Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trek pojechał z cenami i to ostro. 10tyś ,za Procalibera z Reconem. Masakra

Opublikowano
25 minut temu, Raptor napisał:

Trek pojechał z cenami i to ostro. 10tyś ,za Procalibera z Reconem. Masakra

Po rabatach u Treka i uwzględnieniu przesyłki u Canyona ich ceny nie różnią się w sposób istotny. I oba mają Recony ;)

Opublikowano (edytowane)

osprzętowo to Trek ma lepszą przerzutkę , kasetę i korbę. Reszta porównywalna. Cena wysyłki w Cayon 179zł. Wiem bo zamówiłem Spectrala. Lubię Treka i miałem procalibera 6 jak i fula ale jak to kolega Ares super zauważył, że Trek pojechał po cenach i to ostro

Edytowane przez Raptor
Opublikowano

A ja dziś Treka zamówiłem, a analizowałem rynek mocno i dlugo. W przeciwieństwie do 99,99% ludzi nie skupiałem się na metodach użytych przez Treka tylko na efekcie końcowym. Nadmienię, że Trek się w rozważaniach nawet nie przewijał wcześniej.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Gratulacje i niech służy :)

Cześć
Czytam sobie ten wątek i widzę ciekawą i merytoryczną dyskusję, więc może i mi doradzicie.
Szukam roweru XC dla osobnika 198 cm wzrostu / 98 kg wagi. Rower na którym obecnie jeżdżę to Trek Fuel EX. To całkiem spory rower (reach 520, rozstaw osi 1270 mm), który daje mi wiele radości w górach, ale na szutrach koło Wrocławia w którym mieszkam i jeżdżę na codzień to trochę przerost formy nad treścią. Lżejszy rower ujeżdzałbym  właśnie w okolicach Wrocka + okazjonalne starty w zawodach typu Bike Maraton / Rowerowy Bieg Piastów itp)
Na tapecie mam takie modele:
1) https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-9-6/p/33260/?colorCode=grey_black
2) https://www.scott-sports.com/pl/pl/product/scott-scale-950-bike?article=280477010

3) https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/cross-country-bikes/exceed/exceed-cf-5/2636.html?dwvar_2636_pv_rahmenfarbe=RD%2FBK#!accordions=0_1
Wszystkie rowery rozpatruje w największych możliwych rozmiarach (XXL dla Scotta i Treka, XL dla Canyona). Niestety, żaden z nich nie jest dostępny jeszcze w sklepach i nie mogę przymierzyć. Co akurat jakoś mnie nie przeraża bo wszystkie swoje rowery kupowałem w ten sposób, bo nikt nie ma takich rozmiarów na stanie ;-). W związku z dobrymi doświadczeniami z Trekiem mocno skłaniam się ku Procalibrowi. Ale ostatnio wpadłem na artykuł gdzie o tym rowerze pisze się, że już jest dla mocno gibkich zawodników XC. Ja gibki nie jestem. Z drugiej strony jest Canyon, wyraźnie krótszy, ale tu boję się że będzie mnie upośledzał na zjazdach. No i osprzęt też nie powala ;). Ciężko to wypośrodkować, więc pytam o radę. A może znacie inne długie rowery, najlepiej na ramie alu, które podpasują na takiego konia jak ja? Z góry dzięki
Szukał bym fulla. Rowerowy bieg Piastów OK ale bikemaraton w ciągu kilku ostatnich lat zmienił się z wycieczek po polnych drogach w chyba (a raczej na pewno) najtrudniejsze technicznie maratony w Polsce
Opublikowano
18 godzin temu, PiotrRockrider napisał:

Treka zamówiłem

Gratulacje,wielu km :D

Pochwal się jaki model 

Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Gratulacje,wielu km :D

Pochwal się jaki model 

Supercaliber 9.8 2021 na gx :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PiotrRockrider napisał:

Supercaliber 9.8 2021

Paaanie,co tu dużo pisać? Cudo!!! 

