Wiwipepe Opublikowano 1 Maja 2022 Opublikowano 1 Maja 2022 (edytowane) Na wstępie pragnę wszystkich przywitać. A teraz do sedna. Jak wiecie świat rowerów staje na głowie i ceny robią się z kosmosu. Jednakże wyłuskałem kilka rowerków... Ale chciałbym się Was poradzić co byście wybrali i dlaczego. 1. Scott scale 970 https://www.scott.pl/produkt/1181/7573/Rower-Scale-970 2. Kross level 6 https://aventurasport.pl/pl/p/Rower-MTB-Kross-LEVEL-6.0-SR-29-L-19-2021-rubinowy-srebrny-polysk/396121 3. Kross level 7 2020 http://remar-sport.pl/mtb-gorskie/968-kross-level-70-2020.html 4. Merida big nine 300 L (nie lite) https://aventurasport.pl/pl/p/Rower-MTB-Merida-Big-Nine-300-L18%2C5-ANTHRACITEBLACK/50448 5. Trek x-caliber 7 https://pmrider.pl/produkt/rower-trek-x-caliber-7-29-mulsanne-blue-anthracite/ 6. Indiana storm x8 media expert tego roczny Wszystkie są w podobnej cenie i muszę zawęzić wybór do 2-3. Zrobiłbym ankietę ale nie wiem jak 😀 Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 2 Maja 2022 przez Wiwipepe Dodano linki
hudezz Opublikowano 2 Maja 2022 Opublikowano 2 Maja 2022 (edytowane) @Wiwipepe czy mógłbyś podpiąć linki pod swoje typy? Tak żeby było wiadomo o który rok modelowy chodzi. Edytowane 2 Maja 2022 przez hudezz Literówka
Wiwipepe Opublikowano 2 Maja 2022 Opublikowano 2 Maja 2022 Jak wrócę do domu to zedytuje post i wkleje linki. Dzięki za odzew i pozdrawiam
hudezz Opublikowano 4 Maja 2022 Opublikowano 4 Maja 2022 (edytowane) @Wiwipepe Scott- wysoka cena w stosunku do wyposażenia, niby napęd 1x12 ale grupa SX jakością i precyzją działania nie grzeszy (z tego co wyczytałem). Amor to najprostszy model powietrzny Judy z tłumikiem TK (on/off), rama z "dziwnym" boostem 5x141 i najtańsze heble. Odpuść sobie, chyba że zależy Tobie na napisie SCOTT Level 6- cena adekwatna do wyposażenia, nowe Deore 1x12 z kasetą 10-51, dobry amorek, wkręcany suport najtańsze heble (te levele to coś pokroju mt200/400 od shimano), całkiem fajny sprzęt Level 7- j/w z różnicą w amorku (Recon RL porównywalny z Raidonem) i napędzie (Deore 1x12 vs 2x11 SLX), kółka na sztywnych osiach i najtańsze spowalniacze BIG 9 300L- oba Levele oferują więcej w stosunku do Meridy, tutaj masz amorek o klasę niższy, napęd Deore 2x10 i najtańsze heble X-Caliber 7- sytuacja j/w, Levele wyposażeniem biją na głowę tego Treka, na dokładkę masz "dziwny" boost , amor to powietrzne Judy z tłumikiem TK, najtańsze heble Storm X8- na tym samym poziomie jak Level 7, nawet kolor podobny wkręcany suport, takie same amorki, osprzęt 2x11 SLX (różnica w korbach), heble, na plus X8 w stosunku do Level 7 są koła z "normalnym" boostem 15x110 przód i 12x148 tył Tyle jeśli chodzi o porównanie wyposażenia. Pamiętaj tylko, że to co najlepiej wygląda na papierze nie musi być najwygodniejsze do jazdy. Najlepiej jakbyś przymierzył sie do każdej ramy, zrobił rundę lub dwie wokół sklepu. Ja odpuściłbym sobie scotta i treka, oba mają najsłabszy amor z całej stawki i "dziwny" boost. Zostaje Merida, 2 Levele i X8 Gdybym miał wybierać 1x to wybrałbym Level 6, jeżeli miałoby to być 2x to wtedy kupiłbym X8 sam zresztą śmigam X10 po drobnych modyfikacjach i złego słowa nie mogę powiedzieć na moją Pocahontas a Ty musisz sobie odpowiedzieć na jedno za*ebiście ważne pytanie 1x czy 2x, iść do sklepu, przymierzyć... a potem kupić i jeździć Mam nadzieję, że rozjaśniłem co nieco pzdRower Edytowane 4 Maja 2022 przez hudezz literówka
