem podchodzę do kilkuletnich ram karbonowych, w szosie to może jeszcze ale to nie jest szosa. Karbon nawet jak pęka do dalej jest sztywny. Ta rama karbonowa jest i tym co powoduje ze rower jest tą klasę czy niech będzie 3 klasy wyższy i jednocześnie największą wadą. Obejrzeć można ale z kims kto się na tym zna. Najlepiej by komuś zlecić, np umówić sie w serwisie
Accent_Szaj Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, komandosek napisał: Najlepiej by komuś zlecić, np umówić sie w serwisie To fakt,ale nie przekreślałbym go tak od razu
Winkiel Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, planuje w tym tygodniu zamówić Meride Big Nine 500 Lite z 2021 roku. Niestety mam dylemat co do wyboru rozmiaru ramy. Mam ok. 168-170cm wzrotu i kalkulator Meridy wskazuje na początek rozmiaru M. Niestety modele z 2020 w okolicznych sklepach zostały wyprzedane i nie mam się jak przymierzyć do roweru. W takim przypadku lepiej wybrać ramę S i ew. skorygować rozmiar dłuższym mostkiem i ew. sztycą z offsetem czy rozmiar M? Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez Winkiel
komandosek Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Nie brac Merida w ogole i kupic Gianta/Treka bo tam są rozmiary połówkowe. Dobry dobór ramy jest ważniejszy niż model roweru 1
Winkiel Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) Niestety Giant nie ma żadnych ciekawych propozycji w tym przedziale cenowym. Jaki model Treka w takim razie jest warty uwagi w tym przedziale? (mogę ew. trochę dołożyć). W treku niestety też mieszczę się w dwa przedziały M i M/L Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez Winkiel
komandosek Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 14 minut temu, Winkiel napisał: Niestety Giant nie ma żadnych ciekawych propozycji w tym przedziale cenowym. Jaki model Treka w takim razie jest warty uwagi w tym przedziale? (mogę ew. trochę dołożyć). Wpierw przejedz sie do dalszego sklepu i sprawdź jak meridy leżą. To ze jestes między rozmiarami dokładnie moze sugerować ze zaden z "sąsiadujących" rozmiarów NIE jest dobry... Ale tylko sugerować. W gre wchodzi nie tylko wzrost ale i proporcje ciała, chocby długość tułowia czy dlugość rąk. Długość nóg tez jest ważna. W Skach zwykle jest korba 172.5 mm jesli jesteś miedzy rozmiarami to moze miec to ogromne znaczenie - mowie z doświadczenia po czasie poczułem ze w/w rozmiar dla mnie lepszy. Jak wyprawa do dalszego sklepu nie zakończy sie sukcesem to wtedy można myśleć o alternatywach a najlepiej przymierzyć je na miejscu. Kupno roweru w ciemno kiedy definitywnie jesteś pomiędzy rozmiarami to za duze ryzyko A i w sumie to Giant ma tu cos ciekawego na 2021 może warto sprawdzić. Nowość wiec powinna byc u dealera Gianta https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-slr-29-2-2021 Każdy producent ma też inaczej trochę wyskalowane rozmiary wiec u niektórych nie bedziesz mial takiego problemu bo z rozmiarowki będzie jasno wynikało jaki rozmiar dla Ciebie 1
Accent_Szaj Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 13 godzin temu, Winkiel napisał: Meride Big Nine 500 Lite z 2021 Przy Meridzie weź mniejszy rozmiar. Dość wysoko mają rury górne i łatwo o wypadek Kolejna rzecz że przy XC zawsze bierze się mniejszy,jest zwinniejszy i łatwiej na trasie się podeprzeć,czy nawet zaskoczyć. Inną sprawą jest Merida o której mówimy. Bardzo słaby amor i napęd. Poczytaj jak ludzie narzekają na SX. Jak na 5k mogli się bardziej postarać. Zobacz sobie na Kellys Gate 1
paszczak Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Koledzy gdzie widzieliście specyfikację Meridy 500 lite na 2021?
