Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jako nowy posiadacz Rockrider AM 100 S mam pytanie jakie polecacie wkładki do opon? Zastanawiam się nad ROCKSTOP lub FLAT OUT.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja jeżdżę na Mariposa, 3 osoby z ekipy również. Od zamontowania, nikt nie rozwalił obręczy

Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
9 godzin temu, TicoTorez napisał:

Witam,

Jako nowy posiadacz Rockrider AM 100 S mam pytanie jakie polecacie wkładki do opon? Zastanawiam się nad ROCKSTOP lub FLAT OUT.

Pozdrawiam

Cześć, u nas w ekipie kilka osób używa FLAT OUT model BANG. Spełniają swoje zadanie 👍

Opublikowano

Czy ktoś przestawiał skok RS35 na 160 w am100s? Jakie jest wasze zdanie o tym? Kąt główki się wypłaszczy, ale czy to będzie dobre dla całej geo?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, erw napisał:

Czy ktoś przestawiał skok RS35 na 160 w am100s? Jakie jest wasze zdanie o tym? Kąt główki się wypłaszczy, ale czy to będzie dobre dla całej geo?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Pisałem tu o tym posta. Ja przestawiłem sobie na 160mm i rower stał się lekko niejezdny, albo musiałeś mieć głeboko saga i niedogadywał się amor z tylnym, albo siedziało się jak na kozie i było czuć, że ciągnie nam cały ciężar do tyłu. Na zjeździe bylo lepiej, na prostej gorzej, na podjezdzie zrobiła się masakra. Nie polecam. Jak zamykasz zbyt często amortyzator to polecam do komory token wrzucić.

Nie pamiętam już dokładnie, ale chyba już tego samego dnia, albo kolejnego rozebrałem amorka i wróciłem do 150 

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Górne łożysko sterów się rozleciało. 

Ale to nowy rower, powiedzieli w serwisie. 

Akurat mieli trzy komplety z miskami więc od razu wymienili. 

Mówię że będę patrzył jak robią. 

Ale dlaczego, zdziwieni. 

Bo mnie oszukaliście przy moim innym rowerze. 

Zdziwienie, ale po co. 

Pytaj swojego kolegi. 

Zaczęli robić, było ich dwóch. 

Mówię, proszę nie chwytać roweru na stojaku za sztycę. 

Ale dlaczego. 

Bo proszę złapać za ramę. 

Założył, odwrócił się a rower spadł. 

Myślę, jaki początek taki koniec. Co jeszcze się zdąży. 

Smaru dali tyle co nic ale różnie ludzie mówią. 

Na koniec podczas regulacji hamulca rower znowu spadł. 

Okay, dobrze że to już koniec. 

Przed sklepem wsiadam i kiera krzywo. Ale tak że nie widomy by widział. 

Miałem klucze, sam ustawiłem. Śruby palcami mogłem kręcić. 

Co się z tymi ludźmi dzieje to nie wiem. 

Dwóch gości jest bardzo dobrych, kolejnych trzech jest tragicznych. 

Łódź, Decathlon Pasaż Łódzki. 

20220927_124842.jpg
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, TomekCorsa napisał:

Ale dlaczego. 

Bo proszę złapać za ramę. 

20220927_124842.jpg

Masakra, ale ja też zapytam. Dlaczego :D? Ja bym nie chciał, żeby mi za ramę łapali. Łatwo można porysować, a karbon, czy cieniowane rurki łatwo zrobić wgniotkę. A myk myka przez szmatkę złapiesz i dobre, w tym rowerze nie ma takich przeciążeń, jak w rowerach 20lat temu, że trzeba suport z rurka 3m odkręcać, że uwalisz podsiodłówkę razem z ramą

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Te sztyce mają tylko dwa ślizgi i uważam że lepiej za ramę. 

Problemem  natomiast było, jest, że ten rower dwa razy spadł. 

Dzisiaj wyszła też na jaw kolejna fuszerka tego serwisu. 

W AM100S na koniec gwarancji wymieniali tylne koło. Pisałem o tym. 

Coś zaczęło trzeszczeć.

Okazało się że źle ustawili zacisk hamulca. Wiadomy temat z tarczą 180 mm. W moim rowerze jest luz około 1 mm przy dobrym wycentrowaniu względem tarczy. 

Spaprali to i zacisk tarł o ramę. 

Zacisk i tak ja sam pilnikiem wcześniej potraktowałem ale rama no i sam fakt że źle ustawili. 

Fatalna końcówka roku z tym serwisem, naprawdę. 

Opublikowano (edytowane)

Jak czytam takie historie to tylko się utwierdzam w przekonaniu, aby nigdy nie oddawać roweru do serwisu. Wszystkie moje rowery robię sam, od Wigier 2 do teraz. Jedyny wyjątek to pełen serwis dampera, wymagający specjalistycznego sprzętu.
W wypadku sterów, wziąłbym nowe oddał rozwalone i sam sobie wymienił. Oczywiście kwestia możliwości, znajomości tematu i posiadanych narzędzi.

Edytowane przez gRby
Opublikowano

Mam rower,y na gwarancji więc muszę jechać do serwisu. 

Temat już przerabiałem, nie chcą dawać części na wymianę, chcą robić sami. 

