Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Jak pisałem w swoim wątku o rowerze mam w planach zmianę roweru w tym roku. Jeszcze nie jestem do końca zdecydowany mtb/szosa.

Wiem jednak, że jeśli bym poszedł dalej w mtb, to chciałbym wybrać jeden z poniższych modeli. Cena niby podobna, wszystkie przeznaczone do xc, co praktycznie w przypadku mtb w pełni by mnie zadowalało. Budżet maks to 6500 pln.

Jakbym mógł prosić Was o opinie, może ktoś miał możliwość jazdy na dwóch z nich i jest w stanie je do siebie porównać ?

MERIDA BIG NINE NX-EDITION - KLIK LINK

TREK Procaliber 6 2019 - KLIK LINK

SPECIALIZED CHISEL COMP 2018 - KLIK LINK

Z góry dzięki za opinie!

ps. Po głowie chodzą mi jeszcze trzy inne modele, jednak bardziej jako dalsza alternatywa. Szczególnie, że na chwile obecną dwa z nich nie są jeszcze dostępne w sprzedaży a i cena jednego odbiega sporo od budżetu który sobie założyłem i którego nie mogę przekroczyć.

Jeden z nich dalej jako maszyna xc a dwa pozostałe bardziej jako funbike. Brak wyboru to problem, ale za duży wybór, to jeszcze gorzej 😵

Kross Earth 2.0 2019 - Klik LINK

Kross Dust 2.0 2019 - KLIK Link

Marin Nail Trail 6 - Klik LINK

Pozdrawiam 🙂

Edytowane przez kucu
Opublikowano
9 godzin temu, kucu napisał:

MERIDA BIG NINE NX-EDITION - KLIK LINK

TREK Procaliber 6 2019 - KLIK LINK

SPECIALIZED CHISEL COMP 2018 - KLIK LINK

jeżeli chodzi o propozycje XC to kurczę, wybór trudny jak dla mnie są to porządne rowery i który wybrać? ciężko powiedzieć, chyba ten który ma najlepsze geo dla Ciebie.

Opublikowano

Miałem podobny dylemat i zawęziłem wybór pomiędzy Chisel Comp  a Trek Procaliber 6. Zwyciężył Chisel ze względu na wkręcany suport, wagę, prowadzenie linek, koła oraz wygląd ramy.

Opublikowano
W dniu 22.01.2019 o 22:51, Yacko napisał:

Miałem podobny dylemat i zawęziłem wybór pomiędzy Chisel Comp  a Trek Procaliber 6. Zwyciężył Chisel ze względu na wkręcany suport, wagę, prowadzenie linek, koła oraz wygląd ramy.

Dzisiaj miałem okazję przymierzyć się do Procaliber 6 z 2018 roku i zrobił na mnie duże wrażenie. Świetna maszyna, wykonanie pierwsza klasa. Siadłem i czułem się jak u siebie 🙂 

Grubo wbiło mi to klina, czy brać, czy może jednak jeszcze poczekać. Niestety na chwilę obecną w mojej okolicy ani Meridy ani Specialized nie mają w moich rozmiarach.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, kucu napisał:

Dzisiaj miałem okazję przymierzyć się do Procaliber 6 z 2018 roku i zrobił na mnie duże wrażenie. Świetna maszyna, wykonanie pierwsza klasa. Siadłem i czułem się jak u siebie 🙂 

Grubo wbiło mi to klina, czy brać, czy może jednak jeszcze poczekać. Niestety na chwilę obecną w mojej okolicy ani Meridy ani Specialized nie mają w moich rozmiarach.

Przyjrzałeś się tej niesymetrycznie spłaszczonej rurze podsiodłowej i prowadzeniu linek w Treku? Koniecznie obejrzyj na żywo CHISELA.

Edytowane przez Yacko
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Yacko napisał:

Przyjrzałeś się tej niesymetrycznie spłaszczonej rurze podsiodłowej i prowadzeniu linek w Treku? Koniecznie obejrzyj na żywo CHISELA.

