Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Łożyska jak nówki, cichutkie jak muszki owocówki. Zapadek nie rozbierałem bo dobrze wyglądają i dobrze działają. Raczej problem zębatej bieżni ale wzrok już nie ten. Najważniejsze, że zweryfikowałem że nic tam się ciężkiego nie wydarzyło. Wczoraj nie zdążyłem poskładać roweru, dziś na spokojnie z dobrą lampą jeszcze raz otworzę i w okularach do bliży 😜 się dokładniej przyjrzę.

Opublikowano

Jak już masz rozbabrane to na Twoim miejscu bym rozebrał zapadki i wyczyścił. Zębatkę, ząb po zębie, wyczyść np. wykałaczką czy plastikowym nożykiem.

Opublikowano (edytowane)

Oczy nawet uzbrojone w dobre okulary nie są tak dobre jak aparat samrtfona. To jest przyczyną mojego klikania. Uszkodzony od góry trochę jeden ząbek. 

9fb5046dc7120f1930e472454d9f4a68.jpg 55f4350415c8541fcf2392a0b940a971.jpg

Wygląda jakby obydwie zapadki nie opadły na dno zęba tylko zahaczyły się u samej góry i wycisnęły w zębie taki zadzior. Trochę jak w plastelinie a przecież to bardzo twardy materiał powinien być. Dziwna sprawa. Drobniutkim pilniczkiem delikatnie wyrównałem ten zadzior , klikanie trochę ucichło. I tak już to zostawię

Edytowane przez abra
Opublikowano

Następująca sytuacja miała miejsce wczoraj. 

Byłem w serwisie Decathlon wymienić łożyska sterów. 

Tylko że w pierwszej połowie sierpnia już to robiłem. 

O co więc chodzi ? 

Powiem wprost, przyłapałem serwis a raczej pracownika na oszustwie. 

Wtedy wraz z wymianą koła tylnego i ... nie wymienili tych sterów. 

Kilka dni wcześniej robiłem serwis zawieszenia i przy okazji sprawdziłem, myślę wyczyszcze skoro amor wyjmuję i pełne zaskoczenie bo coś tu nie gra. 

Rower przejechał kilkadziesiąt kilometrów a tu brud i ... to nie było wymieniane. 

Czarne chmurki na łożysku i luz. 

Rozmawiałem już tylko z Liderem tego serwisu i przepraszał ale nie byłem pewien na 100% 

Zadzwonili, przyjechałem i wymienili łożyska wraz z miskami czego normalnie nie robią. 

Lider serwisu potwierdził że pracownik z jakiś powodów nie zrobił tego wtedy. 

Ciekawe czy zapomniał, czy ukradł. 

Doprawdy zdegustowany jestem. 

Zakomunikowałem im że teraz będę patrzył jak co kolwiek robić będą przy moich rowerach. 

Słaba sytuacja zaistniała. 

Ciekawi mnie czy oni wiedzieli o tym czy to tylko ten jeden gość ma takie metody pracy. 

Opublikowano

Niestety będę chyba musiał się pożegnać z moim am100s, rama pęknięta a następna dostawa roweru w rozmiarze XL dopiero za 11 tygodni.... :(

Opublikowano

Jeżeli Recon nie jest problemem bo hamulce chyba każdy i tak wymienia bierz 50 S. 

Opublikowano
13 minut temu, TomekCorsa napisał:

Jeżeli Recon nie jest problemem bo hamulce chyba każdy i tak wymienia bierz 50 S. 

Hamulce mam swoje magury MT7. Teraz się tak zastanawiam bo w sumie rama jest chyba taka sama am50 i am100? Bo jest jeszcze możliwość przełożenia części. 

Opublikowano

Mam oba rowery i różnicy nie widzę oprócz wiadomych spraw a gdybyś właśnie przełożył części to ... 

Nie jestem wymagający więc ja bym tak zrobił. 

Opublikowano
W dniu 9.09.2022 o 17:53, TomekCorsa napisał:

Następująca sytuacja miała miejsce wczoraj. 

Byłem w serwisie Decathlon wymienić łożyska sterów. 

A czy oni nie dali Ci po prostu smaru grafitowego, który jest czarny? 

1 godzinę temu, MariuszN88 napisał:

Hamulce mam swoje magury MT7. Teraz się tak zastanawiam bo w sumie rama jest chyba taka sama am50 i am100? Bo jest jeszcze możliwość przełożenia części. 

AM50s ma inne geo - główka ma 68*

Opublikowano

Nie zmienili wtedy, oszukali. 

Przeprosili, założyli nowe łożyska a w ramach przeprosin dodatkowo zmienili miski łożysk w ramie. 

Rower będzie robił tylko lider, jeżeli będzie na serwisie. 

Główka ramy ma 67° 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, TomekCorsa napisał:

Nie zmienili wtedy, oszukali. 

Przeprosili, założyli nowe łożyska a w ramach przeprosin dodatkowo zmienili miski łożysk w ramie. 

Rower będzie robił tylko lider, jeżeli będzie na serwisie. 

Główka ramy ma 67° 

To słabo. A w jakim Decathlonie to było? 

Tak główka ma 67, mój błąd. 1 stopień więcej jak am100s 

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Czarna owca znajdzie się wszędzie. 

Trzeba w miarę możliwości sprawdzać i jednak patrzyć na ręce. 

