Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Bjoernrider napisał:

Z geometrii patrząc, Scott powinien lepiej zjeżdżać, a ROSE podjeżdżać. Rose lepiej wyposażony, poza tym możesz go sobie konfigurować jakoś tam. Mówi się też, że jakość wykonania super. Rebę mogę zareklamować, jeżdżę na Rebie od lat - daje radę i jest trwała. Skłaniałbym się w stronę ROSE.

Patrząc na oko trochę boje się tej ramy Scotta w której tylni trójkąt jest naprawdę bardzo cieniutki, no chyba że stosują jakieś super zaawansowane technologie. SLX jest lepszy od Srama NX ? A co do amortyzatora to rzeczywiście oglądając różne testy ta Reba jest naprawdę sztywnaa. Jeżdżę po Jurze więc teren tu jest naprawdę odmienny. Czyli jednak celować w Rose ? Czy przy 180 cm wzrostu L będzie dla mnie odpowiednia ?

Opublikowano
19 minut temu, Kacper napisał:

Patrząc na oko trochę boje się tej ramy Scotta w której tylni trójkąt jest naprawdę bardzo cieniutki, no chyba że stosują jakieś super zaawansowane technologie. SLX jest lepszy od Srama NX ? A co do amortyzatora to rzeczywiście oglądając różne testy ta Reba jest naprawdę sztywnaa. Jeżdżę po Jurze więc teren tu jest naprawdę odmienny. Czyli jednak celować w Rose ? Czy przy 180 cm wzrostu L będzie dla mnie odpowiednia ?

Bać się z pewnością nie masz czego. Rama Scotta na pewno jest bardzo porządnie zrobiona. W Rose masz mieszankę SLX/XT i to jest bardzo fajny set. Nie miałem do czynienia z NX, więc nie wypowiem się. Opnie można przeczytać różne. Hamulce SLX natomiast to klasa sama w sobie.

Opublikowano

Scale 900 Elite posiada Judy Silver - cięższą i gorszą wersję Judy Gold.  Wymienione Fanthomy bez sztywnych osi. Rose nie znalazłem informacji o tym, czy posiada BOOST z tyłu.

Moim zdaniem znacznie lepszym rozwiązaniem w tym budżecie jest Specialized Chisel Expert/COMP 2x 2018 lub Trek Procaliber 8 2018.

Opublikowano

@MaŁcin przede wszystkim musisz określić jaki charakter roweru Cię interesuje bo wrzucając do jednego wora Treka z Cubem można się mocno zdziwić, jak różne mogą być. Zwróć uwagę na Reach i stack - na Treku będziesz musiał się wyciągnąć, na Cubie będziesz miał dużo bardziej wyprostowaną sylwetkę. Giant i Scott gdzieś pomiędzy nimi ale bliżej Treka

Opublikowano

Znalazłem jeszcze taki rowerek https://www.fahrrad-xxl.de/ghost-lector-4-9-x0037960

Zamiast ewentualnie tego Rose Psycho Patha, co sądzicie ?

Reach odpowiada za wyciągnięcie naszej postawy w przód tak ? To w takim razie Stack za wysokość naszej postawy na rowerze ?

Scott i Rose mają prawie że ten sam Reach natomiast Stack różni się 2 cm. Jak w takim wypadku będzie wyglądała moja postawa ?

Reach bodajże 44 cm a Stack 63.5 w przypadku Rose; Scott ma 44 Reach a Stack około 61.5. 

Opublikowano

Jak na węgiel, to chyba ciężki trochę. Poza tym Reba, moim przynajmniej zdaniem, byłaby lepsza.

Rose jak dla mnie rules.

Opublikowano

Hmmm okej, chyba skłonie się bardziej ku tego Rose 

Opublikowano
8 godzin temu, Kacper napisał:

Reach odpowiada za wyciągnięcie naszej postawy w przód tak ?