Rurę widziałem, ale nie wzbudziła moich podejrzeń i nie sądzę żeby miało się z nią dziać coś złego. Całość w mojej opinii wygląda bardzo solidnie i spójnie. Normalnie, to bym go już brał, ale z racji tego, że nie mogę pozwolić sobie na kupno dwóch rowerów, to mam lekki zgryz, czy brać mtb czy szosę 😉 

Chisela obawiam się, że z tego co już się orientowałem, to nie będę miał na chwilę obecną gdzie obejrzeć w mojej okolicy - Śląsk.

Edytowane przez kucu
Opublikowano
11 godzin temu, trollu napisał:

a co z tą rurą nie tak? 

Tak jak pisałem spłaszczenie jest niesymetrycznie - nieciekawie to wygląda moim zdaniem i nie tylko moim.

Opublikowano

Spoko, rozumiem. Ale zdanie jest jak d... - każde ma swoje. Po drugie - to spłaszczenie ma konkretne zadanie, nie tylko wizualne. Komuś też mogą nie podobać się niesymetryczne ramy w Specach Demo a inni uważają to za wielką zaletę. Nie mniej - doradzanie "nie kupuj bo mi i sąsiadowi się nie podoba" jest nie na miejscu :) 

Opublikowano (edytowane)

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. W jakim celu jest wygięta to chyba każdy zainteresowany wie. Nigdzie nie napisałem, aby nie kupować - wręcz przeciwnie - napisałem, że spośród wielu rowerów to właśnie między Procalibrem a Chiselem wybierałem. Jednak w euforii zakupu nowej zabawki jakoś nie przejmowałem się tą rurą, dopiero kolega, w sklepie zwrócił uwagę, że wygląda jak po wypadku. Dlatego zasugerowałem, aby przyjrzeć się tej rurze wcześniej - dla mnie wygląda fatalnie, innym może się podobać. Ja pochopnie prawie bym kupił, teraz bym żałował, więc dobrze kupić świadomie. Warto dodać, że Procaliber jest też sporo cięższy, bywają problemy z zaciąganiem łańcucha przez korbę, oraz koła nie cieszą się najlepszą opinią.

maxresdefault.thumb.jpg.f11aee795ec9b6d0318f5937f636490b.jpg

procaliber.jpg Edytowane przez Yacko
Opublikowano
27 minut temu, Yacko napisał:

więc dobrze kupić świadomie.

Racja !

dla mnie wygląda fatalnie,

Procaliber jest też sporo cięższy, bywają problemy z zaciąganiem łańcucha przez korbę, oraz koła nie cieszą się najlepszą opinią.

Już kolego nie przesadzaj :P zaciągnie łańcucha dobre dobre :D Moim zdaniem oba rowery są bardzo dobre, każdy kupuje co mu się bardziej podoba itd. Jeżeli Ci się nie podoba ta rura to luz masz takie prawo, ale nie szukaj śmiesznych argumentów na siłę. Pozdrawiam.

Opublikowano

Jakby zaciąganie łańcucha miało jakikolwiek związek z napisem na ramie...

Nie podoba Ci się i tyle, każdy to rozumie, nie trzeba tłumaczyć. To żeby kupować świadomie - 100% racji

Opublikowano (edytowane)

Czy ja napisałem, że zaciąganie to wina ramy? Wyraźnie i po polsku, że zaciąga przez korbę. Sporo ludzi miało ten problem z RACEFACE w Procalibrach. Pierwszy lepszy link z brzegu:

https://www.forumrowerowe.org/topic/232601-przednia-przerzutka-raceface-zaciąganie-łańcucha-chainsuck/

Staram się dzielić wiedzą, którą zdobyłem przed zakupem, tracąc naprawdę wiele czasu na czytanie i rozmowy z użytkownikami, ale i tak niektórzy tego nie doceniają jak widać.

Michal2008, skoro problemy z korbą, wyższa waga, pressfit vs BSA, nieciekawe koła to są dla Ciebie śmieszne argumenty to tylko się ciesz, bo masz małe wymagania i będzie Ci łatwiej kupić rower, który Cię zadowoli. Jednak forum czytają też inni użytkownicy i takie informacje mogą być dla nich istotne.

