Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Iru napisał:

dziś odbyły sie pierwsze testy

Gratulacje, bardzo fajny rower, ale masz świadomość, że masz obniżaną sztycę? 😉

8 minut temu, niuniekkiller napisał:

zdecydowałem się na zakup nowego sprzętu Trek Fuel EX 9.7

Też jestem zainteresowany FuelEx - już na nim siedziałem i jak dla mnie przy 189cm to zdecydowanie 21,5. Knock block Ci nie przeszkadza?

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
2 minuty temu, KrzysiekMTB napisał:

Gratulacje, bardzo fajny rower, ale masz świadomość, że masz obniżaną sztycę? 😉

Pozdrawiam

Krzysiek

Oczywiście. :)

Opublikowano

Bo na zdjęciu to tak wygląda jakbyś miał tam podczepioną lampkę i torebkę podsiodłową, zastanawiałem się jak wtedy można obniżyć sztycę 😉

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

co do Fuel exa - w Częstochowie na pewno mają, to czy carbon czy alu - do samej przymiarki bez znaczenia. A rozmiar - ja mam 183cm i 19.5. Nie wiem czy 21 nie będzie nieco za duża 

Opublikowano
40 minut temu, KrzysiekMTB napisał:

Bo na zdjęciu to tak wygląda jakbyś miał tam podczepioną lampkę i torebkę podsiodłową, zastanawiałem się jak wtedy można obniżyć sztycę 😉

Pozdrawiam

Krzysiek

Aż tak nisko nie  będe obniżał,  a juz na pewno nie przy jeżdzie po płaskim po lesie.

• Lubię to! 1
Opublikowano

tak czy inaczej ta część sztycy jest jak górna laga w amortyzatorze - w tym momencie ryzykujesz zarysowanie jej. Słaby pomysł 

Opublikowano
2 godziny temu, Kkaaeell napisał:

Mam 184 cm i fuel ex 19,5 jest w sam raz

Kkaaeell jakiego dokładnie masz fuel ex'a? Jaka jest Twoja opinia na temat tego sprzętu? Czy mógłbyś wrzucić jakieś fotki? :)

Opublikowano

ja mam fuel exa 8 ad 2018. Tak jak pisałem wyżej 183cm wzrost, 82 przekrok, rama 19.5, koła 29, napęd Shimano. Względem spec fabrycznej zrobiłem tubelesy i zmieniłem zaciski na Zee. Rower fajny, niektórzy marudzą, że ciężki ale mi się jeździ całkiem przyjemnie. Nie mam odniesienia do innych fulli bo kilka razy kręciłem się na Remedym kumpla ale na starszej i mniejszej ramie

Opublikowano

Fuel ex 5 z 2017 udało mi sie kupic go z dobrym rabatem. Wymienilem tylko hamulce na deorki i wsadzilem reverba zamiast zwyklej sztycy. Rowerem dobrze sie jezdzi zarówno na szlakach "wycieczkowych" jak i single w srebrnej (140/130 skoku) objezdzam wszystkie trasy wlacznie hopami dropami i gapami. Geometria mi bardzo odpowiada a dzieki minolink mozna ja troche obnizyc. Ja uzywam tej nizszej. Wada jest amorek z sprzodu rs sektor ktory ma 32 mm golenie ale nie jezdzilem na grubszych wiec nie mam porownania. Zdjecie jeszcze bez sztycy

DSC_0014_1.JPG
Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

szukam nowego roweru do 5500 max. i zainteresowałem się takimi oto :

https://sklep.konaworld.pl/pl/p/Rower-Kona-Kahuna-Czarny-2018/1762

https://www.whyte.pl/801

https://bikeatelier.pl/rowery-gorskie/43478-rower-merida-big-nine-500-lite-2018.html

Ktoś coś o nich może powiedzieć albo zaproponować coś ciekawego? Może jakiegoś full'a w tej kasie.

Oczywiście pod uwagę biorę rower używany.

