Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie tak to wy gląda. Przy okazji sprawdzę czy wejdzie z tyłu 180, ale na razie nie mam planów nic zmieniać.

1448654385_DSC_6214(Medium).thumb.JPG.f1fed324f16d00d4b05bcb81fd20197c.JPG522673013_DSC_6215(Medium).thumb.JPG.149cb3d55f0ec4bad43257d5505e28c6.JPG

Jestem niemal pewien, że nie da rady. To jeden z minusów tej ramy choć z drugiej strony przy jakiejś większej glebie zacisk jest chroniony.

Opublikowano

Można przecież sprawdzić i tarczę 180 z adapterem przełożyć z przodu do tyłu.

Ale na 4 tłoczki z tyłu może być za ciasno. Zresztą nie są tam potrzebne.

Opublikowano

W sumie to w sklepie mi podpowiedzieli żeby nie zamieniać tarcz na większe. Ich zdaniem (a mówił to gość regularnie jeżdżący po górach) 180 z 4 tłoczkami z przodu i 160 z 2 tłokami w zupełności wystarczy.

Opublikowano

I ja się z tym zgadzam i nic już nie zmieniam.
Oczywiście kwestia wagi klienta i poziomu jazdy. Ale posiadacze tego modelu raczej nie startują w EWS 😂

2 godziny temu, Bujak napisał:

Zresztą nie są tam potrzebne.

Też tak myślę. Założyłem z czystej fanaberii i dlatego, że kupiłem zestaw.

Opublikowano
2 godziny temu, Bujak napisał:

Można przecież sprawdzić i tarczę 180 z adapterem przełożyć z przodu do tyłu.

Ale na 4 tłoczki z tyłu może być za ciasno. Zresztą nie są tam potrzebne.

Przód jest fabrycznie na 180, nie ma tam adaptera

1 godzinę temu, Cosmo napisał:

W sumie to w sklepie mi podpowiedzieli żeby nie zamieniać tarcz na większe. Ich zdaniem (a mówił to gość regularnie jeżdżący po górach) 180 z 4 tłoczkami z przodu i 160 z 2 tłokami w zupełności wystarczy.

Jak ktoś nie mieszka w górach to być może, albo mało waży :D Temu zawsze radzę, aby pojedzic na oryginalnym setcie i dopiero wtedy kombinować, bo ludzie po zakupie już robią nie wiadomo jakie upgrady a niepotrzebnie 

• Lubię to! 1
Opublikowano
31 minut temu, Rokoszoko napisał:

ludzie po zakupie już robią nie wiadomo jakie upgrady a niepotrzebnie 

Oho to fragment chyba o mnie xD wrzucam od razu mega okazyjnie kupione Magury Mt Trail + tarcze na pływakach + okazyjnie kupioną przerzutkę Gx. LOL. 

Opublikowano

Okazyjną ceną to się tłumacz przed żoną/dziewczyną, a siebie samego nie oszukuj 🥸

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bujak napisał:

Okazyjną ceną to się tłumacz przed żoną, a siebie samego nie oszukuj 🥸

Haha u got me. Ale na swoje usprawiedliwie powiem, że ona też wraca z zakupów i mówi "X zł zaoszczędziłam" xD

A tak serio nowy Gx za 540 zł i nowe Magury Mt Trail za 580 zł. Aż żal było nie brać.

Opublikowano

Niby rozumie, ale dalej swoje

Drugi zestaw kół i drugi rower też tanio brałem jak barszcz

Opublikowano (edytowane)

A jeszcze nam jedno pytanie bo na tym NXie nie pojeździłem. Dotarł do mnie wczoraj GX (sama przerzutka). Warto zmieniać samą przerzutkę NX na GX? Właśnie siadłem do wymiany przerzutki i naszły mnie wątpliwości czy to ma sens czy po prostu zajechać NXa i wtedy dopiero kupić coś lepszego. Choć może bez sensu ta rozkmina skoro NXa mogę sprzedać za ~400 a GXa kupiłem za 540...

