Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem,
Z racji tego, że chce spróbować swoich sił w etapowce MTB Beskidy Trophy rozglądam się za rowerem, który ogarnie tego typu wyzwanie.
W moje oko wpadł Trek Top Fuel zwłaszcza dzięki swojej geometrii, która pozwoli mi w miarę dobrze zjeżdżać po szlakach, na których wytyczony jest maraton.
Czytałem również, że rower bardzo dobrze podjeżdża.
Można powiedzieć rower idealny pod wymienione wyżej zastosowania.
Sęk w tym, że cena nieco odraża.
Znajdę coś podobnego w budżecie do 13 tysięcy?
Niby jest Canyon Lux, ale kąt główki w tym rowerze jednak w moim mniemaniu jest archaiczny. 69 stopni, to raczej tylko pod płaskie jak stół maratony na nizinach.

Opublikowano

Rose Thrill Hill Trail, Orbea Oiz TR też weź pod uwagę.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
2 godziny temu, kapa39911 napisał:

Znajdę coś podobnego w budżecie do 13 tysięcy?

O stary ale masz szczęście!

Kolega z forum właśnie sprzedaje w/w Treka za śmieszne pieniądze.Stan,nawet lepiej niż idealny :D strasznie dba o rower.Ostatni kupił do niego SiD za 3k.Z resztą co się będę rozpisywał? Tu masz ofertę na olx

https://www.olx.pl/oferta/trek-top-fuel-8-roz-m-l-model-2020-CID767-IDGDMvj.html#8b8e1a9586

A tu na forum.

Opublikowano
O stary ale masz szczęście!
Kolega z forum właśnie sprzedaje w/w Treka za śmieszne pieniądze.Stan,nawet lepiej niż idealny  strasznie dba o rower.Ostatni kupił do niego SiD za 3k.Z resztą co się będę rozpisywał? Tu masz ofertę na olx
https://www.olx.pl/oferta/trek-top-fuel-8-roz-m-l-model-2020-CID767-IDGDMvj.html#8b8e1a9586
A tu na forum.

Wiem o nim, tylko narazie nie mam pieniędzy, planuje kupić rower na wiosnę i robię risercz.
No i mam 180 cm, a ten rower może być za mały :(
Opublikowano
Teraz, kapa39911 napisał:

nie mam pieniędzy

A,to OK :D .Mega okazja,sam bym go wziął,a jak szukasz,to naprawdę,taka okazja może się nie powtórzyć ;) 

9k,to praktycznie za darmo,jak odejmiesz amora 3k,to już się robi cena jak za kross'a HT.

3 minuty temu, kapa39911 napisał:

kupić rower na wiosnę

Kolejna rzecz.Jak już coś,to nie pytaj na jesień,bo to bez sensu.Teraz masz całkiem inne ceny i modele.Ja bym się wstrzymał do lutego z poszukiwaniami.Może uzbierasz większy budżet,choć na wiosnę ceny na pewno wystrzelą

Opublikowano

Cześć, czy rowery marki cannondale, a dokładniej scalpel na 2021 rok za około 25 tys zł mają jakieś szczególne wady wynikające z ich konstrukcji i podążania włąsną ścieżką? Mam na myśli dostępność, czy cenę części zamiennych lub ich awaryjność. Właściwie, to pewnie nikt na temat scalpela się nie wypowie więc jednak pytam ogólnie o cannondale z ich obecnymi rozwiązaniami technicznymi. 

Opublikowano

No jasne, są bardzo wadliwe z powodu ceny.

Reszta spoko, na ramę jest dożywotnia gwarancja więc nawet fajnie jak strzeli

Opublikowano

Cannondale to w tym modelu miedzy innymi Lefty i specjalna piasta. Raczej tyle. Jak kupisz wersję z "normalnym" amorem to nic tam szczególnego nie ma. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, komandosek napisał:

No jasne, są bardzo wadliwe z powodu ceny.

Reszta spoko, na ramę jest dożywotnia gwarancja więc nawet fajnie jak strzeli

masz na myśli, że są drogo wycenione?

15 minut temu, Ares napisał:

Cannondale to w tym modelu miedzy innymi Lefty i specjalna piasta. Raczej tyle. Jak kupisz wersję z "normalnym" amorem to nic tam szczególnego nie ma. 

czytałem raz o jakimś nietypowym offsecie na korbie ale może zle czytałem i może wcale to nie problem bo części są dostępne?

Edytowane przez PiotrRockrider
Opublikowano

Cannon się ceni ale cenią się też podobnie inni. Nic szczególnego tym bardziej jak się zakłada wydanie 25 kilo kapusty. 

