Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ares To można pójść jeszcze dalej i powiedzieć, ze całościowe dywagacje odnośnie rowerów do 5 tys są absurdalne i niedorzeczne, jako, że mają one aluminiowe ramy mniej więcej takie same i osprzęt również bez rewelacji podobny. 

Dlatego też jak masz na rower 5 tys to miej drugie tyle aby go upgradować. Wybór nie będzie wówczas wielkim problemem. Jak masz na styk zawsze jest problem. Łatwo powiedzieć coś jest na rzeczy.

Opublikowano (edytowane)

W rowerach za 5K i mniej się patrzy w co są wyposażone i unika jak ognia marek typy Spec czy inne Treki. A dokładać do nowych rowerów zawsze można tylko nie każdy to potrzebuje. Biorąc pod uwagę tegoroczne modele dla przykładu co mamy. Spec katalogowo 6,2K;  amor to wiotka, ciągle psująca o ile w ogóle działa gnąca się padaczka, osprzęt to całkiem jak ciężka sowiecka stal w najpodlejszym technicznym wykonaniu czyli SX, najpodlejsze hamulce, byle jakie koła. XC 500 nie dość, że tańszy o tysiak choć przyjmijmy, że Spec był by z upustem o ten 1K to mamy; Dobry już amor czyli Reba, kompletny i solidny napęd GX, jednak nieco lepsze hamulce choć to Levele Srama, bardzo dobry set systemowych kół Sunringle. Naprawdę nie wiem jaką logiką trzeba się kierować by w przypadku tych 2 modeli podniecać się "jakością" ramy. Ale to nie moje pieniążki i nie mój cyrk wiec nic więcej nie mam do dodania. Zupełnie nie wnikam też w dywagacje czy lepsze 2x czy nie i czy gdzieś są do dostania modele z ubiegłego roku bo to nic nie zmienia. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

Jak zwykle wypowiadają się wszystkowiedzący fachowcy, którzy ani jednego ano drugiego roweru na oczy nie widzieli Teoria nie poparta praktyka i wróżenie z fusów.
Ja proponuje zainteresowanemu jednak wziąć dzień wolnego i porównanie tych rowerów osobiście.

Opublikowano
2 godziny temu, Ares napisał:

W rowerach za 5K i mniej się patrzy w co są wyposażone i unika jak ognia marek typy Spec czy inne Treki. A dokładać do nowych rowerów zawsze można tylko nie każdy to potrzebuje. Biorąc pod uwagę tegoroczne modele dla przykładu co mamy. Spec katalogowo 6,2K;  amor to wiotka, ciągle psująca o ile w ogóle działa gnąca się padaczka, osprzęt to całkiem jak ciężka sowiecka stal w najpodlejszym technicznym wykonaniu czyli SX, najpodlejsze hamulce, byle jakie koła. XC 500 nie dość, że tańszy o tysiak choć przyjmijmy, że Spec był by z upustem o ten 1K to mamy; Dobry już amor czyli Reba, kompletny i solidny napęd GX, jednak nieco lepsze hamulce choć to Levele Srama, bardzo dobry set systemowych kół Sunringle. Naprawdę nie wiem jaką logiką trzeba się kierować by w przypadku tych 2 modeli podniecać się "jakością" ramy. Ale to nie moje pieniążki i nie mój cyrk wiec nic więcej nie mam do dodania. Zupełnie nie wnikam też w dywagacje czy lepsze 2x czy nie i czy gdzieś są do dostania modele z ubiegłego roku bo to nic nie zmienia. 

Oczywiście, że XC 500 jest lepiej wyposażony ale jak ktoś mimo wszystko kieruje się estetyką i z góry wie, ze będzie miał w miarę szybko kasę na dobre nowe koła, napęd i kilka innych lekkich komponentów to może wybierze Speca ( z rabatem rzecz jasna ) i sobie to wymieni. Wówczas Spec zostanie uszlachetniony.

Taka dygresja odnośnie hamulców Level TL. Ja jestem z nich bardzo zadowolony i jak będę wymieniał to na Level Ultimate ( czasami są na nie 50% upusty ). A te Level TL porównuje do XTR 9100 ( w obu klocki żywiczne od nowości ) - i Levele wiele od nich nie odbiegają. Złego słowa nie mogę powiedzieć. Hamuję jednym palcem. Zauważyłem, ze na forach niejako automatycznie przyszły użytkownik Leveli zamierza je od razu wymieniać na xt lub slx. Podobnież z oponami - wszelakie fast tracki - co to to nie - mają być zawsze różne schwalbe i maxxisy. 