Właśnie nie wiem; większość pisze, żeby zwracać uwagę na reach owszem trzeba zwracać, ale jak dla mnie to na pozycję siedzącą ma większy wpływ długość górnej rury + kąty,  a reach bardziej na pozycję stojącą oczywiście to się ze sobą łączy, ale zawsze.... chyba na stronie Treka było to fajnie opisane, ale nie mogę teraz na szybko tego znaleźć.

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/mountain_buyers_guide/size/

Opublikowano

Witam,

Może koledzy doradzą co wybrać. Jestem świeżakiem w temacie i dopiero udoskonalam swoją wiedzę na temat rowerów. 

Stoję przed wyborem kupna nowego roweru, jazda głownie po ścieżkach, w lasach, trochę po mieście dojazdy do pracy itp. okazjonalnie jakieś zjazdy - wzrost 192, waga 110 kg  

zastanawiam się nad tymi modelami budżet około 7 k 

https://www.specialized.com/pl/pl/mski-chisel-expert/p/154335?color=239070-154335

https://www.specialized.com/pl/pl/mski-chisel-comp/p/154447?color=239071-154447

https://www.cube.eu/en/2019/bikes/mountainbike/hardtail/reaction/cube-reaction-race-blacknflashyellow-2019/

https://www.rosebikes.pl/rose-count-solo-3-2671503

Jeździłem na CUBE i SPECU oba mi pasowały przy czym na innych modelach bo na sklepie nie było wyższych 

Opublikowano

Odrzuciłbym CUBE, ponieważ reaction race, jak sama nazwa wskazuje jest zaprojektowany do ścigania się, więc charakterystyka ramy może nie odpowiadać na dłuższych trasach lub Twoim uniwersalnym oczekiwaniom. NIe, że nie da się na tym jeźdizć, da i to jak ,ale trzeba będzie się przyzwyczaić i na dłuższe wycieczki np. asfaletem lub leśną ścieżyną może okazać się mało wygodny. Podnoszenie pozycji rowerzysty dla poprawienia komfortu moim zdaniem zaburzy cały sens geometrii roweru.

Pozostałe trzy rowery są warte uwagi jak najbardziej. Najuniwersalniejszy jest Spec Chisel Comp, ponieważ samo zestawienie napędu 2x10 daje więcej mozliwości rowerzyście zarówno dobrze wytrenowanemu jak i amatorowi,w terenie jaki i na codzień. Pozostałe dwa z napędem 1x wymagają już jakiejść kondycji i w przedstawionej konfiguracji podobnie jak CCube Reaction mają zacięcie ścigackie, co moze być motywacją do jej zdobywania lub polepszania, i różnią się szczegółami. O ile w sprawie Rose niewiele mogę powiedzieć, bo nie jeździłem na nim to Chicsel wygląda obłędnie w realu. Rama z daleka wygląda jak karbonowa, choć faktycznie ejst z alu i do tego jest dość lekka. Wpływ na to ma zastosowanie specjalnej techniki spawania, czym zresztą chwali się Spec. Spawy są tak zamaskowane, że jak zobaczyłem pierwszy raz Chisela to dawałem sobie głowę obciąć, ze to karbon.

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się nad zmianą gravela na jakiegoś mtb, ale nie wiem na jaki model, ani na jaki typ.

Mieszkam 5km(dojazd mam asfaltem) od pasma górskiego o wys. do 950m (beskid mały, czyli kocierz, leskowiec i okolice) i moim obecnym gravelem tam po prostu nie wyjadę.

Chciałbym też, aby przyszły rower zastąpił mi Romecika Boreasa 1 w jeździe do pracy po asfalcie i okazyjnych wycieczkach asfaltowych, ale głównie chce jeździć po górach.

Szybkie zjazdy mnie nie bawią. Wolę mieć łatwość wyjazdu kosztem bardzo szybkiego zjazdu.

Cenie sobie też obecną duża prędkość przelotową na prostej i fajnie byłoby z jej nie rezygnować w przyszłym MTBku, jeśli to możliwe, aczkolwiek nie jest to bardzo ważne. Chodzi mi tu głównie o to, czy w takim eccentricu ta mniejsza zębatka na przodzie bardzo zanizy prędkość na plaskim asfalcie w porównaniu do gravela?