Jaki kolorek?

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Shimano, chciałbym zakupić sobie w sklepie internetowym nowy rower na który mogę przeznaczyć trochę ponad 5 tys. zł. Sprzęt byłby wykorzystywany do normalnej jazdy na co dzień np. po bułki, ale głównie planuję śmigać po zróżnicowanym lesie (teren po dawnym poligonie wojskowym) w którym są dosyć głębokie piaski, trochę korzeni i kilka "szczytów" sięgających 200m. Pragnąłbym także wybrać się w końcu w prawdziwe góry. :) Przeglądając ten temat doszedłem do wniosku, że chyba najciekawszą propozycją w założonej kwocie wydaje się być Rockrider XC 500 z Decathlona. Wszystko wydaję się w nim cacy, tylko obawiam się czy mój wzrost (170 cm, przekrok 76 cm) będzie odpowiedni do kół 29 cali. W najbliższym Decathlonie nie mają na stanie tego roweru, więc nie mam możliwości przymiarki. Obecnie używam Rockridera 540 (Koła 27,5") w rozmiarze M i jeździ mi się na nim bardzo dobrze. Szczerze mówiąc, to napaliłem się na tego XC 500, ale może są jakieś lepsze propozycje? 🤔

Edytowane przez kubus96
Opublikowano
41 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Paaanie,co tu dużo pisać? Cudo!!! 

Jaki kolorek?

Dzięki. 🙂

Gloss Radioactive Red/Matte Black 🙂

Opublikowano
Godzinę temu, kubus96 napisał:

będzie odpowiedni do kół 29 cali.

Wybierz koła jakie ci odpowiadają. Przy 29 masz większe BB w geometrii,więc twój wzrost nie będzie problemem.

XC500 świetny rower,praktycznie bezkonkurencyjny. Niestety jest ich mało i ciężko je upolować :(

Co do innych,to kuknij na Gate 50,lub lvl 9.0

• Lubię to! 1
Opublikowano

XC500 świetny rower,praktycznie bezkonkurencyjny. Niestety jest ich mało i ciężko je upolować 

Są dostępne teraz na stronie deca.

Potwierdzam rower ten użytkuje od sierpnia,jest super,proponuje obejżec go na żywo nie każdemu przypadnie do gustu kolor,rama też specyficzna szeroka działa jak błotnik

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 11.10.2020 o 08:07, Bujak napisał:

Dzięki tej szerokiej dolnej rurze rower jest sztywniejszy.

Dzięki za info😁

Opublikowano
W dniu 10.10.2020 o 05:37, komandosek napisał:

Szukał bym fulla. Rowerowy bieg Piastów OK ale bikemaraton w ciągu kilku ostatnich lat zmienił się z wycieczek po polnych drogach w chyba (a raczej na pewno) najtrudniejsze technicznie maratony w Polsce

Fulla już mam, ścieżkowy Fuel EX stoi w garażu. Stąd pomysł na HT. A poza tym znalezienia fulla XC w moim rozmiarze to dopiero jest karkołomne zadanie, zwłaszcza w moim budżecie

Opublikowano
17 minut temu, PabloWRO napisał:

zwłaszcza w moim budżecie

To prawda,na fula trzeba troszkę kasy. Może używka? 

Opublikowano
2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

To prawda,na fula trzeba troszkę kasy. Może używka? 

Za leniwy jestem, pozostaję przy pomyśle z HT. Doszedłem do wniosku że pójdę w Treka, skoro w Fuelu przy reachu 520mm daję radę, to w Procalibrze przy 500mm też sobie poradzę

Opublikowano

Niedawno po długiej rozłące powróciłem do roweru górskiego (przed dobrych kilka lat jeździłem dużo ale wyłącznie na szosie). Obecnie mam aluminiowego składaka na kołach 26, 3 blaty, stara hydraulika itd. Jak się okazuje przez ten czas sporo sie zmieniło dlatego szukam nowszego roweru, który dałby większe możliwości. Zastanawiam się nad karabinowym HT lub jakimś podstawowym fullem (w grę wchodzą także używki zwłaszcza jeśli chodzi o fulla). Rower będzie używany tylko w terenie: 

- długie wycieczki po lekkich górach typu świętokrzyskie

- krótkie intensywne treningi tamże 

- maratony xc 

- od czasu do czasu szlaki Beskidzkie  lub jakieś rodzime single a także być może single w Alpach

Mam pytanie co będzie lepsze - Full czy karbonowy HT?