Opublikowano
2 minuty temu, johankalvatn napisał:

Oczywiście, że XC 500 jest lepiej wyposażony ale jak ktoś mimo wszystko kieruje się estetyką i z góry wie, ze będzie miał w miarę szybko kasę na dobre nowe koła, napęd i kilka innych lekkich komponentów to może wybierze Speca ( z rabatem rzecz jasna ) i sobie to wymieni. Wówczas Spec zostanie uszlachetniony.

Taka dygresja odnośnie hamulców Level TL. Ja jestem z nich bardzo zadowolony i jak będę wymieniał to na Level Ultimate ( czasami są na nie 50% upusty ). A te Level TL porównuje do XTR 9100 ( w obu klocki żywiczne od nowości ) - i Levele wiele od nich nie odbiegają. Złego słowa nie mogę powiedzieć. Hamuję jednym palcem. Zauważyłem, ze na forach niejako automatycznie przyszły użytkownik Leveli zamierza je od razu wymieniać na xt lub slx. Podobnież z oponami - wszelakie fast tracki - co to to nie - mają być zawsze różne schwalbe i maxxisy. 

bez sensu kupować nowy rower z myślą że zaraz wymienisz koła napęd i jakieś inne elementy. Koszt jest z kosmosu. 

Opublikowano
17 godzin temu, komandosek napisał:

Na 100% w karcie gwarancyjnej sa na to wykluczenia. No i wtedy wymienione cześci podlegają swoim gwarancjom które też pewnie maja swoje wykluczenia (np montaż przez serwis?)

Ciężko sobie choćby wyobrazić realizację gwarancji na stery skoro wrzuciłeś samemu inny amortyzator. W karcie gwarancyjnej speca : 

Czego nie obejmuje niniejsza Gwarancja?

"•             Dokonywanie niewłaściwych zmian lub montaż komponentów, części czy akcesoriów, które pierwotnie nie były przewidziane do montażu lub nie są kompatybilne z Produktem."

Jeśli chodzi o Speca to tam gdzie kupiłem rower ( sklep i serwis ) aż palą się do wymiany w moim Epicu tego co mam obecnie na to co przykładowo to co ma topowy Epic za horrendalne 40kilka tys. A sama rama zostaje. I gwarancja na nią. A na wymienione topowe komponenty i tak jest swoją drogą jako nowe części. 

Ale oczywiście kiedyś jak zamierzałem kupić fulla xc Meridy  ( podstawowy model karbonowy ), który był wyposażony w hamulce slx i zapytałem czy jak przy kupnie u nich w serwisie mogą mi wymienić te slx na xt to usłyszałem głupią formułkę o bezwzględnej utracie gwarancji. Na głupotę nie ma rady. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, turzol napisał:

Jak zwykle wypowiadają się wszystkowiedzący fachowcy, którzy ani jednego ano drugiego roweru na oczy nie widzieli emoji16.pngTeoria nie poparta praktyka i wróżenie z fusów.
Ja proponuje zainteresowanemu jednak wziąć dzień wolnego i porównanie tych rowerów osobiście.

o kim mówisz szanowny Panie? :) 

Ja co prawda speca tylko macałem ale xc500 i miałem i jezdziłem nawet. Tylko w tym roku zaliczyłem nim... tak z 5 razy masyw Ślęży, 2 razy Srebrną Górę, tak z 6 razy spokojnie single w górach kaczawskich, jakieś tam single z Glacenisa raz, i więcej nie pamiętam ale coś by sie jeszcze znalazło. A była pandemia i lockout lasów :) Teraz w długi weekend na pewno pojade na single w Jakuszycach i co tam wymyśle sobie

Edytowane przez komandosek
Opublikowano
Teraz, komandosek napisał:

bez sensu kupować nowy rower z myślą że zaraz wymienisz koła napęd i jakieś inne elementy. Koszt jest z kosmosu. 

Zależy od tego co chcemy. Mój rower ujął mnie kolorystyką i ramą z karbonu i brainem ( przód i tył ). Od początku wiedziałem, że kierownicę, sztycą, siodło oraz osprzęt w niedalekiej przyszłości wymienię na nowy. Mogę również upgradować koła ( bo już mam obręcze karbonowe ) poprzez wymianę piast i szprych co chętnie w serwisie zrobią i dadzą na to dwuletnią gwarancję. I takie było moje założenie od początku.

