Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

BrianGilcrest
Opublikowano
6 godzin temu, Ares napisał:

Rozumiem przekaz z ta rękojmią ale nie miałem ani ja ani znajomi do czynienia. Wszystko co robię rowerowego to koledzy, znajomi i jakoś nie wybrażam sobie najazdu na zaprzyjażniony sklep z takim roszczeniem bo coś mi się popsuło. 

Dokładnie tak....nie wyobrażam sobie abym...poszedł do mojego "sprzedawcy-serwisu marzeń" z roszczeniami z tytułu rękojmi. 

Głównie dlatego,....że jak coś jest nie halo ze sprzętem ...to zawsze mogę liczyć na pomoc osób, znajomych sprzedających i serwisujących tam rowery. Dlatego uważam, że ważniejsze jest, gdzie się kupi ten rower MTB z wątku i w jakich okolicznościach, niż kierowanie się li tylko "suchą" ceną zakupu, czy faktem posiadania "dożywotniej" (dla kogo?) gwarancji na ramę 😁

BTW a z roszczeniami to występuję do Speca np. o wymianę ochraniaczy na buty …..bo się np. popruły....a ponieważ to bogata marka to wiem, że z miejsca dostanę nowe

• Lubię to! 1
Opublikowano

Na sztywniaka nie chciałbym wydać 10k więc powiedzmy, że 8 tysięcy do górna granica jeśli chodzi o ten typ roweru.

Spodziewam się że do 10 tysięcy ciężko kupić sensownego fulla tym bardziej żeby wytrzymał moją wagę. 

Opublikowano

Full na pewno wytrzyma więcej niż sztywniak tym bardziej za taką kasę czyli już do ścigania się gdzie producenci schodzą z wagą na wszystkich materiałach. 10K to sporo biorąc pod uwagę, że jakieś tam upusty każdy ma. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Byłbyś w stanie coś zaproponować? Chyba głównie w przypadku wagi trzeba by było patrzeć na zawieszenie oraz koła?

Opublikowano

Szukałbym jakiejś trailówki - 120-140mm skoku - raz, że te za 10k z hakiem będą mieć lepszy zawias (Foxy 34 czy RS Pike) co przekłada się na sztywność - przy sporej wadze ridera taki widelec będzie pewniejszy niż xc na goleni 30-32 mm, dwa - solidniejsze koła z szerszymi obręczami, trzy - uniwersalne geo. Do góry jadą całkiem spoko, w dół lepiej niż XC. Ogólnie - trail czy enduro są nastawione na cięższe traktowanie więc można założyć, że więcej wytrzymają 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Fulli za 10K jest naprawdę sporo. Pytanie jest takie czy ta Twoja waga to umięśnienie czy nie i na ile możesz coś z nią zrobić. Sama rama czy koła nie są kłopotem przy dzisiejszych rowerach do jazdy po górach. Z założenia mają dużo wytrzymać a przecież są ludzie co mając 100kg na nich solidnie skaczą. Widzę dwa kłopoty czyli damper i sztyca regulowana, która już stała się standardem. Damper jest do ogarnięcia a sztyca to zależy od producenta. Najlepiej będzie jak zwyczajnie pogadasz w jakimś sklepie na temat co chcesz kupić i do czego. Czy będziesz miał gwarancję czy nie. Może się okazać, że najlepszym wyborem będzie enduro nie z racji zastosowania tylko wytrzymałości i możliwości technicznych choćby konkretnego dampera. 

Tu masz taki przykład producenta gdzie limit z plecakiem to 140 kg https://7anna.pl/product-pol-11489-Rower-NS-Bikes-2019-Snabb-160-2-27-5.html 

Edytowane przez Ares
  • Lubię to! 1
Opublikowano

To przynajmniej dobrze słyszeć, usłyszałem w sklepie, że Full pode mnie to minimum 15 tysięcy,  a nie ukrywam, że aż tyle nie chciałbym dać na rower patrząc przez pryzmat tego że góry jak wpadną to raz w tygodniu, a na codzień raczej lżejszy teren typu las. 

Jeśli chodzi o wagę to tutaj raczej nie jestem w stanie nic z tym zrobić, u mnie akurat ta waga głównie może iść w górę. Na szczęście na ilość tłuszczu w organizmie nie mogę narzekać.

Dziękuję za rady.

