Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, komandosek napisał:

wdawać w kolejną tasiemcowatą dyskusję

I co myślałeś że tu nie wejdę?  xD Chodź do nas,bo to nie wątek o tym.

5 minut temu, Inżynier_Mamoń napisał:

Aż takie różnice mogą być w "skuteczności" jazdy na kiepkiej gumie

To prawda.

Opublikowano
Ha. Dopiero doczytałem, ze zrozumieniem, że napisałaś "opony", mnie chodziły po głowie koła i ich masa. 
Te opony to ciekawy kierunek. Aż takie różnice mogą być w "skuteczności" jazdy na kiepkiej gumie względem też chyba nie jakichś wypasionych marki Rockrider w ST900? 
Jasne że tak, te opony są z plastiku

@Accent_Szaj poczekam aż przejdziecie do wniosków ;)

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczów (świeżo po zarejestrowaniu chociaż forum śledzę już od jakiegoś czasu). Proszę Was o ocenę roweru:

https://www.dobrerowery.pl/unibike-flite-29-19-czarno-zolty?from=related

Miałem okazję się przejechać i jest ok ale chciałbym jeszcze poznać Wasze opinie na temat samego roweru. Ewentualnie co innego w kwocie do 4500 (może np. Grand Canyon 6 https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-6/2615.html#!accordions=1_1 lub Specialized Rockhopper Pro 1x 2019? https://www.greenbike.pl/rower-gorski-specialized-rockhopper-pro-1x-2019-p-3623.html).

Nie piszę o przeznaczeniu bo w tej kwestii już podjąłem decyzję i ma być xc :)

Wzrost 185, przekrok 88, waga 85

Edytowane przez kolo_46
Opublikowano
13 godzin temu, kolo_46 napisał:

Proszę Was o ocenę roweru:

Jedyny z tej trójki godny uwagi.

Dobry osprzęt,amor słaby,ale powietrzny.Osie ,sztywne na boost

Reszta odpada ze względu na brak sztywnych osi.

13 godzin temu, kolo_46 napisał:

decyzję i ma być xc

Nie wiem czy @komandosek dalej sprzedaje swój,ale spójrz jeszcze na XC500

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

A ewentualnie coś innego w tym budżecie godnego polecenia warto szukać czy nie nie zastanawiać się i brać :) W sklepie zrobili mi cenę za niego 3950 zł. Geometria chyba taka bardziej rekreacyjna niż sportowa w tym Unibike'u?

Opublikowano

Stoję przed trudnym wyborem , i nie mogę się zdecydować więc proszę was o pomoc.

Unibike Flite 29 czy Merida Big Nine 500 Lite ?

Za Unibikiem stoi osprzęt slx’a a za meridą wielkorotne polecanie jej przez szajbajka oraz dużą część internetu , wygląd i widelec.

Od 2 tygodni siedzę czytam oglądam i zdecydować się nie mogę :( 

A po 7 letniej  przerwie chce powrócić do używania roweru :) 

Opublikowano
Godzinę temu, komandosek napisał:

już nieaktualne

W ogóle mnie to nie dziwi :) 

2 godziny temu, kolo_46 napisał:

Geometria chyba taka bardziej rekreacyjna niż sportowa

No widzisz,cena nie jest jakaś kosmiczna,więc nie ma co się spodziewać jakiś fajerwerków.

Ale rower w swojej cenie całkiem niezły.

2 godziny temu, kolo_46 napisał:

ewentualnie coś innego

Polecam Indiane X7 do X10

Tu masz wątek o niej

27 minut temu, werty51 napisał:

Unibike Flite 29 czy Merida Big Nine 500 Lite ?

Jak wyżej Indiana :D 

Opublikowano

Ja postawiłem jednak na Unibike'a :) Indiany nigdzie w promieniu 100 km były niedostępne więc nie można się przymierzyć, a tu miałem okazję i przypasował. 

IMG_20200927_164115[1].jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano
7 godzin temu, kolo_46 napisał:

jednak na Unibike'a :)

I świetnie. Też B.dobry rower. Gratuluję  ;)

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy i potrzebuje pewnego porównania dwóch rowerów, rowery występują w tym samym przedziale cenowym do 5 tys, pierwszy to Merida Big Nine 500 Lite 2021 , drugi to Giant XTC SLR 29 2 2021 chce zacząć pewna amatorska przygodę z kolarstwem i zastanawiam się co wypada lepiej...?...z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Marcin234 napisał:

Merida Big Nine 500 Lite 2021 , drugi to Giant XTC SLR 29 2 2021 chce zacząć pewna amatorska przygodę z kolarstwem i zastanawiam się co wypada lepiej...?