Opublikowano

Dokładnie tak, to w końcu rower. Ścigać sie nim w pucharze świata XCO nie będziesz bo już dziś się odbył jedyny w tym sezonie.

Jak ktoś zakłada wydanie astronomicznych 25k na rower to troszkę droższym serwisem nie powinien się przejmować. Za 38k można wyjechać Toyotą Aygo z salonu, tak dla kontrastu

Opublikowano

Cenią się ostro. Mi generalnie chodzi o progresywną geo, wagę z pedałami i koszykiem i sztycą myk myk poniżej 11kg. 

Do tego raty 0%  🤣

Znalazłem kilka marek spełniających te kryteria:

Superior

cannondale 2021

sepcialized 2021

ns bikes

ale jeden sklep z ratami 50 x o%. Nie ma w nim tylko superiora, który chyba najbardziej mi podchodzi, bo ma amortyzatory, które nie wymagają przeglądów z kosmosu jak fox. Spec nie ma fox ale ma brain. ns i cannondale mają foxa. 

Jest też mondraker z progresywną geo ale rat takich nie znalazłem. 

1 minutę temu, komandosek napisał:

Dokładnie tak, to w końcu rower. Ścigać sie nim w pucharze świata XCO nie będziesz bo już dziś się odbył jedyny w tym sezonie.

Jak ktoś zakłada wydanie astronomicznych 25k na rower to troszkę droższym serwisem nie powinien się przejmować. Za 38k można wyjechać Toyotą Aygo z salonu, tak dla kontrastu

Tak się jakoś utarło, że się odnosimy z cenami do cen samochodów ale nie wiem, czy to właściwe podejście. Rowery teoretycznie trochę kosztują ale to fajny sport i nie jest tak ,że za kawałek carbonu płaci się taką kasę, tylko jednak kawał dobrego sprzętu. 

Opublikowano
32 minuty temu, PiotrRockrider napisał:

Tak się jakoś utarło, że się odnosimy z cenami do cen samochodów ale nie wiem, czy to właściwe podejście. Rowery teoretycznie trochę kosztują ale to fajny sport i nie jest tak ,że za kawałek carbonu płaci się taką kasę, tylko jednak kawał dobrego sprzętu. 

To śliski temat jest ale to nie jest tak, że model za blisko 60K będzie jechał 3x lepiej od tego za 20K. Z grubsza podziwiam ludzi, którzy tyle wydają. Nie liczę zawodników czy tych dla których taka kwota to drobne. Znając doskonale rynek trudno by mi było utrzymać w razie serwisowania poziom. Raczej nie dał bym za kasetę prawie 2K bo gdzieś tam z tyłu głowy rodzi się myśl, że ktoś tam z tyłu porządnie mnie posuwa i to bez wazeliny. 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Ares napisał:

To śliski temat jest ale to nie jest tak, że model za blisko 60K będzie jechał 3x lepiej od tego za 20K. Z grubsza podziwiam ludzi, którzy tyle wydają. Nie liczę zawodników czy tych dla których taka kwota to drobne. Znając doskonale rynek trudno by mi było utrzymać w razie serwisowania poziom. Raczej nie dał bym za kasetę prawie 2K bo gdzieś tam z tyłu głowy rodzi się myśl, że ktoś tam z tyłu porządnie mnie posuwa i to bez wazeliny. 

Dlatego dobrze miec do trenowania drugi rower, a drogi na zawody. Mnie też cena łancucha i kasety odpycha, dlatego kupiłem używaną szosę do treningów kilka dni temu tańszą od tej kasety, na shimano 105, 22 biegi . Mi chodzi w rowerze o wagę. Sam z siebe zrzuciłem 8 kilo przez ostatnie 3 mce i osiągnąlem 70 kg przy 182cm, na wyścigach mam coraz lepsze miejsca, ale mam rower, co waży prawie 15kg. Myślę, że warto. Jest zabawa, pasja, hobby i ruch.  Negauje natomiast podejście, gdzie ktoś zaczyna od sprzetów i wydawania pieniędzy, żeby zajmować lepsze miejsca, a trening kuleje. 

Więszke absurdy niż kaseta za 2 tys są w branży audio. Kable trzy razy droższe od takiego cannondale, a gdzie głośniki i inne klamoty. Wychodzą kwoty nawet sześciocyfrowe. To oczywiście topowe sprzęty, są też tańsze grające wybitnie, sprawiające zupełnie inną przyjemnośc ze słuchania, zupełnie inne słuchanie muzyki niż sprzęt do kina domowego ale też 2 metry kabla do prądu potrafi kosztować kilka tys zł i jeszcze wpływ jest wyraźnie słyszalny. 