Edytowane przez Yacko
Opublikowano (edytowane)

Miałem już nie odpisywać ale co tam :D

36 minut temu, Yacko napisał:

wyższa waga

Możesz konkretnie podać tą kosmiczną różnicę?

pressfit vs BSA

To bez komentarza, bo już ręce opadają z tą kwestią... czyli jak rama posiada system Pressfit to już dyskwalifikacja...

nieciekawe koła

Konkrety?

inni użytkownicy i takie informacje mogą być dla nich istotne.

Gorzej jak będą się opierać tylko na takich opiniach...

Od razu napiszę, że nie posiadam ani Treka, ani Speca, żeby nie było :P Twoje rady na pewno są cenne i jakbym sam szukał bajka to wziąłbym je pod uwagę. Dwa - osoba moim zdaniem która szuka roweru w budżecie powyżej 5k pln powinna chyba wiedzieć pi razy oko co chce. Ja Twoje wpisy odebrałem po prostu jako zniechęcanie potencjalnego kupca na Treka (porcaliber) i tyle.

Edytowane przez Michal2008
Opublikowano

Michal2008 w takim razie źle odebrałeś moje intencje. Przedstawiłem tylko suche fakty, dane techniczne i wagę (około 700g różnicy procaliber 6 vs chisel comp) znajdziesz bez problemu w internecie, zalety i wady pressfit (znowu wmawianie czegoś, czego nie napisałem - DYSKWALIFIKACJA ????) oraz kół w tych rowerach również. Trek ma jedne z najlepszych gwarancji i manetkę blokady - dlatego tez wybór nie był taki prosty.

Opublikowano (edytowane)

Witam, od listopada sezonu trwają u mnie wielkie poszukiwania roweru mtb. Przeznaczenie maratony.

Mam kilka wariantów: Wszystko ma się zamknąć w okolicach 8-8,5 tys.

Scott Scale 950+ wymiana kół (1500-2000zł) , hamulce XT. 

https://www.scott.pl/produkt/811/4913/Rower-Scale-950/

Wchodzimy w świat węgla Scale 930+ wymiana hamulców na SLX/XT

https://www.scott.pl/produkt/811/4911/Rower-Scale-930/

I wariant ostatni, nie wiem czy realny ( jeszcze nie rozmawiałem w sklepie czy budżet 8500 obejmie ten rower).

Scale 920.

https://www.scott.pl/produkt/811/4910/Rower-Scale-920/

Realnie zastanawiam się nad 950, chociaż 920 też wydaje mi się bardzo ciekawa(jeżeli udałoby mi się kupić go w budżecie). Kwota jest mocno wyżyłowana i chciałbym za 8,5 tysiąca mieć set up którego nie będę musiał ruszać przez minimum 2 lata (większe wymiany). 

Może jesteście w stanie zaproponować mi coś równie fajnego a może fajniejszego?

Wielkie dzięki za pomoc 

Pozdrawiam cieplutko ! 

Edytowane przez Olowek123
Opublikowano

Witam, 

Zastanawiam sie nad tymi dwoma modelami Cuba

https://www.cube.eu/en/2018/bikes/mountainbike/hardtail/reaction/cube-reaction-sl-blacknwhite-2018/ (6000 pln) 

https://www.cube.eu/en/2018/bikes/mountainbike/hardtail/reaction/cube-reaction-c62-carbonnwhite-2018/ (5200pln)

Mam 194 cm, 95 kg, mysle ze rama 23 bedzie ok. 

Glownie bede jezdzil po lesie.

Nie wiem na co sie zdecydowac. 

Opublikowano

Reaction SL fajny. Trochę ciężkawy, ale cały na XT :)

Opublikowano (edytowane)

Wracam do tematu zakupu nowego roweru MTB pod maratony.

Pod uwagę biorę tylko te rowery, które mają:

1. Wodoszczelne piasty (poniżej wyjaśnię)
2. Blokadę amortyzatora manetką
3. Geometrię sportową jak do XC
4. Dobrej jakości hamulce tarczowe
5. Widelec odpowiedni do maratonów MTB (a te są coraz trudniejsze)

Kwestie do rozstrzygnięcia:

1. Rama - preferuję aluminium, choć znajomi z drużyny namawiają na karbon. Co się bardziej opłaca w ścigaństwie - aluminium i wyższej klasy podzespoły (XT, Eagle GX) czy karbon i nieco niższej klasy podzespoły (Deore, SLX)? Chodzi o wytrzymałość i zużywanie się elementów,  niezawodność na trasie, a także o wagę. Karbon + wyższej klasy podzespoły to często 10 000 zł wzwyż, co mocno przekracza budżet.

