DarekH Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Jestem z 3miasta, i jeżeli chcesz pośmigać po TPK to bierz Marina. To nie jest tak, że Giant się nie nadaje... sam napisałeś, raz spróbujesz się przejachać na FS i już nie chcesz wracać do HT.
MB22 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 6 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Za ile masz tą zone 1? I jaki rozmiar Ci trzeba? 6k (pewnie się potarguje jeszcze) rozmiar M
DarekH Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Targuj, za 500-600zl wyrwiesz droppera (np. Gianta) i wyjściowo będzie fajny rower. Nie myślałeś żeby rozważyć Deca Rockridera AM100S, zerknij na wątek na forum o tym rowerze. Tam już zaraz na kwarki Go prześwietla 😉
artie Opublikowano 3 Grudnia 2020 Opublikowano 3 Grudnia 2020 22 godziny temu, MB22 napisał: Też tak sądzę. Ja mieszkam w trójmieście i jest naprawdę gdzie jeździć. Marin nie ma blokady z tyłu i tu może być lekki problem. Ale też nie ma dużego skoku więc gdzieś ten kompromis mogę złapać. Na pewno nie będę go katować na skałach bo tu brak ale korzeni i leśnych tras jest od metra. Giant wybrałem ze względu na geometrie bo nie lubię xc i wyścigowej pozycji więc liczę się że nie będę demonem prędkości. Nie jeździłem po TPK i nie wiem jaki typ jazdy uprawiasz. Ale obstawiam, że na tych pagórkach oba dadzą radę. Co nie zmienia faktu, że to jak porównywanie jabłka z gruszką Nie miałeś fulla, więc rozumiem ten efekt wow z testu pod sklepem - komfort, fajne bujanie i droga się staje mniej wyboista. Ale nikt Ci nie zagwarntuje, że po kilku miesiącach nie będziesz tęskił za tym uczuciem, gdy w hardtailu naciśniesz na pedały i cała moc idzie w korby zamiast w zawieszenie. Trzeba się przekonać samemu. Żona ma Gianta Talona 29, bardzo spoko rower. Rift Zone - sam się do niego przymierzałem ale jakoś mi rozmiar nie siedział (L za mały, XL za duży) i zawieszenie było jakieś takie tępe. Giant ma dożywotnia gwarancję na ramę, nie wiem jak z Marinem.
DarekH Opublikowano 3 Grudnia 2020 Opublikowano 3 Grudnia 2020 TPK to generalnie las, mocno pagórkowaty (moreny) i raczej bez cieżkiego wyrypu. Masz rację, że oba rowerki dadzą radę, Fathom to też fajny rowerek. Na podjazdach zdecydowanie Giant, w dół wiadomo że więcej wybaczy Marin. Przyznać trzeba, że Fathom 2021 ma fajną geometrię płaski kąt główki i na zjazdach na pewno pozwoli na duużo więcej niż XC. W Giant generalnie "razi" mnie tylko zastosowanie hebli z dolnej półki... to pierwszy element wymagający dopłaty. Jest dropper, opony to kloce jeżeli chce się jeździć po TPK, tu bym od razu poszukał lżejszej opcji a Miniony 29x2,5" masakra...poszukałbym coś 2,25-2,3" zamleczył, hamulce założyć MT520 i klami MT501 + tarcze Shimano i oponki np. Wolpacka ... niestety to ok. 1000zł do dorzucenia ale wtedy już fajna maszynka na "Bieszczady Północy"
MB22 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Opublikowano 3 Grudnia 2020 9 godzin temu, artie napisał: Nie jeździłem po TPK i nie wiem jaki typ jazdy uprawiasz. Ale obstawiam, że na tych pagórkach oba dadzą radę. Co nie zmienia faktu, że to jak porównywanie jabłka z gruszką Marin. Już wybrałem. Czekam tylko na sztyce bo dogadałem się w salonie. Raz sie żyje 🙃 później bym żałował. 1
Accent_Szaj Opublikowano 3 Grudnia 2020 Opublikowano 3 Grudnia 2020 3 godziny temu, MB22 napisał: później bym żałował Dokładnie. Rower kupujesz raz na lata Zobaczysz,nie pożałujesz 1
MB22 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Opublikowano 4 Grudnia 2020 4 godziny temu, nocnyfilm napisał: @MB22 Z ciekawości gdzie w Trójmieście są te rowery do obejrzenia? Marin w Epicentrum Gdynia Giant w Zuchlinski Gdynia lub w salonie na Kartuskiej w Gdańsku
