Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, a wypowie się ktoś na temat Scotta scale 930 lub krossem level 11.0 ?

Opublikowano

Hej, proszę doradźcie który rower wybrać.

Nie ukrywam, że bardziej podoba mi się (wizualnie) Trek ale osprzętowo lepsza Merida. Co sądzicie o ramach tych dwóch modeli? Trek za 5200pln (możliwy rabat) Merida za 4800pln.

Opublikowano (edytowane)

Prosze o usunięcie posta. Przepraszam za spam.

Edytowane przez Bjoernrider
POst nie w tym wątku.
Opublikowano
W dniu 16.03.2019 o 11:45, chesslavq napisał:

Hej, proszę doradźcie który rower wybrać.

Może jakieś linki do tych wybranych modeli ? chyba, że jestem ślepy i nie widzę :P

Opublikowano (edytowane)

Witam tak jak w temacie rozglądam się za nowym rowerkiem, jednak moje pole znacznie się zawęża po przedstawieniu oczekiwań. Po pierwsze postanowiłem przejść na napęd 1x12 eagle i wybrałem najtańszą wersje nx ( więcej nie potrzebuje) chce aby była to pełna grupa nx eagle. Rowerek z amorem z przodu tu specialnych wymagań nie mam rock shox, manitou, fox wiem że wszystkie sie sprawdzą, jestem dość ciężki więc fajnie gdyby hamulce były dość dobre minimum poziom dorki, i dość mocne sztywne koła, zwężana główka ramy, no i fajnie gdyby były sztywne osie (nie obowiązkowe)  merida "żabenix" wydaje się idealna tylko niestety cena troche za wysoka - 6500.

Dalej mamy np scott scale 960 za 5000 ale ma słabe hamulce i koła

Jest też scott aspect 900 za 5700 ale te same słabe hamulce a cena duża

No i tak wreście trafiłem na rometa mustanga evo 2019 5000 i ma wszystko czego oczekuje hamulce deore, dobry amorek (recon gold) pełny nx eagle, zwężana główka, obręcze aoexrims, piasty slx, sztywne osie. Moje wątpliwości skupiają się głównie na ramie? Czy jest ona warta zakupu nigdy nie miałem rometa, nie ma też zbyt opini o nim a o evo 2019 nie ma prawie wg nic może ktoś ma coś do powiedzenia w tym temacie ?

Edytowane przez Peres
Opublikowano

Chyba logiczne, że Merida 😉

Opublikowano

Witam wszystkich. Czytam i oglądam od dawna, ale w końcu założyłem konto.

Proszę o poradę. Planuję zakupić rower , jeden z dwóch z tytułu, oba w podobnej cenie, oba z poprzednich roczników. Jestem zupełnym amatorem, w zawodach nie startuję i pewnie nie będę, ale stać mnie na taki rower, podobają mi się oba bardzo, wyposażone świetnie, i taki chcę mieć. Zaglądałem na niższe modele , ale jak w porfelu jest , to człowiek zawsze sięga na ładniejsze, lepsze, lżejsze i lepszymi znaczkami. Nie jestem "prestiżowy", nie mam nawet Iphona, a rower trochę w teren, mniej asfalt, ale coś na pewno. Wiedzę mam słabą, bo trzeba by siedzieć w tym cały czas , żeby łapać detale. Pytanie mam głownie o komponenty, detale, serwis ( bo sam tego nie wyreguluję ), gwarancję, ale też o jazdę na płaskim i pozycję. Nie jeżdziłem BMC, ale Trekiem już tak, i oczywiście świetnie. Nie wiem czy na BMC bardziej się leży, czy podobna pozycja. Czytałem , że BMC buja na asfalcie przez tłumik na ramie ( ? ). Osprzęt , waga to na pewno na plus dla BMC, tyle widzę, że koła ( jakieś drogie ), hamulce, nie wiem jak korba, amor są wyżej. Różnica w cenie to ok 700 zł, mogę dołożyć, rower już na zawsze dla mnie, ale czy bedzie "lepszy" od Treka z gwarancją na ramę dożywotnią ? Tam, gdzie mam Treka stoi inny BMC na Sram Eagle, dużo już droższy ( z 16 tyś na 11 tyś ), ale sprzedawcy zachwalali ramę i markę jako "cudo" - dało mi to do myślenia po nocach. Nie interesowałem się, bo dla mnie myślę XT 2 x 11 lepiej posłuży. Ale jak już w domu poszukałem w necie to znalazłem BMC na XT. Niestety mało jest info o BMC -lub słabo szukam, więc mam mętlik. Dodam , że Trek 9 tyś, BMC 9,7 tyś. Nie szukam już innych marek, trochę jeżdziłem na innych, Trek mi przypadł najlepiej, a w poniedziałek muszę płacić już zaliczkę. Mieszkam między Opole - wrocław. Boję się tylko o rozmiar, bo ma 180 cm i Treka 19" wchodzę idealnie, a BMC ma ramę M i jest dla Predyspozycje 172-183cm. Zebym "nie leżał " na nim, chyba że dzwignę sztycę i kierownicę odrobinę - wiem, pletę jak amator przy rowerze dla wyczynowców. Czekam więc na poradę i w drogę ........  Z góry dzięki, a obiecuję, że się poprawię. 

