akir19 Opublikowano 12 Października 2022 Opublikowano 12 Października 2022 W pewnym momencie luz będzie na tyle duży, że chcąc dalej bezproblemowo jeździć trzeba będzie hak podgiąć U mnie łańcuchy GX wytrzymują 800km do wyciągnięcia 0,5% na prawidłowym przymiarze (nie uwzględniającym zużycia rolek).Potwierdzam u mnie zbliżone obserwacje Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 12 Października 2022 Opublikowano 12 Października 2022 Ej, ale w tym temacie użytkownicy roweru nie mają takiego osprzętu a ten co mają starcza na dłużej. To o co wam chodzi ??? He he p.s. dobrze że nie pracuje w dużym serwisie, w de też bym miał z moim rowerze problem he he 1
gRby Opublikowano 12 Października 2022 Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) W dniu 11.10.2022 o 06:49, akir19 napisał: Teraz za wymianę zębatka, kaseta i łańcuch dałem 1150zl. Więc wolę mieć te 5lanuchow Coś mi się ta kalkulacja nie spina Kaseta Sram PG-1230 NX Eagle 440 zł Przedni blat (stalowy) 70-80 zł Łańcuch 100 zł Po tych pięciu łańcuchach, czyli 500zł, raczej i tak masz kasetę do zmiany i pięć w połowie zużytych łańcuchów, które szkoda zakładać do tej nowej kasety. W dniu 11.10.2022 o 13:01, vdcmike napisał: Pracuję w b.dużym serwisie w .de. Średnio raz na tydzień wyrzucam te tanie 12s SRAMy ze względu na luzy i problemy związane z nimi. Nie ma większego łajna niż SX i NX a i GXowi wiele nie brakuje Z tym łajnem dość mocne słowa. Tysiące ludzi jakoś sobie chwali te napędy. Nawet będąc Shimano fanem muszę przyznać, że NX jest spoko. Tuleje się wyrabiają. Tak jak wszystko. Kupuje się zestaw naprawczy za 80zł i tyle. W tym dziale forum rozmawiamy o rowerze za 7-8 tyś i grupa NX w tej cenie to niemal cud. Rowery dobrze powyżej 10tyś mają SX. Oczywiście chciałbym żeby Decathlon dawał X01, albo XTR, ale patrzmy realnie. Edytowane 12 Października 2022 przez gRby 3
vdcmike Opublikowano 12 Października 2022 Opublikowano 12 Października 2022 (edytowane) Niestety takie czasy. Ktoś chce mieć FS w przyziemnej cenie to powinien być gotowy na komponenty z niskiej półki. No i to niczego nie zmienia jesli chodzi o trwałość czy działanie - SX/NX wypada żałośnie w zestawieniu z tańszymi rozwiązaniami - nie trzeba od razu przyrównywać do xtr czy x01. Mocne to IMHO jest krzyczeć za taki śmietnik kasę jak za xt. Edytowane 12 Października 2022 przez vdcmike 1
akir19 Opublikowano 13 Października 2022 Opublikowano 13 Października 2022 Ja jeżdżę na kaseta GX 10-50Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
gRby Opublikowano 13 Października 2022 Opublikowano 13 Października 2022 10 godzin temu, akir19 napisał: Ja jeżdżę na kaseta GX 10-50 To powinieneś iść za ciosem i kupić 5szt łańcuchów GX, a nie dziadować na NX 😂 Choć i tak jedno i drugie to łajno jak twierdzi nasz kolega vdcmike 😂 A tę kasatę masz w AM100S i zmieniałeś bębenek?