2. Zakres przełożeń - obecnie w crossie mam 3x10 (11-36 zębów z tyłu, 26-36-48 zębów z przodu) i ten zestaw idealnie się sprawdza zarówno w MTB jak i jeździe szosowej. Trwa moda na jednoblaty. Z jednej strony odpada przednia przerzutka i prościej się zmienia biegi. Z drugiej strony boję się, że zabraknie przełożeń na stromych zjazdach (2x i 3x będą tu mieć przewagę) lub na stromych podjazdach, których na maratonach MTB nie brakuje.

3. Geometria ramy (kąty i rozmiary) - bylebym czuł się bezpiecznie na stromych zjazdach.

Propozycje rowerów:

W tamtym roku celowałem w GT oraz Cannondale - tak naprawdę ze względu, że w sklepie, gdzie mają dobry serwis, handlują właśnie tymi markami. Ale teraz to nie ma znaczenia. Obecnie większość serwisów w moim mieście przyjmuje także rowery kupione w innych sklepach.

Przejrzałem najnowszą ofertę GT i... z serii Zaskar nawet w rowerze za 10 kół dostajemy SLX i kasetę 11-46. Taka różnica tylko za karbonową ramę? W budżecie mieści się model Alloy Corp z tylną przerzutką XT, ale 11-46 dalej mnie nie przekonuje. Poza tym co to za materiał GT Speed Metal™? Pozostała seria Avalanche przeznaczona do rekreacji. Parametry podobne, więc na czym polega różnica? Mamy tu nawet budżetowy model (Avalanche Elite za 3700 zł) - 2x z przodu, osprzęt Deore. Ze specyfikacji nie najgorszy, więc kolejne pytanie - na czym tu mogli przyoszczędzić? Jeśli chcemy dwublat z serii Zaskar, to trzeba szukać modeli z poprzednich lat. 

https://www.gtbicycles.pl/rowery/2019-gorskie-sztywne

Cannondale na razie pominę i przejdę do Treka. Zacznę od odświeżonego X-Caliber 8 za 4000 zł, który jest do mojego crossa tak podobny, że ma podobną tylną przerzutkę (XT, ale z systemem Shadow), identyczną kasetę (HG50, 11-36), ale z przodu 22/36 (brak 48 - na zjazdach nie pocisnę). Ponadto można zainstalować bagażnik. Kolejny z tej serii to X-Caliber 9. Cenna informacja w opisie o uszczelnianych łożyskach (w obu jest Shimano BB52 z podwójnym uszczelnieniem). Zamiast Deore jest SLX, a zamiast XT Shadow jest XT Shadow Plus. Kaseta 11-rzędowa (11-42), korba 36/26, na jedno wychodzi. Oba modele są dostępne w wersji 2019 oraz 2018.

Bardziej mnie przekonuje seria Procaliber. U lokalnego dealera można wywalczyć spore rabaty więc może się zmieszczę w budżecie. Wersje 2019 zamiast SLX mają SRAM NX Eagle. Korba 30 zębatek, kaseta dwunastorzędowa 10-50. Na zjazdach 1x12 wciąż ustępuje 2x. Nie jechałem nigdy maratonu jednoblatem oprócz lokalnego XC, więc trudno powiedzieć, czy faktycznie na niektórych zjazdach (szczególnie tych asfaltowych) zabraknie mocy. No i gdybym chciał pojechać nim TDP Amatorów... to na pewno zabraknie (szosy nie mam, ale mogę ponownie pojechać crossem). No i waga mi się podoba - 11,75 kg - 12,20 kg.

Zakładany budżet to 5000 zł, ale ceny poszły w górę i jeśli nic ciekawego nie znajdę do tej kwoty, to mogę trochę dołożyć.

Polećcie warte zainteresowania rowery. Głównym przeznaczeniem są maratony MTB. Będę go także wykorzystywał do codziennych treningów i prawdopodobnie do wypadów rekreacyjnych. Warunki lokalowe uniemożliwiają trzymanie kilku rowerów, więc jednego muszę się pozbyć.