https://www.olx.pl/oferta/bmc-teamelite-te01-xt-2017-40-nowy-mega-okazja-CID767-IDyrOsG.html#157242f6e8

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-9-7/p/21923/?colorCode=blue

Opublikowano
55 minut temu, waldekk napisał:

Boję się tylko o rozmiar, bo ma 180 cm i Treka 19" wchodzę idealnie, a BMC ma ramę M

"Pozioma 58,5 cm" trcohę bida jak na 180 cm. Jeżeli pod pasował Ci trek to bierz i po problemie :D

Opublikowano

Zakładam, że nie wydasz 10K w ciemno wiec wymacasz przynajmniej tego BMC. Wtedy się wyjaśni rozmiar ale M-ka przy takim wzroście to taki standard. 

Opublikowano

Jak nie startujesz w zawodach i nie masz takiego zamiaru to po cholerę ci wylajtowany carbon do ścigania? Fula sobie kup do trailu np. Trek Fuel EX 5 29 albo droższy EX 7 i będziesz miał frajdę z latania po leśnych wertepach, w góry se go zabierzesz:) Tych carbonów na XT-ekach po prostu jako amator nie wykorzystasz. Gacie obcisłe do tego, kolorowe trzeba dokupić, gogle i różowy kask:))) Masz 10k i nie chcesz się ścigać a myślisz o Sram Eagle 12...po chusteczkę ci to:)))  Jak się jednak uprzesz albo lubisz bardzo HT to Trek jest fajniejszy:)))

• Lubię to! 1
Opublikowano

na tym BMC ciężko leżeć - dla porównania Reach i Stack z Treka 19.5 - długośc ramy jak w L BMC a wysokość ramy jak w S. Baza kół nieco większa w 19.5 niż w L BMC. Ten BMC fajny ale Trek ma dużo bardziej sportowe geo, na BMC M będziesz dużo mocniej wyprostowany a L będzie już pewnie nieco za duża przez sporo wyższą ramę 

Zależy gdzie chcesz jeździć, taki lekki xc ht to super rower do wszystkiego ale Tomala wyżej napisał też sporo prawdy - jeśli chcesz nieco więcej pojeździć w terenie to trailowy full jest też ciekawą opcją. Będzie na pewno ciężej ale jeśli jeździsz dla funu to czasami waga nie jest wyznacznikiem a pełny zawias daje inne możliwości. Tylko z w/w treków - przechodziłem przez taki sam wybór od Fuela 5 a wylądowałem na 8. 5 jest wywaleniem kasy w błoto, sporo kosztuje a osprzęt bida, 7 ma myk myka, 8 jest już kompletnym trailem.

Ale jeśli ht z w/w - dla mnie Trek. Jeździłem na x-calibrze 2 lata, geo bardzo podobne do procalibra i mi pasowało (rama 19.5, 183cm), lubię jak na rowerze trzeba nieco się położyć (ale bez przesady) a w BMC albo siedzisz jak na taborecie (M) albo będzie już za duży (L) - to też przechodziłem - 3 m-ce na 21 calowej ramie krossa

Opublikowano

Witam tak jak w tytule stoję przed wyborem nowego roweru w okolicach 6000 moje wymagania to głównie obie osie sztywne, oraz kompletny napęd eagle. Może ktoś posiada któryś z tych rowerów lub ma jakieś inne ciekawe propozycje ;)

Opublikowano

NX ma tyle wspólnego z "orłem" co Deore z Deore XT i wyżej. Ale nie jest tak żle by nie kupić Scotta na tym NX'e ale z amortyzatorem a nie produktem udającym amortyzator. To zwyczajnie lepiej wydane pieniądze. 