Edytowane przez Cosmo
Opublikowano

Jak już kupiłeś to zmień i sprzedaj NX.
Przerzutka nie zużywa się szybko - jak jej nie urwiesz to będzie na lata.

A GX lepsza, ma mniejsze luzy i łożyska w kółkach. W NX są ślizgi i nie ma jednej podkładki falistej przy haku kasujacej luzy.

• Lubię to! 1
Opublikowano
19 godzin temu, Cosmo napisał:

Oho to fragment chyba o mnie xD wrzucam od razu mega okazyjnie kupione Magury Mt Trail + tarcze na pływakach + okazyjnie kupioną przerzutkę Gx. LOL. 

Ni, nie miałem nikogo konkretnie tu na myśli.

Ogólnie tak marketing działa, idziesz kupić treka za 14k to sprzedawca od razu mówi rower fajny tylko hamulec zmienić, akurat mam SLX'y w promocji za 500zł.... I potem ,,żal było nie wziąć".... Albo fajny rower jako baza do rozbudowy (ostatni taki fejm ma romet monsun), fajny rower pojeździć do gwarancji i napęd wymienić itd. 😆 A prawda taka, że kupisz tego treka z tymi MT410 i spokojnie sobie pojeździsz tylko forumowi znawcy i marketing robi sieczkę w mózgu i kupujemy rzeczy na wyrost :D

Co do przerzutek, praca taka sama, w NX masz większy luz na małych kołkach w czasie, te ślizgi wytrzymują tak z 5kkm i zaczyna to latać na boki - nowy komplet 70zł i ciśniesz dalej, w GX albo muszą się wysypać łożyska, albo zęby zetrzeć. Ja bym specjalnie nie inwestował w GX tylko dlatego, żeby był GX :)

Opublikowano

Można też założyć kółka od GX i śmigać. Ja tak zrobiłem w dwóch rowerach i już 3 sezon bez problemów.

Opublikowano
8 godzin temu, abra napisał:

Można też założyć kółka od GX i śmigać. Ja tak zrobiłem w dwóch rowerach i już 3 sezon bez problemów.

To podsumowując - wychodzi na to, że zostając przy kasecie 11-50 nie ma żadnego sensu przesiadka na GXa, który poza tym, że ma kółka na łożyskach (które można sobie założyć również do NXa) i jest delikatnie lżejszy, nie spowoduje że cokolwiek tym zyskujemy. 

Ja miałem wrażenie, że GX ma mocniejsze sprzęgło (albo sprężynę), stąd była moja decyzja o zmianie. Właściwie to w dalszym ciągu mogę zwrócić GXa bo nie był jeszcze używany. Przemyślę to sobie.

Opublikowano

Gx przez wykonanie jest bardziej precyzyjny, zmiana kółek z nx nie zrobi gx, szczególnie gdy ktoś dużo jeździ po górach. Lecz zdecydowaniem lepszym pomysłem jest przejscie z nx na XT zostawiając manetkę srama

Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 minut temu, akir19 napisał:

Gx przez wykonanie jest bardziej precyzyjny, zmiana kółek z nx nie zrobi gx, szczególnie gdy ktoś dużo jeździ po górach. Lecz zdecydowaniem lepszym pomysłem jest przejscie z nx na XT zostawiając manetkę srama

A czy możesz rozwinąć wypowiedź o jakieś argumenty? Zostawienie na forum odpowiedzi "lepsze jest X niż Y" mało wnosi do dyskusji bo nigdy nie wiadomo czy to wydumane przez użytkownika "bo mi się tak podoba". Nie ma tego jak ocenić bez argumentów.