Oba porównywalne, sztywne osie z boost, średniej półki amortyzatory powietrzne, takie sobie hamulce.

Główna różnica to napęd: 2x11 vs 1x12. Tu jak widzę ścierają się 2 obozy. Musisz sam wybrać czy:

- 2x11 - większy zakres przełożeń, wyższa prędkość maksymalna, lżej na stromych podjazdach

- 1x12 - prostota, mniejszy ciężar, gorszy zakres przełożeń dla amatora, wymagają wypracowania pewnej kondycji (prędkość) i techniki (podjazdy) aby dorównać 2x11 w każdych warunkach. 

Edytowane przez Tomaszk
  • Lubię to! 1
Opublikowano
7 godzin temu, Tomaszk napisał:

- 2x11 - większy zakres przełożeń, wyższa prędkość maksymalna, lżej na stromych podjazdach

- 1x12 - prostota, mniejszy ciężar, gorszy zakres przełożeń dla amatora, wymagają wypracowania pewnej kondycji (prędkość) i techniki (podjazdy) aby dorównać 2x11 w każdych warunkach. 

Lepiej bym tego nie ujął. :D

Opublikowano

To czy jest większa rozpiętość przełożenia zależy od tego jakie są przełożenia.

Są też inne znaczące wady napędów 2x. Większa waga, większe ryzyko że spadnie łańcuch na wertepach, łatwiej stanąć pod górę gdy spuchniesz na większym blacie bo na mniejszy na podjeździe nie zrzucisz

Prześwit też jest mniejszy więc łatwiej blatem zahaczyć

A no i nie można stosować owalnych blatów. Niektórzy bardzo sobie je chwalą

Z plusów 2x - łańcuch kosztuje dwa razy mniej więc na te tysiąc kilometrów jazdy zaoszczędzisz z 5 dych. Kasety też są tansze, zamiast 4 stówek moze 3

Opublikowano
38 minut temu, komandosek napisał:

większe ryzyko że spadnie łańcuch na wertepach

No tego jeszcze nie grali. Chyba na 1x ;)

Opublikowano
36 minut temu, komandosek napisał:

To czy jest większa rozpiętość przełożenia zależy od tego jakie są przełożenia

W tym konkretnym przypadku: Merida: 0.62 - 3.27, Giant 0.59 - 3.00 - tu akurat na podjazdach jest lżej bo z przodu tylko 30T.

3 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

No tego jeszcze nie grali. Chyba na 1x

Chyba jednak nie. Np moja tarcza SRAM narrow-wide ma zęby tak dopasowane do ogniw łańcucha (technologia x-sync), że nie ma szansy, żeby samo spadło na wertepach. W napędzie 2-blatowym prowadnica przerzutki przedniej to tylko iluzoryczna ochrona przed spadaniem łańcucha (też z doświadczenia).

Opublikowano
No tego jeszcze nie grali. Chyba na 1x
Przecież nie robił bym sobie jaj w tak powaznym temacie jak rozmowa przewadze w napędach toczona 15 raz w tym sezonie, wiadomo że Wielkanoc lepsza ;)

A tak serio to tak, blat 2x ma takie zębatki by dało się je przerzucać i łańcuch musi się mniej "trzymać" zębatki. Napędy 1x mają zębatki z zębami narrow-wide które mocniej trzymają łańcuch i nie pozwalają mu się odginać by spadł na inny blat

Do zębatki narrow wide nie da się zastosować przedniej przerzutki, nie będzie działać

Opublikowano
16 minut temu, komandosek napisał:

zębami narrow-wide

No tak,a co z przepustką,która trzyma łańcuch na swoim miejscu?

Zgoda że oba napędy mają zalety i wady,ale jak piszesz coś na siłę,to u mnie nie przejdzie :P

@Marcin234 weź sobie 2x,póki są :D

Opublikowano

@komandosekma rację z tym spadaniem łańcucha. Jakiś czas temu ograniczyłem działanie sprzęgła do minimum i nadal nie udało mi się zrzucić łańcucha z zębatki NW.