Alex81 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Witam Pany byłem wczoraj w salonie Treka,zdecydowany już właściwie na wrócenie do szosy i z zamiarem oglądnięcia i znalezienia już czegoś co w sumie graniczy z cudem bo dostępność jest praktycznie zerowa i przyznam że oniemiałem jak zobaczyłem Procalibera 9.6 w kolorze czerwonym.Tak łaziłem koło tych szos,łazilem i ciągle mój wzrok wracał na Procalibera.I jak wszedłem z nadzieją tak wyszedłem z mętlikiem.Rower obłęd przyznaje,mam Krossa Level 8.0 2019 praktycznie nowego,w którego już trochę włożyłem i zacząłem się mocno zastanawiać co teraz...Problem w tym że ja dużo pokonuje asfaltu,ale przymierzam się następny rok do sporych jazd w terenie,problemem to czy Trek będzie sporą przepaśćią nad Krossem.Martwi mnie napęd 1x12 bo jednak trochę asfaltu jest,w Krossie mam 2x11 i jest ok.Kolejna sprawa to opony zalewane mlekiem - kompletnie nie mam o tym pojęcia.I tak dumam czy będzie to sensowa i spora zmiana czy warto zostać przy Krossie i coś tam jeszcze pozmieniam.Dochodzi jeszcze waga,dziś ważyłem Krossa - 13.5 kg - sporo.Trek będzie sporo lżejszy.Czy w jeździe amatorskiej po lekkich szlakach będzie sporo lepiej na Treku ? Czy taka zmiana ma sens ? Bede ogromnie wdzięczny za poradę. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Alex81
johankalvatn Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Alex81 Będziesz zadowolony. Ja jak wsiadłem po raz pierwszy na rower z spd to pomyślałem sobie - to jest to, pierwszy raz 1x12 - to jest to, zalanie opon to po prostu zalanie np 100 ml do środka i napompowanie, trudniej coś tam złapać, może trochę wygodniej bo można na niższym ciśnieniu. Nie będzie jakiejś przepaści miedzy Trekiem a Krosem. Ale zawsze znacznie lepiej. Asfalt w czym problem? No i rower, który zawsze mi się kojarzy z bronią palną - caliber. 1
Alex81 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 8 godzin temu, johankalvatn napisał: Alex81 Będziesz zadowolony. Ja jak wsiadłem po raz pierwszy na rower z spd to pomyślałem sobie - to jest to, pierwszy raz 1x12 - to jest to, zalanie opon to po prostu zalanie np 100 ml do środka i napompowanie, trudniej coś tam złapać, może trochę wygodniej bo można na niższym ciśnieniu. Nie będzie jakiejś przepaści miedzy Trekiem a Krosem. Ale zawsze znacznie lepiej. Asfalt w czym problem? No i rower, który zawsze mi się kojarzy z bronią palną - caliber. Dzięki za wypowiedź.Pytanie tylko czy ta przyjemność jest warta wydania około 6 tys zł a dodając pedały sporo więcej.
Accent_Szaj Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) 38 minut temu, Alex81 napisał: czy ta przyjemność jest warta wydania około 6 tys zł O tym rowerze mówimy? https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-procaliber-9-6-2021?utm_product_id=60990 Jak tak to zdecydowanie warto Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Accent_Szaj
Raptor Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Rower za 10 tyś. z Reconem , lipnymi tarczami i hamulcami. Zgrozo. Miałem Procaliber 6 i ten isosped wielkie G daje. Co do koloru to się zgodzę. Wygląda kozacko na żywo. Tym właśnie Trek nadrabia. Miałem tego Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Raptor
Alex81 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) 17 minut temu, Accent_Szaj napisał: O tym rowerze mówimy? https://pl.aliexpress.com/item/32845456276.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4af31169YFTgxP&algo_pvid=8ddfd28c-c4d4-4a2f-b504-c093ec0fe6f6&algo_expid=8ddfd28c-c4d4-4a2f-b504-c093ec0fe6f6-1&btsid=0b0a187916071965049275108e4b32&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Jak tak to zdecydowanie warto Coś zły link wrzuciłeś. Konkretnie o ten model. Cena 9999 zł. Napisałem że chodzi o wyłożenie ponad 6k dlatego że liczę że za Krossa wezmę pod 4k. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Alex81
Alex81 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 2 minuty temu, Raptor napisał: za Krossa prawie 4 tyś.😲 Tam jest sporo dołożone a rower jest prawie nowy - około 1 tys przebiegu, nie ma się co zagłębiać.Pytanie czy warto do treka dokładać ponad 6k.