Mieszkam na jurze i tutaj jeżdżę najwięcej.

z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez karsztof
Opublikowano
55 minut temu, marcin.jka napisał:

jaki masz wzrost?

181 cm

Opublikowano

Do 5,5 mozesz kupic marina jezeli chodzi o fulla

Opublikowano
7 minut temu, Kkaaeell napisał:

Do 5,5 mozesz kupic marina jezeli chodzi o fulla

Mówisz o Hawk Hill'u ?

Opublikowano
W dniu 13.02.2019 o 14:35, Markur napisał:

Jak weźmiesz na testy to daj znać jak się tym śmiga;) oczywiście ja również tylko 29 cali.

Testowałem i.... wybór padł na 29-era.

Ale nie wiem czy to kwestia rozmiaru kół, czy po prostu roweru. Nie mam takiego doświadczenia.

Zakupiony "Spec". Oby w weekend była w miarę pogoda na jakąś dłuższą wycieczkę po jurze.

Dziękuję za pomoc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobry wieczór,

przychodzę w sprawie zasięgnięcia opinii co będzie lepszym wyborem, moi kandydaci to:

Ghost Lector 4.9 LC (Grey)    2018

Haibike GREED HardNine 9.0    2018

Tak, wiem że są to dwa inne rowery chociażby na zastosowany napęd 1x12 vs 2x11, jednak głownie chodzi mi o całokształt, który jest na lepszych podzespołach i chyba ważniejsze która marka będzie lepsza. Co do ceny to różnica między nimi wynosi 500 zł czyli na dobrą sprawę w tym budżecie to nic. Pozdrawiam i czekam na pomoc. 

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Czy ktoś miał okazje jeździć lub posiada rower Scott Scale 950 i może podpowiedzieć czy warto go kupić czy lepiej rozejrzeć się u konkurencji? Jak tak to czy ktoś ma inne lepsze propozycje w tej cenie?

Edytowane przez Long
Opublikowano
22 minuty temu, Long napisał:

Witam,

Czy ktoś miał okazje jeździć lub posiada rower Scott Scale 950 i może podpowiedzieć czy warto go kupić czy lepiej rozejrzeć się u konkurencji? Jak tak to czy ktoś ma inne lepsze propozycje w tej cenie?

Poszukaj na yt , szaju wrzucał porównanie 3 rowerów scotta , treka i meride :) może Ci pomoże :) 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.03.2019 o 15:40, Andrew1985 napisał:

Poszukaj na yt , szaju wrzucał porównanie 3 rowerów scotta , treka i meride :) może Ci pomoże 

Wdziałem ten film wcześniej i nieco mnie on zniesmaczył... Szanuję robotę Szaja, ale nieprzygotowany porywa się na porównanie rowerów, gdzie prezentuje właściwie tylko jeden, a specyfikację pozostałych podaje z pamięci myląc się - podaje zły amortyzator i hamulce w Scalu, gdzie ten ma FOX 32 Float Rhythm i Shimano MT500... Zresztą są stosowne komentarze pod filmem.

Edytowane przez mgr
Opublikowano
51 minut temu, mgr napisał:

Wdziałem ten film wcześniej i nieco mnie on zniesmaczył... Szanuję robotę Szaja, ale nieprzygotowany porywa się na porównanie rowerów, gdzie prezentuje właściwie tylko jeden, a specyfikację pozostałych podaje z pamięci myląc się - podaje zły amortyzator i hamulce w Scalu, gdzie ten ma FOX 32 Float Rhythm i Shimano MT500... Zresztą są stosowne komentarze pod filmem.

Uuu , to przepraszam bo nie zagłębiłam się aż tak dokładnie tylko obejrzałem filmik i myślałem ze zrobił dobre porównanie dla potencjalnych kupujących dany model roweru... 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.03.2019 o 15:17, Long napisał:

Witam,

Jeśli ciągle chodzi ci po głowie Scale 950, to masz okazję ją sobie dobrze przetestować. Za chwilę rusza Scott Test Tour.

https://www.scott.pl/testy/

Edytowane przez CoolBreeze