Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wbić torxa i wykręcić i tyle w temacie, jak się nie ma szybko zamykacza to kupuje się porządne iNbusy

Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Tez ostatnio przednią ośkę lekko uszkodziłem przez chińskiego imbusa ale poradziłem sobie wbijając długi klucz od strony gwintu plus przedłużka. O dziwo w 2 pozycjach ośka była wciąż możliwa do przykręcenia kluczem z zakończeniem kulowym  😄 Chciałem wymienić po sezonie ale w międzyczasie na gwarancję trafił przedni amorek. Czas oczekiwania na nowego w tych ciężkich czasach prawie 2 miesiące 🙁 Niestety się nie doczekałem bo rower zaczął wydawać dziwne dźwięki przy mocniejszym naciśnięciu na korbę. Suport oraz łożyska już czekały na wymianę ale okazuje się przy wymianie łożysk, że rama ma wadę fabryczną. Oczywiście brak ramy nawet z AM500S na wymianę spowodowało ,ze dostanę całkowicie nowy rower  albo zwrot gotówki. Podejście do klienta przez sklep moim zdaniem wzorowe bo nawet przy wymianie amorka został mi zaproponowany RS Pike jakby się pojawił bo czas oczekiwania na nowe 2022r. RS 35 Gold był przez sklep planowany na początek września . Czy odbiorę nową AMkę to nie wiem bo czaję się na Stilusa E-AM na 29 chyba,że ktoś jest chętny na nowego AM 100s w fajnej cenie to zapraszam na priv😉

Edytowane przez Mik0laj
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Zrobione. 

Wylądowałem u mechanika bo sytuacja stała się tragiczna. 

Wykrętaki tylko powiększały otwór. 

Nie miałem tak dużego i długiego torxa dlatego ratował mnie mechanik samochodowy. 

Problemem było miejsce gdzie oś się zapiekła. 

To nie gwint trzymał a druga strona gdzie iMbus wchodzi. 

To wyglądało że kołnierz ośki trzyma. 

Masakra, nie mogłem uwierzyć że to w tym miejscu. 

Przyczyną takiej sytuacji to nie tylko dokręcenie bo nie było mocno a brak smarowania z tej strony i jakieś siły w trakcie używania roweru. 

Kupiona oś z Amazon rewelacja. 

Nasmarowane pastą aluminiową, oczywiście z obu stron. 

Też oczywiście reszta rowerów moich, sprawdzona i ... 

No szok i niedowierzanie... 

A kto był kierowcą... 

Andrzeju ...

Edytowane przez TomekCorsa
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Pytanko bo się pogubiłem - Magura MT7 w końcu zmieści się w tym rowerze czy nie ? 

Opublikowano
20 godzin temu, STR napisał:

Pytanko bo się pogubiłem - Magura MT7 w końcu zmieści się w tym rowerze czy nie ? 

u mnie siedzi MT7 z przodu i z tyłu ale przy tarczach 203mm

Opublikowano
MT7 (4 tłoczki) z tyłu raczej nie wejdą przy tarczy 180.
2 tłoczki (MT TRIAL SPORT) u mine w XL (2018) z tyłu się mieszczą z dużym luzem.
Z przodu wszystko się zmieści - to jasne.
Opublikowano

Czy ktoś może wymieniał damper i ma niepotrzebny fabrycznie montowany manitou mcleod? Może być niesprawny, chętnie odkupię.

Opublikowano

Ale jaja, chyba pękła rama. Mówię o "setce". Jutro podjadę do serwisu i się okaże ale tak mi to wygląda. 

Jak się potwierdzi to dam fotkę. 

Opublikowano
Ale jaja, chyba pękła rama. Mówię o "setce". Jutro podjadę do serwisu i się okaże ale tak mi to wygląda. 
Ta rama nie może nie pęknąć

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, TomekCorsa napisał:

Daj fotkę od razu :D

1 godzinę temu, akir19 napisał:

Ta rama nie może nie pęknąć emoji1787.png

Może pęknąć, tylko rower poniżej 30 tysięcy nie ma prawa jeździć :D

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano
Może pęknąć, tylko rower poniżej 30 tysięcy nie ma prawa jeździć
Mój z nowym zebem za 26tys daje radę poniżej 30tys . Zmieniając na foxa 36 z magazynu mogę zrobić wersję dla biedaka za 22tys

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, akir19 napisał:

Mój z nowym zebem za 26tys daje radę poniżej 30tys emoji1787.png. Zmieniając na foxa 36 z magazynu mogę zrobić wersję dla biedaka za 22tys

maxresdefault.thumb.jpg.df4a5c2e1b00422535afd432fd959572.jpg

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Patrząc jak ten damper jest zamontowany, to tylko że łagodnie są traktowane te rowery to nie ma nagonki że to pęka.

