Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Gdzie wyczytałeś że ma prostą? 
Martes tak sępi info, że osie QR dopatrzyłem się na zdjęciach

Martes chyba placi pracownikom za kazde slowo opisu . Obydwa maja taperowana rame tyle ze w elektryku jest powietrze 140mm. Tak sobie teraz mysle ze kato wyjdzie mnie 4050zl na starcie ale do tego amor, sztyca myk-myk, pewnie z czasem hamulce. Jak nic jestesmy juz przy 6k.

Tymczasem ebike jest za niecale 11 tys (normalnie sa za 15/16tys) i wlasciwie nic tam nie musze zmieniac. Chyba sie szarpne za ta cene bo 15 bym nie fal. Wiec albo teraz albo nigdy

Jak zostane hardkorem to zawsze moge jechac bez silnika a na reszte sytuacji bedzie uniwersalny rower "na lata". Dobrze to sobie zracjonalizowalem ??
Opublikowano
Godzinę temu, Kubak82 napisał:

Dobrze to sobie zracjonalizowalem emoji38.png??

Jak masz tyle kasy,to "why no?",ale z e-bike Ci już nic nie poradzę,bo tam trzeba wiedzieć również o silnikach,tu @leszcz liznął co nieco ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Wertowałem sobie ogłoszenia na forum i takie coś mi wpadło w oko

Nie wiem skąd kolega @bazyl33 jest,bo tego nie napisał,ale rower godny uwagi

Jak sie ktoś znajdzie to pójdzie w Polskę. Od momentu jak kupiłem szosę to stoi i sie kurzy tylko. 

Opublikowano

ale z e-bike Ci już nic nie poradzę,bo tam trzeba wiedzieć również o silnikach,tu [mention=7609]leszcz[/mention] liznął co nieco

Tak czy siak dzięki za dotychczasowe rady!

Jak sie uda w tym tygodniu odebrac sprzet i o ile pogoda (i żona) pozwolą to kolejny weekend szykuje sie znowu w siodelku
Opublikowano

dzięki

Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu ;)

i żona) pozwolą

Zabierz ja że sobą :)

Opublikowano

cześć, 

rozglądałem się za tańszymi rowerami, nawet zapytałem już w podpowiednim temacie, ale otrzymałem propozycje zakupu Unibike Flite 2020 (https://www.unibike.pl/flite29.html) za 4200 złotych, czy ten rower jest wart tych pieniędzy czy może lepej zainteresować się czymś innym? z góry dzięki za pomoc. 

Opublikowano
16 minut temu, Prymus napisał:

czy ten rower jest wart tych pieniędzy

Świetny rower.Jak to tylko dwie rzeczy mi nie leżą. 1x i amor.Poza tym 

Bardzo fajna rama,bardzo dobry napęd Shimano SLX 7100 12x 34T - 10-51 i świetne heble M6000!

Ja bym brał za te 4200

Opublikowano

Witam po raz pierwszy jako nowy użytkownik forum :)

Od razu przejdę do rzeczy. Noszę się z zamiarem kupna roweru ale potrzebuje rady, gdyż im bardziej zacząłem się rozglądać tym bardziej nie wiem na co się zdecydować. Byłem ostatnio w Świeradowie i pojeździłem po tamtejszych singletrackach i się zauroczyłem tymi trasami jak i rowerem. Wypożyczyłem fulla Trek Fuel ale nie pamiętam dokładnie który model. Rower rewelacyjny no i tu się kieruję, że chciałbym mieć pełną amortyzację. Ogólnie mieszkam pod Łodzią i nie wykorzystam pełnego potencjału roweru enduro ale jak kiedyś wybiorę się w góry to nie wiem czy XC mi wystarczy do zjazdów i skoków. Szukam pewnego kompromisu a więc chyba Trail. Budżet jaki sobie założyłem to ok 5k zł +/- 1k. Mam 177cm wzrostu i ok 72kg wagi. Zaciekawiły mnie Rockridery z decathlona ale też mógłbym się skusić na jakiś używany rower lepszej klasy. Już mi głowa pęka od ilości ofert i nie wiem na co się zdecydować. Doradzicie coś ciekawego?

