Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, sajekk napisał:

Canyona fulla ma znajomy, a nawet już drugiego, choć nie xc a trial. Nie do końca mi się podoba jak mam być szczery, no i cena za xc (model Lux) startuje już sporo poza budżetem. 

Żeby była jasność, wolałbym aluminium, ale jak oglądam rowery to widzę że aluminium jest w odwecie i teraz same carbony na rynku. 

I tak, wiem, że oferty są ograniczone, może to jest powód dlaczego nie mogę nic sensownego znaleźć. Ceny to od jakiś 2-3 lat obserwuję że szybują wysoko przy jednoczesnym obcinaniu na osprzęcie 

Rockrider, może i cena fajna, ale jednak nie 😛

Rockrider to akurat najrozsadniejszy wybór ale nie każdy sugeruje sie rozsadkiem przy zakupie choćby roweru.

Opublikowano

Rockriderow nie powinno byc wręcz za dużo. Wyprzedzanie "lepszych" rowerów daje dużo frajdy, jak naszych rowerów z marketu będzie dużo to czar pryśnie wink.png

Opublikowano
3 godziny temu, komandosek napisał:

Rockriderow nie powinno byc wręcz za dużo. Wyprzedzanie "lepszych" rowerów daje dużo frajdy, jak naszych rowerów z marketu będzie dużo to czar pryśnie wink.png

Wyprzedzanie lepszych rowerów? A ja myślałem, że to od jak szybko i sprawnie się jedzie zależy w zdecydowanej większości od kolarza a nie sprzętu 😛 nie raz jadąc ubrany w obcisłe gacie, full profeska, niezły sprzęt, byłem wyprzedzany przez jakiś rower miejski na którym jechał starszy pan z siatkami w cywilnych ciuchach haha

Ale wracjąc do wątku, ja zdaję sobie sprawę, że rockrider ma bardzo doby stosunek ceny do jakości, ale te rowery po prostu mi się nie podobaj. A nie wyobrażam sobie użytkować rower który mi się najzwyczajniej w świecie nie podoba wizulanie i nie czuję tej mięty do niego :)

Opublikowano
Wyprzedzanie lepszych rowerów? A ja myślałem, że to od jak szybko i sprawnie się jedzie zależy w zdecydowanej większości od kolarza a nie sprzętu nie raz jadąc ubrany w obcisłe gacie, full profeska, niezły sprzęt, byłem wyprzedzany przez jakiś rower miejski na którym jechał starszy pan z siatkami w cywilnych ciuchach haha
Ale wracjąc do wątku, ja zdaję sobie sprawę, że rockrider ma bardzo doby stosunek ceny do jakości, ale te rowery po prostu mi się nie podobaj. A nie wyobrażam sobie użytkować rower który mi się najzwyczajniej w świecie nie podoba wizulanie i nie czuję tej mięty do niego 
Daleki jestem od namawiania :) ja tu niczym nie handluję :)
Opublikowano

To zależy jeszcze jaka forma płatności.

Jak na kredyt to tylko xc900s, konkurencja strasznie podrożała i jak mówisz nie da się właściwie kupić fulla do 10k

Jak za gotówkę to bym składał. Wrzucę dla przykładu rower mojego kolegi, chyba nie będzie miał nic przeciwko. Już właściwie gotowy do jeżdżenia, waga jak stoi 8.9kg (z pedałami).
Karbonowa rama, karbonowe ramiona korby, systemowe karbonowe koła Reynoldsa, siodełko również karbon. Blat w ovalu. Na dzień dzisiejszy 7tys, ale do zmiany czeka napęd bo jest mieszanką XTR, XX1, SX razem z kasetą sunringle na zwykły bębenek. Waga też zejdzie.
IMG-20201107-WA0000.jpg

Ja natomiast nawet jakis czas temu dzwoniłem do serwisu Decathlonu. Rama do xc900s kosztuje nowa 3600 brutto. Nowe koła DT Swiss takie ok 1550gram można teraz kupić za 1400zl, 1500zl na bębenku x d. Nowy napęd GX eagle kompletny to około 1700zl. Caly czas mówimy o nowych częściach, używane będą znacznie tańsze

Opublikowano
Godzinę temu, johankalvatn napisał:

A jaki Ci się podoba? 

Np. ns bike synonym, kross earth, trek top fuel, orbea oiz :) ale muszę chyba jeszcze trochę uzbierać. 

31 minut temu, komandosek napisał:

To zależy jeszcze jaka forma płatności

Gotowka. Składanie spoko w zasadzie, tylko dorwać fajną ramę. Choć jak kiedyś sobie liczyłem taką zabawę, to nie wyszło wcale taniej niż gotowy rower, choć mogę się oczywiście mylić :)

Opublikowano (edytowane)

Temat nieaktualny.

Edytowane przez un_existing
Nieaktualne.
Opublikowano
W dniu 8.11.2020 o 15:58, komandosek napisał:

To

Ja natomiast nawet jakis czas temu dzwoniłem do serwisu Decathlonu. Rama do xc900s kosztuje nowa 3600 brutto.

Że w deklu można sobie kupić samą ramę? Na stronie jest napisane:

"Do wymiany ramy w rowerze XC 100.

