gRby Opublikowano 18 Lipca 2022 Opublikowano 18 Lipca 2022 W dniu 17.07.2022 o 15:41, TomekCorsa napisał: Może lepiej po dwóch latach kupować nowy rower. Raz na dwa lata pięć paczek jest do przełknięcia. Mnie to tylko utwierdza w przekonaniu, że jakościowo SRAM leży. Oczywiście wiele zależy od dbałości, sposobu jazdy itd. Zakładam, że dbasz. Kaseta do wymiany po dwóch sezonach to trochę wynik. Widziałem, też że mocowanie wózka pada we wszystkich SRAM-ach, a w SX i GX to klęska. Zresztą u mnie, po dwóch miesiącach jest spory luz.
akir19 Opublikowano 18 Lipca 2022 Opublikowano 18 Lipca 2022 Raz na dwa lata pięć paczek jest do przełknięcia. Mnie to tylko utwierdza w przekonaniu, że jakościowo SRAM leży. Oczywiście wiele zależy od dbałości, sposobu jazdy itd. Zakładam, że dbasz. Kaseta do wymiany po dwóch sezonach to trochę wynik. Widziałem, też że mocowanie wózka pada we wszystkich SRAM-ach, a w SX i GX to klęska. Zresztą u mnie, po dwóch miesiącach jest spory luz.To zmień na XT lub tańszego slx i będzie działać jak złoto przerzutka jest tańsza.Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka 2
Rokoszoko Opublikowano 19 Lipca 2022 Autor Opublikowano 19 Lipca 2022 W dniu 18.07.2022 o 17:12, gRby napisał: Raz na dwa lata pięć paczek jest do przełknięcia. Mnie to tylko utwierdza w przekonaniu, że jakościowo SRAM leży. Oczywiście wiele zależy od dbałości, sposobu jazdy itd. Zakładam, że dbasz. Kaseta do wymiany po dwóch sezonach to trochę wynik. Widziałem, też że mocowanie wózka pada we wszystkich SRAM-ach, a w SX i GX to klęska. Zresztą u mnie, po dwóch miesiącach jest spory luz. Raczej marketing Cię utwierdza, bo właśnie robi się nagonka na srama, bo koledze padła kaseta na ostatnich biegach (można było wymienić tylko te dwie koronki, nie wszystkie), hur dur ale shit Ale, że ja kilka postów wcześniej napisałem, że moja ma 6-7kkm, prawie straciła kolor i widać jak bardzo jest styrana życiem, a pomimo tego nadal działa to już nikt nie zwróci uwagi i nie powie ,,ale porządna, wytrzymałą tyle tysięcy i nadal lata, dobry produkt"... Shimano w polsce to jak passat, co z tego, że stoi co tydzień w warsztacie, ale jest najlepsze
TomekCorsa Opublikowano 19 Lipca 2022 Opublikowano 19 Lipca 2022 Ja nie narzekam że musiałem wymienić kasetę. Po prostu o tym pisałem i akceptuję że po dwóch latach napęd jest do wymiany w sensie kasety i łańcucha. Hamulce Shimano wybrałem bo są ładniejsze i łatwo się je odpowietrza. Takie spostrzeżenie mam, jak zmieniam oponę to później szprychy luzują się w kole. Mówię o kole tylnym, takim które jest nowe na rowerze. W AM100HT taka sytuacja jest i w AM100S jak dostał nowe koło. Czarne nalepki i czerwone na kołach, oba trzeba pilnować bo luźne szprychy pękają. p.s. na wymianie kół nowe mają czerwone nalepki
Rokoszoko Opublikowano 19 Lipca 2022 Autor Opublikowano 19 Lipca 2022 Mi jak tylne koło poszło to też z czerwonymi nalepkami... Zdarłem z przedniego i tylnego i jezdze bez
gRby Opublikowano 19 Lipca 2022 Opublikowano 19 Lipca 2022 W dniu 18.07.2022 o 18:59, akir19 napisał: To zmień na XT lub tańszego slx i będzie działać jak złoto przerzutka jest tańsza. I taki jest plan. Jeśli padnie kaseta lub przerzutka to zmieniam na Shimano. 2 godziny temu, Rokoszoko napisał: Raczej marketing Cię utwierdza, bo właśnie robi się nagonka na srama, Kieruję się tylko i wyłącznie własnym doświadczeniem. Z hamulcami srama się pożegnałem bo zwyczajnie były do bani - prosto ze sklepu, a tłoczki już się zacierały i nie dało się ustawić porządnie zacisków. Od lat mam hample Shimano w trzech rowerach i tylko klocki zmieniam (raz na sezon płyn). Żadnych problemów.
