Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś mi się obiło o oczy na tym foeum, że średnio z serwisem dt swissa, ale to mi się tylko obiło.

Opublikowano
21 minut temu, PiotrekGT napisał:

średnio z serwisem dt swissa,

Swojego czasu był po fajnych pieniądzach amoek DT,ale też przeczytałem,że coś jest z nimi nie za bardzo. 

Opublikowano
23 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Możesz popytać użytkowników Meridy.

Ma ją @kolaNka (2020) i @Michal2008 (2018)

Scott za to świetnie prezentuje się na papierze

Co do rozmiarów,zawsze bierze się mniejszy. Zwłaszcza przy Merry. @kolaNka narzekała na wysoką rurę górną,a ona jest kobietą,Ty natomiast musisz wziąć pod uwagę klejnoty :D

Hej :D dawno mnie tu nie było, a czuję się wywołana xD jeśli chodzi o Meridę 500 Lite, jest to mój pierwszy rower XC i jak go kupowałam, nie było już rozmiaru S ram, dlatego brałam M (mam 162 cm). Razem przejechane mamy już prawie 2k kilometrów. Przy wzroście o którym wspomina, zdecydowanie rama S - meridy alu mają ogólnie wysoko górną rurę, aczkolwiek przymierzyłam się też do rozmiaru M dla samego porównania. Heble, które ma na początek wystarczają, jeśli nie rzucasz się na ostre single i agresywny teren, zależy jak zaawansowany człowiek - po pół roku widzę, że zdecydowanie coś mocniejszego by się przydało. Poza tym rower jest bez zarzutu. Jeśli coś więcej chcecie wiedzieć, to chętnie odpowiem i albo walcie na priv :D @Accent_Szajbył jedną z osób, która przekonała mnie do tego modelu i na nic bym go nie wymieniła :D moja 500tka jest w ciemnoszarym metallicu.

• Lubię to! 1
Opublikowano

O kurcze mam nadzieję że kolana ok, na pewno przy wzroście 162 powinnaś mieć krótsze ramiona korby. I tak to jest z tymi poradami w internecie
Dobór odpowiedniego rozmiaru jest ważniejszy niż dobór marki

[mention=11428]Accent_Szaj[/mention]Nie jest tak że zawsze bierze się mniejszy gdy jesteś pomiędzy rozmiarami. Jak masz długie nogi ręce a krótszy tułów to większy rozmiar może być bardziej ok....

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kolaNka napisał:

Hej :D dawno mnie tu nie było, a czuję się wywołana xD jeśli chodzi o Meridę 500 Lite, jest to mój pierwszy rower XC i jak go kupowałam, nie było już rozmiaru S ram, dlatego brałam M (mam 162 cm). Razem przejechane mamy już prawie 2k kilometrów. Przy wzroście o którym wspomina, zdecydowanie rama S - meridy alu mają ogólnie wysoko górną rurę, aczkolwiek przymierzyłam się też do rozmiaru M dla samego porównania. Heble, które ma na początek wystarczają, jeśli nie rzucasz się na ostre single i agresywny teren, zależy jak zaawansowany człowiek - po pół roku widzę, że zdecydowanie coś mocniejszego by się przydało. Poza tym rower jest bez zarzutu. Jeśli coś więcej chcecie wiedzieć, to chętnie odpowiem i albo walcie na priv :D @Accent_Szajbył jedną z osób, która przekonała mnie do tego modelu i na nic bym go nie wymieniła :D moja 500tka jest w ciemnoszarym metallicu.

Dzięki za odpowiedź. Przymierzam się do tego modelu w kolorze blue na 2021r ale póki co brak. Rozważam jeszcze Scale 965, też ogólnie fajna maszyna.

Jak u Ciebie z suportem? Nie trzeszczy? Ktoś tu już się skarżył że mu po roku zaczął trzeszczeć, nie wiem czy wszystkie suporty takie słabe? Czy ten zastosowany w Scott jest lepszy czy jeden czort?

Oba rowery różnią się też napędami, jedno blat vs dwu blat. Czy zamieniła być swój napęd na jedna tarczę?

Edytowane przez Nela
Opublikowano
W dniu 30.10.2020 o 11:19, PiotrekGT napisał:

@SeBo Rzuć okiem na NS'a Synonyma RC2, może uda ci się wytargować cenę bliską 15k w jakimś sklepie.