Budżet około 6-7,5 tys. 

Opublikowano
W dniu 10.10.2020 o 19:30, PiotrRockrider napisał:

Supercaliber 9.8 2021 na gx :)

Hej,kiedy ta maszyna dotrze do Ciebie :) ? Jestem ciekaw wrażeń.

Opublikowano
2 godziny temu, Alex81 napisał:

Hej,kiedy ta maszyna dotrze do Ciebie :) ? Jestem ciekaw wrażeń.

Powinna być na początku listopada. Pogoda póki co nie rozpieszcza. Pewnie pojezdze jakos ale najlepiej przetestowalbym na trasach, gdzie znam swoje czasy sprzed miesiąca. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
27 minut temu, PiotrRockrider napisał:

gdzie znam swoje czasy sprzed miesiąca

Piter żebyś nie myślał że od razu je poprawisz ;). Musisz wyczuć maszynę.

Hehe, pewnie już chodzisz z nóżki na nóżkę i wypatrujesz kuriera xD?

Ka bym na 100% tak robił 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Piter żebyś nie myślał że od razu je poprawisz ;). Musisz wyczuć maszynę.

Hehe, pewnie już chodzisz z nóżki na nóżkę i wypatrujesz kuriera xD?

Ka bym na 100% tak robił 

Będzie do odbioru w lokalnym sklepie. Dogadałem się na miejscu na warunki nie gorsze od tych, co są na dzień dobry w necie do znalezienia bez targowania. Chodziło mi, żebym miał zakup rozłożony na raty ale żeby ich suma nie była wyższa niż cena roweru. Musiałem mocno  o to powalczyć. W zamian mam serwis na miejscu przynajmniej. Ciekaw jestem różnicy jaką mogę odczuć na podjazdach i przy przyśpieszaniu względem rockridera, który ważył ponad 14,5 kg. 

Nawet aż tak nie drepcze girami. Trenuje na szosie w międzyczasie ale na Zwift bo pogoda słaba, do tego inne zajęcia, wyścigów już nie mam, więc nie mam aż takiej sraczki. Ale jak już trek będzie, to pewnie będę się w niego wpatrywał godzinami 🤣🤣

Edytowane przez PiotrRockrider
Opublikowano
W dniu 14.10.2020 o 22:25, PiotrRockrider napisał:

Powinna być na początku listopada. Pogoda póki co nie rozpieszcza. Pewnie pojezdze jakos ale najlepiej przetestowalbym na trasach, gdzie znam swoje czasy sprzed miesiąca. 

Najwcześniejsza dostawa z Treka to luty 2021

Opublikowano
4 godziny temu, Raptor napisał:

Najwcześniejsza dostawa z Treka to luty 2021

Nie wiem, jak odbierać ten wpis. Próbujesz powiedzieć, ze wiesz lepiej, kiedy dojedzie zamówiony przeze mnie rower niz ja i sklep?

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PiotrRockrider napisał:

Nie wiem, jak odbierać ten wpis. Próbujesz powiedzieć, ze wiesz lepiej, kiedy dojedzie zamówiony przeze mnie rower niz ja i sklep?

Tak się pytam bo jak chciałem zamówić Remedy to najbliższa dostawa na Polskę jest przewidziana na luty i dlatego jestem troszkę zdziwiony. I ja bym się tu nie doszukiwał spisku bo zadałem proste pytanie

Edytowane przez Raptor