Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektóre z nich ujeżdżali, a rama jest identyczna dla wszystkich (jedna hardtail, jedna full).

Opublikowano

Ja myślę że cena jest warta tego roweru. A wy ?

Łza Włóczynutka
Opublikowano

Rower to tak naprawdę osprzęt, osprzęt i jeszcze raz osprzęt. Czy skręca to jakaś markowa firma, biorąc kilka tysięcy zeta za modną naklejkę, czy chińczyk dla dużej sieci handlowej, to praktycznie nie ma znaczenia. Jeśli osprzęt, komponenty są dobre to rower też jest dobry. Naklejka to tylko naklejka, nie warto za nią płacić. IMHO.

Opublikowano

yhy, czyli takie np xc cuba a treka gdzie na pierwszym siedzi się jak na taborecie przy stole a na drugim trzeba się wyciągnąć jest bez znaczenia. Ciekawe podejście 

zupełnie jak z samochodami, jak do malucha wsadzimy silnik z Porsche to będzie jeździł jak Porsche. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać 

Opublikowano

No nie tylko naklejki a i technologie ramy i kontrolę jakości maszyny na jakich ta rama jest formowana i w jaki sposób i właśnie czy to kontroluje chiński inspektor czy np niemiecki

Opublikowano
37 minut temu, szakal17.18 napisał:

No nie tylko naklejki a i technologie ramy i kontrolę jakości maszyny na jakich ta rama jest formowana i w jaki sposób i właśnie czy to kontroluje chiński inspektor czy np niemiecki

Godzinę temu, trollu napisał:

yhy, czyli takie np xc cuba a treka gdzie na pierwszym siedzi się jak na taborecie przy stole a na drugim trzeba się wyciągnąć jest bez znaczenia. Ciekawe podejście 

zupełnie jak z samochodami, jak do malucha wsadzimy silnik z Porsche to będzie jeździł jak Porsche. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać 

Ale już porównując opla insignie full opcje i BMW serii 5 full opcje to wniosek jest jeden. Wyposażenie to samo, wygoda ,komfort ten sam  , wykonanie w obu świetne ,a jednak jedno od drugiego o 200k droższe. 

I to jest właśnie cena marki. Z rowerami jest podobnie.

• Lubię to! 1
Opublikowano

...geometria, masa i obsługa gwarancyjna są równie ważne, jeżeli nie ważniejsze.
Jednak dla niektórych ważniejszy jest napis na ramie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Łza Włóczynutka napisał:

Rower to tak naprawdę osprzęt, osprzęt i jeszcze raz osprzęt.

Kompletnie się z tym nie zgadzam. Jak dla mnie rower to przedewszystkim geo, sensowne rozwiązania (sensowne prowadzenie linek, koszyki na bidon we właściwym miejscu, etc.), dobrze pracujące zawieszenie. Osprzęt to rzecz kompletnie drugorzędna. Ale każdy może mieć własne zdanie :-).

Pozdrawiam

Krzysiek

• Lubię to! 2
Opublikowano
4 godziny temu, elmapeto napisał:

Ale już porównując opla insignie full opcje i BMW serii 5 full opcje to wniosek jest jeden. Wyposażenie to samo, wygoda ,komfort ten sam  , wykonanie w obu świetne ,a jednak jedno od drugiego o 200k droższe. 

I to jest właśnie cena marki. Z rowerami jest podobnie.

co rozumiesz przez komfort? Grubość i wielkość kierownicy, to jak leży w dłoni? To jak siedzi się w fotelu, jego wyprofilowanie? Na jakiej wysokości jest zamocowany? To, że FWD z silnikiem przed przednią osią prowadzi się zupełnie inaczej niż RWD z cofniętym silnikiem i rozkładem masy 50:50? Jeśli dla Ciebie Insignia = 5er to ok ale dla mnie to zupełnie inne samochody. Z rowerami jest tak samo. Kupując Treka czy Speca kupuje się ramę, reszta to dodatek, który można zdjąć, założyć, wymienić. Jak ktoś nie jest zadowolony z hebli - proszę bardzo, może sobie wymienić i wybór jest na prawdę szeroki a nie jak w "oem'owym setupie" shimano lub sram. Ale jak się kupi krótki rower a chce się jednak nieco bardziej położyć na rowerze to zaczynają się hocki-klocki z długością mostka, ofsetem sztycy a to czasami jest never ending story bo poprawiać można non stop a i tak nie będzie idealnie 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja myślę że cena jest warta tego roweru. A wy ?

[mention=2448]trollu[/mention]

[Mention]szakal17.18[/mention]

[mention=8488]KrzysiekMTB[/mention]

To może zamiast o chmurach pogadajmy o rowerach?

Pytanie było o Rockrider XC 900 na kołach 29" w cenie 7000 zł.

Macie jakieś uwagi? Ale konkretnie, co nie pasuje? Za ciężki? zły kąt główki? Słaby naped? Amortyzator? Koła?

Może inny wybór za 7000 zł będzie lepszy? No bo chyba nie będziemy go powornywać z rowerem za 10000?

A jak nie to[mention=6433]Markur[/mention] bież i się ciesz, że masz 3000 zł w kieszeni (ale bez logo)

P.s. ja nie mogę się wypowiadać, bo jestem stronniczy w tym temacie: uwielbiam swojego Rockridera.

Opublikowano

Pierwszy z brzegu - Radon Jealous mi się osobiście bardziej podoba. Ten Rockrider jak dla mnie z tyłu za płaski - kąt 71,6... Z Radonem zostaje 250PLN w kieszeni... Jakby dalej szukać to na pewno jeszcze kilka alternatyw by się znalazło.