Sprint Bialystok oferuje rabat lub raty 0% 

Co do agresywnej geo szedlbym tez w ns. Mondraker drozszy ale ładniejszy. Nie wiem jak z serwisem i gwarancja oraz negocjacjami.

W dniu 28.10.2020 o 12:04, un_existing napisał:

Cześć,

Potrzebuję oceny/opinii na temat dwóch rowerów:
- Rockrider XC 900 - nowy  na firmę - realny koszt 5600 zł
- rower na bazie Merida 5000 2018 - używany ze zmienioną kierownicą (na karbon), sztycą (z karbon na alu), kołami, hamulcami na SLX - koszt podobny do powyższego. W Meridzie rozważam zmianę zebatki przód na 32T, jeśli będzie trzeba. Jeżdżę po mazowszu - 32/46T pod górki mi raczej wystarczy.

https://www.olx.pl/oferta/merida-big-nine-5000-karbon-CID767-IDGuPK0.html

Zastosowanie podobne, do XC na wyścigi. Jest mi obojętne czy to będzie SRAM czy Shimano. Zastanawiają mnie np. różnice w kołach (Crossmax vs Ryde Trace + DT Swiss 350), w amortyzatorach (Rhythm 32 vs Reba RL) i hamulcach (Sram T vs SLX)

Wydaje mi się, że Merida wypada lepiej sprzętowo, ale może warto mieć na trochę gorszym osprzęcie, ale nowy i z gwarancją?

Co byście wybrali osobiście? 

Jaka jest waga obu rowerów?

Rowery z Decathlonu maja bardzo dobre ceny w odniesieniu do konkurencji. Super obsługa posprzedazowa 

W dniu 30.10.2020 o 16:47, SeBo napisał:

a marka Superior ?? jeszcze taki model znalazłem w moim budżecie 

https://superiorbikes.eu/pl/2020/mtb-full-suspension/team-xf-29-elite/matte-carbon-chrome-team-red

Haha, też bierzesz te marki, co ja brałem pod uwage. 

Mondraker byl dla mnie najzajebistrzy z wygladu reszta cech też super. 

Superior progresywna geo i fajny rower, nawet dzwoniłem do dysyrybutora.

Ns Bikes myk myk w cenie i waga mimo to niewyzsza niz konkurencja bez myk myka. Progresywne geo.

Scott nie tak progresywne geo ale wciąż ok. Na nowy rok jednak waga poszła do góry, dołożyli 10mm skoku na widelcu, cena do góry. Nie wiem dlaczego waga poszła o 300g do góry, patrzyłem na model za ponad 25 tys.

Ostatecznie zamówiłem Treka, którego w ogóle nie brałem pod uwage bo skoncentrowalem sie na progresywnym kacie główki ramy. Kupiłem go jednak ze względu na niską wagę przy osprzęcie gx, gwarancja, w którą sporo osób nie wierzy, finansowanie, no i fakt ze na zawodach nie mam aż takich przeszkód zeby wykorzystać skok ramy 100mm, sztywność Treka pewnie lepiej sie przyda. 

Opublikowano (edytowane)

@SeBo Cały ten "sezon" oglądalem wszystkie nagrania Michała Topora z każdych zawodów w jakich uczestniczyl. Większość to nuda i flaki z olejem, praktycznie zero przeszkód. Choć gdybym ja miał wydać 15k oczywiście kupiłbym fulla. Nie wiem co chcesz osiągnąć tym zakupem, czy chcesz osiągnąć czołówkę stawki, a może już w niej jesteś? Full na pewno nie przeszkodzi, może tylko pomoc, bo jednak kilka tras, ktore Michał przejechał wymagały fulla a nie wylajtowanego HT z kątem główki 70 i sztycą podniesioną 20cm wyzej niż kokpit.