Edytowane przez PiotrRockrider
Opublikowano
Dlatego dobrze miec do trenowania drugi rower, a drogi na zawody. Mnie też cena łancucha i kasety odpycha, dlatego kupiłem używaną szosę do treningów kilka dni temu tańszą od tej kasety, na shimano 105, 22 biegi . Mi chodzi w rowerze o wagę. Sam z siebe zrzuciłem 8 kilo przez ostatnie 3 mce i osiągnąlem 70 kg przy 182cm, na wyścigach mam coraz lepsze miejsca, ale mam rower, co waży prawie 15kg. Myślę, że warto. Jest zabawa, pasja, hobby i ruch.  Negauje natomiast podejście, gdzie ktoś zaczyna od sprzetów i wydawania pieniędzy, żeby zajmować lepsze miejsca, a trening kuleje. 
Więszke absurdy niż kaseta za 2 tys są w branży audio. Kable trzy razy droższe od takiego cannondale, a gdzie głośniki i inne klamoty. Wychodzą kwoty nawet sześciocyfrowe. To oczywiście topowe sprzęty, są też tańsze grające wybitnie, sprawiające zupełnie inną przyjemnośc ze słuchania, zupełnie inne słuchanie muzyki niż sprzęt do kina domowego ale też 2 metry kabla do prądu potrafi kosztować kilka tys zł i jeszcze wpływ jest wyraźnie słyszalny. 
Radził bym Ci obejrzeć dzisiejsze zawody pucharu świata XCO z Nove Mesto. Na starcie było 190 zawodników i większość na fullach bo trasa bardzo trudna.

Nikt z nas tutaj na forum nie zna się tak porządnie by doradzić w tak drogich zakresach cenowych. Skoro jednak modele tam występujące sprawdzają się na trasach mistrzostw świata to sprawdzą się i dla Ciebie. Michał Topór (ostatnio mój ulubiony twórca na YT) nagrywał jakiś czas filmik o swoim rowerze gdzie pokazywał choćby koła komplet 1300g

...a trenażer masz?
Opublikowano
2 minuty temu, komandosek napisał:

Radził bym Ci obejrzeć dzisiejsze zawody pucharu świata XCO z Nove Mesto. Na starcie było 190 zawodników i większość na fullach bo trasa bardzo trudna.

Nikt z nas tutaj na forum nie zna się tak porządnie by doradzić w tak drogich zakresach cenowych. Skoro jednak modele tam występujące sprawdzają się na trasach mistrzostw świata to sprawdzą się i dla Ciebie. Michał Topór (ostatnio mój ulubiony twórca na YT) nagrywał jakiś czas filmik o swoim rowerze gdzie pokazywał choćby koła komplet 1300g

...a trenażer masz?

Mam, całą zimę zeszła na nim przejeździłem. Tacx Vortex, w zupełności starcza. Są też sprzęty 3 razy droższe, moim zdaniem nie ma sensu. 

Opublikowano
2 godziny temu, PiotrRockrider napisał:

Sam z siebe zrzuciłem 8 kilo przez ostatnie 3 mce i osiągnąlem 70 kg przy 182cm, na wyścigach mam coraz lepsze miejsca, ale mam rower, co waży prawie 15kg. Myślę, że warto.

Jasne, że warto. U części marek kwota 20K czy ciut więcej to jest takie minimum by w ogóle kupić coś z sensem. Chodzi bardziej o to, że więcej to już się robi taki "cukierkowy butik" zupełnie nie mający wpływu na wyniki. Znam kilku co się ścigają i ich sprzęt kończy się na wspomnianej kwocie lub trochę więcej. Topór też z tego co kojarzę ma fulla w tych okolicach finansowych i to jest górna granica optimum moim zdaniem. 

Opublikowano

A ja nie wierzę że Piotrek kupi taki rower. Już drugi raz wymieniasz top rowery i zaczynasz o nich dyskusję.Poprzednio były za 25k,teraz już jest za 50k.

Sorry, ale nie że mną takie numery Bruner xD

Opublikowano
8 godzin temu, Ares napisał:

Jasne, że warto. U części marek kwota 20K czy ciut więcej to jest takie minimum by w ogóle kupić coś z sensem. Chodzi bardziej o to, że więcej to już się robi taki "cukierkowy butik" zupełnie nie mający wpływu na wyniki. Znam kilku co się ścigają i ich sprzęt kończy się na wspomnianej kwocie lub trochę więcej. Topór też z tego co kojarzę ma fulla w tych okolicach finansowych i to jest górna granica optimum moim zdaniem. 