Opublikowano

Nie wiem co Ci nagadali w sklepie. Być może ktoś celował w karbon, który byłby najlepszy i dlatego taka cena. Nikt nie robi "lepszych" damperów, amorów w droższych rowerach pod większą wagę. Dmucha się do nich tyle samo powietrza a szkopuł tkwi w kwestiach technicznych, mnogości ustawień, ... Co nie zmienia faktu, że na wszystko są jakieś max limity. Musisz pilnować by chociaż utrzymywać wagę. 

BrianGilcrest
Opublikowano
9 godzin temu, wojtekorzen napisał:

Jeśli chodzi o wagę to tutaj raczej nie jestem w stanie nic z tym zrobić, u mnie akurat ta waga głównie może iść w górę. Na szczęście na ilość tłuszczu w organizmie nie mogę narzekać.

Dziękuję za rady.

Wygoogluj sobie....maksymalne limity dla masy dla danego producenta …..np.

https://www.cannondale.com/en/Europe/Support/OwnerManuals/Mountain.aspx

https://media.specialized.com/support/collateral/0000093943.pdf

BTW praktycznie większość globalnych producentów zakłada dla MTB do 300lb tj.ca. 135 kg - łączną masę rowerzysty z bagażem

Opublikowano

to głównie chodzi o nośność kół 

Opublikowano
W dniu 28.04.2019 o 19:26, Michal2008 napisał:

Tak na szybko; ciężko za kogoś szukać więc najlepiej dawaj też swoje propozycje to coś się doradzi (ceny są katalogowe więc do urwania i to czasem nawet sporo)

Okej znalazłem taki rower https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-advanced-29-1dot5-ge z rabatem 25% od ceny katalogowej, co o nim myślicie ?

Opublikowano
W dniu 2.05.2019 o 20:40, wojtekorzen napisał:

Hej.

Poszukuję roweru do około 10 tysięcy. Fajnie gdyby był to full ze względu na to, że mieszkam blisko gór i chciałbym to wykorzystać, jednak nie mówię "nie" jeśli chodzi o szrywniaki. Główną kwestią u mnie jest waga którą waha się pomiędzy 120-130kg więc podstawą jest wytrzymałość roweru, niestety na samych komponentach totalnie się nie znam więc też tutaj proszę o radę. Rower będzie wykorzystywany raczej rekreacyjnie więc jeśli znajdzie się coś dobrego za 7 tysięcy to też nie pogardzę,  po prostu chce rower który za chwilę nie zacznie się rozsypywać. 

Może rozważ kupno roweru stacjonarnego do mieszkania. Ja kupiłem kiedyś Ketlera za 800 zł ( mechaniczny bez podłączania do prądu ). Jak się zaweźmiesz i przytrzymasz sensownie dietę i codziennie będziesz korzystał z tego roweru w ciągu roku ubędzie 30 kg w zdrowy sposób. Mając 90 kg możesz się zacząć bawić jazdą na rowerze do jazdy po szlakach. I Twoja waga nie będzie problemem dla jakiegokolwiek roweru. 

Bo co tu dużo ukrywać jazda z tak duża nadwagą to męczarnia i dla Ciebie i dla roweru. 

BrianGilcrest
Opublikowano
W dniu 5.05.2019 o 10:50, Qonirath napisał:

Okej znalazłem taki rower https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-advanced-29-1dot5-ge z rabatem 25% od ceny katalogowej, co o nim myślicie ?

Ok....jest cacy...jeśli Tobie się podoba to go bierz i się nie zastanawiaj.  Najważniejsze to jeździć, a z czasem ....wyrobisz sobie zdanie co bardziej lub mniej Ci odpowiada

Opublikowano
4 godziny temu, Qonirath napisał:

No i kupiłem xtc advanced ale wyższy model czyli 1

Dobry wybór :D jaka waga?

BrianGilcrest
Opublikowano
18 godzin temu, Qonirath napisał:

No i kupiłem xtc advanced ale wyższy model czyli 1 tez z dobrym upustem https://mcsport.pl/xtc-advanced-29er-1.html  a wiec dziękuje wszystkim za pomoc 

Super rower.....obręcze karbonowe robią różnice ...zobaczysz, że praktycznie rower sam jedzie, a na dodatek są pancerne ;) 

Koniecznie zrób fotki przy okazji i zamieść relację z pierwszego wrażenia-tripu nowym nabytkiem. 