akir19 Opublikowano 13 Października 2022 Opublikowano 13 Października 2022 To powinieneś iść za ciosem i kupić 5szt łańcuchów GX, a nie dziadować na NX Choć i tak jedno i drugie to łajno jak twierdzi nasz kolega vdcmike A tę kasatę masz w AM100S i zmieniałeś bębenek?szczerze myślałem że jezdze na łańcuchu nx, przyszły łańcuchy mówię co to za gówno . Sprawdzam a ja zawszę gx kupuję. Z wyglądu zapomniałem że nx tak biednie wygląda . 3 pogonilem dalej zostawiłem dwa dla siebie. Co do Am100s miałem go całe 3dni . To moja główna maszyna mam jeszcze elektryka Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
Rokoszoko Opublikowano 13 Października 2022 Autor Opublikowano 13 Października 2022 Znowu temat jak bumerang Moja kaseta zaraz będzie mieć 10k przebiegu i zęby trzymają Nie wiem czego chcieć więcej, ja jestem zadowlony. Jedynie co mnie trochę zawiodło, to to, że jak dostałem przerzutkę GX, to po 1500 km te łózyska na kołeczkach przerzutki już mają luz delikatny. Przerzutka działa wybronie, czasem 0,1sec coś tam zamieli, ale mogło to wytrzymać chociaż z 3k km. Cena 140zł za same kółkeczka też nie jest adekwatna
akir19 Opublikowano 13 Października 2022 Opublikowano 13 Października 2022 10 minut temu, Rokoszoko napisał: Znowu temat jak bumerang Moja kaseta zaraz będzie mieć 10k przebiegu i zęby trzymają Nie wiem czego chcieć więcej, ja jestem zadowlony. Jedynie co mnie trochę zawiodło, to to, że jak dostałem przerzutkę GX, to po 1500 km te łózyska na kołeczkach przerzutki już mają luz delikatny. Przerzutka działa wybronie, czasem 0,1sec coś tam zamieli, ale mogło to wytrzymać chociaż z 3k km. Cena 140zł za same kółkeczka też nie jest adekwatna Tam są tulejki, a nie łożyska.
Rokoszoko Opublikowano 13 Października 2022 Autor Opublikowano 13 Października 2022 2 godziny temu, akir19 napisał: Tam są tulejki, a nie łożyska. Strasznie toksyczny jesteś 1
Bujak Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 tulejki są w NX i SXGX ma łożyska 1
akir19 Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 6 minut temu, Bujak napisał: tulejki są w NX i SX GX ma łożyska Tak tak gx ma łożyska. Większość pisze o NX i jakoś zakodowalem że o NX ktoś tam pisał.
gRby Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Swoją drogą, to co mnie wpienia w tych kółkach SRAM, to ich kształt z masą zakamarków. Nie da się tych kółek łatwo wyczyścić. Albo trzeba je zdjąć, albo się pierdzielić z jakąś szczoteczką. W Shimano kółka w wózkach są gładkie - szmatka z detergentem, parę obrotów i czyste, ewentualnie najpierw patykiem usunąć grubszy syf. Z moich doświadczeń z Shimano nie widzę specjalnej różnicy między kółkami na tulejach i łożyskach. Może czyszczenie i smarowanie, ale działają tak samo. Trwałość też identyczna. W dniu 13.10.2022 o 18:22, akir19 napisał: Co do Am100s miałem go całe 3dni To co robisz z tymi barwami jesieni i kashimą do koloru w dziale forum dla biedaków, którzy w cenie twojego foxa mają am100s?😂
Bujak Opublikowano 15 Października 2022 Opublikowano 15 Października 2022 Cena 140zł za same kółkeczka też nie jest adekwatna A samych łożysk nie da się wymienić?Jest zestaw kółek z wózkiem za 180 zł https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-xX8591432?mc=8591432
gRby Opublikowano 15 Października 2022 Opublikowano 15 Października 2022 8 godzin temu, Bujak napisał: A samych łożysk nie da się wymienić? Może by się dało, tylko szybciej wyciera się sama plastikowa zębatka.... Zadbane, czyszczone i smarowane łożyska wytrzymują całe lata, a koronka nie. Z tego co widzę to kółka NX można wymienić na Sunrace na łożyskach maszynowych. Koszt kompletu ~60zł
Looban Opublikowano 15 Października 2022 Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) 3 godziny temu, gRby napisał: Może by się dało, tylko szybciej wyciera się sama plastikowa zębatka.... Zadbane, czyszczone i smarowane łożyska wytrzymują całe lata, a koronka nie. Z tego co widzę to kółka NX można wymienić na Sunrace na łożyskach maszynowych. Koszt kompletu ~60zł zapodaj które to, podaj linka edit: znalazlem sunrace 12T i 14T. Ta firma to w miarę solidna? ps.: BikeGear na allegro ma sksowe mudrockery w "dobrej" cenie tzn 220 za komplet. Edytowane 15 Października 2022 przez Looban