Opublikowano
Zauważyłem, ze na forach niejako automatycznie przyszły użytkownik Leveli zamierza je od razu wymieniać na xt lub slx. Podobnież z oponami - wszelakie fast tracki - co to to nie - mają być zawsze różne schwalbe i maxxisy. 

Mam podobne odczucia.. tak samo jest z osobami które z góry zakładają ze kupując Speca płaci się za napis na ramie.
Ja z pracy Level TL w rowerze żony jestem bardziej zadowolony niż z MT500 jak i XT M8120, które miałem kilka miesięcy i jedyne co w nich znalazłem pozytywnego to wygląd. Modulacja w tych hamulcach nie istniała, klamki gumowate mimo porządnego odpowietrzania.
Teraz postanowiłem dać jeszce szanse xtr ale głównie ze względu na niska wagę, jeśli nie dadza mi takiego poziomu modulacji jak levele to raczej się pożegnamy.
Ludzie czytają takie dyrdymały powielane przez kogoś kto żyje jeszce w epoce Avidów stad potem negatywne zdanie o heblach Srama.
  • Lubię to! 1
Opublikowano
5 godzin temu, turzol napisał:

Jak zwykle wypowiadają się wszystkowiedzący fachowcy, którzy ani jednego ano drugiego roweru na oczy nie widzieli emoji16.pngTeoria nie poparta praktyka i wróżenie z fusów.

Miałem 2x fulle Speca a widywałem/widuje rowerów tej marki za 20 lat tyle na serwisie, że w życiu tyle nie zobaczysz wiec po co ta gadka. Nie spotkałem nikogo kto polecił by wyrób tej marki z dolnej półki cenowej. W sumie gdyby ktoś się dowiedział co chcesz włożyć do tej prostej jednak ramy to by cię zabił śmiechem. Są fanatycy tej marki, którzy tanich ram od nich kijem by nie tknęli. Po prostu wyznają zasadę owszem wysokiej technologii ale od pewnego pułapu cenowego i samego materiału. Na nich też zapuścisz focha i będziesz bronił taniej ramy jak niepodległości? 

@johankalvatn nie wiem jak się sprawują Levele w XC za to w fullach AM/enduro prawie wszyscy pozbywają się wszystkiego co Srama. Ci ludzie naprawdę w swojej masie nie siedzą na forach. Ostatnio na tripie spotkałem dwóch gości w enduro. Znam specyfikację obu rowerów a tam widzę srebrnego 4 tłoczkowego XTR'a zamiast Codów R. Drugi  też miał Sramolce tylko już na wylocie bo nie dają rady w górach. Być może w xc daje to radę i się sprawdza.  

Nie każdy chce wymieniać w nowych rowerach jak idzie o sklep. Musi być to sklep na topie gdzie robią ludzie, którzy i rozumieją klienta i mają czas na zmiany oraz pozbycie się zamienianego osprzętu. Sam miałem zmiany w moim Specu Enduro jak i też w obecnych fullach ale zdaję sobie sprawy, że to moja fanaberia i nie każdy ma ochotę coś takiego znosić. A wymagania mam dość wygórowane i bezkompromisowe. 

Opublikowano

Enduro a xc to zupełnie inna historia. Jeżdżę w zachodniopomorskim więc full xc to wszystko co ma tutaj sens. Dla wygody. I te levele są w takim zastosowaniu naprawdę wystarczające. Nie jeździłem na code rsc wiec nie mam pojęcia jaką mają siłę hamowania. 

Opublikowano (edytowane)

Ja również jestem w zadowolony z leveli, jedyne miejsca gdzie przedstawałem byc zadowolony to jakies strome trasy enduro ktore na xc nijak sie nie nadają. W takich miejscach ahresywnie dzialajace hamulce shimano maja sens. A przynajmniej czterotłoczkowe wersje leveli z jakis ich wyzszych grup,  nie jak dartmoor ktory do 16kilogramowych rowerow enduro pchał dwutłoczkowe levele i to te najslabsze, dedykowane max do xc.  