Opublikowano

@BrianGilcrest to nie dobrze ze prawie sam jedzie bo chciałem sam się trochę umęczyć podczas wypraw 😂 a tak poważnie to naturalnie że jak tylko ruszę w pierwszą wyprawę to zrobię fotki i postaram się opisać pierwsze wrażenia 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Czas na zakup mtb,  lokalizacja wlkp- przeznaczenie wyjazdy po lolalnych górkach, ze 2-3 razy w góry ( Karkonosze) i 2-3 starty w jakiś maratonach xc.

Budzęt ok. 5500-6000 i z tego co mi wpadło w oko mamy na tapecie:

https://superiorbikes.eu/pl/2019/mtb-race/xp939/matte-black-black

lub:

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/procaliber/procaliber-6/p/23118/

Chyba, ze kupic Kross Level 9.0 z 2018 za ok. 4500 a resztę przeznaczyć na wyjazdy:)

Waga ok. 103kg, rozmiar 22-23 cale, pod 2 metry. Przy tej wadze raczej rozglądam się za sztywnymi osiami.

Jakieś sugestie? Uwagi? Z góry dziękuję

Edytowane przez lenek
Opublikowano

sup ma fajny napęd ale nie wiem czy 71 st na główce ramy to nie za dużo. Trek też na sramie ale niższy, wielu narzeka na koła treka, że są miękkie więc trzeba o tym pamiętać. Nie jest to jakaś reguła ale jednak. Za to ma najbardziej zaawansowaną ramę i chyba najlepszą gwarancję na nią. Kross całkiem spoko, jak ktoś nie chce 1x12 to jest to dobra propozycja z 2x11 shimano

Ja bym brał tego, który się najbardziej podoba xD

Opublikowano

Witam wszystkich czy ten rower:

https://www.rosebikes.pl/rose-count-solo-3-2671503?product_shape=Matt+Grey%2FNeon+Yellow&article_size=M-29

będzie odpowiednim wyborem, na dłuższe i krótsze wycieczki ? Lubię również pojeździć czasami bardziej agresywnie, chociaż nie planuje udziału w żadnych maratonach. Sam nie wiem już czy ta geometria nie jest typowa pod ściganie się.. Zależy mi na dobrym amortyzatorze typu reba i w miarę komfortowym przemieszczaniu się 80 % to lasy i pola a 20 % to asfalt . Budżet max 6000 zł moja waga to 74 kg i 174cm 

a może polecacie coś innego ? 

pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 8.05.2019 o 17:33, trollu napisał:

sup ma fajny napęd ale nie wiem czy 71 st na główce ramy to nie za dużo. Trek też na sramie ale niższy, wielu narzeka na koła treka, że są miękkie więc trzeba o tym pamiętać. Nie jest to jakaś reguła ale jednak. Za to ma najbardziej zaawansowaną ramę i chyba najlepszą gwarancję na nią. Kross całkiem spoko, jak ktoś nie chce 1x12 to jest to dobra propozycja z 2x11 shimano

Ja bym brał tego, który się najbardziej podoba xD

Gdybym znalazł Supa za 5100-5200 brałbym go. A tak trochę się waham mając na szali Treka i gwarancje. Raczej to rower na lata, wiec to ważny argument . 

No chyba, ze macie inne pomysły? Kellys raczej za małe ramy robi ( do 195, mam bite 200). Jest jeszcze Decathlon i Rockrider zawsze.

bartekostroda
Opublikowano

Jak chcesz SUPa to musisz poczekać na wyprzedaże. Ja mam model 2017 i kupiłem go we wrześniu za 5300. SUP ma najniższą wagę i super koła.

Opublikowano

Czy wydawanie na rower około 6000 zł dla amatora niestartującego w żadnych zawodach jest dobrym pomysłem? Zastanawiam się czy to nie jest trochę przerost formy nad treścią. Obecny rower Author Kinetic 2010 posiadam od 2011 roku. Nie jeżdżę dużo, myślę że około 2000-2500 km w roku. W tygodniu 1-2 razy szybka 20-30 km trasa po pracy, i na weekend trasy 60-100 km. Najbardziej zależy mi na niskiej wadze roweru, dobrym amortyzatorze oraz wyglądzie. 
Upatrzyłem sobie Specialized Chisel Comp. Rowery kupował będę 2 (dla siebie i żony). 

Może polecicie jakieś inne modele, lub całkowicie wybijecie mi z głowy pomysły kupowania tego typu rowerów:)

Opublikowano

Jeżeli wiesz czego chcesz (czyli nie okaże się za chwilę że jednak oczekiwałeś czegoś innego) to warto wydać na rower dowolną kwotę na którą możesz sobie pozwolić :)

• Lubię to! 1