Wiwipepe Opublikowano 5 Maja 2022 Opublikowano 5 Maja 2022 Wielkie dzięki za nakierowanie. Chyba wybiorę X8. Teraz tylko przeliczyć budżet i podjechać do ME i się przymierzyć. Na całe szczęście jest dostępny więc git. Pozdrawiam
gunnerrsaurus Opublikowano 5 Maja 2022 Opublikowano 5 Maja 2022 Cześć, szukam roweru za trochę ponad 4k i mam parę pytań, po pierwsze to jak to jest z modelami rowerów, bo oglądam Krossa level 5.0 i podane jest, że to kolekcja 2022, ale w niektórych aukcjach na allegro jest taki sam rower i z opisu wynika, że to rocznik 2021, więc poniższy kross to już tegoroczna propozycja, czy w najbliższym czasie wyjdzie coś nowszego od tego producenta? https://allegro.pl/oferta/kross-level-5-0-29-niebiesko-srebrny-polysk-l-19-11107945318 Kolejne pytanie to jak widzicie porównanie tego Krossa z Rometem mustangiem m5 https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-romet-mustang-m6-2022/kolor-bordowo--bialy_rozmiar--ramy-19 Oraz z rockriderem xc100 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-100-29-deore/_/R-p-330066 Jeśli chodzi o rockridera to mam też pytanie, bo ten z linku to model z zeszłego roku, a wiadomo może, czy w tym roku wyjdzie nowa wersja xc100, albo jakiś następca xc100 za podobną cenę, a jak tak, to kiedy? Ewentualnie jeśli uważacie, że te propozycje nie są warte ceny i warto zainteresować się jakimś innym rowerkiem, to też podajcie przykład, chcę kupić coś jak najtańszego, ale solidnego, żeby komfortowo się jeździło, myślę że cena do 4,5k byłaby ok.
Wiwipepe Opublikowano 9 Maja 2022 Opublikowano 9 Maja 2022 W dniu 5.05.2022 o 18:12, Wiwipepe napisał: Wielkie dzięki za nakierowanie. Chyba wybiorę X8. Teraz tylko przeliczyć budżet i podjechać do ME i się przymierzyć. Na całe szczęście jest dostępny więc git. Pozdrawiam No i stało się. Właśnie wróciłem swoją X8 ze sklepu. Dziś tylko 6km w drodze powrotnej do domu. Jutro jazda mocno testowa 😀 @hudezz bardzo dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji 🍻 1
hudezz Opublikowano 9 Maja 2022 Opublikowano 9 Maja 2022 3 godziny temu, Wiwipepe napisał: No i stało się. Właśnie wróciłem swoją X8 ze sklepu. Dziś tylko 6km w drodze powrotnej do domu. Jutro jazda mocno testowa 😀 @hudezz bardzo dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji 🍻 A proszę bardzo kolego sympatyczny 😉😉😉 1
ZekOne Opublikowano 30 Maja 2022 Opublikowano 30 Maja 2022 Cześć Szukam roweru i zastanawiam się nad indiana storm x7 unibike line 29 lub czy warto dopłacić 600 zł do Indiana storm x10
hudezz Opublikowano 30 Maja 2022 Opublikowano 30 Maja 2022 @ZekOne x7 ma lepszy amorek i koła niż unibike Czy warto dopłacać? Osprzęt, koła i amor mają takie same. Nie widziałem na żywo X7 więc nie wiem jak wyglądają spawy, w X10 wszystko jest gładkie i matowe. Takie jak lubię jeżeli wierzyć opisowi na stronie ME waga X10 w rozmiarze 21" jest niższa o 1.4kg. To sporo wg mnie. Powiem tak, kupiłem X10 i nie żałuję gdybym kupił X7 też bym nie żałował najważniejsze to kupić i jeździć