Raptor Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Moim zdaniem nie warto. Patrząc na foty twojego Krossa oprócz błotników i koszyka na bidon większych zmian nie widzę. Opony jeszcze druciane założone.😉 Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Raptor
Accent_Szaj Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 8 minut temu, Alex81 napisał: Coś zły link wrzuciłeś Już poprawiłem https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-procaliber-9-6-2021?utm_product_id=60990 No to jeżeli chodzi o rower za 10k,odliczając 4k za twój,to już nie wygląda tak różowo. 1 minutę temu, Alex81 napisał: dokładać ponad 6k. Krótko, nie warto Średni amor z rowerów za 3k Napęd SLX z przerzutką XT Nawet myk myka nie dali Ps.No chyba że mówimy o wyglądzie
Alex81 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 3 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Już poprawiłem https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-procaliber-9-6-2021?utm_product_id=60990 No to jeżeli chodzi o rower za 10k,odliczając 4k za twój,to już nie wygląda tak różowo. Krótko, nie warto Średni amor z rowerów za 3k Napęd SLX z przerzutką XT Nawet myk myka nie dali Ps.No chyba że mówimy o wyglądzie Trek miażdży wyglądem,ale przyznam pewnie kwestia gustu ale kross mi też się mega podoba. Cholera...napaliłem się dość mocno ale widzę odradzacie.Na krossie jeździ mi się super,myślałem że na Treku będzie sporo lepiej.W tym wypadku lepiej jednak odpuścić ? Pozostaje mi ewentualnie tuning Krossa. Dodam,że widzę na Treku urywam 2kg wagi,to chyba sporo ?
Alex81 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 3 minuty temu, kuba79 napisał: A może zrób sobie rachunek sumienia, w jakich kwestiach spodziewasz się poprawy na Treku, co ma czego Twojemu Krossowi brakuje. Łatwiej będzie podjąć decyzję. Za 6k to można by się już spodziewać jakiegoś znaczącego upgrade. Chyba, że po prostu chcesz zmienić "bo tak" 2kg wagi to sporo, ale może też warto sprawdzić, na czym się ta różnica zrobiła? No Kross ciężki jest to fakt.Pewnie sporo różnicy jest w tym ze Kross to aluminium a Trek carbon. Kross też ma Recona ale widzę niższy model niż Trek. Różnic jest sporo ale faktycznie za dokładanie do treka ponad 6k może lepiej kombinować z pedałami,oponami,siodełkiem itd w Krossie ? To też całkiem fajny rower i nieźle wygląda.Ale trek to trek.Nie nie chcę zmienić "bo tak" Myślałem,że to będzie spory upgrade ale okazuje się,że jednak nie.I dalej zagwozdka
Ares Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 8 minut temu, kuba79 napisał: 2kg wagi to sporo, ale może też warto sprawdzić, na czym się ta różnica zrobiła? To sobie wstaw jakieś fajne bajeranckie koła i już rower zyska i na wadze i w oczach. Nic ten Trek nie ma co by tyłek urywało. Normalna oferta jakich teraz pełno. Czasy gdzie ładowali Sidy czy Reby na pełnym XT czy GX'e powoli mijają. Jeszcze chwila i zamiast Recona wstawią Judy i dopiero będzie płacz. Kwestia najważniejsza to czy poważnie chcesz wrócić na szosę. Z górala szosy nie zrobisz a ten Kross paściami nie jest.
johankalvatn Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Budują na pełnym XT HT karbonowe z Sidami ale od 20 tys. Wyjątek taki canyon: https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/cross-country-bikes/exceed/exceed-cf-6/2638.html?dwvar_2638_pv_rahmenfarbe=BU%2FWH
Accent_Szaj Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) @Alex81 Jak masz 6k i umiejętności, to zrób sobie własny rower. Na pewno nie dokładaj nic poza heblami do Kross'a, bo przeinwestujesz. Nie lubię sprowadzać na ziemię, ale zobacz reakcję ludzi np @Raptor'a w życiu nie dostaniesz za niego 4k. 6 minut temu, johankalvatn napisał: Wyjątek taki canyon: Ale on nie jest na pełnym XT i nie ma SiD'a Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Accent_Szaj 1
Alex81 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 3 minuty temu, Accent_Szaj napisał: @Alex81 Jak masz 6k i umiejętności, to zrób sobie własny rower. Na pewno nie dokładaj nic poza heblami do Kross'a, bo przeinwestujesz. Nie lubię sprowadzać na ziemię, ale zobacz reakcję ludzi np @Raptor'a w życiu nie dostaniesz za niego 4k. Pany nie tego dotyczy temat,to stare zdjęcie aktualnie min. bo było o oponach Kross jest np na nowych Thunder Burt 29x2.25. Klamka chyba zapadła,wychodzi że Trek poza wyglądem nic nie prezentuje a Kross zły nie jest.Canyon fajny ale różnicę chciałem ogarnąć w ratach a w Canyonie z tym ciężko.Co do szosy,na razie porzucam temat,coś mnie to tego MTB dalej najbardziej ciągnie z tego co widzę.
Rekomendowane odpowiedzi