Bujak Opublikowano 16 Listopada 2022 Opublikowano 16 Listopada 2022 Tu piszą o alu pająku w nxhttps://www.rowertour.com/blog/nowa-grupa-nx-eagle-sram-znowu-odskakuje-konkurencjiWysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalkanapisali też, że przerzutka NX i GX niczym się nie różni poza wagą 15g, a to bzduraTak wygląda moja kaseta 1230. Czy ten czarny pająk jest z aluminium? Może?Tu kaseta mojego Synka. Widać napis 1230, więc nie ma ściemy
erw Opublikowano 16 Listopada 2022 Opublikowano 16 Listopada 2022 (edytowane) Kiedy zdejmowałem tą kasetę, to miałem wrażenie, że rzeczywiście pająk jest z alu. chociaż obciąć za to sobie nic nie dam. Najprościecj chyba wziąć magnes... Inna różnica pomiedzy pg-1210 i pg-1230 to może być materiał koronek - twardość, trwałość, ale to tylko spekulacje. Edytowane 16 Listopada 2022 przez erw
TomekCorsa Opublikowano 16 Listopada 2022 Opublikowano 16 Listopada 2022 Kupowałem tą kasetę w sierpniu i jest taka sama jak w AM100S.
Rokoszoko Opublikowano 18 Listopada 2022 Autor Opublikowano 18 Listopada 2022 (edytowane) Ja zmieniałem u mnie kasete ostatnio i też była identyczna, ten sam model. Jedynie mając je w rękach miałem wrażenie, że ta ori jest ciut lżejsza, ale to może tylko moje złudne wrażenie, nie skupiałem się na tym. Edytowane 18 Listopada 2022 przez Rokoszoko
MariuszN88 Opublikowano 19 Listopada 2022 Opublikowano 19 Listopada 2022 Na Amazon promocja na kasetę nx za niecałe 350 zł. https://www.amazon.pl/dp/B07DQP71JS?tag=ugcplpepper21-21&ascsubtag=14004n1wiba
Rokoszoko Opublikowano 21 Listopada 2022 Autor Opublikowano 21 Listopada 2022 W dniu 19.11.2022 o 16:41, abra napisał: @Rokoszokozakładałeś 1230 ? Tak, taki sam numer był na starej
TomekCorsa Opublikowano 23 Listopada 2022 Opublikowano 23 Listopada 2022 (edytowane) W AM50S serwis wymienia zmieniarkę SX na NX. Oczywiście w ramach gwarancji. Tak myślę czy powiedzieć im w trakcie regulacji żeby spuścić powietrze do ugięcia na półtora centymetra damper. Tak mniej wiecej mam jak usiądę. Czy ze dwa centy bo jak jadę to pracuje. Teoretycznie ma to sens ale czy faktycznie przyniesie pożądany efekt. To że Oni będą zdziwieni to nie przejmuje się. Wymiana bo jednak stwierdzam że SX jest do bani. Ma problemy konstrukcyjne i nie da się wyregulować zmiany przełożeń całego zakresu kasety. Ewentualnie ja, Oni, nie potrafimy tego zrobić co akurat wychodzi na moją korzyść. P.S. Na foto prawie trzy letni NX i pół roczny SX Edytowane 23 Listopada 2022 przez TomekCorsa
abra Opublikowano 23 Listopada 2022 Opublikowano 23 Listopada 2022 (edytowane) Nie widzę sensu. Co najwyżej w trakcie jazdy potem sam sobie lekko skorygujesz. Rozumiem, że wymieniana była już linka z pancerzem bo od jej jakości bardzo wiele zależy. Przyznam, że z moich doświadczeń najczęstszym powodem związanym z trudnością wyregulowania była w pierwszej kolejności linka przerzutki, w drugiej hak. Edytowane 23 Listopada 2022 przez abra
TomekCorsa Opublikowano 29 Listopada 2022 Opublikowano 29 Listopada 2022 To chyba do sztycy w Naszych rowerach.
abra Opublikowano 29 Listopada 2022 Opublikowano 29 Listopada 2022 Też masz tak, że sztyca ma trochę luz obrotowy? Tzn na boki jest ok i sztywno ale próbując pokręcać siodełkiem jest wyraźny luz. W jeździe to nie przeszkadza, no ale jest.
Rokoszoko Opublikowano 29 Listopada 2022 Autor Opublikowano 29 Listopada 2022 4 minuty temu, abra napisał: Też masz tak, że sztyca ma trochę luz obrotowy? Tzn na boki jest ok i sztywno ale próbując pokręcać siodełkiem jest wyraźny luz. W jeździe to nie przeszkadza, no ale jest. Taki urok każdej sztycy. Tańsze łapią ten luz szybciej. Dopóki nie pływasz tyłkiem na boki i nie jest to uciążliwe to jest ok.