Ale,  opinia jak d....  każdy ma swoją. Taki Szajbajk na forum którego gościmy na Glacenisa(single o poziomie trudności lasku Kabackiego) zalecał mykmyka. A na rowerze jezdzi latami. I co tu powiedzieć 

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ares napisał:

Miałem 2x fulle Speca a widywałem/widuje rowerów tej marki za 20 lat tyle na serwisie, że w życiu tyle nie zobaczysz wiec po co ta gadka. Nie spotkałem nikogo kto polecił by wyrób tej marki z dolnej półki cenowej. W sumie gdyby ktoś się dowiedział co chcesz włożyć do tej prostej jednak ramy to by cię zabił śmiechem. Są fanatycy tej marki, którzy tanich ram od nich kijem by nie tknęli. Po prostu wyznają zasadę owszem wysokiej technologii ale od pewnego pułapu cenowego i samego materiału. Na nich też zapuścisz focha i będziesz bronił taniej ramy jak niepodległości? 

Dokładnie takiej odpowiedzi się spodziewałem :) Przypomnę, że to Ty włożyłeś kij w mrowisko, wieszcząc wszystkim koniec ery aluminiowych ram. Ba, nawet wiesz który Chińczyk i jakim migomatem została pospawana rama Chisela. Rower jest 2 lata w ofercie i bynajmniej nie jako zapchajdziura tylko jako kontroferta dla tanich carbonowych ram.Sprzedaje się świetnie, niebawem model 2021 i śledząc to co się dzieje na forach jakoś nie widzę żeby nadszedł zmierzch alu hardtraili z półki premium. W tym sezonie 2 moich znajomych zbudowało sobie szybkie i lekkie XC na tym framesecie, 30 lat w biznesie rowerowym, w zeszłym sezonie startowali na topowych rowerach BMC/Trek. Tak myślę czy nie pojadę do 1 sektora  na najbliższy maraton zabić ich śmiechem bo przecież mieli czelność przesiąść się z plastiku na alu.

Idąc dalej twoim tokiem, mam kilku znajomych, którzy śmigają w bike parkach i po trasach enduro, serwisują rowery w jednym z bardziej znanych serwisów w Beskidzie Śl i wywalali heble Zee lub magurowe Mt7 na rzecz "Sramulców" RSC, ale ja nie widzę powodu aby smarować bez sensu po forach że heble Srama to crap bo potem jeden z drugim to przeczyta i powiela gdzie popadnie.

Opublikowano

Poszukuje roweru dla 11sto latki. Jezdzi w klubie kolarskim MTB, poczatek, ale wyrosla z poprzedniego i chcemy kupic cos dobrego. Niestety okazuje sie ze kupno roweru w tym roku to nie taka prosta sprawa. Wszedzie braki, a juz z małymi ramami jest kompletna klapa.

Dziewczynka ma 140cm (niska) w gre wchodza malutkie ramy, potrzebny porządny osprzęt i amortyzator. Fajnie jak rower będzie wyjsciowo w miarę lekki.

Rozwazam:

https://www.scott.pl/produkt/1040/6965/Rower-Scale-700/

https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-wmn-al-sl-7.0/2461.html?dwvar_2461_pv_rahmenfarbe=BK%2FTQ

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/29760/?colorCode=greenvisibility_tealdark

Będę wdzięczna za podpwiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Aniaaa napisał:

Poszukuje roweru dla 11sto latki. Jezdzi w klubie kolarskim MTB, poczatek, ale wyrosla z poprzedniego i chcemy kupic cos dobrego. Niestety okazuje sie ze kupno roweru w tym roku to nie taka prosta sprawa. Wszedzie braki, a juz z małymi ramami jest kompletna klapa.

Dziewczynka ma 140cm (niska) w gre wchodza malutkie ramy, potrzebny porządny osprzęt i amortyzator. Fajnie jak rower będzie wyjsciowo w miarę lekki.

Rozwazam:

https://www.scott.pl/produkt/1040/6965/Rower-Scale-700/

https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-wmn-al-sl-7.0/2461.html?dwvar_2461_pv_rahmenfarbe=BK%2FTQ

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/29760/?colorCode=greenvisibility_tealdark

Będę wdzięczna za podpwiedzi.

Pozdrawiam

A na kiedy musisz miec? Sam nie mam takich wyzwań jeszcze ale moj dobry kolega składał rower dla córki do startów w mtb. Dla tak malego dziecka waga roweru jest kluczowa bo stanowi on duzy %całej masy. Najlepiej by było złożyć rower samemu - jesli czas bardzo mocno nie goni a mysle ze nie skoro zawodów nie ma. 

