Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 19.11.2020 o 10:38, Raptor napisał:

I tu Krzychu ma rację. Orbea bardzo fajną ma geo. Teraz trudno o coś typowego XC na full. Trek top fuel fajną ma geo lecz cena powala 14k za Recona i Nx to troszkę za dużo. Accent ale Spectral to już mu bliżej do enduro niż Xc

Sam widelec i osprzęt nie jeżdżą. Trzeba na rower jako calosc patrzec. Mogli wpakować kase w ramę i mimo gorszego osprzętu rower jako calosc jest konkurencyjny.

Opublikowano
19 minut temu, Accent_Szaj napisał:

@PiotrRockrider co z twoim Trekiem? Mam nadzieję że już jeździsz.

Nie jeżdżę. Dopiero dziś byl do odbioru. Opoznilo sie. 

Opublikowano
Teraz, PiotrRockrider napisał:

Dopiero dziś byl do odbioru

No to super :D

Czekamy na foty 

Opublikowano
32 minuty temu, Raptor napisał:

O jakim rowerze mówisz bo już się pogubiłem 

O Treku. Nie wiem czy jest dobry w swojej cenie ale chodziło mi o to ze nie przez pryzmat grupy osprzętu warto oceniać rower.

2 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

No to super :D

Czekamy na foty 

Ok. Podaj email na priv :)

Opublikowano

Trek pojechał z cenami i to ostro. Choć jestem fanem Treka zdecydowałem się na Canyona bo w takiej konfiguracji to Trek by z 20k kosztował

Opublikowano
1 minutę temu, Accent_Szaj napisał:

Tu wrzuć. Nie tylko ja czekam na fotki :D

Najlepiej zrób temat tu.

https://forum.szajbajk.pl/forum/216-górskie-mtb/

Za duzo wytycznych do zakładania tematu i nie chce publicznie fot wklejać:)  

12 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Tu wrzuć. Nie tylko ja czekam na fotki :D

Najlepiej zrób temat tu.

https://forum.szajbajk.pl/forum/216-górskie-mtb/

Poszło na maila

Opublikowano
55 minut temu, PiotrRockrider napisał:

Poszło na maila

Piękny :D

Ja bym się pochwalił 

• Lubię to! 2
Opublikowano
17 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Piękny :D

Ja bym się pochwalił 

Dzięki dzięki :)

Może za jakiś czas wrzucę na forum.  

Opublikowano
1 minutę temu, PiotrRockrider napisał:

wrzucę na forum.  

Wrzuć, bo masz jeden z fajniejszych bajków na forum ;)

Opublikowano

Grand Canyon WMN AL SL 9.0 | w Outlecie zobacz. Nie wiem jaki rozmiar ma twoja 2 połówka. Osprzęt dobry. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kuba79 napisał:

zupełnie bez zacięcia sportowego

W sumie, kto bogatemu zabroni?

Ale...

Bez sensu kupować tak drogi i porządny rower osobie ,która nawet tego nie chce. Gdzie ona będzie tym jeździła? Zastanów się, podpytaj.

Już widzę wasz dialog i kłótnie,czemu ona nie chce jeździć,przecież taki fajny i ładny.

To co dobre dla jednego,może być beznadziejne dla drugiego.

Edytowane przez Accent_Szaj
Autokorekta w telefonie
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, kuba79 napisał:

powietrzny amortyzator, sztywne ośki, ze względu na tarcze, niezbyt stromą główkę dla pewniejszego prowadzenia i niską wagę

Ja również szukam hardtaila z podobnymi cechami więc rynek mam trochę przeszukany więc tu masz propozycje spełniające te warunki, wszystkie w okolicach 4900-5400 więc ponad 2-2,5 tys. tańsze od Speca.

Kellys Gate 50 (najlepszy osprzęt):

https://www.kellysbike.com/pl/xc-c923/gate-50-29-p67864

Orbea H30:

https://www.orbea.com/pl-pl/rowery/mtb/alma/cat/alma-h30

I mój faworyt ze względu na ramę BMC:

https://bmc-switzerland.pl/produkt/twostroke-al-two-2021/

Edytowane przez Deco_10
Opublikowano

Nie na wszystkie Twoje pytania znam odpowiedź ale co wiem to powiem:

Kellys ma być dostępny od kwietnia 2021. Waga ok 13,1 kg w rozmiarze M bez pedałów. Co do opon to nie wiem.