TomekCorsa Opublikowano 30 Listopada 2022 Opublikowano 30 Listopada 2022 Mam teraz NXa. Przewód górą dałem, jak będzie okay to trochę linkę jeszcze skrócę.
abra Opublikowano 30 Listopada 2022 Opublikowano 30 Listopada 2022 Pancerz linki będzie się uszkadzał od uderzeń łańcuchem. Choć na pewno takie poprowadzenie linki jest mniej zakrętaśne, czyli mniejsze opory przesuwu i mniejsza wrażliwość na pracę zawieszenia.
TomekCorsa Opublikowano 30 Listopada 2022 Opublikowano 30 Listopada 2022 Właśnie o to chodzi, jak mówisz. Zobaczymy jak będzie.
Rokoszoko Opublikowano 30 Listopada 2022 Autor Opublikowano 30 Listopada 2022 Paczem na to i nie widzę kompletnie sensu takiej operacji. Przecież wystarczy pod wahaczem zostawić 4cm więcej linki tak jak miało to miejsce fabrycznie. Jej ruch i tak jest prawie, że zerowy bo podnosi się cały wahacz, linka przybliża się do mufy suportu i potem wraca na swoje miejsce. Ona się nie rozciąga, nie przemieszcza, nie napręża... Tak jakbyście sobie ręką ją dźwignęli do góry i na dół obok manetki na kierownicy. No kompletnie nic się nie stanie Bezsensowe dopisywanie sobie jakieś filozofii i do tego wygląda to źle
abra Opublikowano 1 Grudnia 2022 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Wygląda nie najlepiej to fakt. Przy dynamicznych zjazdach, skokach łańcuch potrafi uderzać o zawiech, teraz będzie miał bliżej, będzie kaleczył pancerz. Każdy zakręt pancerza stwarza dodatkowy opór przesuwu To nie filozofia, bo jest do zweryfikowania organoleptycznie. Im mniejsze promienie tym większy opór, im większy opór tym mniejsza precyzja działania przerzutki. Ułożenie linki w S-kę pod suportem ma delikatny wpływ na mikro-ruchy przerzutki w trakcie głębokiej pracy tylnego zawieszenia. Oczywiście to wszystko będzie zależeć od jakości i stanu samej linki. Dlatego chyba lepiej zainwestować w jakąś markową dobrą cienką linkę z nierdzewki i puścić dołem tak jak fabryka przewidziała.
GZuk Opublikowano 1 Grudnia 2022 Opublikowano 1 Grudnia 2022 U siebie puściłem pancerz przerzutki po górnej rurze przedniego trójkąta, a następnie po górnej rurze tylnego trójkąta. Linka wchodzi pod bardzo ładnym kątem w przerzutkę i jest znacznie lepiej. Miałem spory zapas pod ramą, ale mimo wszystko przerzutka po skokach, przy pełnym ugięciu dampera rozregulowywała się nagminnie. Po tym zabiegu jest bardzo dobrze.
Bujak Opublikowano 2 Grudnia 2022 Opublikowano 2 Grudnia 2022 całkiem całkiem przy plusowych kapciach 3" nie będzie problemu, że jest mało miejsca (tam linka jest przy oponie).Ale jak to pracuje przy ugięciu? Przecież skraca się odległość i to o 5 cm. Nie robi się tam jakiś straszny bajzel?
GZuk Opublikowano 2 Grudnia 2022 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Godzinę temu, Bujak napisał: przy plusowych kapciach 3" nie będzie problemu, że jest mało miejsca (tam linka jest przy oponie). Ale jak to pracuje przy ugięciu? Przecież skraca się odległość i to o 5 cm. Nie robi się tam jakiś straszny bajzel? Nie powinno być problemu, bo puszczasz linke w miejscu łączenia trytyki, ale że to trytytka to wiadomo, może się ślizgać, więc nie jest to w 100% bezpieczne. Co do pracy przy ugięciu to nie zauważyłem jakichś problemów, jak wyżej napisałem jest lepiej niż jak linka była puszczona dołem, bo to ocierała sie o zębatke, to rozregulowała sie przerzutka mimo zapasu. Teraz jest spoko. Z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda przy pełnym ugięciu. Otóż linka wypychana jest do przodu powiększając łuk przy kierownicy. Poniżej zdjęcia okolicy dampera i montażu w przednim trójkącie.
gRby Opublikowano 29 Grudnia 2022 Opublikowano 29 Grudnia 2022 (edytowane) Takie cudo makowe z Decathlon. Coś przeoczyłem chyba bo to 2012. Edytowane 29 Grudnia 2022 przez gRby
Pan.Toster Opublikowano 5 Stycznia 2023 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Hej, jak by ktoś był zainteresowany to sprzedam… https://www.olx.pl/806032038
Rekomendowane odpowiedzi