Rame możesz zamowic z aliexpress, tylko karbon nie moze byc lakierowany -  lakierowany jest traktowany jako gotowy produkt za ktory trzeba uiścić cło. Sztyca kierownica mostek tez karbon a naped koniecznie z kasetą o najmniejszej zebatce 10s - micro spline albo XD. Te są znacznie lżejsze. Koła jak najlżejsze i lekki powierzny amortyzator. Z korbą o krótkich ramionach bedzie największy problem,  jak chcesz to podpytam kolegę gdzie w końcu udało mu się załatwić 

Opublikowano
18 minut temu, Aniaaa napisał:

Dziewczynka ma 140cm (niska)

Mam syna w jej wieku i na 27,5 jest jeszcze za mały(ma 145cm).Też strasznie mi truje,że jego rower jest za mały,a ja nie chcę przejściówki(24").Mimo wszystko postanowiłem się wstrzymać

Z tych rowerów co posłałaś jedynie Canyon jest godny uwagi 

Opublikowano
8 godzin temu, komandosek napisał:

A na kiedy musisz miec? Sam nie mam takich wyzwań jeszcze ale moj dobry kolega składał rower dla córki do startów w mtb. Dla tak malego dziecka waga roweru jest kluczowa bo stanowi on duzy %całej masy. Najlepiej by było złożyć rower samemu - jesli czas bardzo mocno nie goni a mysle ze nie skoro zawodów nie ma. 

Rame możesz zamowic z aliexpress, tylko karbon nie moze byc lakierowany -  lakierowany jest traktowany jako gotowy produkt za ktory trzeba uiścić cło. Sztyca kierownica mostek tez karbon a naped koniecznie z kasetą o najmniejszej zebatce 10s - micro spline albo XD. Te są znacznie lżejsze. Koła jak najlżejsze i lekki powierzny amortyzator. Z korbą o krótkich ramionach bedzie największy problem,  jak chcesz to podpytam kolegę gdzie w końcu udało mu się załatwić 

Złożenie roweru pewnie byłoby najlepszą opcją. Niestety ja sie na tym kompletnie nie znam :(

8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Mam syna w jej wieku i na 27,5 jest jeszcze za mały(ma 145cm).Też strasznie mi truje,że jego rower jest za mały,a ja nie chcę przejściówki(24").Mimo wszystko postanowiłem się wstrzymać

Z tych rowerów co posłałaś jedynie Canyon jest godny uwagi 

Canyon ze względu właśnie na małą ramę czy widzisz inne zalety w stosunku do dwóch pozostałych?

Z tym Canyonem kłopot taki że nie przymierzy nigdzie w Polsce. Wysyłają paczkę do złożenia w domu... ale wydaje się być całkiem sensowny.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Aniaaa napisał:

Złożenie roweru pewnie byłoby najlepszą opcją. Niestety ja sie na tym kompletnie nie znam :(

Canyon ze względu właśnie na małą ramę czy widzisz inne zalety w stosunku do dwóch pozostałych?

Z tym Canyonem kłopot taki że nie przymierzy nigdzie w Polsce. Wysyłają paczkę do złożenia w domu... ale wydaje się być całkiem sensowny.

Canon za duży. Braknie jej kilkunastu centymetrów. Podpytam kolege jakie opcje w sklepach widział (ma córke w podobnym wzroscie). Mi tak na super szybko rzuciło sie w oczy to : 

https://www.trailcraftcycles.com/product/timber-26-carbon/

9 godzin temu, turzol napisał:

Dokładnie takiej odpowiedzi się spodziewałem :) Przypomnę, że to Ty włożyłeś kij w mrowisko, wieszcząc wszystkim koniec ery aluminiowych ram. Ba, nawet wiesz który Chińczyk i jakim migomatem została pospawana rama Chisela. Rower jest 2 lata w ofercie i bynajmniej nie jako zapchajdziura tylko jako kontroferta dla tanich carbonowych ram.Sprzedaje się świetnie, niebawem model 2021 i śledząc to co się dzieje na forach jakoś nie widzę żeby nadszedł zmierzch alu hardtraili z półki premium. W tym sezonie 2 moich znajomych zbudowało sobie szybkie i lekkie XC na tym framesecie, 30 lat w biznesie rowerowym, w zeszłym sezonie startowali na topowych rowerach BMC/Trek. Tak myślę czy nie pojadę do 1 sektora  na najbliższy maraton zabić ich śmiechem bo przecież mieli czelność przesiąść się z plastiku na alu.