Opublikowano

Dlaczego twierdzisz że nx ma mało wspólnego z gx x01 i xx1 skoro ma większość systemów reszty grupy. A mówiąc o produkcie udający amortyzator masz na myśli foxa w scott czy judy w cube ?

Opublikowano

To nie stwierdzenie tylko fakt. NX to nie ten zakres, nie ta technologia, materiały, wykonanie. Najbardziej odstaje tylna przerzutka. Chodzi o Judy. To jest tak lipny amortyzator, że kogo znam zachodzi w głowę w jakim celu RS go wskrzesił. Chyba tylko w celu pogorszenia sobie opinii, której zresztą i tak nie ma za dobrej. 

Opublikowano

dzięki za odp. właśnie przymierzałem się tylko do Treka bo Meridy nie było w moim mieście.. zaryzykowałem, pojechałem do Łodzi i kupiłem Meridę, pierwsze wrażenie świetne, zobaczymy jak będzie dalej ;)

Opublikowano

No tak wiadomo nx będzie odstawać od reszty eaglów ale jeże ktoś nie wymaga nie wiadomo czego jak ja to myślę że będe zadowolony. A co do judy to nie wiem nie miałem dziękinza opinie ;)

Opublikowano

Ja zwróciłem tylko Tobie uwagę byś czasem się jakoś specjalnie nie napal na NX'a. Co nie zmienia faktu, że to dobry napęd a ewentualna modernizacja nie jest droga. Z amorem jest gorzej. Judy to naprawdę straszne badziewie. Tym większe im ktoś zna się na rzeczy, trochę mocniej chce rower wykorzystać albo kolega da się przejechać choćby Reconem. Nie lubię też porównań marki ale Scott to Scott. Cube, cóż nie lubię tej marki za to w jaki sposób a raczej co montuje do swoich rowerów. 

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 23.03.2019 o 23:17, TOMALA72 napisał:

Jak nie startujesz w zawodach i nie masz takiego zamiaru to po cholerę ci wylajtowany carbon do ścigania? Fula sobie kup do trailu np. Trek Fuel EX 5 29 albo droższy EX 7 i będziesz miał frajdę z latania po leśnych wertepach, w góry se go zabierzesz:) Tych carbonów na XT-ekach po prostu jako amator nie wykorzystasz. Gacie obcisłe do tego, kolorowe trzeba dokupić, gogle i różowy kask:))) Masz 10k i nie chcesz się ścigać a myślisz o Sram Eagle 12...po chusteczkę ci to:)))  Jak się jednak uprzesz albo lubisz bardzo HT to Trek jest fajniejszy:)))

Sztywny karbon nie jest takim głupim pomysłem Jeśli się śmiga w lesie albo w okolicach miasta gdzieś na nizinach, po parkach itp., to dobra opcja.

A ile dałeś za swojego Habita?

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Przychodzę z trudnym dla mnie pytaniem, który rower będzie lepszym wyborem MTB. Nie startuje zawodowo w maratonach, lubię poszaleć na ścieżkach w lesie. Mój wzrost to 180cm. Zastanawiam się między Scott Scale 930 z 2019, bądź Rose Psycho Path 1. 

Poniżej załączam linki do obu rowerków:

https://www.scott.pl/produkt/811/4911/Rower-Scale-930/

https://www.rosebikes.pl/rose-psycho-path-1-2671376

Z góry dziękuję za poświęcony czas i opinię.

Opublikowano

Z geometrii patrząc, Scott powinien lepiej zjeżdżać, a ROSE podjeżdżać. Rose lepiej wyposażony, poza tym możesz go sobie konfigurować jakoś tam. Mówi się też, że jakość wykonania super. Rebę mogę zareklamować, jeżdżę na Rebie od lat - daje radę i jest trwała. Skłaniałbym się w stronę ROSE.

Opublikowano