Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba 6300. Ale niech sam potwierdza

Dopytalem jeszcze, klamki hamulcowe 8100 bo zmiana na xtr wymusiła inne mocowanie(zaciski SLX zostały), kaseta sunrace 11-50 nowa, blat 34t owalny nowy.. Napęd jak nowy generalnie. Do roweru dorzuca pedały crank brothers candy 1. Nadal w pudełku, nieużywane nigdy. Obecne zabiera.

A no i paragon czy tam faktura jest

Opublikowano
1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

No widzisz? One są powietrzne,więc od coil o niebo lepsze,ale choć nie wiem jak byś zaklinał rzeczywistość szału nie ma

Żebyś nie miał wątpliwości, wszystkie.

Zacznij czytać ze zrozumieniem,pewnie" z racji posiadania Meridy stałeś się jej fanboyem"

Przestań już zaśmiecać temat.

Ja uważam że najlepszy z w/w jest Scott.

Ty uważasz, że Merida i OK

Dla ścisłości, nie mam meridy. Ale rozważam.

Opublikowano
6 minut temu, Nela napisał:

Ale rozważam.

Wielu bardzo sobie chwali ten model,co prawda 2020. IMHO też jest wart swojej ceny. Generalnie poza heblami nie ma się do czego doczepić,w końcu piszemy o rowerze poniżej 5k 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Szukam fulla xc do 15 tys. Rzucił mi się w oczy Mondraker  F-Podium 

http://skleprower.pl/rower-mondraker-f-podium-29er-2020-sram-gx-eagle-1x12-fox-p-332.html

Już zauważyłem że hamulce budżetowe no i mieszanka sram jeśli chodzi o napęd. Amortyzacja wydaję się ok. Na plus to że dożywotnia gwarancja na ramę. Jak myślicie znajdę coś lepszego ??? Rower typowo wyścigowy na maratony. Wczoraj oglądałem spark 900 rc i osprzętowo chyba jeszcze gorzej niż ten Mondraker ale geometria spoko. Znalazłem jeszcze Meride NINETY-SIX 6000 z 2019 https://rower.com.pl/merida-ninety-six-6000-1822947 za 13 tys.  Jeszcze jest Canyon Lux ale znowu brak przymiarki :( 

Edytowane przez SeBo
Opublikowano

Mondraker wygląda na papierze całkiem dobrze. Hamulce najwyżej sobie zmienisz. Poszukaj opinii o kołach, różnie bywało z dostępnością i ceną części zamiennych do Mavic. Musisz się też liczyć z pracowitym czyszczeniem okolic dumper-a po błotnych jazdach. W Sparku jest to lepiej rozwiązane.

Meridę sobie odpuść, jak patrzę na sam kształt ramy to nawet nie czytałem dalej ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 minuty temu, marcink napisał:

Poszukaj opinii o kołach, różnie bywało z dostępnością i ceną części zamiennych do Mavic.

Zapomniałem napisać że ten Mondraker będzie na kołach dt swiss x1700 bo sprzedawca pisał mi że wychodzą w 2 wersjach. 

No merida beznadziejnie wygląda 😬

Opublikowano
2 godziny temu, SeBo napisał:

Jeszcze jest Canyon Lux ale znowu brak przymiarki :( 

Moim zdaniem to jest najlepszy wybór. Masz 30 dni na zwrot jakby ci cokolwiek nie spasiło. 

W osprzęcie wszystko jest z jednej grupy M8100 zawiasy Fox,koła DT. Żywcem nie ma się do czego doczepić.

Haha, fakt Merida wygląda jak rower dla nastolatka xD

W Mondraker poza wspomnianym heblami, ma Amor 32,gdzie Canyon 34.

Opublikowano
8 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Amor 32,gdzie Canyon 34.

Duża różnica między tymi amorami?  Ten Canyon z amorem 34 to juz ponad 16 tys Lux 7 a znowu w tym Lux 6 jest sid 

Opublikowano
2 minuty temu, SeBo napisał:

Lux 7

Ja patrzyłem na katalog i 15k kosztuje lux 7

Screenshot_20201030-083439_Chrome.thumb.jpg.40eacd0ed5935d1f905b47eb509da356.jpg

@Raptor teraz kupił Canyon i mówił że mają outlet może tam Ci coś wpadnie w oko ;)

O proszę bardzo 

https://www.canyon.com/pl-pl/outlet/mountain-bikes/lux-cf-sl-7.0-race/50004628_0001051725.html

Z resztą zobacz sam.