Tak się zastanawiam, że może warto złożyć rower samodzielnie. Dołożyć 5 stówek do Eagle GX.

Edytowane przez Korposzczur
Opublikowano

ja w maratonach nigdy nie startowałem więc się nie wypowiem. Nie wiem czy w xc 1x to dobry wybór, niby upraszcza zmianę przełożeń ale jednak z zakresem gorzej niż 2x11. Napisałeś o NX i kasecie 50-10 - NX jako jedyny Eagle nie jest na bębenku XD i ma najmniejszą zębatkę 11z. XC, asfalty - moja nauczycielka geografii mawiała "albo rybki albo akwarium" ;) ciężko mieć jeden rower, który będzie konkurencyjny na każdej trasie. Nie jeździłem na 1x ale mam 2x11 i używam całego zakresu - to sygnał dla mnie, że 1x jest dla kogoś z mocnym kopytem albo trzeba mieć 2 blaty - jeden na trasy gdzie trzeba drałować pod górę a drugi gdzie jest płasko/trzeba dokręcać. Nawet w motorsporcie w zależności od toru zmieniają przełożenia w skrzyniach biegów.

Ja bym szukał dobrej bazy, która będzie miała najwięcej punktów spełniających wymagania i była dobra do rozbudowy. Heble i tak trzeba zmienić, ważne żeby geo pasowało i widelec był ok bo to najdroższe. SLX M7000 a XT M8000 - przeważnie mydlą oczy tylną przerzutką, które w tym wypadku są bardzo podobne, XT działa szybciej i brutalniej ale obydwie są Shadow+ więc jak chcemy ciąć budżet - można iść w SLX. Manetki - przeważnie producenci tną i dają SLX a tutaj warto byłoby dołożyć do XT za możliwość zrzucania 2 biegów na twardsze i instant release - to chyba bagatelizują  tylko ci, co się nie przyzwyczaili do tego systemu. Heble - tylko Shimano, Magur w seryjnym setupie się nie uświadczy 

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Taka mini dygresja, może rozwieje trochę wątpliwości co do napędów 1x:

Mam wrażenie (i powody by tak sądzić), że wiekszości zawodników-amatorów XC szybciej skończy sie przyczepność opon (lub/i technika) niż przełożenia na zjazdach.

W każdym razie taki leszcz jak ja, zupełnie bez nogi, doganiam na zjazdach ludzi, którzy znikają z pola widzenia, gdy tylko robiło się płasko.

I bierze się to z pompowania/hamowania/składania w zakręt/opon/etc a nie z przełożeń.

Edytowane przez Wertur
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

@Wertur Na maratonach MTB sporo jest odcinków asfaltowych i szutrowych, gdzie moc gra pierwsze skrzypce. Napęd 3x10 pozwalał mi na asfaltowym zjeździe zostawić przeciwników daleko w tyle. Ci jednak doganiali mnie w trudnym terenie. Tak więc masz rację, że liczy się głównie technika, ale czy umiejętności + szeroka gama przełożeń to nie święty Graal większości zawodów MTB? Pamiętam wiele sytuacji, gdzie z technicznego terenu wyjeżdżaliśmy na zjazd po asfalcie (choć często był on pofałdowany, czyli na przemian podjazd i zjazd). Oczywiście można sobie pomóc kadencją, ale przez jaki czas można utrzymać obroty >90 obr/s? Mając 3x wrzucamy blat i uciekamy. Przy jeździe siłowej pomagają nam mięśnie bioder.

Napęd 1x jest prostszy, bo nie trzeba żonglować tarczami na korbie. W XC ten system się sprawdza. 100% terenu, dużo małych górek, dużo zakrętów.

Mając braki w technice i nieodpowiedni sprzęt do MTB, nadrabiałem na asfaltach. Trudno powiedzieć, jak u mnie sprawdzi się 1x.

@trollu Na ile istotna jest kwestia niekompatybilności GX/X01/XX1 z bębenkami innych producentów? Raczej nie będę przechodził na niższą grupę osprzętu. Jeśli chodzi o zakres przełożeń, to na najniższym biegu nie ma wielkiej różnicy (strome górki podjedziemy zarówno na 1x, 2x i 3x), natomiast może zabraknąć zębatek na zjazdach. Jeśli chodzi o przerzutki, to podobno nowy SLX niewiele ustępuje XT. Z drugiej strony mając obecnie działający bez zarzutów XT w crossie, czy cofać się do SLX lub Deore? Na manetki też zwrócę uwagę (ewentualnie na kompatybilność z manetkami XT).