Pozdrawiam

Krzysiek

• Lubię to! 1
Opublikowano

ja nie wiem czy te liczby w tabelce deca są sprawdzone. Wysoka główka ramy i stack w XL 570? Coś tu nie gra 

Opublikowano
8 minut temu, trollu napisał:

stack w XL 570?

A gdzie sprawdzasz geo? Na stronie decathlona stack w xl jest 623,4

Btw w tym Rockriderze ja osobiście bym od razu hamulce wymienił, np. na SLX.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Może niezupełnie trafne porównanie,ale co miałem na myśli wiadomo. Ja nie mówię ,że znane marki są złe i,że  wszyscy mamy no namy kupować. To nie tak. Ale prawda jest taka ,że żeby skorzystać z technologi danego producenta i tak trzeba zainwestować w produkt wyższej klasy. Wytwory różnych marek z niższych półek cenowych niczym od siebie nie odbiegają.  Z resztą zdanie każdy może mieć swoje. 

Opublikowano
10 godzin temu, Bujak napisał:

[mention=2448]trollu[/mention]

[Mention]szakal17.18[/mention]

[mention=8488]KrzysiekMTB[/mention]

To może zamiast o chmurach pogadajmy o rowerach?

Pytanie było o Rockrider XC 900 na kołach 29" w cenie 7000 zł.

Macie jakieś uwagi? Ale konkretnie, co nie pasuje? Za ciężki? zły kąt główki? Słaby naped? Amortyzator? Koła?

Może inny wybór za 7000 zł będzie lepszy? No bo chyba nie będziemy go powornywać z rowerem za 10000?

A jak nie to[mention=6433]Markur[/mention] bież i się ciesz, że masz 3000 zł w kieszeni (ale bez logo) emoji3.png

P.s. ja nie mogę się wypowiadać, bo jestem stronniczy w tym temacie: uwielbiam swojego Rockridera.

Masz rację. Już porownywalem między innymi markami jak np kross czy scott to trzeba tak jakby 3tys zł za sama ramę dopłacić A reszta osprzętu taka sama. Jak dla mnie amatora nie warto chyba dopłacać te 3tys zł żeby mieć tylko ramę lepszą( czy aby na pewno lepszą)? W rowerach droższych.

Opublikowano
Pierwszy z brzegu - Radon Jealous mi się osobiście bardziej podoba. Ten Rockrider jak dla mnie z tyłu za płaski - kąt 71,6... Z Radonem zostaje 250PLN w kieszeni... Jakby dalej szukać to na pewno jeszcze kilka alternatyw by się znalazło. Pozdrawiam Krzysiek

Odnośnie kąta sztycy nie mam zdania, co lepsze. Za to Jealous ma zdecydowanie za stromy kąt główki 69.6 vs 68.1.

I z kąd ta cena? Czy radon ma dystrybucję w Polsce, bo mi wyskakuje tylko w Niemczech w cenie 2500 Öiro € czyli 3 tys. drożej?

Opublikowano
4 minuty temu, Bujak napisał:

kąt główki 69.6 vs 68.1

Tak, jest stromo, ale w końcu to rower to ścigania xc, więc ma być stromo i efektywnie. Cena na bike discount trochę ponad 1500eur z wysyłką do PL.

Nie chce nikogo do niego przekonywać, chciałem pokazać, że są alternatywy.

Pozdrawiam

Krzysiek

• Lubię to! 1
Opublikowano

Bardzo Dobrze, że rozmawiamy
Teraz dyskutujemy o konkretach i jest ok

Opublikowano

Radon jest marką wysyłkową. YT też żadnej dystrybucji w PL nie ma a pełno ich u nas

Opublikowano

nie wiem, nigdy nie miałem radona ale pewnie 2-3 lata, jak coś jest nie tak to trzeba odesłać

• Lubię to! 1
Opublikowano

Po kilku miesiącach czytania, analizowania sprawa w sklepie poszła gładko i dziś odbyły sie pierwsze testy. :)

1836187688_2019-02-1614_59_22.thumb.jpg.6e342444d11cd2d42c22e96ac77393bb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witam forum,

wstępnie zdecydowałem się na zakup nowego sprzętu Trek Fuel EX 9.7. Przed zakupem chciałbym mieć możliwość przymierzenia / przejechania się rowerem, aby dobrać odpowiednią wielkość ramy. Przy moim wzroście 186cm jestem pomiędzy wielkością ramy 19,5, a 21,5.
W związku z powyższym czy wiecie, gdzie w okolicach Warszawy jest możliwość przymierzenia takiego sprzętu? Jedynym potwierdzonym miejscem jakie udało mi się odnaleźć to sklep TREKa w Bielsko-Białej.

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/fuel-ex/fuel-ex-9-7-29/p/23601/

Dzięki za odpowiedź.

51 minut temu, Iru napisał:

Po kilku miesiącach czytania, analizowania sprawa w sklepie poszła gładko i dziś odbyły sie pierwsze testy. :)

1836187688_2019-02-1614_59_22.thumb.jpg.6e342444d11cd2d42c22e96ac77393bb.jpg

Jak wrażenia po testach? :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Na razie jestem mega zadwolony, no może poza siodełkiem ale to u mnie normalne. Muszę zamienić na swoje. Po 30 km po lesie cieżko coś powiedzieć, ale jechało mi sie fantastycznie. Było trochę błota a rower darł do przodu mimo, że kondycja słaba, bo dopiero co po grypie jestem.  Duże koła robią robotę. Martwiłem się o przełożenie, że zabraknie jak będzie lekko z górki, ale jest ok.  Osprzęt smiaga jak ta lala. To co mnie dzis udeżyło to to, że rower jedzie praktycznie bezszelestnie.