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuję pomocy w określeniu typu bębenka jaki jest w tylnym kole w AM100S. Niestety po dzisiejszej wycieczce zaczyna wydawać dziwne odgłosy - prócz typowego trykania pojawiło się takie jedno głośniejsze pstryk / na obrót koła. Czuję, że coś tam się posypało i kwestia czasu aż padnie. Niestety w decathlon widzę w ofercie tylko całe koło.

Edytowane przez abra
Opublikowano (edytowane)

Dzięki. Tani nie jest. 300 sam bębenek a całe koło 500zł. No to teraz mam dylemat.

A jaki jest sposób na jego demontaż. Jakiś specjalny klucz potrzeba, w którą stronę odkręcać, jak do tego podejść?

Edytowane przez abra
Opublikowano

Zdejmij koło z roweru. 

Zdejmij czarny kapsel z osi z strony nie napędowej. 

Dobierz coś płaskiego żeby pasowało w te wycięcia. 

Będziesz tym blokował, kontrował żeby oś nie obracała się. 

Od strony kasety klucz płaski, cienki, chyba 17 założysz na oś.

Tam jest wcięcie na ten klucz. 

Nie trzeba zdejmować kasety z bębenka ale przy okazji jak masz bacik to zrób to. 

Jak odkrecisz tym kluczem 17 to bębenek wysunie się z piasty. 

Będą trzy zapatki trzymane sprężynką jak od kluczy tylko cienką i pojedynczą. 

Możesz ją wyjąć z wcięcia gdzie jest i wylecą zapadki albo nie zdejmuj jej. 

Tak czy inaczej wszystko wyczyść. 

Zapadki bez sprężynki sobie przyłóż na bębenek żebyś stron nie pomylił ale odwrotnie od razu widać że źle. 

Jeżeli chcesz mieć trochę głośniej bębenek to daj po kropli oliwy itp na zapadkę ale wiąże się to z czestrzym zaglądaniem tam. 

Jeżeli ma starczyć na długo to daj smaru więcej. 

Nie przesadzaj, wystarczy że to smar a nie oliwa. 

Nie da się tego zepsuć. 

Śmiało atakuj. 

Bębenek w piastę włóż lekko w drugą stronę przekręcając. 

Skręć nie mocno ale nie lekko w kolejności jak rozkrecałeś. 

Przy okazji sprawdź łożyska które będziesz widział czy bez zacięć obracają się. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Już odnalazłem na yt, wygląda prosta sprawa. Dzięki za piękny opis. Dziś zasiądę i może wypatrzę co tam się podziało.

Opublikowano (edytowane)

To nie jest pęknięcie, fałszywy alarm. 

Byłem w serwisie i nie a przy okazji mieli pękniętą  to obejrzałem.  

20220905_113045~2.jpg Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano

Od razu widać, że nie pęknięte, to farcik :D Ale jak mieli na stanie walnięta inna am100s to nie fajnie. 

Opublikowano

@TomekCorsaTrochę miałem walki z tym bębenkiem. Na wszystkich filmikach bębenek ładnie leciutko schodzi. U mnie niestety przykleił się do osi. Tam praktycznie nie ma luzu, bardzo spasowane. Nie byłem w stanie ściągnąć rękami a nie ma jak podważyć. W końcu wpadłem na pomysł, przykręciłem z powrotem kasetę i od drugiej strony między szprychy drewienko, i w drewienko młotkiem u podstawy kasety. Puściło. Wyczyściłem i przeglądałem wszystko w te i we wte. Nie znalazłem niczego niepokojącego. Jednakże nadal terkotanie ma w jednym miejscu takiej inne tryk. Nałożyłem więc delikatnie sram butter, poskładałem i tyle. Nowe posmarowanie stłumiło terkotanie generalnie ale nadal słyszalne jest takie trrrrrr klik trrrrrr klik .... Wg mojej oceny coś wydarzyło się na tej zębatej bieżni ale wzrokiem nie byłem w stanie wykryć żadnej znaczącej zmiany. Być może jakaś bardzo drobna nie widoczna gołym okiem daje taki efekt akustyczny.