akir19 Opublikowano 19 Lipca 2022 Opublikowano 19 Lipca 2022 To nie jest tak że jak padnie kaseta to przejedziesz na Shimano. Jeśli masz nx to masz hg jeśli gx w górę to , do Shimano 12 s masz micro spline. Więc przejście nie jest takie proste Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
gRby Opublikowano 19 Lipca 2022 Opublikowano 19 Lipca 2022 Proste, proste. Tylko trochę droższe. https://hayesbicycle.com/collections/hubs/products/src-srx-freehub-body-kit-11-spd-road-alloy?variant=34508544966701 w Polsce 369zł
akir19 Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 Proste, proste. Tylko trochę droższe. https://hayesbicycle.com/collections/hubs/products/src-srx-freehub-body-kit-11-spd-road-alloy?variant=34508544966701 w Polsce 369złO to właśnie chodzi, jeśli ktoś jeździ na nx to zmiana bębenka nie ma sensu, w tej cenie ma kasetę. Lecz jeśli ktoś lubi zmieniać to wrzucam ex 511 dt Swissa 240 i kaseta XT.Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 Centrowalem nowe koło, to które dostałem z gwarancji bo szprycha pękła. Teraz koło nie jest w linii z rurą podsiodłową ale między rurami zawiasu wydaje się że normalnie. Oczywiście mogłem źle naciągnąć szprychy, to będzie poprawiał w przyszłym tygodniu serwis. Takie terminy teraz są, już od ręki nie ma. Koło nie jest idealnie proste ale szprychy są b. mocno ustawione. Pojadę to samo gdzie ostatnio poluzowało się no i jedna pękła. Nawet mocniej pojadę bo zalicze wszystkie schody. Zobaczymy czy koło naciągnięte dużo mocniej niż fabryczne polegnie czy może jednak przeżyje i może tak zostawię i co będzie dalej ...
akir19 Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 Jak za mocno naciągnięte to najwyżej całą obręcz wymienisz po wyrwaniu nypla Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 Właśnie o to chodzi żeby sprawdzić bo fabrycznie i tak jak serwis na przyrząd to szprychy się luzują i jak nie zauważe to pęka przy piaście. Teraz zobaczę na skręconym mocno.
gRby Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 Z całym szacunkiem Decathlonu za bezkonkurencyjne podejście do spraw gwarancyjnych, ich serwis jest przeciążony i nie mają czasu dopieszczać np. centrowania. Zresztą szeregowy serwisant nie jest specjalistą. Może warto odżałować i zrobić koło u fachowca. Ja daję do gościa co to robi od pół wieku, 40zł i mucha nie siada. 4 godziny temu, akir19 napisał: O to właśnie chodzi, jeśli ktoś jeździ na nx to zmiana bębenka nie ma sensu, w tej cenie ma kasetę. Lecz jeśli ktoś lubi zmieniać to wrzucam ex 511 dt Swissa 240 i kaseta XT. Się zobaczy. Na razie NX działa super i mam nadzieję, że minimum dwa sezony kaseta wytrzyma. Mam drugi łańcuch i monitoruję. Jeśli obecny się choć minimalnie wyciągnie to zmienię. A jak się trafi bębenek ms lub fajna piasta to może zmienię na XT/SLX. Czy poza oryginałem SunRindle są jakieś pasujące bębenki?
Cosmo Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 Da radę i czy jest sens pakować do tego roweru tarcze 203 na przód i 180 na tył? Tarcze pływające a2z.
gRby Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 Przód bez problemu - adapter i tyle. Tył w zależności od ramy bo zacisk się nie mieści. Bezpieczna opcja to 203 z tyłu bo przy tym adapterze zacisk idzie w dół. Jednak przy 203 będzie koło się będzie często blokować i w efekcie hamowanie będzie mniej skuteczne. 203 z przodu spoko. Sensowność tej operacji zależy od sposobu użytkowania/jazdy i Twojej wagi. W mojej ocenie lepiej dołożyć i wymienić na slx, nawet na jednotłoczkowe.
Cosmo Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 Kupiłem już komplet hamulców Magura Mt Trail Sport (4 tłoki przód, 2 tłoki tył). Chce też zmienić tarcze na pływaki. Myślę nad zamówieniem 203 a2z przód o 180 a2z tył ale zastanawiam się czy z tym 180 nie będzie problemu.