Opublikowano
20 minut temu, tamahawk napisał:

jak kiedyś wybiorę się w góry to nie wiem czy XC mi wystarczy do zjazdów i skoków

Jak kiedyś (2-3 razy w roku?) wybierzesz się w góry to może lepiej na miejscu wypożyczyć rower za kilkadziesiąt złotych? A do okolicznych jazd kupić coś dopasowanego do częstszych jazd.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, tamahawk napisał:

jakiś używany rower lepszej klasy

tak bym zrobił właśnie

trail to jest strzał w 10 w twoim przypadku

za 4k spokojnie znajdziesz markowego traila, np Specialized - miałem - polecam. Za 3700 wyrwałem Specialized Stumpjumper 29er FSR na FOXach. Ważył 12kg. Potem go skonwertowałem na 30kg ebika, śmigał 2 lata i sprzedałem. Zero problemów z rowerem mimo tak ciężkiego życia jakie miał u mnie.

Edytowane przez leszcz
Opublikowano
50 minut temu, tamahawk napisał:

mógłbym się skusić na jakiś używany rower lepszej klasy.

Poszperaj po olx w swojej okolicy i podeślij parę ofert do oceny 

Opublikowano (edytowane)

z ciekawszych propozycji z mojego województwa tylko to mi przykuło oko:

https://www.olx.pl/oferta/cube-pro-stereo-120-rozmiar-l-CID767-IDG1WIh.html#a4f4eec0f5;promoted

Jakoś bardzo mi się nie spieszy z kupnem roweru. Tak na prawdę im później, tym większy mógłbym mieć budżet. Lepiej już teraz polować na jakieś okazje czy może wstrzymać się do zimy?

Edit. 

Ten sam sprzedawca ma jeszcze takie coś:

https://www.olx.pl/oferta/marine-rift-zone-1-2019-rozm-l-CID767-IDFRYdA.html#c5f979e12e

Edytowane przez tamahawk
Opublikowano
18 godzin temu, tamahawk napisał:

Budżet jaki sobie założyłem to ok 5k zł +/- 1k

Ja bym przeskoczył do działu 5k+. Rowery które posylasz za 4k są zacne,ale jak masz większy budżet nawet o 2k,to możesz kupić naprawdę świetny używany rower.

Opublikowano

Cześć wszystkim,

przejrzałem powyższe rozmowy ale nie znalazłem takiego porównania.

Mam na oku rower polecany przez niektórych z Was:

https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc/level-9-0-czerwony-bialy-polysk

Alternatywą dla niego jest:

https://www.specialized.com/pl/pl/rockhopper-elite-29/p/184112?color=&searchText=91520-4502

Obydwa da się kupić w okolicach 4100 - 4300 zł. Jednak zupełnie nic mi nie mówi specyfikacja. Mam rozumieć że razem ze Specialized dostane super ramę, ale osprzęt do wymiany za jakiś bliżej nieokreślony czas, a jak wybiorę Kross'a to dostanę gorszą ramę ale lepszy osprzęt?
Oraz który amortyzator w tych rowerach jest lepszy?

Opublikowano
1 godzinę temu, davmrgl napisał:

Mam rozumieć że razem ze Specialized dostane super ramę

Źle rozumiesz ;)

Spec w porównaniu do 9.0 jest o 2-3 klasy niższy.

Wszystko w Kross masz lepsze.

Amor,heble,sztywne osie ramę Itp itd

• Pomógł 1
Opublikowano
8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Źle rozumiesz ;)

Spec w porównaniu do 9.0 jest o 2-3 klasy niższy.

Wszystko w Kross masz lepsze.

