Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Że ssso?

Edytowane przez Bjoernrider
Opublikowano

No tam w tym Canyonie siedzi 34t na przedniej zębatce. Czyli teoretycznie nie powinno być tak zle według tych wykresów ?

Opublikowano

Mhm...Czyli gdzie brakuje jakiego biegu?

Opublikowano

To ja też już sam nie wiem, którego wybrać. Czy ten 1x12 jest okej czy wybrać 2x11. Teraz jeżdżę na 2x10, różnica względem 2x10 do 1x12 jest spora ?

Opublikowano

Ma ktoś z obecnych na forum rower Radon Jealous Al?
Jakieś opinie na temat ramy, jakości itd?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dobra to inaczej, który z tej dwójki czyli Rose Psycho Path 1 lub Canyon Exceed CF SL 6.0 Pro Race będzie lepszym wyborem ze względu na ramę, która ma lepszą geometrię, techniki wykonania oraz wytrzymałość? Bo i ten i ten rower amor i koła ma identyczne, jedyna różnica to właśnie ten napęd, który i tak się kiedyś zużyje i będzie do wymiany, a wtedy planowałbym może dać jakiegoś Srama GX na tył + do tego kaseta Sunrace 11-50, gdybym wybrał Canyona to i tak zaraz po zakupie zmieniałbym manetkę na SRAM GX Eagle Trigger więc wtedy ten koszt już odpadnie. Różnica w zakupie tych rowerów wynosi około 170 - 180 euro na korzyść Canyona. Wiadomo to ma być rower na lata, więc byłoby dobrze zakupić go z głową i rozsądkiem. 

Opublikowano

Cześć,

podejrzewam, że podobnych tematów było już tutaj wiele, ale trochę goni mnie czas, ze względu na dobrą ofertę na Dartmoora dlatego zdecydowałem się zapytać.
Wizualnie bardziej podoba mi się NS, choć zielony Dartmoor też nie wygląda źle.
Z rozmowy z kolegą, który jeździ na Dartmoorze i chyba zna się na rzeczy wynika, że nie ma lepszej opcji w tym przedziale cenowym (używane maszynki u mnie odpadają), a jednozawias sprawdza się świetnie na podjazdach i nie  buja rowerem tak jak np. w przypadku Krossa Moon 1, na którym miałem okazję pojeździć i imo to była tragedia.
Słyszam, że też że ten NS jest dość delikatny.
Czy ktoś z szanownego grona może potwierdzić tę tezę? Ewentualnie podrzucić pomysł na jakiś innych rower w okolicach 7-8 k (Trail, full)

Pozdrawiam

Marek

Opublikowano

Co do zasady jednozawiasy są najbardziej badziewne jak idzie o kinematykę jednak są od tego wyjątki czy elementy pośredniczące. Przykładem niech będzie choćby Trek, który w perfekcyjny sposób dopracowuje swój 1-zawias. W tej samej klasie jest Dartmoor. Bardzo dobre ramy jak i ich kinematyka. Skoro kolega ma taki rower to chyba masz porównanie. Jak idzie o Krossa mam zupełnie inne doświadczenia więc nie podejmuję tutaj tematu. Chcesz jednego z najbardziej efektywnych zawieszeń to skieruj się w stronę Gianta. 

Opublikowano
2 godziny temu, Ares napisał:

Co do zasady jednozawiasy są najbardziej badziewne jak idzie o kinematykę jednak są od tego wyjątki czy elementy pośredniczące. Przykładem niech będzie choćby Trek, który w perfekcyjny sposób dopracowuje swój 1-zawias. W tej samej klasie jest Dartmoor. Bardzo dobre ramy jak i ich kinematyka. Skoro kolega ma taki rower to chyba masz porównanie. Jak idzie o Krossa mam zupełnie inne doświadczenia więc nie podejmuję tutaj tematu. Chcesz jednego z najbardziej efektywnych zawieszeń to skieruj się w stronę Gianta. 

Piszesz 7-8 tys budżet. Ja odebrałem Treka Procaliber 9.7 z 2018 w karbonie za 8.5 - z 11300 zł. Szukałem sztywniaka i koledzy właśnie Treka doradzali. Żaden ze mnie wyczynowiec, lekkie góreczki co najwyżej, a tak to płaskie głównie wokoło domu. Ale rower klasa.