Idąc dalej twoim tokiem, mam kilku znajomych, którzy śmigają w bike parkach i po trasach enduro, serwisują rowery w jednym z bardziej znanych serwisów w Beskidzie Śl i wywalali heble Zee lub magurowe Mt7 na rzecz "Sramulców" RSC, ale ja nie widzę powodu aby smarować bez sensu po forach że heble Srama to crap bo potem jeden z drugim to przeczyta i powiela gdzie popadnie.

Kurde to rzeczywiście ten frameset najlepszy skoro 1 sektor, ja nigdy dalej niż z 2 nie startowałem ;) Kolego to rama z antycznym napędem 2x10 starymi standardami której sztywność pewnie można porównywać z najtańszymi z najtańszych ram karbonowych z aliexpress a tłumienia drgań nawet z tym porównywać nie można. To tylko alumionwa rama typu entry level. 

Godzinę temu, Aniaaa napisał:

Ania, kolega radzi obejrzeć się za Superior https://superiorbikes.eu/pl/2020/junior Jak wolisz składany to pewnie by był chętny by pobawić się w składanie - moglby sie pewnie tego podjąć.

Opublikowano

Cozmobike team zbudowało rower na tym framesecie do tegorocznych startów. Czekaj zadzwonie do nich, że to nie ma sensu bo na forach piszo że to entry level i antyk, jakim prawem śmieliście w ogóle spłodzić takie coś, jeszcze za tyle pieniędzów?

ZcJPDns.jpg

Przykłady grubych projektów, które wyszły na tej ramie w tym roku mogę mnożyć, ale wolę się oddalić z tego wątku. Przecież tu są sami pro, wyjadacze, którzy zjedli zęby na ramach, wiedzą wszystko najlepiej proponując carbonową, powtarzam CARBONOWĄ ramę aliexpress dla 11 latka 😆

Opublikowano
29 minut temu, turzol napisał:

Cozmobike team zbudowało rower na tym framesecie do tegorocznych startów. Czekaj zadzwonie do nich, że to nie ma sensu bo na forach piszo że to entry level i antyk, jakim prawem śmieliście w ogóle spłodzić takie coś, jeszcze za tyle pieniędzów?

ZcJPDns.jpg

Przykłady grubych projektów, które wyszły na tej ramie w tym roku mogę mnożyć, ale wolę się oddalić z tego wątku. Przecież tu są sami pro, wyjadacze, którzy zjedli zęby na ramach, wiedzą wszystko najlepiej proponując carbonową, powtarzam CARBONOWĄ ramę aliexpress dla 11 latka 😆

Tak karbonową. Nie chodzi o sztywność, tylko o wagę. Dasz dziecku które waży 28 kilo rower który waży 13? Kotwicę można dać równie dobrze

nie mam pojęcia kim jest cozmobike

Opublikowano
46 minut temu, komandosek napisał:

Tak karbonową. Nie chodzi o sztywność, tylko o wagę. Dasz dziecku które waży 28 kilo rower który waży 13? Kotwicę można dać równie dobrze

Ty dalej jak grochem o ściane, ale nie dziwię się skoro czytasz między wierszami, mając klapki na oczach. Alu potrafi być superlekkie, jest bardziej niszowe niż Ci sie wydaje ale to nie są widocznie rejony zarezerwowane dla ciebie. 

Zastanawiam się jakim trzeba być ignorantem aby polecać chiński wyrób ramopodobny do roweru, którym będzie jeździć dziecko?. Moderator powinien usunąć twoje wypociny bo jeszcze znajdzie się ktoś kto uzna to za cenną informację i doprowadzi do tragedii.

Oczami wyobraźni widzę tych biednych rodziców, którzy dochodzą swoich praw w razie jakiegoś nieszczęścia. Będą na polu ryżowym szukać chińczyka który sprzedał im plastikowy bubel? 

Opublikowano
8 minut temu, turzol napisał:

Ty dalej jak grochem o ściane, ale nie dziwię się skoro czytasz między wierszami, mając klapki na oczach. Alu potrafi być superlekkie, jest bardziej niszowe niż Ci sie wydaje ale to nie są widocznie rejony zarezerwowane dla ciebie. 

