Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napęd jest 12rzedowy. Blat jest 32 bo najmniejsza zębatka kasety ma 11 a nie 10 zębatek. Robi to grubą różnicę

A nie, chyba rzeczywiście masz rację....

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, komandosek napisał:

Napęd jest 12rzedowy. Blat jest 32 bo najmniejsza zębatka kasety ma 11 a nie 10 zębatek. Robi to grubą różnicę

A nie, chyba rzeczywiście masz rację....

Ok ale która kaseta Shimano jest 12 rzędowa z najmniejszą koronką 11 ?

na zdjęciu jest przerzutka m6100 bo ma świecące logo i ten dodatkowy napis Shimano, ale kaseta mi nie pasuje. Ale może faktycznie mają błąd w katalogu.

Edit. Przy maksymalnym zbliżeniu zdjęcia można naliczyć 12 koronek

Edytowane przez Molek
Opublikowano
15 minut temu, Molek napisał:

która kaseta Shimano jest 12 rzędowa z najmniejszą koronką 11 ?

Kasety Sram na bębenek Shimano 11. Wszystkie mają 11T

Oczywiście mówię o 12rz.

Opublikowano

hehe... wiem, ale przeczytaj jeszcze raz moje pytanie a i zobacz swoją odpowiedź:D Nie czepiam się ale na prawdę brzmi to komicznie.
Pytanie:  Która kaseta Shimano jest 12 rzędowa z najmniejszą koronką 11 ?

Odpowiedź: Kasety Sram na bębenek Shimano 11. Wszystkie mają 11T

Koniec trollowania 😜

Opublikowano
51 minut temu, Molek napisał:

Kasety Sram na bębenek Shimano 11. Wszystkie mają 11T

Ok,dla niewtajemniczonych faktycznie brzmi to śmiesznie ;)

Otóż są rodzaje bębenków Shimano. Shimano 11 i Microspline. Pierwszy jest na 11rz kasety Shimano i niektóre 12rz Sram. Właśnie poznasz te 12rz kasety sram(na bębenek Shimano 11) po tym że mają najmniejsze koronki 11T.

Mam nadzieję że już czaisz

Ps. Tu masz przykład takiej kasety jaką podali na stronie 11-50 12rz.

https://allegro.pl/oferta/sram-nx-eagle-pg-1230-kaseta-11-50t-12s-box-8094192314?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Opublikowano
7 minut temu, komandosek napisał:

Shimano

A są w ogóle takie? 😮

Są 10-51 i ewentualnie 11-50 ,ale ze sram 

O jakim bajku gadacie?

Podeślij link

Opublikowano

No własnie się zastanawiamy. Giant advanced 3, link parę postów wcześniej

Opublikowano

@komandosek Na greenbike jest że to sram SX 11-50

Na stronie Giant faktycznie bałagan i by wychodziło M5100 11s. 11-51 .

Tak czy inaczej bałagan jest :P

Opublikowano

Advanced 3  to właściwie SLR 2 tylko w karbonie. Różnica w hamulcach i wielkości zębatki korby. Gdzieś widziałem ważenie i wychodzi na poziomie Advanced 2. Recon w Advanced 2 wygląda że jest cięższy od Cresta. Rama SLR w rozmiarze s waży poniżej 1450g w L 1575. M nie widziałem wagi wiec zakładam że na poziomie +- 1500g. Advanced jest cięższy od Advanced Sl. Więc waga pewnie na poziomie 1100g.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Ok,dla niewtajemniczonych faktycznie brzmi to śmiesznie ;)

Otóż są rodzaje bębenków Shimano. Shimano 11 i Microspline. Pierwszy jest na 11rz kasety Shimano i niektóre 12rz Sram. Właśnie poznasz te 12rz kasety sram(na bębenek Shimano 11) po tym że mają najmniejsze koronki 11T.

Mam nadzieję że już czaisz

Ps. Tu masz przykład takiej kasety jaką podali na stronie 11-50 12rz.

https://allegro.pl/oferta/sram-nx-eagle-pg-1230-kaseta-11-50t-12s-box-8094192314?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Ojej Panie Accent Pan się naumi czytać ze zrozumieniem. Właśnie o tym cała rozmowa, że nie ma takiej kasety Shimano 11-50 12s, tylko jest 11s 11-50. A Ty mi odpowiadasz, że jest kaseta Shimano 12s 11-50 tylko nazywa się Sram..