Posłużę się Nim jako pewne odniesienie (może się nie obrazi, heh ;)). I zaznaczam, że XC nie jeżdzę ale rowery XC coraz bardziej mi się podobają ze względu na nowe trandy w jakie idą, to też śledzę ten "dział". Generalnie HT dla mnie przestaje mieć sens z jednej przyczyny: nie da się tym jechać po "łące" (a jest ich od cholery na filmach Michała). Przesiadając się z fulla na Ht najbardziej brakowało mi tego plynnego poruszania się w takim terenie, non stop trzeba walczyć z podrzucającymi kępkami trawy. Albo jedziesz pół stojąco męcząc nogi albo cie rzuca jak galarete. To też wlaśnie dlatego ślinka mi cieknie na takie rowery jak NS synonym ale wersja TR 120mm, Transition Spur. Geo lraktycznie trailowe a skoku mniej = jazda efektywna na poziomie XC. Dlatego też - zachęcam do fulla jak najbardziej bo HT odchodzi już do lamusa. Trek jak dla mnie to jest zrobiony pod starych zagorzałych fanów HT bo "full nie podjeżdza i ciężki i strace 0.0001sek na podjeździe". Owszem na polskich trasach może i wystarczyło by te 60mm ale już na trasach zagranicznych średnio bym się uśmiechał tym jechać.

Aaale co ja tam wiem, ja tylko jeżdże na jakimś bieda Marinie :P

Edytowane przez PiotrekGT
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Nooo, a ja na zagraniczne trasy nie jeżdżę, a jak pojadę na jakiś zawody moze kiedys do Czechosłowacji, to będzie to raz na rok. 

Nie odpisałem wcześniej, ze na moich zawodach czołowe miejsca zajmuja ludzie na rowerach HT. Więc widocznie nie jest im potrzeby Full. Trasy nie są tak wymagające ale sam tez nie chciałem mieć HT bo do tej pory jezdzilem na rockriderze xc100s 120mm i podobalo mi sie ze na nierównej glebie , wybojach moge pedalowac na siedząco, a nie półstojąco.  Te 60mm powinno byc na prawdę spoko ale dodatkowo z ugięcia widelca trekowskiwgo jest chyba jeszcze 20mm skoku? Przy dużym dobiciu? Coś tak mi sie obilo o uszy.  Geometria Treka znowu nie jest taka jak w Cannyonie. Rower jest zwrotny. NS bike dosc dlugi i w tej kwestii utrudnia. Kolega mostkiem w dół twierdzi, że poprawił zwinność synonyma rc1. 

Ale zeby nie dzielić włosa na czworo. Najważniejsza jest Waga roweru i zawodnik.  

Ogladalem ostatnio ME w XC i na rowerach typu Cannyon, czy Orbea gdzie geo progresywna nie jest też zapierdzielali. Nino wygrał dlatego że to Nino , a nie dlatego że ma bardziej pregresywne geo niz ktos na Cannyonie.

Aaa , w zawodach, w których serii startuje bierze regularnie udział zawodnik , który sporo jezdzi w góry zjeżdżać na rowerze do tego przeznaczonym.  Zawodach xc jezdzi jednak na Treku supercaliberze i jak widzialem jak zjeżdża, to stwierdziłem, że się da tylko trzeba umieć i nie trzeba 100mm skoku.  Przy zjeżdżaniu na Treku miażdży innych zawodników, jest przepaść. Może uda mi sie znaleźć filmik, jak komputer odpala to wkleję.

Opublikowano

Też nie wiem o jakie czechosłowackie trasy chodzi co są trudniejsze niż u nas i nie wierzę kompletnie w opowieści o tym że dzięki 40mm skoku więcej będziesz nagle szybszy.
Maratony MTB wygrywa się na podjazdach a jak są trudne zjazdy to i tak ciezko na nich wyprzedzać. Lepszy rower nie sprawi nagle że będziesz generować więcej wat na kilogram masy ciała

Na pewno na lepszym rowerze jest lepiej, ale nie przykladal bym do tego tak dużej wagi. Lepszy zawodnik (fizycznie, technicznie, choćby lepiej znający trasę) objedzie Cię tak czy inaczej

Opublikowano
1 godzinę temu, PiotrRockrider napisał:

Najważniejsza jest Waga roweru i zawodnik.  

Wagi XC oscylują w okolicach 10-11kg więc nie wierze, że odczówacie te 0,5 kg w tą czy w tą skoro i tak waga mieści się w tych widełkach. 