Trzymam się szlaków i ścieżek, także jak już tam wyniose Boreasa, to na szczytach da się nim jeździć smile.png Nie interesuje mnie jakiś hardcorowy offroad.

Podoba mi się marka NS Bikes np. model eccentric 1, ale nie wiem czy będzie się nadawał do tego do czego chce.

Myślałem też o zmianie na innego gravela z lżejszym przełożeniem niż moje 11-32, np rag+, który ma na tyle 11-42, ale nie wiem czy to wystarczy, bo w te góry nie ma łagodnych podjazdów, a droga transportowa pod schronisko też jest raczej stroma.

Chciałbym aby był to rower polskiej marki, bo chyba jest z czego wybierać, nie?

Budżet około 5000zł.

Opcja "miej dwa rowery" średnio mi się podoba, bo koszty... Choć wiem że wtedy byłoby najlepiej.

Opublikowano
W dniu 28.03.2019 o 16:37, Franz Mauer napisał:

O ile w sprawie Rose niewiele mogę powiedzieć, bo nie jeździłem na nim to Chicsel wygląda obłędnie w realu. Rama z daleka wygląda jak karbonowa, choć faktycznie ejst z alu i do tego jest dość lekka. Wpływ na to ma zastosowanie specjalnej techniki spawania, czym zresztą chwali się Spec. Spawy są tak zamaskowane, że jak zobaczyłem pierwszy raz Chisela to dawałem sobie głowę obciąć, ze to karbon. 

Co do ramy to się zgodzę, wielu oglądających było przekonanych, ze to karbon - dopiero z bliska widać, że alu. Jeżdżę Chiselem Comp 2x 2018 prawie pół roku - zimą też się nie kurzył :) Jestem bardzo zadowolony z tego roweru, jak dotąd żadnych problemów, geometria dla mnie super, osprzęt pracuje świetnie, wizualnie bardzo mi się podoba.

Opublikowano

Czy Trek Procaliber 9.6 ma ramę karbonową wytwarzaną w całości (monoque), czy sklejaną z części żywicą? Nie mogę znaleźć tej informacji. Biorę pod uwagę tylko 2 tegoroczne modele - aluminiowy 8 oraz karbonowy 9.6. Czy warto dopłacić do 9.6? Jutro zrobię rundkę po pozostałych sklepach, bo interesują mnie jeszcze Kellys Gate 90 (ciekawy jest model Hacker 50, ale mocno wykracza poza budżet). Z oferty Specialized w tej cenie to chyba tylko Chisel Comp / Chisel Expert. 

Na chwilę obecną warunki lokalowe uniemożliwiają zakup kolejnego roweru, ale może niedługo coś się zmieni.

Opublikowano
4 godziny temu, Kacper napisał:

Wybór ostateczny:

Rose Psycho Path 1

https://www.rosebikes.pl/rose-psycho-path-1-2671376

lub Canyon Exceed CF SL 6.0 Pro Race

https://www.canyon.com/pl-pl/mtb/exceed/2019/exceed-cf-sl-6-0-pro-race.html

Jak myślicie, który rower w stosunku ceny/do podzespołów będzie korzystniejszym wyborem ?

osobiście wybrałbym Rose ze względu na napęd XT/SLX (NX troche bida moim zdaniem) i na hamulce SLXa...

Opublikowano
osobiście wybrałbym Rose ze względu na napęd XT/SLX (NX troche bida moim zdaniem) i na hamulce SLXa...
Też bym poszedł tą drogą.
A jeszcze w wersji Matt Black/Shiny Black... Mniam

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A pro po Rose w karbonie, będą jakieś nowe modele na 2019, czy zostaje to samo co było w 2018? Ktoś się orientuje?

