Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.11.2020 o 21:35, Deco_10 napisał:

Ja również szukam hardtaila z podobnymi cechami więc rynek mam trochę przeszukany więc tu masz propozycje spełniające te warunki, wszystkie w okolicach 4900-5400 więc ponad 2-2,5 tys. tańsze od Speca.

Kellys Gate 50 (najlepszy osprzęt):

https://www.kellysbike.com/pl/xc-c923/gate-50-29-p67864

Orbea H30:

https://www.orbea.com/pl-pl/rowery/mtb/alma/cat/alma-h30

I mój faworyt ze względu na ramę BMC:

https://bmc-switzerland.pl/produkt/twostroke-al-two-2021/

Kupiłem dzisiaj ten BMC. Mega ciężko go było znaleźć ale było warto. Rama jest obłędna dzięki za polecenie :)

Opublikowano

Tak się składa ze byłem dzisiaj w salonie BMC i ktoś oglądał tego Twostroke’a. Może to byłeś ty Emer?:)

Opublikowano

Hahaha bardzo możliwe bo wiele ich w Polsce nie ma z tego co słyszę :) 

Opublikowano
Hahaha bardzo możliwe bo wiele ich w Polsce nie ma z tego co słyszę  
Zastanawiałem się nad tym BMC, bardzo dobra opcja w sensownych pieniądzach. Zmienić tylko hamulce i będzie rakieta do wyścigów.
Czy tam faktycznie jest z tyłu tak mało miejsca, że max opona to 2.25?
Opublikowano
1 godzinę temu, artie napisał:

Zastanawiałem się nad tym BMC, bardzo dobra opcja w sensownych pieniądzach. Zmienić tylko hamulce i będzie rakieta do wyścigów.
Czy tam faktycznie jest z tyłu tak mało miejsca, że max opona to 2.25?

niestety zgubiłem miarkę a zdjęcia wiele nie pomogą. Palca już całego nie wsadze przy tych 2.25 wiec myśle ze może 2.3 wejdzie ale racja ze już z szerszymi może być problem.

Opublikowano (edytowane)

Kupiony i potestowany - żona zadowolona :)

12,2 kg na kołach XR391 z piastami DT350, opony Vittoria Barzo 29x2.25 dość ciężkie (735g)

IMG-2082.jpg

Edytowane przez BartekM
  • Lubię to! 4
Opublikowano
2 godziny temu, BartekM napisał:

12,2 kg na kołach XR391 z piastami DT350, opony Vittoria Barzo 29x2.25 dość ciężkie (735g)

IMG-2082.jpg

Jaki to model?

Opublikowano
1 minutę temu, johankalvatn napisał:

Jaki to model?

Liv Pique 1 

Opublikowano

735 dość ciężkie? Ja teraz założyłem 1300😜

Opublikowano
7 minut temu, johankalvatn napisał:

Ale koła od razu zmieniałeś po zakupie?

Tak, nowe koła składał Daveo

Opublikowano
3 godziny temu, BartekM napisał:

żona zadowolona :)

No to szykują się wspólne wyprawy :D . Gratuluje i wielu Km

Opublikowano
13 godzin temu, BartekM napisał:

IMG-2082.jpg

Fajna, maszynka... kółeczka zacne. Oponki hmm, no pewnie realnie na tym można by urwać sumarycznie te 300gr... tylko po co. Na alu full, 12,2 kg to bardzo fajna waga. Mam nadzieję, że będzie służył. 

Opublikowano

oryginalnie zamontowane są Maxxis Rekon Race, zakładam, że będą lżejsze od Barzo.

rower waży 12,2kg z pedałami platformowymi, z spd PD520, pewnie będzie cięższy o tyle, co urwę na oponach na lato :)

Waga przy sposobie korzystania z roweru przez moją żonę, nie jest najważniejsza.

Pierwsza różnica jaką zauważyłem, jest taka, że jeździ dużo pewniej niż na HT. Nie wspominając o komforcie.

No nic, trenujemy, zimy się nie boimy, a Pomorska 500-ka zweryfikuje sprzęt i kondycję ;) 

Opublikowano

Kto pomoże wybrać? 