To było w ... Nie powiem 

Screenshot_20220911_100631.jpg
Opublikowano
Inny kąt główki wynika w am50s chyba z mniejszego skoku widelca 140 nie 150mm. Sama rama jest taka sama.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

W porównaniu do AM 100 S to jest 66,5 na główce i podobno 74,5 na podsiodłowej ale też pewno w M inne bo wychodzi na kole 27,5. Zastosowanie mostka 60 zamiast 30 tez musi czymś świadczyć ( chodź tutaj patrząc na prawie 68 stopnia z przodu to bardo dobry ruch) Ciekawe jak naprawdę ta geo wygląda jak sam Decathlon nie podaje wymiarów 🤔

@MariuszN88 ja byłem w lepszej sytuacji bo mogłem dostać nowy rower ale jednak zdecydowałem się na zwrot gotówki . Za rok myślę wyskoczy nowa trailowa/all moutain maszynka z Decathlona a patrząc,że podążają za obecnymi trendami geo to znów można spodziewać się fajnej ceny z dobrym wyposażeniem. 

Edytowane przez Mik0laj
Opublikowano
to raczej ta sama rama, a różnica wynika z większego skoku amortyzatora przedniego
Opublikowano (edytowane)

Decyzja zapadła, jednak biorę gotówkę i żegnam się z am100s. Jeżeli jest ktoś zainteresowany to mam na sprzedaż damper RockShox Monarch rt3 Debon Air za 900 zł. 

https://www.bikester.pl/rockshox-monarch-rt3-amortyzatory-debon-air-190-x-51mm-M418064.html?vgid=G466100&_cid=21_1_-1_9_27_466100__pla&ef_id=Cj0KCQjwvZCZBhCiARIsAPXbajt1m5Nn7TFFU40Na-_JPxynDA9V7WtNTRS52Johay59aGfs4Uu87YgaAg09EALw_wcB&ev_chn=shop&campaign_detail=smart_shopping&gclid=Cj0KCQjwvZCZBhCiARIsAPXbajt1m5Nn7TFFU40Na-_JPxynDA9V7WtNTRS52Johay59aGfs4Uu87YgaAg09EALw_wcB

Używałem go od czerwca tego roku, dużo lepsza praca amortyzatora dodatkowo regulacja tłumienia. Damper razem z tulejkami. 

Edytowane przez MariuszN88
Opublikowano

Jak w sytuacji zwrotu roweru z powodu pękniętej ramy Decathlon podchodzi do tematu wymienionych komponentów jak damper albo amortyzator, szczególnie gdy są one droższe niż w standardzie? 

Opublikowano
33 minuty temu, Geo4 napisał:

Jak w sytuacji zwrotu roweru z powodu pękniętej ramy Decathlon podchodzi do tematu wymienionych komponentów jak damper albo amortyzator, szczególnie gdy są one droższe niż w standardzien

Można przywrócić rower do stanu fabrycznego wtedy jest wymiana 1:1 lub przełożyć części do nowej ramy. 

Opublikowano
8 godzin temu, MariuszN88 napisał:

Można przywrócić rower do stanu fabrycznego wtedy jest wymiana 1:1 lub przełożyć części do nowej ramy. 

W mojej sytuacji, (odpukać!), pozostanie mi tylko wymiana ramy, bo oryginalne części poszły do ludzi 😀

Opublikowano
W dniu 12.09.2022 o 20:52, Mik0laj napisał:

Ciekawe jak naprawdę ta geo wygląda jak sam Decathlon nie podaje wymiarów 🤔

Zasadniczo podaje. Ramy AM50S i AM100S różnią się tylko malowaniem.

rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100-s.thumb.jpg.b5f3eb3ca7cfb175d547f689617c5e02.jpgrower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100-s_01.thumb.jpg.a565beea93b82a9bc311a28980b5da54.jpg

Opublikowano

W sumie są trzy rowery z serii AM. 

AM 50, 100, 500 S. 

Trzy różne malowania. 

"Stary AM100S miał inną reme, w sensie główki ramy." 

Natomiast chyba z powodu rozmiaru ramy w AM50S XL z tyłu można bez problemu założyć tarcze 180 mm z adapterem. 

Było info że w AM100S L jest ciasno i najłatwiej dać adapter i tarcze 203 mm.

Opublikowano
13 godzin temu, TomekCorsa napisał:

Natomiast chyba z powodu rozmiaru ramy w AM50S XL z tyłu można bez problemu założyć tarcze 180 mm z adapterem. 

Mam XL. Nie próbowałem, ale na "bez problemu" to mi nie wygląda. Zrobię przymiarkę jak znajdę adapter bo gdzieś skitrałem. Sprawdzę czy wejdzie oryginalny zacisk i aktualny 4tłoczkowe slx, ale słabo to widzę.
A czy tylni trójkąt nie jest przypadkiem taki dla wszystkich rozmiarów roweru?

DSC_6215 (Medium).JPG
Opublikowano

No właśnie jest jak pisałem. 

W AM100S rama L, tarcza 180 z tyłu, zacisk M6000. 

Wchodzi na styk, a pilnikiem jeszcze potraktowałem zacisk hamulca. 

Tak samo było w XC100S rama L. 

W AM50S rama XL, jest około 4, 5 mm przerwy. 

Zacisk hamulca M6100, tarcza ta co była z przodu 180 Avid i adapter z Amazon za 36 zł. 

Może dzisiaj będę miał czas to zmierzę miarką jakie są długości i szerokości w ...100... i ...50... w okolicach hamulca tylnego. 

Opublikowano (edytowane)

Wyjaśnione. 

Różnica jest w hamulcu. Zacisk M6000 jest szerszy u góry tak jak jego cała reszta, ten sam wymiar a tylko na końcu jest ścięty. 

Zacisk M6100 jest wcześniej ścięty i to powoduje brak kolizji z ramą. 

Wymiary sprawdzałem miarką i są takie same jak w AM100S, w sensie okolic tylnego hamulca.

20220919_124926~2.jpg 20220919_124614~2.jpg Edytowane przez TomekCorsa