Raz udało mi się ze sztycą, dali nową a wzięli tą z roweru i sam sobie nową założyłem. 

Czym więcej możesz zrobić sam przy rowerze tym większe nerwy jak serwis ma robić. 

Opublikowano

Tak to brzmi, jakbyś byś z tą gwarancją często u nich bywał. Mam trzy rowery z deca (+ jeden, który mi ukradziono) i z żadnym gwarancyjnych historii nie miałem i na razie nie mam. Kontakt z serwisem tylko z am100s, bo rower przyszedł z zarysowanym amorem i zaciskiem. Tyle.

Opublikowano

Aktualnie mam dwa rowery na gwarancji a do sierpnia były trzy. 

Wszystkie  Rockridery to już sześć sztuk. 

Łożyska sterów zawsze mam w sezonie do wymiany (jakoś tak jeżdżę). 

W białym AM dwa razy suport był wymieniany bo trzeszczy. Ramie korby się ciągle zsuwało, serwis poradził kupić chińską aluminiową nakrętkę zamiast plastikowej. 

Shimano więc są problemy. 

W reszcie był/ jest Sram więc kłopotu zero. 

Reszta "problemów" to źle wykonana praca serwisu. 

Byłem zadowolony ale już nie jestem. 

Opublikowano
Godzinę temu, TomekCorsa napisał:

Ramie korby się ciągle zsuwało, serwis poradził kupić chińską aluminiową nakrętkę zamiast plastikowej. 

Może to jakoś zadziałało, ale równie dobrze mogli poradzić żeby korbę przyspawać 😀

Plastikowa nakrętka (1) nie trzyma ramienia korby. Jej zadanie to jedynie skasowanie luzów podczas montażu. Jest też blokada (4) zabezpieczająca przed zsunięciem się ramienia korby z wielowypustu. Ramię korby jest zaciskane na wielowypuście dwiema śrubami (3). Po ich dokręceniu (12-14Nm) plastikowa nakrętka jest ściskana co zapobiega jej samowolnemu odkręcaniu. W SRAM odpowiednikiem tej nakrętki jest pierścień blokowany śrubką.
FC.thumb.JPG.9caca783fd46ffff9b8caddb486f9947.JPG

Zsuwanie się korby z wielowypustu to najczęściej skutek pierwotnego złego lub nierównomiernego dokręcenia śrub (3). Korba wtedy zaczyna lekko pracować na wielowypuście i wybijać się na wpustach. Potem nawet prawidłowe dokręcenie śrub nie pomaga bo są już zbyt duże luzy.

Opublikowano (edytowane)

No widzisz sam, zaproponowali chińską nakrętkę zamiast wymiany korby. 

Co ciekawe, w każdym rowerze, no oprócz białego AM 100 HT z Shimano, gubię tą nakrętkę z korby. 

Sram czy też teraz w AM 50 S jest Truvativ, ale to należy do Srama. 

Oczywiście nic się nie rozkręca a jeżdżę to samo na każdym rowerze.  

20220907_132341~3.jpg 20220808_183634~3.jpg

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano (edytowane)

Nakrętki niby podobne, ale w SRAM rola tej nakrętki to faktyczne trzymanie ramienia korby (z zębatką). Ta nakrętka jest metalowa dokręcana na grube niutony, chyba coś ponad 50Nm.  

W dniu 30.09.2022 o 08:48, TomekCorsa napisał:

No widzisz sam, zaproponowali chińską nakrętkę zamiast wymiany korby. 

Czyli masz taki "szimanosram" 😀

W dniu 30.09.2022 o 08:48, TomekCorsa napisał:

Sram czy też teraz w AM 50 S jest Truvativ, ale to należy do Srama. 

W AM100S też mam Truvativ. Chyba dają co akurat jest dostępne.

Edytowane przez gRby
Opublikowano (edytowane)

Zdaje się na którejś stronie było coś o charakterystycznym stukaniu tylnego zawieszenia. To nie tyle stuk ile w pierwszej fazie ugięcia czuć, że kinematyka nie jest plynna tylko nastepuje jakby przeskok, jest on wyczuwalny jak pompuje sie w miejscu i w czasie jazdy... Damper nasmarowany... Kojarzycie podobne objawy u siebie? Taki urok czy szukać problemu?

Edytowane przez Geo4
Opublikowano

Dwie małe wrzuty z sezonu. Pogoda średnia do jazdy więc chociaż coś wrzucę 🤘

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

No i pięknie :)

Tu też świetnie było ;)

A, no i pamiętajmy o Mistrzu. Jest nowy film. 

Edytowane przez TomekCorsa
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Nic ciekawego żeby płacić za to 10tys

Opublikowano

Jak teraz jest 8 tysięcy to w przyszłym roku z lepszym osprzętem w sensie zawieszenie i nową ramą może tyle być. 

Opublikowano

Widziałem cenniki części 30% do góry. Ten osprzęt to przecież padlina

Opublikowano

Pojawiają się artykuły z wystawy na Roc D'Azur i mowa jest o około 3200€ czyli będzie drogo, a te rowery mają zastąpić linię AM do konca 2023 😐

• Lubię to! 1