Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się, że każdy z nas wypowiada się na podstawie swoich własnych doświadczeń, sporo jeździmy więc i doświadczeń dużo. To nie kwestia bycia ekspertem tylko właśnie dzieleniem się wiedzą i doświadczeniem, żeby pomóc innym, którzy tego doświadczenia jeszcze nie zdobyli.  Zresztą z tego co czytam to akurat wyżej wymieniona grupa osób ma z grubsza bardzo podobne odczucia i rekomendacje więc coś musi być na rzeczy.

Pozdrawiam

Krzysiek

• Lubię to! 1
Opublikowano
44 minuty temu, KrzysiekMTB napisał:

To nie kwestia bycia ekspertem tylko właśnie dzieleniem się wiedzą i doświadczeniem

Dokładna definicja forum :D . Władnie o to mi Krzychu chodzi ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

To nie trzeba jeździć na takiej maszynie,a wystarczy dobrze zagłębić się w temacie. 

Nie ma ekspertów od kwoty do 20K i innych powyżej. Rama to baza a reszta to błyskotki. Kashimy, kasety i reszta za gruby hajs bo są lżejsze. Dochodzą dodatkowe regulacje w uginaczach zbędne 98% ludzi. Karbonowe obręcze i mamy rowery za 50K. @KrzysiekMTBnie startował w wyścigu w Alpach na kozie za 50K a nawet gdyby to nie zajął by przez to lepszego miejsca. W zawodach typu enduro też większość ma sprzęt z max środkowej półki cenowej i jest dobrze. 

Całe dywagacje są o tyle bez sensu, że w pewnej grupie cenowej praktycznie wszystko trzyma taki sam poziom. Trzeba przestać wertować i zagłębiać się w temat i przestać za dużo czytać. Tym bardziej "expertów". Ja mam przykładowo Reigna 2017 i to już jest dla wielu śmieć. Ach jak te nowe miażdzą na podjazdach to ten mój w sumie powinien stawać w miejscu. Ale jak wszedł pierwszy 29er Reigna to były nieśmiałe próby przekonania mnie jak to ten nowy nie jest taki zły na podjazdy. Takie to są właśnie eksperty gdzie kasa musi się zgadzać i doić trzeba na każdym kroku. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Nie prawda. @KrzysiekMTB, @Ares,Ty z resztą też, @PiotrekGT, @Kruk, @piter614 i można by tak dalej wymienić. Nawet kolega który kupuje rozeznał się w temacie.

To nie trzeba jeździć na takiej maszynie,a wystarczy dobrze zagłębić się w temacie. 

@PiotrRockrider widzisz,że temat poruszałeś nie tak dawno temu i tamte rowery nie są już brane pod uwagę.

Uważam, że jeżeli na dniach chcesz kupić, to dobrze robisz dopytując teraz,ale jak znowu przesunie się to w czasie ,choć o miesiąc,to wasza robota pójdzie psu na buty 

Brane pod uwagę bez zmian są:

Ns

Scott

Mondraker 

Doszedł :

superior

i dochodzi cannondale. 

Opublikowano
4 minuty temu, Ares napisał:

nawet gdyby to nie zajął by przez to lepszego miejsca.

Racja. Ostatnio oglądałem ten filmik.

I widać to o czym piszesz.

11 minut temu, Ares napisał:

że w pewnej grupie cenowej praktycznie wszystko trzyma taki sam poziom.

Właśnie dla takich opinii takie dywagacje mają sens. Podzieliłeś się swoim doświadczeniem.

Opublikowano
1 godzinę temu, PiotrekGT napisał:

Nie no, za nie miejce mnie za eksperta, niech was Bóg broni.

Często podpieram się cziimiś wypocinami ale generalnie, jestem zwolennikiem nowoczesnej geometrii i polecam każdemu dobrze porównywać rowery pod tym względem a nie poprzez osprzęt jaki oferują jak to większość ludzi robi. Osprzęt możesz sobie wymienić, długości ramy nie wymienisz.

@komandosekMichał kozak gość, same konkrety ładuje bez owijania w bawełne, zrobił 2 poradniki i polecam się każdemu zapoznać.

Michał Topór?