Zastanawiam się jakim trzeba być ignorantem aby polecać chiński wyrób ramopodobny do roweru, którym będzie jeździć dziecko?. Moderator powinien usunąć twoje wypociny bo jeszcze znajdzie się ktoś kto uzna to za cenną informację i doprowadzi do tragedii.

Oczami wyobraźni widzę tych biednych rodziców, którzy dochodzą swoich praw w razie jakiegoś nieszczęścia. Będą na polu ryżowym szukać chińczyka który sprzedał im plastikowy bubel? 

Przysłużmy sie czemuś,  pokaz superlekką aluminiową ramę dla dziecka 140cm.

Ta o ktorej mówię sprawdza sie świetnie, córka kolegi trenuje na niej w klubie kolarskim,  startuje w zawodach dla młodzików z niezłymi wynikami i w cyklach maratonów gdzie są sekcje dla dzieci (bike attelier). 

Zdjęć nie wstawię bo na wszystkich jest mala rowerzystka,  szanujmy prywatność. Tym niemniej karbonowa rama nawet z aliexpress świetnie sie sprawdza pod lekkim dzieckiem 

Opublikowano
2 godziny temu, Aniaaa napisał:

Sztywne osie na boost 

Osprzęt:

Dobry amortyzator powietrzny

Napęd 1x12 eagle

Jak na dziecko to i hamulce bardzo przyzwoite.

Żywcem nie ma się do czego doczepić  

2 godziny temu, Aniaaa napisał:

Canyonem kłopot taki że nie przymierzy

Jaki ona ma przekrok?

Ona cały czas rośnie,więc bym się tak nie przejmował

Opublikowano

Moja 12-letnia chrześnica trenuje na Radon Jealous AL9.0, rower po niewielkich modyfikacjach z mojej strony (przejście na tubeless, rurki accent evo) waży 10,5kg i nie jednego potrafi zaskoczyć.

Rower na black friday wyhaczyłem za 1100€ z dostawą do kraju. Marka wysyłkowa, podobnie jak Canyon, ale bardzo solidne wykonanie i serio nie ma się do czego doczepić. 

https://www.vitalmtb.com/product/guide/Bikes,3/Radon/Jealous-AL-9-0-2x11-27-5,25192

Córce znajomych poleciłem Chisela XS bo się uparła na 29er i fantastycznie daje rade, złapała bakcyla i niesamowicie wkręciła się w MTB.

ncXsDE2.jpg

Fajne alu hardtraile 27,5 ma jeszcze Orbea, tylko trzeba się przyjrzeć specyfikacji.

Opublikowano
3 minuty temu, turzol napisał:

Moja 12-letnia chrześnica trenuje na Radon Jealous AL9.0, rower po niewielkich modyfikacjach z mojej strony (przejście na tubeless, rurki accent evo) waży 10,5kg i nie jednego potrafi zaskoczyć.

Rower na black friday wyhaczyłem za 1100€ z dostawą do kraju. Marka wysyłkowa, podobnie jak Canyon, ale bardzo solidne wykonanie i serio nie ma się do czego doczepić. 

https://www.vitalmtb.com/product/guide/Bikes,3/Radon/Jealous-AL-9-0-2x11-27-5,25192

Córce znajomych poleciłem Chisela XS bo się uparła na 29er i fantastycznie daje rade, złapała bakcyla i niesamowicie wkręciła się w MTB.

ncXsDE2.jpg

Fajne alu hardtraile 27,5 ma jeszcze Orbea, tylko trzeba się przyjrzeć specyfikacji.

No patrząc przy rowerze mysle że jest wyższa niż 140cm, xs to minimum te 150cm. I jeszcze dodając, sam nie jestem zwolennikiem produktów z aliexpress, ale w takich rozmiarach po prostu nie ma za bardzo w czym wybierać. Dla maluchów - bez problemu kupisz rowerek marki early rider gdzie przy kołach 16 cali rower waży 6 kilo. Tylko 40% wagi małego rowerzysty. Takie rozmiary już są. Natomiast jak chcesz kupić rower mtb dla młodzika to prawie nikt tego nie produkuje. A jak produkuje to w stanach, gdzie cena zaczyna się od 2300$ plus cło i koszta przesyłki