Opublikowano

Tylko Procaliber a rower pokroju Moona to dwa inne światy. Tutaj - jeśli miałby być Trek - pasowałoby spojrzeć na Remdy'ego lub Fuel exa a te są poza budżetem. Canyon Neuron? Ale chyba tak jak radzi Ares - najpierw skierowałbym się do sklepu Gianta.

A co do bujania w Moonie - ja u siebie w Fuel exie damper mam cały czas na 1/2 - jak kręci się normalnie to wiadomo, że zawias coś tam pracuje ale jest to nawet na plus w przypadku podjeżdżania po nierównym. Na pełnym otwarciu - tył siada mocno przy każdym depnięciu. Tak więc - nic nie wspomniałeś o tym, jak był ustawiony damper - jeśli nie zwróciłeś na to uwagi to duży błąd. RVS Krossa jest ogólnie chwalony za pracę

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. Pierwszy zakup fulla. Po wertowaniu internetów zostały dwie opcje w tym przedziale cenowym . 

A więc nr 1: https://www.specialized.com/pl/pl/mski-stumpjumper-st-29/p/154262?color=226080-154262     dotychczas faworyt mogę na żywo przymierzyć i zjechać z ceny 230e.

I nagle dwa tygodnie przed zakupem nr 1 pojawił się nr. 2: https://www.canyon.com/pl-pl/mtb/neuron/2019/neuron-al-7-0.html 

Dystans jaki będę pokonywał to 50-100 km - las, szuter ,droga zrywkowa, szlaki turystyczne.

Proszę o pomoc !!! obydwa bardzo mi się podobają i na stronach kosztują tyle samo.

Końcówka w stumpjumper [ST] --> short trail??? ktoś może mi powiedzieć o co chodzi?

Dodam że lubię  wyskoczyć z chaty na 2-3 dni na Ukraine lub Słowacje (mam bardzo blisko)  to Canyon "jako tako szybki bikepacking" wydawał by się rozsądniejszym zakupem.

Komentarze typu : "a nie lepiej porządnego hardtaila w tym przedziale cenowym" to ,to To nie:) (kupiłem piękną Kone unit :D )

Pozdrawiam wszystkich i czekam co się wydarzy w przeciągu dwóch tygodni.

Opublikowano

Bierz rower Canyon`a.... Stumpjumper w tej specyfikacji to "goła“ - niewiele oferująca baza dla ewentualnych modyfikacji z masą 14,8 kg dla eMki. ST w Specu oznacza bardziej ścieżkowy charakter - rower o mniejszym skoku zawiasów więcej szlaku a mniej Enduro. 

Opublikowano

:) Dzięki ! nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi. Tak że jest już 3 do 1 (żonie podoba się opcja tańsza:))  jade dziś przymierzyć Canyon'a do sklepu stacjonarnego.

Opublikowano
16 minut temu, borowy_dziad napisał:

jade dziś przymierzyć Canyon'a do sklepu stacjonarnego.

O, a skąd weźmiesz sklep stacjonarny Canyona? ;)

Opublikowano

Adres: Scherpakkerweg 19, 5616 HP Eindhoven

Godziny otwarcia: 

Otwarte ⋅ Zamknięcie: 17:00

Prowincja: Brabancja Północna 

Jestem jeszcze 2 tygodnie W Hollandii ;)

Też się nie spodziewałem że będzie istniał :) a tu taka niespodzianka mam tylko 100 km.

Opublikowano

A ja mam takiego Speca ST,  bardzo fajna, solidna maszyna o geometrii jak dla mnie idealnej. Może jest trochę ciężki ale dla mnie to nie jest wada, solidne koła na szerokich i oczkowanych obręczach z piastami boost. mocna rama i porządne komponenty, może nie z najwyższej półki ale na dobrym poziomie. Nawet Recon mimo, iż nie kosztuje 4k to robi robotę, jest zaskakująco sztywny i dobrze pracuje. Dla mnie rower jest idealny do wypadów w okoliczne lasy, paru wyjazdów w sezonie na górskie ścieżki i czasami do pośmigania po mieście. Założyłem krótszy mostek, lepsze chwyty i pedały i na razie nie zamierzam nic wymieniać a lepsze podzespoły będą ewentualnie wpadać jak seryjne się wyeksploatują. Regularnie wpadam po drodze na pobliski Pumptrack i tor do wyścigów BMX-ów. Nie potrafię wysoko skakać a i rower nie do tego ale zaskakująco dobrze spisuje się na hopkach. Przede wszystkim nie walę w glebę mufą i zębatką a sam rower daje poczucie solidności i bezpieczeństwa. Jedynym minusem na tą chwilę jest brak amortyzowanej sztycy ale to kwestia czasu jak ją zakupię:)