Opublikowano

Stoję przed tym samym wyborem, również zastanawiam się między Rose Psycho Path 1 a Canyon Exceed CF SL 6.0 Pro Race. Canyon przemawia za mną znacznie ładniejszym wyglądem i mniejszą ceną zakupu (około 180€), natomiast Rose znacznie krótszym czasem dostawy - na stronie podane około 2 tygodni, a nie jak w Canyonie 17-22 czerwca ... Wątpliwości mam jeszcze co do samego napędu, nie jestem wyczynowcem, który bierze udział w pucharach, rower traktuję jako świetne HOBBY, raz na jakiś czas startując w okolicznym wyścigu. Uznajmy, że jestem średnio zaawansowany. I teraz kwestia tego czy na napędzie 1x12 dam radę napędzić tą maszynę czy jednak 2x11 będzie lepszy ? Bardzo dziękuję za pomoc !!

Opublikowano
3 godziny temu, Piotruś napisał:

Wątpliwości mam jeszcze co do samego napędu, nie jestem wyczynowcem, który bierze udział w pucharach, rower traktuję jako świetne HOBBY, raz na jakiś czas startując w okolicznym wyścigu.

2x11 jest dla Ciebie :)

Uznajmy, że jestem średnio zaawansowany. I teraz kwestia tego czy na napędzie 1x12 dam radę napędzić tą maszynę czy jednak 2x11 będzie lepszy ?

Jeżeli uznajemy, że jesteś średni zaawansowany to sam powinieneś znać odpowiedź na to pytanie.

i mniejszą ceną zakupu (około 180€)

Warto też popatrzeć ile Canyon kosztuje np. jakbyś go kupował z Niemiec :P

Opublikowano

Rose 1849 € + koszty wysyłki, Canyon 1699 € + koszty wysyłki. A czy Rose jest godny polecenia ? O Canyonie słyszałem wiele pozytywnych opinii natomiast o Rose mało co w ogóle słyszałem. 

Opublikowano
6 minut temu, Piotruś napisał:

A czy Rose jest godny polecenia ?

Wydaje mi się, że musisz sam zdecydować. Moim zdaniem godnym polecenia jest jednakowo Rose jak i Canyon. 

7 minut temu, Piotruś napisał:

O Canyonie słyszałem wiele pozytywnych

U nas (96% :P) jak ktoś kupi cokolwiek to zawsze będzie to zachwalał w niebo głosy nawet jak coś będzie nie tak to i tak będzie zachwalał, bo sam to kupił :P

• Lubię to! 1
Opublikowano
8 godzin temu, Piotruś napisał:

Canyon przemawia za mną znacznie ładniejszym wyglądem

Zgadzam się w 100% rowery Canyon'a mają świetny design, z daleka można je rozpoznać.

Opublikowano
6 godzin temu, Michal2008 napisał:

2x11 jest dla Ciebie 

A gdzie będę widział największe braki małej zębatki ? Na podjazdach może brakować mocy ?

Opublikowano
A gdzie będę widział największe braki małej zębatki ? Na podjazdach może brakować mocy ?

Wszystko zależy jaką założysz zębatkę z przodu. Zrobiłem porównanie mojego napędu 1x12 z napędem[mention=2910]pizzaq[/mention] 2x11 i wyszło, że napęd[mention=2910]pizzaq[/mention] ma jedno przełożenie więcej. Na korbie 30T u mnie brakuje najwyższego biegu, na 36T brakuje najmniejszego, a 32T i 34T jest gdzieś pośrodku. Widać to na załącznikach:f4604b8659a3cdf048538f7dc3d6f565.jpg&key=a9c034ce3561950a4a3bda75e2dc3f71297654fcf50af19e32d5436a0135fd3120efa47c17adaa2184d9eab9a5bd36d2.jpg&key=fd78b0cf3be4359d2ad48451ff739c304e9add0a4d2a891a81299812057defc2402a84539cdf02febe621e5ed2c53c24.jpg&key=b079b02e38d9a5324b7b2f7bc80a9e3aa08a4d3520cae3a4e8908825c8766009a143eb50774de02e5cbb62745314df94.jpg&key=3bd44b455067ed1faf1e1843e0e6ab5c161a8952355e14eba7b1ffb04edc9f07