Niektóre są po właśnie tym 30 dniowym zwrocie

https://www.canyon.com/pl-pl/outlet/mountain-bikes/

Opublikowano
2 minuty temu, SeBo napisał:

napęd 1x11 😉

Odśwież stronę. Dałem link do outletu przejrzyj sobie,są inne maszyny i z 6 lat gwarancji 

Opublikowano
10 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Wielu bardzo sobie chwali ten model,co prawda 2020. IMHO też jest wart swojej ceny. Generalnie poza heblami nie ma się do czego doczepić,w końcu piszemy o rowerze poniżej 5k 

Tak, ale modelu na 2021r jeszcze nigdzie nie ma. Jest co prawda wersja limited, ale u mnie odpada ze ze względu na matowy lakier. Jest też  wersja czerwona, ale niedostępna na polskim rynku. Tak patrzę na tego scale 965... Według rozmiarówki na ich stronie łapał bym się i na rozmiar S i M(168cm) wzrostu. Ciężki wybór, ale chyba też wezmę ten model pod uwagę.

Opublikowano
8 minut temu, Nela napisał:

Ciężki wybór, ale chyba też wezmę ten model pod uwagę.

Możesz popytać użytkowników Meridy.

Ma ją @kolaNka (2020) i @Michal2008 (2018)

Scott za to świetnie prezentuje się na papierze

Co do rozmiarów,zawsze bierze się mniejszy. Zwłaszcza przy Merry. @kolaNka narzekała na wysoką rurę górną,a ona jest kobietą,Ty natomiast musisz wziąć pod uwagę klejnoty :D

Opublikowano
8 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Możesz popytać użytkowników Meridy.

Ma ją @kolaNka (2020) i @Michal2008 (2018)

Scott za to świetnie prezentuje się na papierze

Co do rozmiarów,zawsze bierze się mniejszy. Zwłaszcza przy Merry. @kolaNka narzekała na wysoką rurę górną,a ona jest kobietą,Ty natomiast musisz wziąć pod uwagę klejnoty :D

No meridę rozważałem tylko rozmiar S, nawet na stronie taki zalecają pod mój wzrost.

W scale nie do końca mi się podoba wykończenie spawów. Ja wiem, że to tylko estetyka ale człowiek patrzy na to i...w meridzie lepiej się do tego przyłożyli.

Opublikowano

Wiele osób wspomina w przypadku Meridy i ramy Lite, że jest ładnie wykończona. Mam swoją w srebrnym malowaniu, oglądałem na żywo zieloną i te sprawy są tylko trochę liźnięte szlifem ale żeby było się czym zachwycać to imo nie ma czym.

Gdyby chińczyk faktycznie przysiadł i wygładził je ręcznie i całkowicie to ok. A tak to tylko trochę wygładzone i nie we wszystkich miejscach i tyle. Nie traktuje tego jako plus bo lepiej zrobić coś dobrze niż stosować półśrodek.

Opublikowano
47 minut temu, Nela napisał:

podoba wykończenie spawów

@turzol swojego czasu pokazywał jak Spece mają pięknie wykończone spawy.

Opublikowano

@SeBo Rzuć okiem na NS'a Synonyma RC2, może uda ci się wytargować cenę bliską 15k w jakimś sklepie.

Opublikowano
2 godziny temu, SeBo napisał:

Lux 6 jest sid 

Porównując Lux 6 to faktycznie wziął bym Mondka 

Opublikowano
Godzinę temu, PiotrekGT napisał:

@SeBo Rzuć okiem na NS'a Synonyma RC2, może uda ci się wytargować cenę bliską 15k w jakimś sklepie.

No też ciekawa propozycja i ta rama mega agresywna 😁👍

Opublikowano
39 minut temu, SeBo napisał:

No też ciekawa propozycja i ta rama mega agresywna 😁👍

Jesli zalezy ci właśnie na agresywności to idź w kierunku takich marek które w tym przodują.

Mondraker nie ma mykmyka, czyli do ceny zakupu musisz sobie doliczyć koszt dokupienia myka.

Canyon ma zachowawczą geometrię, merida zatrzymała się z rozwojem 6 lat temu.

Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

@turzol swojego czasu pokazywał jak Spece mają pięknie wykończone spawy.

Cannondale też kiedyś to pięknie robił a teraz...

Opublikowano
5 godzin temu, SeBo napisał:

taki model znalazłem

Czyli promocja z 22k?

Opublikowano
8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Czyli promocja z 22k?

Tak na 15 tys. Mam teraz dylemat bo geo bardziej Mondrakera mi pasuje znowu osprzętowo sup chociaż zawias na dt swiss gdzie nigdy nie miałem z nim do czynienia