Mnie nie stać na drogie rowery ale jakbym miał wybrac to Rockrider xc 900 po prostu bije je na głowę bo za 7500 mamy rower który bije na papierze nawet tego XTC 1.5 za 13.899. Masakra,.

Dodam jeszcze, ze jak ktoś ma blisko do Niemiec to w Niemieckim Deku kosztuje 1558E co na dzisiaj daje po kursie 4.51  7025zł!

Edytowane przez Molek
Opublikowano
2 godziny temu, Molek napisał:

Ty mi odpowiadasz, że jest kaseta Shimano 12s 11-50 tylko nazywa się Sram..

Haha, faktycznie śmiesznie wyszło xD.

Opublikowano
W dniu 31.10.2020 o 10:27, komandosek napisał:

O kurcze mam nadzieję że kolana ok, na pewno przy wzroście 162 powinnaś mieć krótsze ramiona korby. I tak to jest z tymi poradami w internecie
Dobór odpowiedniego rozmiaru jest ważniejszy niż dobór marki

[mention=11428]Accent_Szaj[/mention]Nie jest tak że zawsze bierze się mniejszy gdy jesteś pomiędzy rozmiarami. Jak masz długie nogi ręce a krótszy tułów to większy rozmiar może być bardziej ok....

U mnie proporcja tułów/nogi jest raczej podobna. Jeżdżę od pół roku, przejechałam na tym rowerze 1200 km i kolana owszem zaczęły boleć ale to przy dzisiejszej jeździe (dłuższa przerwa), ale jak się okazało przez zbyt nisko ustawione siodelko. Podniosłam i o niebo lepiej. Nie znam się aż tak na sprzęcie, zaufałam też sprzedawcom że rozmiar nie będzie przeszkadzał, i jakoś sobie z tą Meridą śmigamy :) generalnie przez pracę siedzącą (informatyka) często bolą ramiona i kręgosłup. Nie wiem co jest w geometrii tego roweru, ale po kazdej jezdzie czuje przyjemne rozciągnięcie i ból po pracy zastanych części ciała, potem jest o niebo lepiej ;)

W dniu 31.10.2020 o 11:40, Nela napisał:

Dzięki za odpowiedź. Przymierzam się do tego modelu w kolorze blue na 2021r ale póki co brak. Rozważam jeszcze Scale 965, też ogólnie fajna maszyna.

Jak u Ciebie z suportem? Nie trzeszczy? Ktoś tu już się skarżył że mu po roku zaczął trzeszczeć, nie wiem czy wszystkie suporty takie słabe? Czy ten zastosowany w Scott jest lepszy czy jeden czort?

Oba rowery różnią się też napędami, jedno blat vs dwu blat. Czy zamieniła być swój napęd na jedna tarczę?

Ten Metalic Blue i Black Matt w 2021 są piękne :D jeśli chodzi o suport, nie zauwazylam żeby działo się z nim coś niedobrego. Jak się zabrudzi to coś słychać, ale to raczej normalne. Przesiadłam się z 3x7 na 2x10, wg mnie 2x10 to optymalna wersja dla osoby początkującej (lub słabszej nogą). 1xblatowca na chwilę obecną sobie nie wyobrażam, ale jeśli masz mocna nogę to można rozważyć. Jednak w kwestii 1x musiałby się wypowiedzieć najlepiej ktoś kto jeździł na obu. 

Opublikowano (edytowane)

Hej, 

Chodzi za mną wyminą roweru na fulla, ale nie mam doświadczenia z fullami (poza krótkimi przejażdżkami na takowych) i nie wiem jaki model (i producent) byłby dobry. 

Zależy mi na:

- dobrej gwarancji na ramę

- wadze (obecnie mój mtb waży 11kg i przeskok na te 14-15kg byłby chyba srogim doświadczeniem, więc im mniej tym lepiej) 

-osprzęcie (no od deore w górę, choć wiadomo, że im lepiej tym lepiej :))

- skok 100mm przód i tył, (max 120 mm jeśli to nadal będzie w miarę wygodny rower do "wszystkiego" i będzie można nim przejechać te 100km po płaskim) 

- carbon czy aluminium, oto jest pytanie. Wolałbym lekkie aluminium niż carbon, ale wiem, że teraz już większość to carbon i jestem z tym pogodzony

- musi się podobać, to oczywiste 

To chyba tyle :)

Budżet ok 10 tys. zł, wiadomo im mniej tym lepiej, ale lekki plus też przełknę. 

