Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Myślę, że Gate 90 2018 znajdziesz taniej i tam masz łatwiejszy w wymianie suport BSA, w 2018 już pressfit.

Edytowane przez Yacko
Opublikowano
37 minut temu, Yacko napisał:

Myślę, że Gate 90 2018 znajdziesz taniej i tam masz łatwiejszy w wymianie suport BSA, w 2018 już pressfit.

Ja bym zaczął od sprawdzenia geometrii z roku 2018 i 2019...

Opublikowano

Co do geometrii to i tak najlepiej przymierzyć się do roweru. Jeśli wierzyć danym na stronie, to kąt rury podsiodłowej, na który niektórzy narzekali ma teraz bardziej popularny wymiar. Było sporo opinii, że poprzednie Gate wymuszały jazdę siłową, jednak ani ja ani znajomy, który jeździł nic takiego nie uświadczył.  Jazda z wysoką kadencją przez ponad 100km była bezproblemowa.

Opublikowano
W dniu 3.02.2019 o 01:18, Korposzczur napisał:

1. Rama - preferuję aluminium, choć znajomi z drużyny namawiają na karbon. Co się bardziej opłaca w ścigaństwie - aluminium i wyższej klasy podzespoły (XT, Eagle GX) czy karbon i nieco niższej klasy podzespoły (Deore, SLX)? Chodzi o wytrzymałość i zużywanie się elementów,  niezawodność na trasie, a także o wagę. Karbon + wyższej klasy podzespoły to często 10 000 zł wzwyż, co mocno przekracza budżet.

Też miałam ten dylemat, dłuuugo myślałam, aż w końcu postawiłam na ramę aluminiową ale na bardzo dobrym osprzęcie. Wagowo wychodziło tyle samo. Rower mam od sierpnia - jeszcze nie zdarzyło się żebym żałowała ;)

Opublikowano
23 godziny temu, trollu napisał:

szału nie robi 

No właśnie. Chyba nie robi szału.

Stąd raczej zawężam wybór do Treka x-calibra 9 2018, Procalibra 6 2018 i Kellys Gate 90 2019. Z tym, że Kellys'a ciężko spotkać w sklepie. Sklepy czekają na dostawy - jedni w marcu, inni w kwietniu... Delikatnie późno.

Opublikowano

Szukam rower typowego do XC dla kobiety. Moje wymagania to:

- rama odpowiednia dla osoby o wzroście 162cm

- koła 29 cali

- kolor różowy (żart) 

Komuś wpadła coś ciekawego w oko? Bo moje oko zatrzymało się na Accent Peak Lady 29 zarówno model 2018 jak i 2019 oraz Trek Procaliber 6. Jakby ktoś się zastanwaiał czemu, to przez kolor. Wiem jednak, że nie kolor czyni porządny rower :) Natomiast, totalnie nie znam się na osprzęcie, nie wiem na co zwracać uwagę. Chcę kupić rower, wsiąść i jechać w dal i do tego potrzebna mi pomoc w postaci opinii bogatszych w wiedzę forumowiczów. Mogę na Was liczyć? 

Opublikowano
7 minut temu, Franz Mauer napisał:

@Madzik czy w rachubę wchodzi tylko nowy?

W sumie nie zastanawiałam się nad tym. Tzn. rozważałam tylko nowy, bo z używanymi jest taki problem, że ja mam za mało wiedzy, aby ocenić, w jakim stanie jest rower.

Opublikowano

Pytam,bo wystawiłen tutaj moją maszyne. Jest w super stanie i na porządnym osprzęcie, który w cenie 5 tys zł jest nieosiągalny. Kwestia dotyczy tylko tego, czy podoba Ci się i czy będzie pasował rozmiar. Rzuć okiem: 

Za jakość roweru daję głowę ;) 

Opublikowano
W dniu 11.02.2019 o 09:53, Madzik napisał:

Szukam rower typowego do XC dla kobiety. Moje wymagania to:

- rama odpowiednia dla osoby o wzroście 162cm

- koła 29 cali

- kolor różowy (żart) 

Komuś wpadła coś ciekawego w oko? Bo moje oko zatrzymało się na Accent Peak Lady 29 zarówno model 2018 jak i 2019 oraz Trek Procaliber 6. Jakby ktoś się zastanwaiał czemu, to przez kolor. Wiem jednak, że nie kolor czyni porządny rower :) Natomiast, totalnie nie znam się na osprzęcie, nie wiem na co zwracać uwagę. Chcę kupić rower, wsiąść i jechać w dal i do tego potrzebna mi pomoc w postaci opinii bogatszych w wiedzę forumowiczów. Mogę na Was liczyć? 