Racuszny Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 (edytowane) Czy warto w ogóle brać pod uwagę rowery marki Bottecchia? Szukam czegoś do rekreacyjnej jazdy w terenie (i z rzadka na jakieś kilkudniowe wypady), ale na rynku straszna posucha; Indiana x7 oraz x8 zniknęły (a to je mi głównie polecano), dlatego zacząłem się zastanawiać nad nowym rowerem z oferty ME: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-gorski-mtb-bottecchia-gavia-m20-29-cali-meski-niebiesko-czarny-mat Osprzęt wygląda w miarę ok, ale nie potrafię ocenić na ile można uznać ten rower za rekreacyjny (kąty ramy) - no i co w ogóle myśleć o tej włoskiej marce? Edytowane 20 Lipca 2022 przez Racuszny
Kraken Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Poszukuję roweru MTB za max 4000. Co myślicie o Kellys spider 90 ? https://www.greenbike.pl/rower-gorski-kellys-spider-90-29-2022-p-2844.html?gclid=CjwKCAjwx7GYBhB7EiwA0d8oe3yPOVAA4R1jCxzLmfAlAiJ6ATXYPAKV-109knniJsPd2YMHXF7q3xoCdFMQAvD_BwE
Riveri Opublikowano 17 Października 2022 Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) Cześć poszukuję roweru MTB z zakresu 4-5k. Generalnie zastanawiam się nad kupnem jednego z tych rowerów: Indiana Storm X9 Indiana Storm X10 Rockrider XC100 Ghost kato PRO POLYGON XTRADA 6 Trek Marlin Osobiście najbardziej przekonuje mnie Indiana Storm X10. Jeśli wierzyć tym co o niej piszą to przekonuje mnie ta rama carbonowa, powietrzny amorek, sztywne osie, napęd 2x10, generalnie dobry osprzęt. Problem trochę jest taki, że teraz nie ma za bardzo tych rowerów w sklepach więc ciężko na każdy wejść i zobaczyć. Nie wiem też jaka rama byłaby odpowiednia bo to trochę zależy od roweru (ogólnie mam 178cm i ważę 75kg), więc jak ktoś ma podobne parametry to fajnie byłoby jakby się wypowiedział co do wielkości ramy. Edytowane 17 Października 2022 przez Riveri
chicony22 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Cześć, Post z prośbą o poradę który rower wybrać, Unibike Link czy GT Avalanche comp. Rower na trasy leśne, bardziej na te wyboiste niż z ładne wydeptane ścieżki. Jeśli chodzi o osprzęt to zdaje się że unibike link jest trochę "bogatszy" zwłaszcza za sprawą amortyzatora. Natomiast czy byłby ktoś w stanie wypowiedzieć się na temat geometrii? Dane na zdjeciach poniżej:
Glinus09 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Panowie co byście wybrali za 3800 nowa indiane storm x8 jest dostepna w moim miescie jeszcze w stacjonarnym czy roczny jak nowy Trek x caliber 9 2021 wyglada jak nowy za 3500
hudezz Opublikowano 30 Stycznia 2023 Opublikowano 30 Stycznia 2023 @Glinus09 wybrałbym Indiane kolego
M.Polo3000 Opublikowano 4 Września 2023 Opublikowano 4 Września 2023 W dniu 11.04.2017 o 14:54, alfine-11 napisał: Powoli producenci zaczynają odchodzić od wewnętrznego prowadzenia linek ale jak będzie to wyglądać za 5 lat to dopiero zobaczymy tyle zmian trendów już się naoglądałem że nie zdziwi mnie jak większość rowerów w przyszłości będzie elektrycznych , a może nawet większość zawodów Nie odeszli. 😉
Trotyll Opublikowano 9 Czerwca 2024 Opublikowano 9 Czerwca 2024 (edytowane) Kurka wreszcie muszę przesiąść się na koła 29". Podoba mi się Merida big.nine500 lite, ale ORBEA ALMA M50 jeszcze bardziej. Używka, cena 4,5-5k, ktoś miał do czynienia ? Na co zwrócić uwagę, wiem że hamulce MT-200 raczej do wymiany, zresztą w meridzie też :).. Jakieś porady ? Edytowane 9 Czerwca 2024 przez Trotyll
Rekomendowane odpowiedzi