Amor,heble,sztywne osie ramę Itp itd

Dziękuję za konkretną odpowiedź :)

Opublikowano
17 minut temu, davmrgl napisał:

Dziękuję

Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

jestem tu nowy (pierwszy post), szukałem czytałem i mam jeszcze większy niż mętlik w głowie.

Otóż zafiksowałem się na Meridę Big Nine 500 lite (2021), ale jak czytam wpisy to zastanawiam się czy to najlepszy wybór.

Widzicie jakąś lepszą alternatywę, wartą rozważenia?

Wracam po 15 latach na rower i na początek odbudowuję formę w przyszłym roku planuje starty w wyścigach, ale z zamysłem na ukończenie (niż super walkę o pozycje). Dzięki za wszelkie wskazówki.

Edytowane przez szmeru
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, szmeru napisał:

Witam wszystkich,

jestem tu nowy (pierwszy post), szukałem czytałem i mam jeszcze większy niż mętlik w głowie.

Otóż zafiksowałem się na Meridę Big Nine 500 lite (2021), ale jak czytam wpisy to zastanawiam się czy to najlepszy wybór.

Widzicie jakąś lepszą alternatywę, wartą rozważenia.

Wracam po 15 latach na rower i na początek odbudowuję formę w przyszłym roku planuje starty w wyścigach, ale z zamysłem na ukończenie (niż super walkę o pozycje). Dzięki za wszelkie wskazówki.

A jest już model na 2021r wstaw link

Też chciałem meride big nine 500 limited,2020 ale kupiłem ROCKReider XC 500 używany,wydałem mniej kasy a jestem zadowolony,koledzy z forum pomogli wybrac

37 minut temu, szmeru napisał:

Edytowane przez Piter7707
Opublikowano
2 godziny temu, szmeru napisał:

zafiksowałem się na Meridę Big Nine 500 lite (2021),

Co Ci się tak spodobało w tym rowerze?

Jak za tą kasę to.

Bardzo słabe hamulce

Przeciętny amor

Napęd przeciętny,choć na plus 2x

Co do ramy. Piękna i generalnie rower robi wrażenie.

Jedynie cena jest nieadekwatna 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Co Ci się tak spodobało w tym rowerze?

rama przede wszystkim plus testy Szaja (co prawda model sprzed bodaj 2 lat, ale zmian niewiele, no i sztywne osie.

Choć jak napisałem wracam do roweru po 15 latach, a mój ostatni to Fuji z prehistorii na 26' i przerzutką altus - o reszcie osprzętu nie warto wspominać. Przez ten czas nie miałem praktycznie kontaktu z rynkiem i nowinkami - dlatego teraz wszystko to zupełna nowość i nauka na nowo (sztywna oś, itp.).

Bardzo słabe hamulce

Przeciętny amor

Napęd przeciętny,choć na plus 2x

Ważę 79 kg przy 180 cm, ale właśnie zaczynam pracę na schudnięciem - więc o ile heble słabe to na początek wydają się być ok. To będą moje pierwsze hydrauliczne.

Co do ramy. Piękna i generalnie rower robi wrażenie.

Rama zwłaszcza w niebieskim kolorze jest przepiękna.

Zastanawiam się jeszcze nad: Unibike Flite 29 i Kellisem Gate 50, ale tam ramy chyba "gorsze".

Ogólnie mętlik totalny, nie chce kupić roweru oczami.

Edytowane przez szmeru
Opublikowano
17 minut temu, szmeru napisał:

jeszcze nad: Unibike Flite 29 i Kellisem Gate 50, ale tam ramy chyba "gorsze".

Nie gorsze,a brzydsze ;)

Osprzęt troszkę lepszy,ale nie o tyle żebyś nie wybrał Meridy 

Wiesz o jej wadach i tak jak powiedziałem wcześniej 

35 minut temu, Accent_Szaj napisał:

rower robi wrażenie.

