Ares Opublikowano 1 Października 2020 Opublikowano 1 Października 2020 Śłeża to trudny teren i równie dobrze trzeba by zaproponować na takie coś inny rower a nie "pospolitego HT". W dzisiejszych czasach ktoś cokolwiek ogarnięty do ostrzejszej jazdy kupi trailówkę. Swego czasu nie mogliśmy z kumplem dokończyć zjazdu bo mu na szybkiej korzennej sekcji co chwila wylatywał łańcuch z zębatki 1x Shimano. Nie miał prowadnika. Zwyczajnie zęby już były powoli zużyte i łańcuch też.
szakalq Opublikowano 3 Października 2020 Opublikowano 3 Października 2020 Dzień Dobry, Czytam ten temat od jakiegoś czasu. Szukam roweru w cenie około 5000 zł. Bardzo podoba mi się KELLYS GATE 50 29" 2020 wzrost 168 cm, to rozmiar S pasowałby mi. Ciężko go dostać, ale tu https://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-GATE-50-29-2020/6028 jeszcze chyba mają. Zamawiałbym bez przymiarki i tutaj się trochę waham czy wszystko będzie pasować. Mieszkam w Gdyni i jeździć będę po okolicy głownie TPK w przyszłości wypady na południe Polski. Aktualnie od 2014 jeżdżę na corsie Unibike Zethos 17'', też daje radę po lesie, ale chciałbym rower typowo górski. Z dostępnych w 3miesie jest Unibike Flite, jednak jak czytałem opinie na tym forum, to tylko hamulec są ok, reszta taka sobie. Napęd też wolę 2x11. Inny, który biorę pod uwagę to merida big nine 500 lite 2021. Jakieś sugestie, może jakieś inne modele w tej cenie?
Accent_Szaj Opublikowano 3 Października 2020 Opublikowano 3 Października 2020 33 minuty temu, szakalq napisał: KELLYS GATE 50 29" Gate 50 - Świetna maszyna. Poza heblami, które też nie są najgorsze,nie ma do czego się przyczepić. Też jest moim faworytem. 2 miejsce,to zobacz sobie Kross Level 9.0 3 to wspomniana Merida 1
Piotr1982 Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 Witam Który rower będzie lepszy Unibike Flite 29 2020 czy TREK X-CALIBER 8 MATTE ALPINE BLUE 2020.
Tomaszk Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 Unibike. Sztywne osie z boostem, a w Treku jakiś boost na 5mm QR - brzmi to mało standardowo w razie konieczności wymiany piasty. Do tego w Treku najsłabszy SRAM Eagle. Oba na plus za napęd 1x12 😜, Unibike większy zakres przełożeń.
Piotr1982 Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 (edytowane) Znalazłem za 4200zl tego unibike flite brać? A ta piasta z tylu nie będzie drażnić (jej hałas)na dłuższych jazdach? I jeszcze jedno rozmiar 17 ramy tego unibike będzie ok do wzrostu ok. 174 cm ? Czy ten amortyzator w unibike flite da radę? Edytowane 5 Października 2020 przez Piotr1982
Tomaszk Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 9 minut temu, Piotr1982 napisał: A ta piasta z tylu nie będzie drażnić (jej hałas)na dłuższych jazdach? Nie wiem jak hałasuje piasta SHIMANO SLX M7110, a czy będzie denerwować to kwestia osobnicza. Ja głośnej piasty używam zamiast dzwonka. Mówimy o rowerze w tej specyfikacji: https://www.unibike.pl/flite29.html ? Amortyzatora nie znam, ale łatwiej go wymienić z czasem niż ramę. Ma działać, jak się rozszczelni lub wyleje to masz gwarancję. W Treku masz RockShoxa 30 Silver, też niewiele o nim powiem. Sam mam RockShox Reba i jestem zadowolony, nie mam z nim problemów. Co do rozmiaru ramy, to nie widzę rozmiarówki na ich stronie. Porównaj może rozmiar tej ramy z rozmiarami ram np. Rockrider dla Twojego wzrostu, będziesz miał orientację, czy jest ok. Albo napisz do: Cytat Pomoc techniczna marcin@unibike.pl
Piotr1982 Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 2 minuty temu, Tomaszk napisał: Mówimy o rowerze w tej specyfikacji: https://www.unibike.pl/flite29.html ? Tak o tym rowerze. Model na 2020. Porównałem z decathlonem i unibike 17 i rama 43 cm pasuje do mojego wzrostu. Tzn jestem na granicy 17 i 18. Ale unibike ma rozmiary 17, 19 i 21.