Opublikowano
3 godziny temu, borowy_dziad napisał:

Adres: Scherpakkerweg 19, 5616 HP Eindhoven

Godziny otwarcia: 

Otwarte ⋅ Zamknięcie: 17:00

Prowincja: Brabancja Północna 

Jestem jeszcze 2 tygodnie W Hollandii ;)

Też się nie spodziewałem że będzie istniał :) a tu taka niespodzianka mam tylko 100 km.

Tak z ciekawości zapytam,to licencjonowany sklep Canyona?Na ich stronie i w necie nic nie można znaleźć oprócz ich głównej siedziby w Koblenz,gdzie można odbierać zamówione maszyny i skąd są wysyłane na cały świat.A co do tematu to też bym celował w Canyona,cena do jakości jak zawsze na plus.

Opublikowano
39 minut temu, TOMALA72 napisał:

A ja mam takiego Speca ST,

Zostałem wywołany do tablicy ;) .....nie  neguję solidności Stumpjumper ST 29.... tylko przy dystansach rzędu 50-100 km, które ma pokonywać kolega @borowy_dziad, każdy kilogram więcej lub mniej będzie odczuwalny.

BTW już stwierdzasz brak myk myka i z czasem sam dojdziesz do wniosku, że Stumjumper w najtańszej specyfikacji relatywnie mało oferuje i że trzeba było a limine kupić w serii Comp Alloy 29 lub EVO Comp Alloy 29.  Wybacz, ale najtańszy szlakowiec Speca to entry level dedykowany na rynku Ameryki Północnej dla beginerów, osób chcących sprawdzić czym jest trailbike za jedyne 1.800$ (to tak jak dla nas 1.800 zł) i dedykowany do wypożyczalni.  

Opublikowano

Nie mam pojęcia czy licencjonowany czy nie . Po prostu znalazłem w wyszukiwarce obejrzałem zdjęcia ze środka :) i chce podjechać .

OK sprawa chyba się rozjaśnia sklep który tak ładnie wygląda na zdjęciach prawdopodobnie jest wyłącznie serwisem:) jest nr.tel czekam na znajomego który włada tym "pięknym" językiem .

Opublikowano
18 godzin temu, borowy_dziad napisał:

Dodam że lubię  wyskoczyć z chaty na 2-3 dni na Ukraine lub Słowacje (mam bardzo blisko)  to Canyon "jako tako szybki bikepacking" wydawał by się rozsądniejszym zakupem.

Komentarze typu : "a nie lepiej porządnego hardtaila w tym przedziale cenowym" to ,to To nie:) (kupiłem piękną Kone unit :D )

W tych samych pieniądzach masz Spectrala 5.0. Full dużo bardziej wszechstronny i bezkompromisowy na taki teren. Przede wszystkim sporo lepsze koła, opony a to w góry podstawa. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, BrianGilcrest napisał:

Zostałem wywołany do tablicy ;) .....nie  neguję solidności Stumpjumper ST 29.... tylko przy dystansach rzędu 50-100 km, które ma pokonywać kolega @borowy_dziad, każdy kilogram więcej lub mniej będzie odczuwalny.

BTW już stwierdzasz brak myk myka i z czasem sam dojdziesz do wniosku, że Stumjumper w najtańszej specyfikacji relatywnie mało oferuje i że trzeba było a limine kupić w serii Comp Alloy 29 lub EVO Comp Alloy 29.  Wybacz, ale najtańszy szlakowiec Speca to entry level dedykowany na rynku Ameryki Północnej dla beginerów, osób chcących sprawdzić czym jest trailbike za jedyne 1.800$ (to tak jak dla nas 1.800 zł) i dedykowany do wypożyczalni.  