Opublikowano
Godzinę temu, Ares napisał:

@KrzysiekMTBnie startował w wyścigu w Alpach na kozie za 50K a nawet gdyby to nie zajął by przez to lepszego miejsca.

no jak to? Moim zdaniem bym wygrał 😁 A tak na serio zgadzam się z tym co napisał @Aresjeśli jeździmy na sprzęcie, który jest mniej lub bardziej dopasowany do stylu jazdy (geo itp) to reszta to niuanse. Różnice w czasach opisalem w tym wątku: 

To się tyczy oczywiście jazdy trailowej w dół. Pod górę cudów nie ma i fizyka to fizyka i im lżejszy rower tym szybciej.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Ja ostatnio mało przeglądam forum
Sądzę że każdy kto celuje w rower w kwocie przekraczającej 10k wie co chce jednak tutaj i tak nie każdy dostanie to co by chciał w swoim rowerze, okazuje się bowiem że trzeba wymienić kilka komponentów@Ares ma rację że mając rower za 50k on za nas nie pojedzie trzeba korbić, nie będzie też szybszy w dół bo tyle kosztował
Napisze jeszcze raz że wydając znaczna sumę kasy, wiemy do czego ten rower na służyć ma

Brane pod uwagę bez zmian są:
Ns
Scott
Mondraker 
Doszedł :
superior
i dochodzi cannondale. 

Tak dobrze ze dajesz nazwy firm ale masz jakieś konkretne modele?
Generalnie powinieneś wiedzieć co on tam ma mieć
Opublikowano

Rowery za 50 tys są przynajmniej dla mnie przerostem formy nad treścią. Jak już chcemy dobre mtb w pełni amortyzowane to szukałbym czegoś za 20 tys po rabatach ( cena wyjściowa 25 tys przykładowo )  Można w wielu markach już coś fajnego znaleźć. Rower z ubiegłego roku itd. Wkładając w taki rower dodatkowe 10 tys na upgrade kół ( piasty, szprychy bo obręcze karbonowe już będą ), ewentualnie góry jak coś brakuje w karbonie ( siodełko lżejsze czy kierownica ) i osprzętu mamy topowy rower za tylko 30 tys. Wciąż brakuje 20 tys do ceny 50 tys za top. Różnice będą jedynie w trochę lżejszym karbonie z którego zrobiono ramę w tym za 50 tys, niby lepszym karbonie obręczy przy kołach czy przykładowo tym, ze sid będzie miał koronę z karbonu zamiast aluminium. To zupełne pierdoły. 

Opublikowano

Gdybym dysponował takim budżetem na zakup rasowej maszyny do XC zapewne wybrałbym nowego Epica Evo 2021 ze skokiem 120/110 i świetna progresywna geo.

Opublikowano
Gdybym dysponował takim budżetem na zakup rasowej maszyny do XC zapewne wybrałbym nowego Epica Evo 2021 ze skokiem 120/110 i świetna progresywna geo.
Czemu Evo, Evo nie ma brain
Opublikowano
6 godzin temu, PiotrRockrider napisał:

Michał Topór?

Tak

Opublikowano
6 godzin temu, piter614 napisał:

Ja ostatnio mało przeglądam forum
Sądzę że każdy kto celuje w rower w kwocie przekraczającej 10k wie co chce jednak tutaj i tak nie każdy dostanie to co by chciał w swoim rowerze, okazuje się bowiem że trzeba wymienić kilka komponentów@Ares ma rację że mając rower za 50k on za nas nie pojedzie trzeba korbić, nie będzie też szybszy w dół bo tyle kosztował
Napisze jeszcze raz że wydając znaczna sumę kasy, wiemy do czego ten rower na służyć ma

Tak dobrze ze dajesz nazwy firm ale masz jakieś konkretne modele?
Generalnie powinieneś wiedzieć co on tam ma mieć

tak było napisane, że chodzi o modele kosztujące około 25 tys w w/w markach. Nazw nie pamiętam wszystkich rowerów. 

5 godzin temu, komandosek napisał:
5 godzin temu, turzol napisał:

Czemu Evo, Evo nie ma brain

Brak braina to Twoim zdaniem minus? Mi geo speca bardzo się podoba ale właśnie brain powoduje wątpliwości, czy oby na pewno działa jak powinien, czy blokuje kiedy powinien i odblokowuje w porę...

Opublikowano (edytowane)

Działa a jak przestanie działać to ci naprawią za darmo. Ja tak miałem i w ogóle było już dawno po gwarancji a zrobili za darmochę. I nawet nie miałem jakiś tam przeglądów w międzyczasie. 