Znalazłem szybkie porównanie grup osprzętu SRAM:

https://bikerumor.com/2018/06/23/complete-sram-eagle-comparison-whats-the-difference-between-nx-gx-x01-xx1/

Wróćmy do tematu.

Możecie wypowiedzieć się na temat poniższych rowerów?

https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c625/hacker-50-p57731 - karbon, GX, Reba - poza budżetem, ale gdyby dozbierać i dołożyć...
https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c625/gate-90-29-p57733 - alu, NX, Sektor - cena niewygórowana jak na nowy model na NX **
https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c625/gate-70-29-p57741 - a tu już 2x11, XT + SLX, Sektor
https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c625/gate-50-29-p57729 - zamiast Sektora jest Recon, reszty nie sprawdzałem

** Zeszłoroczna edycja tego roweru była wyposażona w osprzęt XT+SLX, co też by mnie satysfakcjonowało.

Przeglądam jeszcze ofertę Cube. Cen nie ma, ale zakładamy, że nie będą znacznie odbiegać od poprzednich.

http://www.cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/reaction/cube-reaction-c62-greynred-2019/ - karbon, XT Shadow+
http://www.cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/reaction/cube-reaction-c62-pro-carbonnblue-2019/ - karbon, GX, wersję 2018 idzie wyhaczyć taniej

Te same modele są w wersji aluminiowej (zakładka Reaction HPA)

http://www.cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/

Rzuciłem okiem jeszcze na Rose. O tej porze już nie jestem w stanie ocenić różnic, ale Solo 3 (GX, Reba) tańszy od Solo 4 (XT+SLX, Reba). Diabeł pewnie tkwi w szczegółach.

Które z tych rowerów są warte uwagi i co ewentualnie należałoby w nich wymienić po zakupie?

Może zróbmy inaczej. Najważniejsza jest rama. Podzespoły można kiedyś wymienić na lepsze (o ile będą kompatybilne), a to, co istotne, to wytrzymałość i geometria ramy (w przypadku aluminium raczej bez różnicy, ale karbon karbonowi nierówny - wiele jest technik wytwarzania, poza tym jedni odlewają w całości, inni kleją). Hamulce, suport, wodoszczelne piasty i wszystko, co ma wpływ na żywotność roweru oraz bezpieczeństwo jazdy - to w pierwszej kolejności. Jak osprzęt będzie od razu XT lub NX/GX, to lepiej.

Edytowane przez Korposzczur
Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)

Ja składałem rower samodzielnie, ale miałem inne założenia niż Ty. (moje założenia to komfortowy MTB ogólnego przeznaczenia (ścieżkowiec) o możliwie jak najniższej wadze i wybranej przeze mnie kolorystyce). Przez te założenia nie dało się nabyć żadnego seryjnego roweru, bo wszystkie modele jakie odpowiadały mi pod względem masy i osprzętu były dostępne tylko w jakimś nijakim kolorze. Z kolei modele o kolorystyce która mi pasowała, to były rowerki ciężkie, o przeciętnym osprzęcie. Więc w pewnym sensie sam skazałem się na składanie roweru, bo tylko wtedy mogłem pogodzić wszystkie założenia ;)

W każdym razie na pewno warto rozważyć, czy nie poskładać roweru samemu, z tym że nie zawsze to wychodzi taniej niż gdybyś miał kupić gotowy. Ale jest taka zaleta, że każdą śrubeczkę możesz wybrać pod swoje indywidualne preferencje, natomiast rowery seryjne są po prostu uśrednione i zawsze będzie Ci w nich coś nie pasować. ;)

Możesz siąść z arkuszem kalkulacyjnym, powrzucać wszystkie komponenty jakie są dla Ciebie odpowiednie i zobaczysz, czy w ogóle jest sens się pakować w samodzielne składanie. 

Edytowane przez Łza Włóczynutka
  • Lubię to! 2