Im większy amator tym sprzęt ma wieksze znaczenie bo dobra rama daje większy zakres błędu i bezpieczeńastwa. Zawodowcy jeżdzą na tym co im da sponsor bo tak muszą. Jesli ktoś kupuje rower sam, to niech wybierze ten najlepszy a nie ten na którym jeździ ktoś znany, kto dostał rower X za free.

I żeby było jasne, nie przytoczyłem synonyma dlatego, że Michał go ma, synonyma wyczaiłem już wcześniej a to, że akurat NS go sponsoruje to fajnie, traski enduro nawet na nim śmiga ;)

Opublikowano

Masz rację, ale chodzi mi o co innego.

Owszem zakup roweru w cenie takiej samej jak cena paneli fotowoltaicznych na cały dach z południowej strony domu poprawi niektóre z parametrów które składają się na dobry wynik w maratonie.

Gdyby jednak sprowadzić to do wzoru, to "dzielność" roweru na zjazdach miała by jakkolwiek istotny wpływ jeśli tylko umiejętności techniczne kolarza by na to pozwoliły. Jeśli masz dobre umiejętności techniczne to na dobrym rowerze będziesz ile szybszy na zjazdach? 5? 15%? Nic Ci jednak nie przyjedzie z tego jak na podjazdach które trwają kilkukrotnie dłużej stracisz te 5-15% z powodu kiepskiego wyniku w/kg.

Dla porównania, podjazd w srebrnej górze trwa około 30minut. Zjazd do tego samego miejsca poniżej 10minut. Policzyć można samemu.

Mówię to z doświadczenia, dużo zjeżdżam i mam dość dobrą technikę, co mi pozwala zawsze na maratonie na Srebrnej Górze wyprzedzić nawet i kilkanascie osób podczas zjazdu. Nie pozwoli jednak to odrobic strat z podjazdów. Dlatego w tym tygodniu zaliczyłem już trzeci podjazd na Alpe du Zwift i właśnie dogorywam :) Lepszy rower nie da wiele dla mnie, a poprawa stosunku w/kg da bardzo duzo

Warto by jeszcze dodać że aby szybko zjezdzac też trzeba mieć niezłą kondycję bo to męczące a nie może Tobą rzucać jak workiem ziemniaków

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, komandosek napisał:

Masz rację, ale chodzi mi o co innego.

Owszem zakup roweru w cenie takiej samej jak cena paneli fotowoltaicznych na cały dach z południowej strony domu poprawi niektóre z parametrów które składają się na dobry wynik w maratonie.

Gdyby jednak sprowadzić to do wzoru, to "dzielność" roweru na zjazdach miała by jakkolwiek istotny wpływ jeśli tylko umiejętności techniczne kolarza by na to pozwoliły. Jeśli masz dobre umiejętności techniczne to na dobrym rowerze będziesz ile szybszy na zjazdach? 5? 15%? Nic Ci jednak nie przyjedzie z tego jak na podjazdach które trwają kilkukrotnie dłużej stracisz te 5-15% z powodu kiepskiego wyniku w/kg.

Dla porównania, podjazd w srebrnej górze trwa około 30minut. Zjazd do tego samego miejsca poniżej 10minut. Policzyć można samemu.

Mówię to z doświadczenia, dużo zjeżdżam i mam dość dobrą technikę, co mi pozwala zawsze na maratonie na Srebrnej Górze wyprzedzić nawet i kilkanascie osób podczas zjazdu. Nie pozwoli jednak to odrobic strat z podjazdów. Dlatego w tym tygodniu zaliczyłem już trzeci podjazd na Alpe du Zwift i właśnie dogorywam :) Lepszy rower nie da wiele dla mnie, a poprawa stosunku w/kg da bardzo duzo

Warto by jeszcze dodać że aby szybko zjezdzac też trzeba mieć niezłą kondycję bo to męczące a nie może Tobą rzucać jak workiem ziemniaków

Lepszy rower jest lżejszy i mniej energii traci sie na przyspieszanie, rozpedzanie i podjazdy. W tej kwestii jednak pomaga lepszosc roweru ale można uprościć i napisać ze lżejszy rower A nie lepszy. 

Edytowane przez PiotrRockrider
Opublikowano

Mam nadzieję, że dobry wątek trafiłem.