Tutaj można zawsze znaleźć modele z ubiegłego roku z dużymi zniżkami i od ręki. Sam tak kupiłem epica experta. Dodatkowo w momencie kupna można coś tam zostawić w sklepie co ci nie pasuje i upgradować. 

Edytowane przez johankalvatn
Opublikowano
W dniu 2.10.2020 o 21:40, johankalvatn napisał:

Działa a jak przestanie działać to ci naprawią za darmo. Ja tak miałem i w ogóle było już dawno po gwarancji a zrobili za darmochę. I nawet nie miałem jakiś tam przeglądów w międzyczasie. 

Tutaj można zawsze znaleźć modele z ubiegłego roku z dużymi zniżkami i od ręki. Sam tak kupiłem epica experta. Dodatkowo w momencie kupna można coś tam zostawić w sklepie co ci nie pasuje i upgradować. 

A co się psuło w Twoim brainie? Jak się objawiała usterka?

Teraz jest nowy brain na 2021. Mnie zastanawiam, czy faktycznie blokuje i odblokowuje kiedy powinien. 

Opublikowano
A co się psuło w Twoim brainie? Jak się objawiała usterka?

Teraz jest nowy brain na 2021. Mnie zastanawiam, czy faktycznie blokuje i odblokowuje kiedy powinien. 
Mnie w sumie też. Bo dajmy na to na podjeździe zablokuje się ale jak będzie ostra nawrotka to z zablokowanym amorem przepchasz koło do przodu

To co, hamować by się odblokował? Bez sensu

Piotr, ja bym na Twoim miejscu po prostu kupił xc900s, nadwyżkę w budżecie wykorzystał na jeszcze lepsze koła ("stare" sobie zostawić z jakimiś bardziej endurowatymi oponami by mieć na zmianę) i już. Zejdziesz spokojnie do 11.5kg jak na fulla to będzie swietna waga a i rower nie będzie Cię ograniczał

Opublikowano
Kolejna rzecz.Jak już coś,to nie pytaj na jesień,bo to bez sensu.Teraz masz całkiem inne ceny i modele.Ja bym się wstrzymał do lutego z poszukiwaniami.Może uzbierasz większy budżet,choć na wiosnę ceny na pewno wystrzelą
Zastanawiam się jeszcze tylko nad tym, czy celowac w rower że skokiem 100/100 z główką 69 stopni czy jednak iść w większy skok 120/115 z główką 68 stopni.
Chciałbym na nim zaliczyć typowo górskie maratony, a XC po płaskim mnie w ogóle nie interesuje.
Wydaje mi się, że opcja drugą będzie lepsza, tylko pytanie jak z pojazdami, czy odczuje jakąś większą różnicę?
Opublikowano
Zastanawiam się jeszcze tylko nad tym, czy celowac w rower że skokiem 100/100 z główką 69 stopni czy jednak iść w większy skok 120/115 z główką 68 stopni.
Chciałbym na nim zaliczyć typowo górskie maratony, a XC po płaskim mnie w ogóle nie interesuje.
Wydaje mi się, że opcja drugą będzie lepsza, tylko pytanie jak z pojazdami, czy odczuje jakąś większą różnicę?
To nie ma większego znaczenia. Na maratony musisz przepracować zimę porządnie, bez tego czy 69 czy 68 stopni czy 100 czy 120 różnicy nie zrobi żadnej

Jak chcesz mieć rower "do wszystkiego" to 120mm skoku i łagodniejszy kąt główki ramy się przyda. Na maratony by się tym nie kierował tylko wziął co lżejsze, lepszy serwis czy lepsza cena

Opublikowano
To nie ma większego znaczenia. Na maratony musisz przepracować zimę porządnie, bez tego czy 69 czy 68 stopni czy 100 czy 120 różnicy nie zrobi żadnej
Jak chcesz mieć rower "do wszystkiego" to 120mm skoku i łagodniejszy kąt główki ramy się przyda. Na maratony by się tym nie kierował tylko wziął co lżejsze, lepszy serwis czy lepsza cena
Nie potrzebuję roweru do wszystkiego, bo mam Remedy i szose.
Będzie to rower ukierunkowany pod jednego typu zastosowanie.
A co do formy, to cały czas się szlifuje.
W Zwift już prawie grupa A :)
Opublikowano
Nie potrzebuję roweru do wszystkiego, bo mam Remedy i szose.
Będzie to rower ukierunkowany pod jednego typu zastosowanie.
A co do formy, to cały czas się szlifuje.
W Zwift już prawie grupa A smile.png
No to ładnie :) i myślę że 120mm zbyteczne
Opublikowano
5 godzin temu, kapa39911 napisał:

Ja się specjalnie nie znam na górskich maratonach wiec sam musisz zrobić rozeznanie w jakim to terenie idzie. Z tego co tam czasem widuje w postaci pozostałości oznaczeń to nie są to jakieś trudne odcinki. Problem jest raczej taki, że nowy rower lubi "wciągnąć" w jazdę czy choćby treningi a wtedy 100mm skoku i geo pod płaski teren przeszkadzać może zacząć. Bezpieczniej zatem poszukać czegoś bardziej sensownego czyli tej opcji drugiej. W rowerach "około xco" liczy się siła nogi. Różnice pewnie są ale by to wyczuć trzeba by codziennie zmieniać rower wiec nie ma za bardzo tematu. 

Opublikowano
7 godzin temu, kapa39911 napisał:

A ja bym szedł w 120mm (zwłaszcza z przodu) i myk myka, zwłaszcza jak chcesz się skupić na maratonach górskich to zakładam, że one nie prowadzą tylko po szutrach... Zyskasz na zjazdach a na podjazdy wybrałbym rower gdzie możesz zablokować całe zawieszenie.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Cześć :)

Czytam sobie ten wątek i widzę ciekawą i merytoryczną dyskusję, więc może i mi doradzicie.

Szukam roweru XC dla osobnika 198 cm wzrostu / 98 kg wagi. Rower na którym obecnie jeżdżę to Trek Fuel EX. To całkiem spory rower (reach 520, rozstaw osi 1270 mm), który daje mi wiele radości w górach, ale na szutrach koło Wrocławia w którym mieszkam i jeżdżę na codzień to trochę przerost formy nad treścią. Lżejszy rower ujeżdzałbym  właśnie w okolicach Wrocka + okazjonalne starty w zawodach typu Bike Maraton / Rowerowy Bieg Piastów itp)

Na tapecie mam takie modele:
1) https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-9-6/p/33260/?colorCode=grey_black

2) https://www.scott-sports.com/pl/pl/product/scott-scale-950-bike?article=280477010

3) https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/cross-country-bikes/exceed/exceed-cf-5/2636.html?dwvar_2636_pv_rahmenfarbe=RD%2FBK#!accordions=0_1

Wszystkie rowery rozpatruje w największych możliwych rozmiarach (XXL dla Scotta i Treka, XL dla Canyona). Niestety, żaden z nich nie jest dostępny jeszcze w sklepach i nie mogę przymierzyć. Co akurat jakoś mnie nie przeraża bo wszystkie swoje rowery kupowałem w ten sposób, bo nikt nie ma takich rozmiarów na stanie ;-). W związku z dobrymi doświadczeniami z Trekiem mocno skłaniam się ku Procalibrowi. Ale ostatnio wpadłem na artykuł gdzie o tym rowerze pisze się, że już jest dla mocno gibkich zawodników XC. Ja gibki nie jestem. Z drugiej strony jest Canyon, wyraźnie krótszy, ale tu boję się że będzie mnie upośledzał na zjazdach. No i osprzęt też nie powala ;). Ciężko to wypośrodkować, więc pytam o radę. A może znacie inne długie rowery, najlepiej na ramie alu, które podpasują na takiego konia jak ja? Z góry dzięki

Opublikowano

To ja zapytam. Gdzie i w jakim sklepie chcesz przymierzyć Cayona.? Przecież oni mają sprzedaż tylko wysyłkową. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Raptor napisał:

To ja zapytam. Gdzie i w jakim sklepie chcesz przymierzyć Cayona.? Przecież oni mają sprzedaż tylko wysyłkową. 

Mam szosę Canyona, kiedyś miałem MTB Canyona więc doskonale wiem, że to sklep wysyłkowy. Pisałem tylko, że żadnego z tych rowerów nie mogę teraz przymierzyć. Taki skrót myślowy ;-). Canyona nie mogę bo to sklep wysyłkowy, Trek i Scott niedostępne. Treka może mi ściągnąć sklep na luty, ze Scotta nie raczyli odpowiedzieć ciągle jeszcze na kiedy mogą mieć XXL. Dlatego proszę o rady, refleksje, spostrzeżenia. Wierzę w zbiorową mądrość ludzi :)

Edytowane przez PabloWRO