Opublikowano (edytowane)

od około 2 miesięcy szukam dla siebie roweru. Byłem dzisiaj obejrzeć Meride 300 Lite na 2021. Rower spoko ale ten kolor... na zdjęciach prezentuje się lepiej niż w rzeczywistości. Przy okazji przymierzyłem się do gate 30 i jakoś lepiej mi leży niż Merida. Nowe Gate`y mają mieć bardzo zbliżoną geometrie do hackerów a ten najlepiej mi pasuje ze wszystkich. W moim zestawieniu mam więc kilka rowerów plus to co jeszcze się na rynku nie pojawiło a udało mi się zdobyć jakieś informacje. Kupuje oczami więc bardzo dużą uwagę zwracam na malowanie. 

1. Kellys Gate 50 kellys-gate-50-29-2074018-1600x1066.jpg

+ Piękne malowanie 

+ Rockshox Recon

+ napęd 2x11

+ fajna geometria

- cięższy od Meridy 

- nie do kupienia w rozmiarze M. otchłań internetu przeszukana.  

@ minusy wypisałem trochę na siłe. Wersja druga malowania jakoś mi nie leży jakiś taki gumowy kolor. Chociaż i tak lepszy niż Merida 300 Lite 

2. Merida BigNine 500 Lite 109069021_3447373075272775_4954400837290

+ Nie wiem czy nie najlepsze malowanie ze wszystkich. Póki co jeszcze nie widziałem na żywo. 

+ Rama  Meridy ze szlifowanymi spawami to jest majstersztyk 

+ Manitou Markhor Comp lepszy rydz niż nic

+ napęd 2x11

+ Koła i opony. 

- prawie 5k PLN a miałem szukać za 4k

- hamulce

3. Kellys Gate 30 product_preview_image.jpg

+ Cena

+ napęd 2x10

+ 2 sztywne osie w tej cenie to rzadkość. 

- Malowanie. Biały jeszcze ujdzie ale ten zgniły zielony to dramat. 

- Suntour XCR32 LOR Air

- swoje waży. 

Zgniła zieleń to mat widziałem na żywo pytanie jak z białym mat czy połysk. 

4. Merida BigNine 300 Lite merida-bignine-300-lite-2021-morskiczarn

+ napęd 2x10 

+ rama 

+ Koła i opony

- Suntour XCR32 LOR Air

- malowanie na zdjęciach fajnie ale na żywo to wygląda słabo naprawdę słabo. 

4. Unibike FLITE flite29_t.jpg

+ najlepsze heble ze wszystkich.

+ SLXy  

- Suntour XCR32 LOR Air

+/- Napęd 1x

- matowe malowanie. 

- Hałas w piaście wtf? 

Nie łatwo będzie coś wybrać. Trzeba jeszcze trochę poczekać Nowe gate`y będą droższe od poprzednich. Merida jeszcze nie pokazała swoich zwykłych BigNine 500. Gdybym znalazł gdziekolwiek rower z 1 miejsca chyba bym się jednak nie zastanawiał. 

Reszty producentów jakoś nie oglądałem tak szczegółowo mam wrażenie że nie dolecieli do tej półki. A rozwiązania typu Gołe linki pod supportem na ślizgaczach są dla mnie nie do przyjęcia. Może ma ktoś jeszcze jakieś propozycje. Rockrider odpada bo mi się po prostu nie podoba. 

Edytowane przez pysq86
Opublikowano

@pysq86

Mam srebrną 500 Lite, widziałem też zieloną 2019 i te szlifowane spawy to nie jest żaden majstersztyk. Dospawana ośka z tyłu do widelca... Hydroformowane rury rzeczywiście wyglądają ładnie i pewnie tańsze rowery mają brzydkie spawy ale jako użytkownik 500 Lite to jakoś szczególnego wrażenia to na mnie nie zrobiło.

Gdyby chcieli to mogliby ją naprawdę ładnie wyszlifować a tak to tylko lekko lizneli po spawach i to wszystko.