Do tego BMC maksymalne opony wchodzą 2.25. Waga w rozmiarze S: 12,93 kg, w rozm. M 13,1. Co do dostępności to dopiero będę dzwonił.

Orbea wygląda na to faktycznie, że z przodu ma szybkozamykacz a tylko z tyłu sztywną oś. Moje niedopatrzenie.

Opublikowano
56 minut temu, kuba79 napisał:

widelec jest na szybkozamykaczu, trochę słabo...

Ale sam napisałeś że 

57 minut temu, kuba79 napisał:

Osobiście wolę postawić na dobrą ramę, niż na osprzęt

A w ramie oś już jest sztywna ;)

Opublikowano
Poniekąd słuszna uwaga
Z tym że jeśli mam od razu wymieniać amortyzator i koło(-a) to zaciera się różnica w cenie. 
Ja raczej wezmę tego Speca, bo raz że zaklepałem, a nie lubię z gęby cholewy robić, dwa że ma być za ok. miesiąc, trzy że mi się podoba  Rower ma być na prezent i szukanie, że może będzie na wiosnę, a może nie, niezbyt mi pasuje  
Trudno znaleźć informacje, ale na podstawie zeszłorocznych modeli itd. liczę że będzie bazowo ważył poniżej 12,5kg w rozmiarze M, na oponach 2,3 (pomieścić powinien 2,4). A to chyba całkiem ładny wynik i dobra baza. Spec chwali się, że rama waży 1350g.
Generalnie to liczyłem trochę na jakieś opinie odnośnie samej geometrii itp.
Ja bym skonsultował z żoną, a nuż się kolor nie podoba. I wiesz, to rozsądny rower do XC, sam bym jednak swojej żonie roweru w ciemno nie kupił. I są na rynku modele dedykowane dla kobiet, z innymi wymiarami, innymi siodełkami.
Opublikowano
Godzinę temu, kuba79 napisał:

Generalnie to liczyłem trochę na jakieś opinie odnośnie samej geometrii itp.

Bardzo nowoczesne geo jak na HT. Spec zawsze tutaj robił świetną robotę. Rower jest drogi na to co oferuje i to jest główny minus. Jednak jak się ma budżet i dla kobiety to jest aż nadto wystarczający. 

Opublikowano
24 minuty temu, kuba79 napisał:

No niestety, Spec dołożył do pieca z tą kolejną w tym roku podwyżką... Gdybym go zamawiał 2 tygodnie wcześniej, to rower był katalogowo o 700zł tańszy... Trochę na osłodę pozostaje fakt, że (może dzięki temu) będzie dostępny, a z innymi markami różnie to wygląda... Wstępnie chciałem brać Gianta XTC SLR 29 2, ale co z tego że tańszy, skoro dostępność ma być gdzieś w sierpniu...

A co byś powiedział na tego? W kolorze różowym? Dla kobiety super.

https://www.specialized.com/pl/pl/epic-hardtail/p/171127?color=264160-171127&searchText=91320-7201

Opublikowano
No niestety, Spec dołożył do pieca z tą kolejną w tym roku podwyżką... Gdybym go zamawiał 2 tygodnie wcześniej, to rower był katalogowo o 700zł tańszy... Trochę na osłodę pozostaje fakt, że (może dzięki temu) będzie dostępny, a z innymi markami różnie to wygląda... Wstępnie chciałem brać Gianta XTC SLR 29 2, ale co z tego że tańszy, skoro dostępność ma być gdzieś w sierpniu...
Pomiędzy 7 a 9 tys nie ma aż tak wielkiej różnicy, tu masz super rower dedykowany dla kobiet. Zapłacić 7tys i kupić rower z rock shox judy, to brzmi jak strasznie słaby interes
https://www.liv-cycling.com/pl/pique-29-2
Opublikowano

Myślę, ze koledze podoba się ten Spec i na to nie ma rady. Biorąc pod uwagę jakie wydatki ponosi się na żonę na przestrzeni całego z nią życia to większa cena w tą czy tamtą stronę nie kompletnie żadnego znaczenia. Ja mu tam życzę udanego zakupu. 

Opublikowano

A to że żonie nie będzie się odbijać dupcia na kamieniach to dla ciebie nieważne 😀

Opublikowano

Rozumiem.A może rockrider xc500s? "Rzucili" go w rozmiarze S na sklep internetowy. Bralbym S przy 170cm wzrostu, inaczej pozycja na rowerze będzie bardzo "sportowa"