Opublikowano

@Chrismel kolejny jedynak mówiący o 2x xD

15 minut temu, Chrismel napisał:

zrzucić łańcucha z zębatki NW

Mi tak samo na 2x ;)

Dlatego strasznie naciągana historia z tym spadającym łańcuchem 

Opublikowano

Ja rozumiem, że trzeba naganiać na 1x ale jak do tej pory sporo ludzi ma nadal 3x lub 2x i mieli je jak by to rzec od zawsze... czyli czasy prehistoryczne. Nie było wtedy tylnych przerzutek ze sprzęgłem i spadanie łańcucha występowało sporadycznie na takiej samej zasadzie jak w 1x. Tak jest to możliwe i się dzieje w pewnych okolicznościach. Dlatego wielu zaleca posiadanie prowadnicy łańcucha tam gdzie fabrycznie tego nie ma. Dla mnie największą wadą 1x w takich HT jest ciągłe wachlowanie manetką i wędrówka non stop po prawie całej kasecie. Ostatnio jechałem z kolegą taką szutrową dość interwałową trasę to szlag mnie trafiał jak non stop było słychać klikanie jego manetki. Zatem bez ściemniania i wymyślania wad na siłę tak jak z wagą. Poważnie przy tanich kasetach 12rz warzących tyle co cegła ma taki argument jakikolwiek sens. Raczej nie. 

Wady 2x to brak lansu i powiedzmy "skomplikowanie" obsługi przedniej przerzutki. Nadal dla wielu jest to nie do ogarnięciaxD Obecnie ta Merida ma zupełnie inny system zarówno pracy, montażu niż dawne z cyklu górny dolny ciąg linki. 

Opublikowano

Miałem 2x10 i łańcuch spadł mi dwa razy, raz z tyłu z najmniejszej zębatki i raz z przodu. W obu przypadkach źle wyregulowana tylna lub przednia przerzutka. Jak poprawiłem to nie spadł ani razu a zjeżdżałem szybko po kamienistych i wymytych szlakach po deszczu i ze łzami w oczach czy na końcu rama jeszcze się z tyłu trzyma czy już pękła. Nie raz się okazywało, że pędząc ze szczytu Chełmca w dół zapomniałem w ogóle włączyć sprzęgło i łańcuch nie spadł ani razu a fabryczny osprzęt w mojej Meridzie wcale nie był jakiś topowy (łańcuch KMC jakiś tam).

Korzystałem z zakresu całej kasety na mniejszym i większym blacie z przodu oraz bezwstydne zmienianie przełożeń pod dużym obciążeniem na podjazdach kiedy stoisz na korbie to u mnie standard - wszystko działało, abstrahując od tego, że raczej tak być nie powinno.

Zmieniam teraz na 1x12 ale w żadnym wypadku nie z powodu, że z 2x10 było coś nie tak.

Opublikowano
22 godziny temu, Marcin234 napisał:

Merida Big Nine 500 Lite 2021

Z tych dwóch wziął bym Meride. 

Choć oba rowery,szału nie ma 

Opublikowano
54 minuty temu, Ares napisał:

Ja rozumiem, że trzeba naganiać na 1x

Jestem wielkim zwolennikiem napędu 1x ale nie opcji żebym kogokolwiek naganiał. Ma on wady i zalety które @komandosekładnie podsumował. Każdy powinien wybrać sam będąc ich świadomym. Jest tylko jedna rzecz o której nie wspomniał a która dla mnie była decydującym elementem o wyborze 1x - łatwość utrzymania w czystości. No ale nie każdy babra się w błocie zmieszanym ze śniegiem :)

Opublikowano

Żadna strasznie naciągana historia, nie raz mi spadał łańcuch od drgań, starczy dosłownie raz zjechać że Ślęży czerwonym szlakiem, trasą B na srebrnej górze...

A co do wagi, kaseta NX 11-50 jest 116g cięższe od NX 11-42. Natomiast przednia przerzutka, kabel i manetka dadzą przynajmniej 300g

A no i jeszcze waga dwóch blatów zamiast jednego i korba pod dwa blaty, to kolejne 100 gram więcej minimum