Też właśnie uważam,  że zamknięcie się w 11kg styka i już bym miał kolejne 4kg do przodu. Wyżej dopłaca się dużo,  a waga spada mało. 

8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

A ja nie wierzę że Piotrek kupi taki rower. Już drugi raz wymieniasz top rowery i zaczynasz o nich dyskusję.Poprzednio były za 25k,teraz już jest za 50k.

Sorry, ale nie że mną takie numery Bruner xD

Jeśli chodzi o mnie, to budżet cały czas jest w okolicach 25. Nie napisałem niczego, co by mogło sugerować zmianę zdania. W miarę szukania i analizy rynku doszedł cannondale i warunek dostepnosci roweru o odpowiedniej geo i wadze w sklepie z ratami 0% , najlepiej x50. Wszystko się trzyma kupy, nie szukajmy spisków.

Opublikowano
10 godzin temu, komandosek napisał:

Nikt z nas tutaj na forum

Nie prawda. @KrzysiekMTB, @Ares,Ty z resztą też, @PiotrekGT, @Kruk, @piter614 i można by tak dalej wymienić. Nawet kolega który kupuje rozeznał się w temacie.

To nie trzeba jeździć na takiej maszynie,a wystarczy dobrze zagłębić się w temacie. 

@PiotrRockrider widzisz,że temat poruszałeś nie tak dawno temu i tamte rowery nie są już brane pod uwagę.

Uważam, że jeżeli na dniach chcesz kupić, to dobrze robisz dopytując teraz,ale jak znowu przesunie się to w czasie ,choć o miesiąc,to wasza robota pójdzie psu na buty 

Opublikowano
Nie prawda. [mention=8488]KrzysiekMTB[/mention], [mention=5057]Ares[/mention],Ty z resztą też, [mention=6397]PiotrekGT[/mention], [mention=2813]Kruk[/mention], [mention=2772]piter614[/mention] i można by tak dalej wymienić. Nawet kolega który kupuje rozeznał się w temacie.
To nie trzeba jeździć na takiej maszynie,a wystarczy dobrze zagłębić się w temacie. 
[mention=10260]PiotrRockrider[/mention] widzisz,że temat poruszałeś nie tak dawno temu i tamte rowery nie są już brane pod uwagę.
Uważam, że jeżeli na dniach chcesz kupić, to dobrze robisz dopytując teraz,ale jak znowu przesunie się to w czasie ,choć o miesiąc,to wasza robota pójdzie psu na buty 
Mnie nie wliczaj, nie czuje się na siłach. Czym innym wykucie na blachę specyfikacji, czym innym jeżdżenie na rowerze po parku a czym innym ściganie się na nim.

Równie dobrze mógłbym doradzać czy wziąć Superba 3 generacji czy Octavię 4tej. Specyfikację znam nieźle, wiem choćby ze 3gen w wersji active nie ma w opcji DCC tylko sportowe zawieszenie, na nawet na jazdach próbnych byłem więc mam "praktykę"

Opublikowano
17 minut temu, komandosek napisał:

Mnie nie wliczaj

Nie rozsmieszaj mnie. Wiesz ile sprzedawców nawet nie widziało na oczy modeli które sprzedaje?Ty znasz się na geometrii,osprzęcie i jeździłeś na wielu trasach,mało tego, siedzisz trendy z zamiłowania. Dlatego wymieniłem Ciebie jak i pozostałych chłopaków. Co wiele głów,to nie jedna ;)

Opublikowano

Nie no, za nie miejce mnie za eksperta, niech was Bóg broni.

Często podpieram się cziimiś wypocinami ale generalnie, jestem zwolennikiem nowoczesnej geometrii i polecam każdemu dobrze porównywać rowery pod tym względem a nie poprzez osprzęt jaki oferują jak to większość ludzi robi. Osprzęt możesz sobie wymienić, długości ramy nie wymienisz.

@komandosekMichał kozak gość, same konkrety ładuje bez owijania w bawełne, zrobił 2 poradniki i polecam się każdemu zapoznać.

Opublikowano
4 minuty temu, PiotrekGT napisał:

mnie za eksperta

Ja pierdziu! Różnica między nami,a sprzedawcami jest taka,że my robimy to z zamiłowania,a oni w większości widzą $$$ 

Jeden,tak jak ty poleci 

6 minut temu, PiotrekGT napisał:

komandosekMichał kozak

Drugi pokeci inną osobę i już kolega może poszerzyć swoją wiedzę.

Tu nigdy w 100% nie będziesz pewien,ale masz być na tyle ,że w danej chwili wiesz ,że dana opcja jest najlepsza