Accent_Szaj Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 3 godziny temu, komandosek napisał: Bardzo mi się podoba Mi też się podoba Co do lag,wiesz przecież ,że waga to jedna ze składowych przy potrzebie wytrzymałości,a 35 jest teraz standardem,nawet w XC. Już dawno temu producenci wychodzą ponad potrzeby użytkowników,wmawiając,że jest nam to potrzebne. Trwa ten wyścig szczurów,coraz większe koronki,1x,29" a użytkownicy nie mają wyjścia i kupują. Jak tak dalej pójdzie,to w tym dziale będziemy dyskutować tylko o kolorze ramy. Haha,już widzę te dyskusję w 2022r. -Czerwony lepszy - Nie znasz się ,Trek przeprowadził testy i udowodnili ,że żółty jest ładniejszy do XC
komandosek Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Nie rozumiem tego co napisałeś
Accent_Szaj Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Godzinę temu, komandosek napisał: Nie rozumiem Chodzi o to,że pod kobietę wiążącą około 50kg wystarczyłoby amor 28 ,a producenci nawet SiD robią na 2021 z lagami 35mm.
BartekM Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Żonie też się podoba, w szczególności, że już ma szosówkę od Liva - Availa Mam nadzieję, że z kołami od Daveo waga będzie oscylować około 12,2-12,3kg. Czyli tyle ile obecna 500 lite. 1
Nela Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Panowie, a jak kupuje nowy rower w sklepie internetowym, to sprzedawca robi jakiś przegląd zerowy i podbija kartę gwarancyjną, czy mam to zrobić np. u siebie w mieście w jakimś autoryzowanym serwisie?
johankalvatn Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 9 minut temu, Nela napisał: Panowie, a jak kupuje nowy rower w sklepie internetowym, to sprzedawca robi jakiś przegląd zerowy i podbija kartę gwarancyjną, czy mam to zrobić np. u siebie w mieście w jakimś autoryzowanym serwisie? Zapytaj się sprzedającego najlepiej. Sklep internetowy to zwykle sklep rowerowy zarazem.
Nela Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Godzinę temu, johankalvatn napisał: Zapytaj się sprzedającego najlepiej. Sklep internetowy to zwykle sklep rowerowy zarazem. Tak, to jest sklep rowerowy, rozumiem, że to oni powinni podbić mi kartę gwarancyjną wraz z wysyłką roweru? A jak wygląda pierwszy przegląd roweru np. po roku?(Merida). Przegląd jest płatny?
BartekM Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 6 godzin temu, Nela napisał: Tak, to jest sklep rowerowy, rozumiem, że to oni powinni podbić mi kartę gwarancyjną wraz z wysyłką roweru? A jak wygląda pierwszy przegląd roweru np. po roku?(Merida). Przegląd jest płatny? Tak. Rower powinien przyjść skręcony i gotowy do jazdy. Po około 200-300km lub 3 miesiącach (dokładne dane w karcie gwarancyjnej) zgłaszasz się do autoryzowanego serwisu Meridy na przegląd, który z reguły jest płatny.
werty51 Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 W dniu 15.11.2020 o 14:36, Nela napisał: Panowie, a jak kupuje nowy rower w sklepie internetowym, to sprzedawca robi jakiś przegląd zerowy i podbija kartę gwarancyjną, czy mam to zrobić np. u siebie w mieście w jakimś autoryzowanym serwisie? Ja odebrałem lekko ponad miesiąc temu moją Meridę Big Nine 500 Limited ,rower kupiony przez internet od sklepu rowerowego i na dniach oddaję na przegląd aby gwarancja była ważna . W książeczce którą dostałem jest napisane że warunkiem gwarancji jest płatny przegląd który robi się w ciągu pierwszych 100-300km jazdy lub 5-15 godzinach użytkowania
Nela Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 58 minut temu, werty51 napisał: Ja odebrałem lekko ponad miesiąc temu moją Meridę Big Nine 500 Limited ,rower kupiony przez internet od sklepu rowerowego i na dniach oddaję na przegląd aby gwarancja była ważna . W książeczce którą dostałem jest napisane że warunkiem gwarancji jest płatny przegląd który robi się w ciągu pierwszych 100-300km jazdy lub 5-15 godzinach użytkowania A po czym oceniają przebieg lub czas eksploatacji?
Salon Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 Siema, zbliża się koniec roku i tak zastanawiam się nad kupnem nowego roweru - może trafi się jakaś wyprzedaż. Chciałbym się przesiąść na Fulla którego użyje do jazdy po jakiś bardziej wymagających lasach, górach, do Bike Maratonow i czasami jakiś singielek. Bardzo zależy mi na tym żeby dało się z manetki zablokować na "beton" oba amortyzatory. W tej cenie to chyba też już wypadało by celować w coś carbonowego. Pytanie z jakim dumperem najlepiej kupić - słyszałem ze na tego typu jazdę najlepiej jak jest usytułowany wzdłuż górnej ramy (jak w przykładanie poniżej). Od dłuższego czasu zastanawiam się na RockRider XC 900s z Dechatlonu: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-900-s-29-karbonowy/_/R-p-305778 Czy ktoś zna może jakieś alternatywy bo totalnie nie orientuje się w rynku sprzętu i nie wiem co jest na czasie Moja waga 95kg, wzrost 194cm Z góry dzięki!