Raptor Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 Unibike bardzo dobre rowery i brałbym go bez zastanowienia. Bardzo fajnie wyposażony choć amor nie należy do najlepszych ale zawsze to powietrze a nie sprężyna.
kolo_46 Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 Piotr, ja dwa tygodnie temu kupiłem tego Unibike'a. Mam 185 cm i wziąłem ramę 19. Też zastanawiałem się nad większą (21) ale ostatecznie zdecydowałem się na 19 i po przejechaniu jakichś 100km myślę, że był to dobry wybór więc dla Ciebie 17 powinna być ok (chociaż najlepiej jakbyś się przymierzył do niej i kawałek przejechał). Ogólnie rower bardzo fajny, trochę za krótko go mam żeby polecać ale na razie jestem z niego bardzo zadowolony. Zastanawiałem się też nad napędem, czy 1x12 będzie dla mnie ok i też pozytywne zaskoczenie, fajnie się tym jeździ.
Accent_Szaj Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 2 godziny temu, Piotr1982 napisał: Znalazłem za 4200zl tego unibike flite brać? Zobacz jeszcze Kross 9.0 https://allegro.pl/oferta/kross-level-9-0-kola-27-roz-16-2018-9603166199?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Moim zdaniem o 2 klasy wyższy.
Raptor Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 może i wyższy lecz obsługa posprzedażowa to bagno przez wielkie B
Accent_Szaj Opublikowano 5 Października 2020 Opublikowano 5 Października 2020 18 minut temu, Raptor napisał: obsługa posprzedażowa Zawsze jest rękojmia i RPK Za to jak porownasz te dwie maszyny, to Kross kładzie Unibike na łopatki
Tomaszk Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 14 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Zobacz jeszcze Kross 9.0 https://allegro.pl/oferta/kross-level-9-0-kola-27-roz-16-2018-9603166199?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Opis jest niejednoznaczny. Model: "Kross 9.0 29 XL". Rozmiar kół 27 cali. Rozmiar kół sugeruje, że jest to wersja damska na wzrost 162-172 cm.
Accent_Szaj Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 1 godzinę temu, Tomaszk napisał: wersja damska Podeślij link do tych damskich wersji,bo pierwsze słyszę.Zawsze lvl 9.0 dla mnie był unisex To co jest na w/w aukcji to sesja 27,5 rocznik 2018. Faktycznie jest pod ten wzrost 162-172. Z tym że XC,zawsze mniejszy jest lepszą opcją PS @Piotr1982 ten Kross jest super maszyną,cena katalogowa to 6k i jest tyle wart,ale tak jak wspomniał @Raptor w razie W 15 godzin temu, Raptor napisał: obsługa posprzedażowa to bagno przez wielkie B
Tomaszk Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 5 minut temu, Accent_Szaj napisał: Podeślij link do tych damskich wersji Tyle wyczytałem po prostu ze zdjęcia rozmiarówki na tej aukcji - w tabelce koła 27.5 cala są tylko z opisem Level 9.0 damski.
Accent_Szaj Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 4 minuty temu, Tomaszk napisał: opisem Level 9.0 damski. Faktycznie.Na szczęście różnią się tylko rozmiarem koła
Michał O Opublikowano 6 Października 2020 Opublikowano 6 Października 2020 5 godzin temu, Tomaszk napisał: Tyle wyczytałem po prostu ze zdjęcia rozmiarówki na tej aukcji - w tabelce koła 27.5 cala są tylko z opisem Level 9.0 damski. Tabelka z rozpisaną rozmiarówką, która znajduje się w aukcji jest myląca. Dotyczy ona modeli z 2020 roku, a na aukcji sprzedawany jest model z 2018 roku. Level 9.0 na 2018 i 2019 występował na kole 27,5 (w rozmiarze S i M) oraz 29 (w rozmiarach S, M, L, XL). Więcej informacji na ten temat napisałem w wątku o rowerach z przedziału do 3999 zł. W Krossie level 9.0 na 2020 wprowadzono zmiany. Zmienił się amortyzator, napęd, a także rozmiarówka (zlikwidowano rozmiar S 16 cali i M 18 cali na kole 27,5, wprowadzając rozmiar XS 16 cali na kole 29). W 2018 i 2019 na pewno nie było modelu level 9.0 w wersji damskiej, w 2020 chyba też nie, przynajmniej takiego nie znalazłem. Według katalogów Krossa z 2018 i 2019, które wyszperałem w internecie geometria rowerów damskich nieco różni się od męskich, rozbieżności dotyczą przynajmniej części rozmiarów (są również rozbieżności między przypisaniem literek z rozmiarami do rozmiaru w calach). @Magda zamieściła link do aukcji z Krakowa w której jest rozmiar S i M na kole 27,5 https://www.olx.pl/oferta/kross-level-9-0-27-5-rozmiary-s-oraz-m-amsbike-pl-krakow-CID767-IDEepqv.html#a29565a1f2 Prawdopodobnie jest to model z 2019, chociaż pewności tutaj nie ma. Na zdjęciu jest model z 2020, opis modelu z 2019 (wprost skopiowany ze strony kross.eu, włącznie z błędem dotyczącym tylnego amortyzatora), a cena najbardziej pasuje do 2018 😉 1
Accent_Szaj Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Straszny bałagan mają na tej aukcji,ale w tytule jest napisane 2018. Najprawdopodobniej nie zauważyli zmian w rocznikach. Tak czy inaczej cena jest bardzo atrakcyjna i warto się zainteresować. Napewno przed zakupem bym zadzwonił i dopytał.