Opublikowano

Shimano ma precyzję której nie ma oryginalnie sram. Napięcie łańcucha w Shimano jest mocniejsze bez załączenia sprzęgła. Po załączeniu w terenie tylko pstryk i jest wyżej niżej. Kółeczka lepiej wykonane nie latają jak głupie jak w przypadku srama. Cenowo Shimano też wyszło lepiej, niż zastosowanie kolejnego gx.
Polecam podejść do sklepu i zobaczyć jak pięknie naciąga łańcuch Shimano vs sramik . Sramy działają dobrze jak są nowe, w kolejnych latach są problematyczne i nie do wyregulowania. Żona ostatnio po skoku z pnia skrzywiła deorke, chwyciłem nagialem ręką, parę obrotów baryłka i pracuje jak przed gleby. Ustaw tak srama

Opublikowano

Nie wiem co masz na myśli przez to że kółeczka w SRAM latają jak głupie. Właśnie sprawdziłem w GXie i wydają się ok. Może to dlatego że są nowe. 

Jeśli chodzi o precyzję to ciężko mi z tym dyskutować bo jeszcze nie używałem ani jednego ani drugiego.

Sprzęgło w GX wydaje się mocarne. W NX wydawało się znacznie slabsze i to był w sumie powód wymiany na GX. 

Cenowo faktycznie XT RD-M8100 sporo taniej niż GX Eagle Lunar. Przy czym chyba wtedy by trzeba też zmienić manetkę albo stosować jakieś haxy żeby to dobrze działało.

Opublikowano

Ja jestem zadowolony z GX. Jest precyzyjny, nie mam z nim problemów.
Kilka razy rower leciał z górki, czy walił na zakręcie przerzutką o drzewo. Po glebie nie wsiadam bez sprawdzenia czy przerzutka nie wkręci się w szprychy. Musiałem już prostować hak ciągnąc za przerzutkę i nic się z nią złego nie stało.
Wg mnie GX jest precyzyjny, tylko wymaga prostego haka. Hak oczywiście prostuję przyrządem, nie na oko i wtedy wszystko działa super. W dodatku używam manetki gripshift, która wymaga jeszcze większej precyzji niż cyngle (gripshift nie podciąga tak bardzo linki poza zakres jak w cynglach).

Opublikowano
Nie wiem co masz na myśli przez to że kółeczka w SRAM latają jak głupie. Właśnie sprawdziłem w GXie i wydają się ok. Może to dlatego że są nowe. 
Jeśli chodzi o precyzję to ciężko mi z tym dyskutować bo jeszcze nie używałem ani jednego ani drugiego.
Sprzęgło w GX wydaje się mocarne. W NX wydawało się znacznie slabsze i to był w sumie powód wymiany na GX. 
Cenowo faktycznie XT RD-M8100 sporo taniej niż GX Eagle Lunar. Przy czym chyba wtedy by trzeba też zmienić manetkę albo stosować jakieś haxy żeby to dobrze działało.
Ja jak jak się skrzywi hak to wyrzucam do śmieci wkładam nowy. Za 100zl nie lubię ryzykować dziadowania. W temacie samej przerzutki Shimano zakładasz z manetką srama i wszystko działa. Dokładnie taki set jak w moim drugim zestawie montowałem tydzień temu koledze. Też zrezygnował z obsrama. Mocarna to jak mówiłem jest w Shimano, polecam porównać na sklepie,. Ja polecam takie przejęcie Zmielone 2nx 1gx i jeden gx już wyczochrany leży awaryjne jeśli trzeba by coś na już założyć.

Opublikowano

A ja uważam, że nowy hak nie musi siedzieć prosto na ramie, ale nie sprawdzałem tego bo prostuję ten sam hak i to bardzo często. Przy każdym przeglądzie i po incydentach. Prawie zawsze jest krzywy o kilka mm. Lubię jak napęd dobrze chodzi.

Opublikowano

Za trzy tygodnie skończy dwa lata często takiego jeżdżenia. 

Nic wielkiego ale rower jednak się spisuje. 

On się rozleci ... mówiła babcia ... ale on nie chce się "rozlecić"