Szczerze mówiąc pewno nigdy do USA nie pojadę i koło tyłka mi tam lata do czego on jest tam dedykowany. Rozważałem zakup fulla w tej cenie, nie zamierzałem wydawać na rower więcej i jestem zadowolony oraz nie spinam się z powodu braku Foxa na Kashimie. Nie miałem nawet zamiaru wywoływać Kolegi do tablicy tylko chciałem napisać, że to dobry sprzęt, wart swojej ceny😁

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, TOMALA72 napisał:

Szczerze mówiąc pewno nigdy do USA nie pojadę i koło tyłka mi tam lata do czego on jest tam dedykowany. Rozważałem zakup fulla w tej cenie, nie zamierzałem wydawać na rower więcej i jestem zadowolony oraz nie spinam się z powodu braku Foxa na Kashimie. Nie miałem nawet zamiaru wywoływać Kolegi do tablicy tylko chciałem napisać, że to dobry sprzęt, wart swojej ceny😁

Nigdy?...No nie bądź jak Lord Thomas ;) ....nie chciałbyś odwiedzić miasteczka Morgan Hill w hrabstwie Santa Clara, zobaczyć historię swojego roweru i uścisnąć dłoń Mike McAndrews'a i powiedzieć "Well, you did a great job"? :)

Przepraszam, że odniosłem wrażenie że jednak się spinasz....nikt poza Tobą nie użył pojęcia "Kashima" w budżecie c.a. 5.000 zł ....i wcale nie chciałem robić nikomu przykrości oraz nie kwestionuję wartości Twojego roweru i to w jaki sposób go postrzegasz , tylko uważam, że @borowy_dziad mając do wyboru ww. rowery nie powinien decydować się na Stumpjumper'a ST 29

Edytowane przez BrianGilcrest
Opublikowano
12 godzin temu, Ares napisał:

W tych samych pieniądzach masz Spectrala 5.0. Full dużo bardziej wszechstronny i bezkompromisowy na taki teren. Przede wszystkim sporo lepsze koła, opony a to w góry podstawa. 

Spectral ma koła koła 27,5  i waży 1,4 kg więcej , wygląda bardzo dobrze ale zależy mi na 29". Skłaniam się powoli ku Neuron'owi kolor stealth :) czekam jeszcze 2 dni i zamawiam:)

No chyba że do tego czasu ktoś porządnie na forum badyla w szprychy wsadzi;)

Opublikowano (edytowane)

Spoko nie jest mi przykro, spokojnie możesz kwestionować i oceniać wartość sprzętu. To tylko rower i po to jest forum by się na ten temat wypowiadać. Nie jestem emocjonalnie związany z moim Specem tylko  na nim jeżdżę i chciałem przekazać Koledze "borowy_dziad" kilka subiektywnych odczuć z jego użytkowania, opartych na własnej autopsji. To co wybierze to już jego decyzja:) Ja sam nie wiem co bym wybrał gdybym miał możliwość przetestowania na żywo i pojeżdżenia Canyonem Neuronem 7.0...po prostu go nie widziałem na żywo, więc nie opiniuję:) Polemizuję z twierdzeniem, iż Spec jest gołą bazą, niewiele oferującą nie ze względów emocjonalnych tylko użytkowych. Dla jednego użytkownika będzie bazą a dla innego kompletnym sprzętem do jeżdżenia. Po to jak sam stwierdziłeś w ofercie jest wersja Comp czy Evo. 

Na koniec pozwolę sobie zapytać Kolegę "BrianGilcrest" czy widział na żywo i testował Canyona albo Speca, które wymienil w swym poście Kolega "borowy_dziad"?😁

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano
Godzinę temu, TOMALA72 napisał:

Na koniec pozwolę sobie zapytać Kolegę "BrianGilcrest" czy widział na żywo i testował Canyona albo Speca, które wymienil w swym poście Kolega "borowy_dziad"?😁

Canyona tylko na papierze, a Spec hmmmm :)  ...z racji, że ostatnio musiałem kupić nowy rower żonie ....a w grę wchodził  Stumpjumper ST Comp Alloy 29 vs Epic Comp Alloy.

Zatem jeśli pytasz, czy kojarzę  Stumpjumper'a i program Big Head Live....... to potwierdzam miałem, mam i będę miał przyjemność obcowania z produktami Specialized Bicycle Components ...mogę nawet dotknąć i polizać 😋