gRby Opublikowano 15 Października 2022 Opublikowano 15 Października 2022 58 minut temu, Looban napisał: Ta firma to w miarę solidna? Sunrace to tajwańska firma, starsza od SRAM-a. Raczej entry-level, ale od paru lat się wspinają. Nigdy nie miałem żadnych komponentów, ale sporo ludzi sobie chwali. Myślę, że kółka mogą być o niebo lepsze niż oryginał. Mam przedni SKS Mudrocker i jest super. Niestety RockShock przyoszczędził i w moim egzemplarzu są tylko miejsca pod otwory montażowe. Może po wymianie widelca w nowym będą lub sam nawiercę. Tylny Mudrocker jakoś zaburza moje poczucie estetyki, więc plery mam jak świnia 🙂 Godzinę temu, Looban napisał: w "dobrej" cenie tzn 220 za komplet. Szału nie ma. To taka w miarę normalna cena. 1
Rokoszoko Opublikowano 16 Października 2022 Autor Opublikowano 16 Października 2022 @gRby Ten przedni Ci realnie coś daje? Bo u mnie ten tył się sprawdza, ale na przód nadal mam problem coś dopasować do tego koła, żeby chociaż chlapało od pasa w dół
gRby Opublikowano 16 Października 2022 Opublikowano 16 Października 2022 Myślę, że podstawowy sens wszystkich tych pseudo błotników na przód to ochrona amora i goleni. Pod tym względem się sprawdza, ale też faktycznie daje jakąś realną osłonę pedałującego osobnika. Raczej unikam taplania się w błocie, ale nawet na suchym widać ile towaru wypryskuje górą z pod błotnika. Tak, że faktycznie robi robotę.
Rokoszoko Opublikowano 17 Października 2022 Autor Opublikowano 17 Października 2022 Taką funkcję ochrony amorka spełnia nawet lotka za 10zł Stąd jeżeli inwestować 100-150zł w błotnik to fajnie jakby też chronił rowerzysta, ale na razie lipa. A jak się jeździ w te warunki pogodowe to nie widać już koloru ramy, tak oblepiony
gRby Opublikowano 17 Października 2022 Opublikowano 17 Października 2022 No wiesz, oryginalna "lotka" RS to coś około 60zł.... 🙂 Tak jak pisałem SKS działa i trochę chroni - w paszczę nie leci i dół ramy jest osłaniany. Żeby mieć sensowną ochronę to musiałbyś mieć pełny błotnik jak poniżej. Ale wtedy po paru minutach byłby zawalony błotem i pewnie byś go za chwilę stracił, bo by się urwał. Nie lubię się taplać w błocie, ale się zdarza i mając nawet, jak to nazywasz lotkę, miałem w niej kilo błota, które tarło o oponę.
Rokoszoko Opublikowano 17 Października 2022 Autor Opublikowano 17 Października 2022 No dyć, ale w RS nie masz takiego mocowania Lotka w decathlonie chyba 10 czy 15zł kosztuje, ja mam z reverse za 30zł chyba. I jedynie co chroni to amortyzator i z taką myślą ją zakupiłem.
gRby Opublikowano 17 Października 2022 Opublikowano 17 Października 2022 Nie mam zdjęcia, ale Mudrocker osłania o niebo lepiej. 3 godziny temu, Rokoszoko napisał: No dyć, ale w RS nie masz takiego mocowania Z tego co piszą na stronie RS to wersja 35 Gold RL taper 1.8'' jest dostępna z otworami do mocowania błotnika. Chyba mamy 1,8'', tak? https://www.sram.com/en/rockshox/models/fs-35g-rl-a2 "New E-MTB endorsement options with fender mounts are appropriate for all E-bikes (1.8" taper available)" U mnie niewiele brakuje bo odlew ma w podkowie miejsca pod otwory tylko ich nie zrobili. Gdyby nie wyczekiwana wymiana amora, to bym nawiercił i nagwintował. Mocowanie bez przykręcania też jest spoko bo do mycia łatwo można zdemontować błotnik. SKS jest wykonany na najwyższym poziomie. W zestawie jest adapter do przykręcenia do Foxa i RS (oczywiście tych z mocowaniem), zestaw gumowanych pasków velcro, tak by nie rysowały lakieru, a nawet są nalepki z folii ochronnej na widelec. Naprawdę dopracowana rzecz. Uważam, że jest warty zapłacenia tej stówki z okładem.
vdcmike Opublikowano 18 Października 2022 Opublikowano 18 Października 2022 To spec dla wersji e-mtb z rurą 1,8". Zapewne masz jednak rurę "klasyczną" 1 1/8 - 1,5" . 1
Rekomendowane odpowiedzi