dedkam Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Witam, Poszukuję dla siebie roweru w kwocie max.5000 PLN, choć raczej wolałbym by kwota zakupu nie przekroczyła 4500 PLN. Początkowo rozważałem rowery Indiana X-storm, aczkolwiek brak dostępności w pobliżu, nie do końca dopasowany rozmiar i wysoka waga spowodowała że rezygnuję z tych rowerów (karbonowej ramy nie chcę). Generalnie szukam napędu 2 rzędowego więc rozglądam się za takimi rowerami: - Kellys Gate 50 - aczkolwiek nigdzie go nie można już znaleźć w rozmiarze M - Merida Big Nine 500 Lite 2021 - te rowery mają być dostępne niedługo w cenie 4900 katalogowo więc myślę że jakiś rabat udałoby się dostać. Fajna rama, osie boost, napęd 2x11, słabe hamulce, waga ok 12.5kg - Kross Level 9.0 2019 - w cenie 4600 PLN - fajny osprzęt XT, przyzwoite hamulce, brak osi boost, nie wiem jaka waga bo gdzieniegdzie piszą 12,4 a w innym miejscu 13,4? Czy dla mnie brak osi boost będzie miało jakieś znaczenie w jeździe? (sporadyczne zawody XC) W wyniku braku Kellys Gate 50 na rynku ( w nowym roczniku jest już napęd 1x12 więc odpada) zostaje mi albo czekać na nową Meridę big nine 500 lite, albo wziąć tego "sterego" Krossa. Co byście doradzili ?
Accent_Szaj Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Godzinę temu, dedkam napisał: ostaje mi albo czekać na nową Meridę big nine 500 lite Jeszcze ich nie ma? Co do Kross,to naprawdę świetne rowery. Gdyby nie ich fatalna obsługa gwarancyjna,to chyba nie było by się do czego przyczepić. Gate 50 poszukaj jeszcze na greenbike.pl ,bo faktycznie to też mój faworyt. Zobacz jeszcze na ofertę Decathlon. XC500 Edit. Zapomniałem że xc500 jest na 1x ,nie było tematu
dedkam Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Generalnie Meridy big.nine 500 lite powoli pojawiają się, ale na razie tylko jako rezerwacje, nie znalazłem sklepu który już fizycznie ma je u siebie. Gate 50 niestety na tej stronie już też nie mają - także podejrzewam że jest nie dostatnia. Kross Level 9.0 - czy dużym minusem tu jest brak sztywnych osi boost? pewnie przyszłościowo będzie ciężej coś ulepszyć, dlatego to jedyny powód który odsuwa mnie od zakupu. Używam roweru raczej długofalowo, więc może się okazać że za jakiś czas będę chciał zrobić jakiś upgrade natomiast z tym w wyniku starych standardów może być problem. W drugą stronę z kolei przemawia za nimi lepszy napęd niż w Meridzie, lepsze hamulce... Mam szosę Krossa, na szczęście nie korzystałem z serwisu gwarancyjnego póki co - aż taki jest z tym problem ?
szakalq Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 1 godzinę temu, dedkam napisał: - Kellys Gate 50 - aczkolwiek nigdzie go nie można już znaleźć w rozmiarze M Zmawiałem w poniedziałek 5 października stąd: https://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-GATE-50-29-2020/6028 - 7 października był u mnie, ja brałem rozmiar S, ale widzę że M jest też dostępny. Wczoraj miałem małą przejażdżkę i polecam rower. Kupiłem przeglądając ten temat (forum) w ciemno i jestem bardzo zadowolony z zakupu
dedkam Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 4 minuty temu, szakalq napisał: Zmawiałem w poniedziałek 5 października stąd: https://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-GATE-50-29-2020/6028 - 7 października był u mnie, ja brałem rozmiar S, ale widzę że M jest też dostępny. Wczoraj miałem małą przejażdżkę i polecam rower. Kupiłem przeglądając ten temat (forum) w ciemno i jestem bardzo zadowolony z zakupu udało Ci się może coś stargować z tej ceny katalogowej ?
szakalq Opublikowano 8 Października 2020 Opublikowano 8 Października 2020 Nie chcieli - wyboru na rynku nie ma więc w sumie się nie dziwię, że nie obniżyli ceny
Rekomendowane odpowiedzi