Przymierzałaś się już do jakiegoś? Masz jakiś faworytów?

Tak naprawdę z każdej firmy coś by się dało znaleźć.

A taki, ładny? :D

rower-gorski-superior-modo-xp-909-2018-3.jpg
Opublikowano

Hardkorowe sztywniaki z pogranicza enduro/freeride, ewentualnie jakieś bardziej agresywne trailówki - do 8k złotych - zna ktoś może jakieś godne uwagi modele?

Jest Dartmoor Hornet, jest Marin San Quentin... ale czy można znaleźć coś jeszcze godnego uwagi? 

Opublikowano

Cześć Forumowicze, 

Jestem na etapie zakupu roweru na nadchodzący rok.

183cm wzrostu , 85kg wagi. Lubię nabijać kilometry w różnych warunkach, a mieszkam na jurze krakowsko - częstochowskiej. 

Szukam czegoś z petardą, obojętnie czy to karbon, czy alu, Chciałbym aby był lekki i rozwojowy.

Mocno byłem skoncentrowany na "specialized chisel expert 2x", ale przeszukując sklepy wpadł mi w oko Haibike na 27 calach. Haibike greed hardseven 4.0

https://www.dadelo.pl/rower-haibike-greed-hardseven-4-0-pd17670/?v_Id=122012&gclid=Cj0KCQiA-onjBRDSARIsAEZXcKaH9YvDH31iz9Zey2CUGx9pt7LtoaSc2r-Mtp6FrT_VYoPriJJYFyQaAuphEALw_wcB

Ktoś z Was poleca? Ujeżdża? Miał styczność? 

Dzięki z góry za jakiekolwiek info.

Opublikowano

Panowie wypowie się ktoś?

Podobno w sprzedaży końcem marca w Polsce.

Jeździł ktoś na podobnych rowerach?

Na liście wyposażenia modelu Rockridera XC 900 znajdziemy widelec RockShox Reba, grupę SRAM GX Eagle 1x12 i koła Mavic Crossmax (cena: 6999 zł)

W tej cenie z takim osprzętem nie znalazłem innego roweru. Poszukuję do maratonów obecnie jeżdżę na b8 krossa z 2015r Ale nie jestem przywiązany do żadnej marki po prostu chciałbym wydać jak najlepiej pieniądze na nowy rower cena do 7tys.

Opublikowano

@Maver wszystko zależy od preferencji ale przy wzroście pow 180cm szedłbym w koło 29 cali

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Markur napisał:

Panowie wypowie się ktoś?

Podobno w sprzedaży końcem marca w Polsce.

Jeździł ktoś na podobnych rowerach?

Na liście wyposażenia modelu Rockridera XC 900 znajdziemy widelec RockShox Reba, grupę SRAM GX Eagle 1x12 i koła Mavic Crossmax (cena: 6999 zł)

Z chęcią też usłyszę opinię na temat roweru...

Edytowane przez Michasas
Opublikowano
4 godziny temu, trollu napisał:

@Maver wszystko zależy od preferencji ale przy wzroście pow 180cm szedłbym w koło 29 cali

OK. Dziękuje za głos w temacie. 

Wezmę coś na jazdy próbne na kole 29 i 27 cali.

Jeśli ktoś jeszcze może się wypowiedzieć czy miał styczność , jeździł, posiada itd , chętnie przeczytam.

Opublikowano
43 minuty temu, Maver napisał:

OK. Dziękuje za głos w temacie. 

Wezmę coś na jazdy próbne na kole 29 i 27 cali.

Jeśli ktoś jeszcze może się wypowiedzieć czy miał styczność , jeździł, posiada itd , chętnie przeczytam.

Jak weźmiesz na testy to daj znać jak się tym śmiga;) oczywiście ja również tylko 29 cali.

Opublikowano
Właśnie czytałem ten artykuł Ale chciałem się dowiedzieć czy ktoś ma model 2018 i napisze rzetelną opinię bo cena do wyposażenia bije inne marki rowerowe na glowe.

Mam AM100S. Jak chcesz się o nim coś więcej dowiedzieć to opisałem go tutaj:  

https://forum.szajbajk.pl/topic/10498-rockrider-am-100-s-2018-bujak