Szukam MTB lekkiego, w miarę komfortowego, chętnie 1x12, na częściach ze środka skali. Doszedłem do Speca Epica HT versus Trek Procaliber 9.6. 

Tu linki:

https://www.specialized.com/pl/pl/epic-hardtail/p/171127?color=264142-171127&searchText=91320-7103

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-g%C3%B3rskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-9-6/p/33260/?colorCode=grey_black

Prośba o opinie, chętnie znających oba rowery.

Opublikowano

Oczekiwanie na Treka się u mnie przedłuża. Podobno ma być szesnastego, a myślałem, że będzie w tym tyg.

Opublikowano
Mam nadzieję, że dobry wątek trafiłem.
Szukam MTB lekkiego, w miarę komfortowego, chętnie 1x12, na częściach ze środka skali. Doszedłem do Speca Epica HT versus Trek Procaliber 9.6. 
Tu linki:
https://www.specialized.com/pl/pl/epic-hardtail/p/171127?color=264142-171127&searchText=91320-7103
https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-g%C3%B3rskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-9-6/p/33260/?colorCode=grey_black
Prośba o opinie, chętnie znających oba rowery.

Masz na myśli znających na żywo? Będzie bardzo ciężko, szczególnie z nowym trekiem.
Równie ciężko mi przejść obojętnie przy pozagrupowej korbie że stalową zebatką. To i pewnie amortyzator wpływają na wysoką wagę. 11.5kg to relatywnie dużo jak na karbonowego hardtaila za 10tys zł.
Na stronie Trek podaje 11.3kg ale z mlekiem zamiast dętek

Spec za to na pewno nie ma osprzętu z "średniej półki". Na plus speca na pewno to że ma akceptowalnej szerokości obręcze (wewnętrzna szerokość 25mm vs szosowe 23mm Treka). Ten rower był recenzowany przez bikeradar i dostał tam niską notę właśnie z powodu osprzętu niskiej klasy.

Z dwóch podanych brał bym Treka. Nieco lepszy osprzęt, isospeed i przydatny ogranicznik ruchu kierownicy (strasznie nie lubię że sam musze uważać by nie uderzyć kierownicą o ramę). Na pewno nie jest to jednak interesującą oferta patrząc na cenę

Chyba najlepszym wyjściem dla Ciebie byłoby zwiększyć budżet o te 2tysiace. Jedyną alternatywą jest chyba tylko Decathlon czy moze Romet? Monsun 2 wydaje się mieć spoko specyfikację. Jak coś daj znać, mam znajomych w teamie rometa mogę się podpytać jak wrażenia

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, komandosek napisał:

Masz na myśli znających na żywo? Będzie bardzo ciężko, szczególnie z nowym trekiem.
Równie ciężko mi przejść obojętnie przy pozagrupowej korbie że stalową zebatką. To i pewnie amortyzator wpływają na wysoką wagę. 11.5kg to relatywnie dużo jak na karbonowego hardtaila za 10tys zł.
Na stronie Trek podaje 11.3kg ale z mlekiem zamiast dętek

Spec za to na pewno nie ma osprzętu z "średniej półki". Na plus speca na pewno to że ma akceptowalnej szerokości obręcze (wewnętrzna szerokość 25mm vs szosowe 23mm Treka). Ten rower był recenzowany przez bikeradar i dostał tam niską notę właśnie z powodu osprzętu niskiej klasy.

Z dwóch podanych brał bym Treka. Nieco lepszy osprzęt, isospeed i przydatny ogranicznik ruchu kierownicy (strasznie nie lubię że sam musze uważać by nie uderzyć kierownicą o ramę). Na pewno nie jest to jednak interesującą oferta patrząc na cenę

Chyba najlepszym wyjściem dla Ciebie byłoby zwiększyć budżet o te 2tysiace. Jedyną alternatywą jest chyba tylko Decathlon czy moze Romet? Monsun 2 wydaje się mieć spoko specyfikację. Jak coś daj znać, mam znajomych w teamie rometa mogę się podpytać jak wrażenia

Za 10 tys zl rockrider ważny 10kg. Ciezko z dostępnością ale może warto poczekać. 