Giant fathom 2 rocznik 2021 czy Marin rift zone 1 rocznik 2020. Byłem już przekonany do Gianta bo Full był odległy cenowo ale znalazłem dziś Marina za 6tysi  czyli o 5 stów droższy od gianta no i  bez myk-myka. Mam mega problem bo dużo osób namawia mnie na fulla twierdząc że Full to Full. Teoretycznie na dzień dzisiejszy nie mam aż takich potrzeb aby kupić rower z pełnym zawieszeniem i nigdy nie jeździłem na tego typu sprzęcie. Dziś pierwszy raz wokół sklepu i wrażenia mega. Ludziska poradzcie czy to tylko efekt wow i mojego chwilowego zajarania? 

Opublikowano
Godzinę temu, MB22 napisał:

czy to tylko efekt wow

To nie efekt wow :D Jak wsiądziesz na fula,to już nie będziesz chciał innego :P 

Opublikowano
7 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

To nie efekt wow :D Jak wsiądziesz na fula,to już nie będziesz chciał innego :P 

Dzięki za odpowiedź. A co z teoriami że się będę męczył na twardym, że serwisowanie drogie ...no i że lepszy dobry sztywniak niż słaby Full. Jak oceniasz tego marina? Bo dla mnie jest ok. Muszę tylko dokupić myk myka ale nie chciałbym na razie w niego inwestować bo przekraczam już budżet grubo ponad to co założyłem. Jakbyś kolego poradził, ocenił to będę mega wdzięczny. Oba rowerki sa dostępne od ręki a teraz to ważne bo je&#@% pandemia i w sklepach przeciągi. Mam dwójkę dzieciaków i też z nimi czasem chce się wybrać na zwykłą ścieżkę rowerową. Stąd chęć zakupu gianta bo jest w miarę uniwersalny. Sam jeżdżę po lasach i nie lubię geometrii xc więc wybór padł właśnie na gianta....no ale ten fulik zamieszka mi teraz w głowie i to bardzo 🤔 

Opublikowano
1 godzinę temu, MB22 napisał:

będę męczył na twardym

Blokada amorów ;)

serwisowanie drogie

Nie drogie,tylko trzeba oddać do serwisu. Czyli 0zł vs ....

lepszy dobry sztywniak niż słaby Full

Tak,ale ten Marin jest lepszy w osprzęcie od tego Giant

Amor Suntour vs RS

Heble Tektro vs Shimano(choć tu przy obu szału nie ma :))

Resztę mają podobną

Druga sprawa,to że podzespoły można wymienić,a z ramą już ciężko.

2 godziny temu, MB22 napisał:

oceniasz tego marina? Bo dla mnie jest ok.

J.w

Muszę tylko dokupić myk myka ale nie chciałbym na razie w niego inwestować bo przekraczam już budżet grubo ponad to co założyłem.

Haha klasyka :D

Zawsze można dozbierać kasę i nawet za parę miesięcy dokupić co trzeba;)

Z drugiej strony,z powodu braku myka,możesz się potargować :D

zakupu gianta bo jest w miarę uniwersalny.

Oba są 1x,wiec uniwersalne nie są,ale tak jak pisałem,blokada tylnego amora i jedziesz tak jak na HT

ale ten fulik

Ja bym jego właśnie kupił :D

Dzięki za odpowiedź.

Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu ;)

Opublikowano
11 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Blokada amorów ;)

Nie drogie,tylko trzeba oddać do serwisu. Czyli 0zł vs ....

Tak,ale ten Marin jest lepszy w osprzęcie od tego Giant

Amor Suntour vs RS

Heble Tektro vs Shimano(choć tu przy obu szału nie ma :))

Resztę mają podobną

Druga sprawa,to że podzespoły można wymienić,a z ramą już ciężko.

J.w

Haha klasyka :D

Zawsze można dozbierać kasę i nawet za parę miesięcy dokupić co trzeba;)

Z drugiej strony,z powodu braku myka,możesz się potargować :D

Oba są 1x,wiec uniwersalne nie są,ale tak jak pisałem,blokada tylnego amora i jedziesz tak jak na HT

Ja bym jego właśnie kupił :D

Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu ;)

Tylny amor nie ma blokady :(

No ale też nie jest jakiś mega czuły 

Zaczynam zbierać kasę 😝

Opublikowano
11 godzin temu, MB22 napisał:

Kto pomoże wybrać? 