Accent_Szaj Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 4 godziny temu, Salon napisał: zablokować na "beton" Reba będzie bardzo twarda, ale nie zablokujesz jej na beton. Za to odnośnie XC900 świetny rower,bardzo go sobie chwalą. Ciężko będzie znaleźć coś lepszego w tej cenie
Raptor Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 Teraz Canyon ma pełno rowerów w outlecie
Accent_Szaj Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 10 minut temu, Raptor napisał: Canyon Ale i tak na węglu za 8500 nie kupisz
Raptor Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Ale i tak na węglu za 8500 nie kupisz To fakt. W tej cenie ciężko https://www.canyon.com/pl-pl/outlet/mountain-bikes/neuron-al-7.0/50014902_0001052008.html#!accordions=1_0
Salon Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 budżet to ok 15k wiec pytanie czy warto się w ogole nastanawiać nad czymś innym ?
Raptor Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Tak brałbym Neuron CF 8 bez zastanawiania
Salon Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Tylko ze jest on teoretycznie z oferty 'trial' czy to sie rózni od XC ?
Accent_Szaj Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 2 godziny temu, Salon napisał: budżet to ok 15k Może ten? https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/trail-bikes/spectral/spectral-cf-7/2676.html?dwvar_2676_pv_rahmenfarbe=BK%2FBK
KrzysiekMTB Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 2 godziny temu, Salon napisał: czy warto się w ogole nastanawiać nad czymś innym Ja bym jeszcze obejrzał rowery pokroju Orbea Oiz TR H10, lub inne z tej kategorii – tzn. 120mm i dropper, geo raczej XC. To są bardzo szybkie rowery, na których sprawnie przejedziesz bike maraton ale też można trochę po trailach poszaleć. Typowe trailówki (Neuron jest trailówką) dadzą więcej frajdy z jazdy po trailach ale może Ci brakować prędkości w łatwiejszym terenie. Pozdrawiam Krzysiek 1
Raptor Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 I tu Krzychu ma rację. Orbea bardzo fajną ma geo. Teraz trudno o coś typowego XC na full. Trek top fuel fajną ma geo lecz cena powala 14k za Recona i Nx to troszkę za dużo. Accent ale Spectral to już mu bliżej do enduro niż Xc
Accent_Szaj Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 8 minut temu, Raptor napisał: Spectral to już mu bliżej do enduro niż Xc I ch... ,ale za to bardzo fajny
KrzysiekMTB Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 (edytowane) 30 minut temu, Raptor napisał: Teraz trudno o coś typowego XC na full. Trek top fuel fajną ma geo lecz cena powala 14k za Recona i Nx to troszkę za dużo W tej kategorii wyszedł też nowy Cannon Scalpel SE, bardzo fajna koncepcja ale strasznie drogi. P.S. jest jeszcze Rose thrill hill trail Edytowane 19 Listopada 2020 przez KrzysiekMTB
komandosek Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 Siema, zbliża się koniec roku i tak zastanawiam się nad kupnem nowego roweru - może trafi się jakaś wyprzedaż. Chciałbym się przesiąść na Fulla którego użyje do jazdy po jakiś bardziej wymagających lasach, górach, do Bike Maratonow i czasami jakiś singielek. Bardzo zależy mi na tym żeby dało się z manetki zablokować na "beton" oba amortyzatory. W tej cenie to chyba też już wypadało by celować w coś carbonowego. Pytanie z jakim dumperem najlepiej kupić - słyszałem ze na tego typu jazdę najlepiej jak jest usytułowany wzdłuż górnej ramy (jak w przykładanie poniżej). Od dłuższego czasu zastanawiam się na RockRider XC 900s z Dechatlonu: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-900-s-29-karbonowy/_/R-p-305778 Czy ktoś zna może jakieś alternatywy bo totalnie nie orientuje się w rynku sprzętu i nie wiem co jest na czasie Moja waga 95kg, wzrost 194cm Z góry dzięki! Z zawieszeniem nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Lepiej działa zawieszenie wielozawiasowe, z drugiej strony jest najcięższe i najbardziej wymagające w serwisie. W xc900s masz uproszczoną wersję zawieszenia wielozawiasowego.Osobiście skreślił bym każdy rower z zawieszeniem jednozawiasowym bo bardzo nie lubię bicia po nogach
Rekomendowane odpowiedzi