Opublikowano
Ja bym wziął jeszcze pod uwagę https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-advanced-29-2.
Specyfikacja podobna do Treka, a z ceną na pewno coś da się zrobić. Obręcze 25 mm zamleczone na start.
Sam ma zamówiona wersję SLR 2.

Fajny zakup zrobiłeś. Specyfikacja lepsza znacznie, choćby od razu dobre opony, 4 stówki do przodu
Opublikowano

Zdecydowanie tak. Mnie bardzo odpowiada geometria i lekkość roweru. W tej cenie ważone poniżej 12kg bez pedałów jest naprawdę ok. Widelec z lagami 34 z pierwszych opinii wygląda całkiem obiecująco. Za YT.  

Zresztą cała specyfikacja jest naprawdę sensowna. Jedynie wymieniam tarczę na 32T może nawet eksperymentalnie na 34T i klamki hamulcowe. Zaciski działają zaskakująco dobrze. Dodatkowo wpada winda z obecnego roweru 26".

Na miejscu autora zerknąłbym też na model niżej z karbonu.

https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-advanced-29-3

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, PiotrRockrider napisał:

Oczekiwanie na Treka się u mnie przedłuża. Podobno ma być szesnastego, a myślałem, że będzie w tym tyg.

oby to był  ostateczny termin. Pochwal się jak przyjdzie

Edytowane przez Raptor
Opublikowano
2 godziny temu, Raptor napisał:

oby to był  ostateczny termin. Pochwal się jak przyjdzie

Jak zostało 12 dni patrząc od dziś/wczoraj, to myśle, że jeśli się termin zmieni, to o kilka dni nie tyg. Nie powinno być już tak źle. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.11.2020 o 11:48, roki25 napisał:

Zdecydowanie tak. Mnie bardzo odpowiada geometria i lekkość roweru. W tej cenie ważone poniżej 12kg bez pedałów jest naprawdę ok. Widelec z lagami 34 z pierwszych opinii wygląda całkiem obiecująco. Za YT.  

Zresztą cała specyfikacja jest naprawdę sensowna. Jedynie wymieniam tarczę na 32T może nawet eksperymentalnie na 34T i klamki hamulcowe. Zaciski działają zaskakująco dobrze. Dodatkowo wpada winda z obecnego roweru 26".

Na miejscu autora zerknąłbym też na model niżej z karbonu.

https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-advanced-29-3

Advanced 3

Ciekawe czy jest błąd na stronie czy wrzucili tam kasetę 11 rzędową bo jest napisane 11-50 a w innych modelach 10-51 czyli 12s. Dodatkowo w adv 2 i slr jest zębatka 32T na korbie a w ADV-3 30T więc może być coś na rzeczy.

Waga advanced 2 jest o 200g wierząc tabelką niższa niz ameliniowy SLR-2 a posiada korbę SLX która ok 150g jest lżejsza i kasetę lżejsza o ok 60g w stosunku do deorki co akurat by różnicę wyrównało porównując ADV-3 z SLR-2 (pewnie nie bez powodu nie podają na stronie wagi ADV 3 bo by się okazało, że jest cięższy od aluminiowej wersji)

Koła mają takie same, opony też.

Amor taki sam.

Hamulce MT 400 vs MT 200

Więc można stwierdzić, że waga tej karbonowej ramy nie jest oscylująca w okolicach 950-1000g jak mają najnowsze drogie konstrukcje. Stwierdzić, też można, że rama aluminiowa SLR-a jest całkiem lekka.

Różnią się co prawda odrobinę geometrią

ADV     vs      SLR rozmiar M

Podsiodłówka 73.5  vs  74
TTh takie samo

Stack 604  vs 607

Reach taki sam
Długośc tylnych widełek 425 vs 440

Cena 8999 vs 4999

Więc podsumowując płacimy w tym modelu 4000 więcej za ramę karbonową o podobnej geometrii tylko z krótszymi tylnymi widełkami zyskując na wadze może z 300gram i za klamki hamulcowe na 2 palce a nie na 10 chociaż w góry czy do ścigania i tak każdy te hamulce zmieni.

I za napęd 1x11 ?

Dla mnie nie brzmi to jak dobry wybór, natomiast wybór XTC SLR-2 wydaje się być wg mnie lepszy o jakieś.... 4000zł minus 300g ofc. ;)
Co myślicie ?

Edytowane przez Molek