Nasze ramy dostępne są do wykonywania usług wymiany w naszych serwisach. "

o

Opublikowano
Że w deklu można sobie kupić samą ramę? Na stronie jest napisane:
"Do wymiany ramy w rowerze XC 100.
Nasze ramy dostępne są do wykonywania usług wymiany w naszych serwisach. "
o
Jakoś niekulturalnie brzmi ten komentarz. Tak można kupić samą ramę. Każdą część można kupić, zamawiasz w serwisie. Bezpośrednio kupić nie można

Wysłane z mojego dandelion przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Canyon nie ma niestety roweru dla mojej lubej.

Patrzyłem na Luxa, ale przekrok za duży. Szukamy roweru na maratony - bardziej XC niż trail.

Jedyną wątpliwość jaką mam, to czy lepiej kupić aluminiowego fulla ważącego ok.12,2 - 12,3 kg  (z lekkimi kołami), czy karbonowego HT poniżej 11,0 kg.

Szanowna małżonka się nie ściga, ale potrafimy machnąć po lesie 100-150 km.

Rose też przeglądnięte. Też nic nie ma. 

Edytowane przez BartekM
Opublikowano
Godzinę temu, BartekM napisał:

karbonowego HT poniżej 11,0 kg.

Karbonowego HT za 11k ,to już naprawdę jest co wybierać.

Ile ma wzrostu i jaki przekrok? 

Napisz jeszcze za ile możesz kupić tego Giant'a. 12k w życiu bym nie dał 

Opublikowano

172 cm i 83cm przekroku

z kołami DT Swiss  XR391 wyjdzie ok 11

Opublikowano
2 godziny temu, BartekM napisał:

DT Swiss  XR391

To są obręcze. Jakie piasty?

Sprzętowo ten rower nie powala SLX i przeciętnych amorach. Z drugiej strony to full 

No chyba że kolor jej się podoba,to nie pogadasz :P

Opublikowano (edytowane)

28 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Sprzętowo ten rower nie powala SLX i przeciętnych amorach. Z drugiej strony to full 

piasty DT swiss 350, koła od Daveo

SLX nie powala - musi być XT?

Proszę podaj alternatywę - full za około 9.5 - 10k pln + koła 

Edytowane przez BartekM
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Wg. mnie to jednak jest opcja do rozważenia, po pierwsze primo full, po drugie SLX to na prawdę sprawdzony napęd, po trzecie FOX Performance to jest przeciętny zawias ? Chyba, że mówisz o maestro, który ma różne opinie... ale gdyby był słaby to tyle lat Giant by się tego trzymał. Serio obiektywnie przeglądając rynek (już nawet nie szukająć rowerów WMN) to jeżeli omijamy polskie marki to co tam innego na tym rynku sensownego w tych $$$ proponujesz ? Bo jeżeli HT to oczywiście to inna rozmowa, ale w kategorii full na alu.

3 godziny temu, BartekM napisał:

172 cm i 83cm przekroku

z kołami DT Swiss  XR391 wyjdzie ok 11

Ale co w stosunku do tych kółek chcesz zbić ~1,5kg ?? Miałem te obręcze w Trance 2 29 z 2020 fabryczny wheelset ważył coś koło 2kg o ile dobrze pamiętam, kółka na XR391 + DT350 ile dadzą sumarycznie 1700gr. Tu 300gr (minus taśmy ;)) lżejsza opona, mleko, minus dętki... to max 0,8-0,9kg co i tak jest IMHO bfajnym wynikiem na alu full-a. 

Edytowane przez DarekH
Opublikowano
18 minut temu, DarekH napisał:

FOX Performance to jest przeciętny zawias ?

Widzisz,ja nie przekreślam tego roweru,też napisałem ;)

1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Z drugiej strony to full

Co do amora i dampera,to szału nie ma :(. Fakt Fox ale...

Opublikowano

No ale tak serio... w tym przedziale cenowym, tak przeglądałem full do xc, to co obecnie byś zerkał ? Tak chwilkę posiedzialem... Orbea Oiz wydaję się fajna... z PL Kross Earth 3.0 wypada tak przeciętnie, ale pewnie jest szans go gdzieś wygrzebać w dobrej cenie... może coś z GT.

Opublikowano
2 minuty temu, DarekH napisał:

full do xc

Dlatego poszedł bym w HT z amorkiem 34/35

Opublikowano

Kobiecie która jest na tyle niska by mieć problem z przekrokiem w ramie nic po szerszych lagach. Najprawdopodobniej jest na tyle lekka że lagom 32mm będzie bardzo bardzo daleko do punktu plastycznosci

Cześć,

Chcę kupić żonie fulla. Jeździmy sporo po lasach w okolicach Trójmiasta. 
Znalazłem coś takiego https://www.liv-cycling.com/pl/pique-29-1 
Co myślicie? 

Bardzo mi się podoba, to więcej niż potrzebujecie i na pewno się świetnie sprawdzi

Na takie tereny jak Trójmiasto gdzie są strome interwałowe górki ht będzie w sam raz. Full będzie za to bezpieczniejszy na bardziej kamienistych trasach, poza Trójmiastem. Jak masz dostępny w sklepie Gianta dobry rozmiar więc nie musisz brać w ciemno a sam sklep z dobrym serwisem - to też duży atuty