Accent_Szaj Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 26 minut temu, paszczak napisał: Meridy 500 lite na 2021 Na stronie producenta masz najaktualniejsze modele https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1571/bignine-500-lite 1
paszczak Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 4 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Na stronie producenta masz najaktualniejsze modele https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1571/bignine-500-lite No ale to jest model na 2020 - i najsłabsze w nim są hamulce... 34 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Bardzo słaby amor i napęd. Poczytaj jak ludzie narzekają na SX. Jak na 5k mogli się bardziej postarać. Tam jest praktycznie pełna grupa Deore...
Accent_Szaj Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 6 minut temu, paszczak napisał: Tam jest praktycznie pełna grupa Deore... Oooo, to podeślij specyfikacje. 1
paszczak Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Proszę https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1571/bignine-500-lite#specifications
Accent_Szaj Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 32 minuty temu, paszczak napisał: Proszę No napęd poprawili,ale.... Heble dalej padaka jak na 5k!Amor też jak na tą cenę szału nie ma. Odnośnie napędu,to Gate 50 ma już XT,więc dalej mając do wyboru Meride,albo Kellys'a brałbym tego drugiego Jeszcze zobaczył bym co tam zostało w Decathlon'ie 1
Winkiel Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Linki które podsyłaliście są do Big Nine 500 Lite z 2020 roku. Modelu na 2021 niestety nie ma jeszcze na oficjalnej stronie Meridy. Więcej informacji na tego modelu jest tutaj: Rowery można już zamawiać jednak odebrać będzie je można dopiero we wrześniu/październiku.
komandosek Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Winkiel napisał: Linki które podsyłaliście są do Big Nine 500 Lite z 2020 roku. Modelu na 2021 niestety nie ma jeszcze na oficjalnej stronie Meridy. Więcej informacji na tego modelu jest tutaj: Rowery można już zamawiać jednak odebrać będzie je można dopiero we wrześniu/październiku. bez sensu miesiąc czekać. https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8558253.html Tu masz idealnie w Twoim rozmiarze (M jest wyskalowane 165-174 zostały 2 sztuki wiec sugeruje sie streszczać 4 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Przy Meridzie weź mniejszy rozmiar. Dość wysoko mają rury górne i łatwo o wypadek Kolejna rzecz że przy XC zawsze bierze się mniejszy,jest zwinniejszy i łatwiej na trasie się podeprzeć,czy nawet zaskoczyć. Inną sprawą jest Merida o której mówimy. Bardzo słaby amor i napęd. Poczytaj jak ludzie narzekają na SX. Jak na 5k mogli się bardziej postarać. Zobacz sobie na Kellys Gate To jest własnie kwestia długości tułowia i rąk. Mój kolega z którym jeżdżę rozmiarowo powinien mieć M ewentualnie M/L bo jest w górnej granicy M ale jezdzi na L właśnie z powodu długich rąk - czuje się jakby siadł na holenderkę z koszem na "swoim" rozmiarze natomiast ja jestem na górnej Granicy M i Mka jest dla mnie idealna, jakby mi ktoś zrobił rower na miarę Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez komandosek 2
Accent_Szaj Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Winkiel napisał: Big Nine 500 Lite z 2020 To co podesłał kolega są z 2021, już na Deore i Manitou. W dalszym ciągu nie warte swojej ceny,a już na pewno nie czekania przez miesiąc i zakup po sezonie. Lepiej już dołożyć do tego. Świetna,rama,amor . Dobry napęd i wieczna gwarancja. Godzinę temu, komandosek napisał: bez sensu miesiąc czekać. https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8558253.html 1
paszczak Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Tak, trzeba przyznać że XC500 z Deca jest niezły - ramka fajna, amor lepiej niż dobry, całość bardzo sensowna, ale już wykracza nam poza ten wątek bo kosztuje 5299 - czyli jest o prawie 500 zł droższy od Meridy. I tak dokładając kolejne 500zł możemy mieć jeszcze lepiej i jeszcze lepiej a za ok 10k to już na prawdę sensowne rowery są
komandosek Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Meridy nie ma. Czekać do września albo i do pazdziernika... 1
Rekomendowane odpowiedzi