Giant fathom 2 rocznik 2021 czy Marin rift zone 1 rocznik 2020. Byłem już przekonany do Gianta bo Full był odległy cenowo ale znalazłem dziś Marina za 6tysi  czyli o 5 stów droższy od gianta no i  bez myk-myka. Mam mega problem bo dużo osób namawia mnie na fulla twierdząc że Full to Full. Teoretycznie na dzień dzisiejszy nie mam aż takich potrzeb aby kupić rower z pełnym zawieszeniem i nigdy nie jeździłem na tego typu sprzęcie. Dziś pierwszy raz wokół sklepu i wrażenia mega. Ludziska poradzcie czy to tylko efekt wow i mojego chwilowego zajarania? 

No cóż, idealnie jest mieć oba, czyli HT i full. Ale rozuiem, że musisz wybrać.

Najważniejsza sprawa - zależy po czym jeździsz i gdzie mieszkasz. Jak masz płasko wokół domu i śmigasz po leśnych pożarówkach i polnych drogach, to sztywniak wystarczy. Tylko, że ten Fathom to taki trail bike bez zawieszenia, więc po płaskim będzie wolny - pancerne opony, waga itp.

Im więcej nierówności masz na trasie, tym bardziej full się nadaje i dostrzegasz jego zalety. Ale masz też wyższe koszty serwisu. Na górską jazdę po szlakach wg mnie tylko full z mykmykiem. Ale to moja opinia, mam 50km w Beskidy. Marinów na naszych szlakach jest pełno :)

Jakimś tam kompromisem może być full o niewielkim skoku i blokowanie amortyzatorów na płaskim.

Opublikowano
39 minut temu, artie napisał:

zależy po czym jeździsz

Przecież napisał po czym jeździ ;)

3 godziny temu, MB22 napisał:

czasem chce się wybrać na zwykłą ścieżkę rowerową. Stąd chęć zakupu gianta bo jest w miarę uniwersalny. Sam jeżdżę po lasach i nie lubię geometrii xc

Dlatego też uważam ,że Marian z tych dwóch jest best :D

Tylko ja bym dozbierał na zone 5

• Pomógł 1
Opublikowano
56 minut temu, artie napisał:

No cóż, idealnie jest mieć oba, czyli HT i full. Ale rozuiem, że musisz wybrać.

Najważniejsza sprawa - zależy po czym jeździsz i gdzie mieszkasz. Jak masz płasko wokół domu i śmigasz po leśnych pożarówkach i polnych drogach, to sztywniak wystarczy. Tylko, że ten Fathom to taki trail bike bez zawieszenia, więc po płaskim będzie wolny - pancerne opony, waga itp.

Im więcej nierówności masz na trasie, tym bardziej full się nadaje i dostrzegasz jego zalety. Ale masz też wyższe koszty serwisu. Na górską jazdę po szlakach wg mnie tylko full z mykmykiem. Ale to moja opinia, mam 50km w Beskidy. Marinów na naszych szlakach jest pełno :)

Jakimś tam kompromisem może być full o niewielkim skoku i blokowanie amortyzatorów na płaskim.

Też tak sądzę. Ja mieszkam w trójmieście i jest naprawdę gdzie jeździć. Marin nie ma blokady z tyłu i tu może być lekki problem. Ale też nie ma dużego skoku więc gdzieś ten kompromis mogę złapać. Na pewno nie będę go  katować na skałach bo tu brak ale korzeni i leśnych tras jest od metra. Giant wybrałem ze względu na geometrie bo nie lubię xc i wyścigowej pozycji więc liczę się że nie będę demonem prędkości. 

Opublikowano

Bierz Marin B-17-2.Porządny amor revelation . Jest na allegro za 7900zł w rozmiarze M. Pewnie coś stargujesz

Opublikowano
14 minut temu, MB22 napisał:

Marin

Za ile masz tą zone 1? I jaki rozmiar Ci trzeba?