Z tego co sam obczaiłem, to kross ma całkiem te earthy, ale miałem już kiedyś levela b3 i mam złe doświadczenia, poza tym nasłuchałem się o gwarancji i teraz jeszcze u nich kryzys chyba. 

Gianty nawet byłyby fajne, ale ciężkie i nie podoba mi tylko w nich mocowanie tylnego hamulca :D

Trek fajne, ale chyba poza budżetem. Orbea poza tym że mega mi się podobają to nic o nich nie wiem. Scott też budżetowo chyba odjeżdża. 

Pomocy 🤦‍♂️

Edytowane przez sajekk
Opublikowano

To co opisujesz czyli 100 mm skok i do 10 tys zł ( Canyon zaczyna się od 13 zdaje się z Luxem ) to tylko:

Temat, który osiągnie niebawem 100 stron albo i więcej. A jak mówisz o karbonie do 10 tys to wyłącznie rowery używane. Zobacz ile kosztuje zwykły najprostszy Epic Comp na 2021 - 24 tys, z Rebą i na aluminiowych kołach ( cena astronomiczna ). Inne firmy mają niższe ceny ale przy fullach z slx/gx na karbonie z 15 tys minimum ale to naprawdę minimum trzeba dać. Inna sprawa to dostępność obecnie rowerów. Nie ma wybierania czy ten czy tamten. Bo jest kiepsko i drogo. I będzie jeszcze drożej. 

Opublikowano

Canyona fulla ma znajomy, a nawet już drugiego, choć nie xc a trial. Nie do końca mi się podoba jak mam być szczery, no i cena za xc (model Lux) startuje już sporo poza budżetem. 

Żeby była jasność, wolałbym aluminium, ale jak oglądam rowery to widzę że aluminium jest w odwecie i teraz same carbony na rynku. 

I tak, wiem, że oferty są ograniczone, może to jest powód dlaczego nie mogę nic sensownego znaleźć. Ceny to od jakiś 2-3 lat obserwuję że szybują wysoko przy jednoczesnym obcinaniu na osprzęcie 

Rockrider, może i cena fajna, ale jednak nie 😛

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, sajekk napisał:

Rockrider, może i cena fajna, ale jednak nie 😛

Żałuj :) Jak chcesz niższy skok sprawdź sobie xc900s z Decathlonu :) 

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Zobacz sobie jeszcze Canyon Neuron 7 albo outlet. Tam można też coś ciekawego wyszarpać

Opublikowano
4 minuty temu, Raptor napisał:

Zobacz sobie jeszcze Canyon Neuron 7 albo outlet. Tam można też coś ciekawego wyszarpać

O o o ! Strzał w 10, Neuron to także kapitalny rowerek. Na początku roku można było je wyrwać po 9700zł nawet... Potem weszła nowa wersja, lockdown i ceny poszybowały na ponad 11k :/ 

Opublikowano

Kolega napisał wyraźnie skok 100 mm i do 10 tys. Coś takiego nie istnieje obecnie na rynku. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
6 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Tu masz temat w którym powinieneś zadać swoje pytanie 

Niby tak, ale tam to jest już taka studnia bez dna i pisanie czasem na kilka wątków i zapytań jednocześnie, że ten temat stracił już trochę sens jak dla mnie. Za duży chaos. Ale spoko, jak taki regulamin to można zamknąć ten temat, albo wkleić go do tego głównego tematu i już. 

2 minuty temu, johankalvatn napisał:

Kolega napisał wyraźnie skok 100 mm i do 10 tys. Coś takiego nie istnieje obecnie na rynku. 

W zasadzie możesz mieć rację :)

Opublikowano
6 minut temu, sajekk napisał:

taka studnia bez dna

Hehe,trafione w sedno ;)

Kiedy czytam jak @Raptor piszę, że kupił w miarę tani rower(14k),to też myślę że powinien być temat od 10k w wzwyż,a tamten zrobić od 5-10k.

Ale... :/

11 minut temu, sajekk napisał:

taki regulamin

Opublikowano

Większość co proponujecie to trailówki (olaboga AM 100s), 

Zobacz na Gianta Anthem 2 2021,

Lub XC900S jak ktoś tu wspomniał.

Krossa omijaj z daleka