Rokoszoko Opublikowano 20 Lipca 2022 Autor Opublikowano 20 Lipca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Cosmo napisał: Kupiłem już komplet hamulców Magura Mt Trail Sport (4 tłoki przód, 2 tłoki tył). Chce też zmienić tarcze na pływaki. Myślę nad zamówieniem 203 a2z przód o 180 a2z tył ale zastanawiam się czy z tym 180 nie będzie problemu. Z 180 będzie problem, wchodzi tam na styk, a niektórym blokuje się zacisk o wahacz. Z tyłu 160 albo 203. Ja mam 203/203 i nie ma mowy o łatwym blokowaniu koła (sram rulez), ładnie można modulować i koło trzyma przyczepność. W magurach będzie ten sam efekt, więc spokojnie możesz 203. @TomekCorsa Jak w sunringle przeciągniesz szprychy to pęka obręcz - brak kapslowania robi swoje Temu jak mi poleci znowu to koło to lece w dartmoory. Na tych sunringle długo jeździłem w rowerze XC i powiedziałbym, że pancerne, mucha nie siada, ale to był rozmiar 27,5", przy tych 29" czuje mały niedosyt i już jedno koło mi na nyplach popękało, także mały minus. Przednie na razie 2 lata bez szwanku, nadal z tą wgniotą śmigam i finalnie koło było tylko raz dociągane Edytowane 20 Lipca 2022 przez Rokoszoko
Cosmo Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 (edytowane) 21 minut temu, Rokoszoko napisał: Z 180 będzie problem, wchodzi tam na styk, a niektórym blokuje się zacisk o wahacz. Z tyłu 160 albo 203. Lepiej twoim zdaniem zostawić z tyłu 160 czy iść w 203/203 tak jak u ciebie? Swoją drogą jak to jest że 180 nie wejdzie a 203 tak skoro jest większa? Edytowane 20 Lipca 2022 przez Cosmo
Rokoszoko Opublikowano 20 Lipca 2022 Autor Opublikowano 20 Lipca 2022 8 minut temu, Cosmo napisał: Lepiej twoim zdaniem zostawić z tyłu 160 czy iść w 203/203 tak jak u ciebie? Zależy od stylu jazdy. Jeżeli będziesz cisnął po bezdrożach prędkośći powyżej 30km/h to 203 na spokojnie. Ja zmieniłem z 160 bo powyżej tej prędkości trzeba było już dwoma palcami dociskać klamkę, aby to jakoś hamowało, a teraz jednym bez problemu nawet do całkowitego bloka.
Cosmo Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 (edytowane) 22 minuty temu, Rokoszoko napisał: Zależy od stylu jazdy. Jeżeli będziesz cisnął po bezdrożach prędkośći powyżej 30km/h to 203 na spokojnie. Raczej jestem początkujący rider. Dopiero wchodzę w tą zabawę. Ważę 78 kg. Edytowane 20 Lipca 2022 przez Cosmo
Rokoszoko Opublikowano 20 Lipca 2022 Autor Opublikowano 20 Lipca 2022 18 minut temu, Cosmo napisał: Raczej jestem początkujący rider. Dopiero wchodzę w tą zabawę. Ważę 78 kg. Tarcze można zmienić w każdej chwili. Zostaw sobie 160 i będziesz widział
Cosmo Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 53 minuty temu, Rokoszoko napisał: Tarcze można zmienić w każdej chwili. W gruncie rzeczy to wszystko można zmienić w każdej chwili, ale skoro zmieniam tarcze na pływaki to czemu od razu nie kupić takiej która będzie dobrze służyć? Dlatego pytam o wasze doświadczenia. Ma sens w ogóle zmieniać tarcze na pływające? Czuć jakąś różnicę?
gRby Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 13 godzin temu, Cosmo napisał: Swoją drogą jak to jest że 180 nie wejdzie a 203 tak skoro jest większa? To wynika z konstrukcji adapterów. 180 odsuwa zacisk i jest zwyczajnym dystansem. Przy 203 proste odsunięcie nie wchodzi w grę bo śruby mocujące byłyby zbyt długie. W tym wypadku są dwa zestawy śrub i zacisk jest przesunięty. Idzie w dół.
Bujak Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 Nie widziałem problemu, zużycia. Jednak był bo po wymianie działa idealnie. 370 PLN kaseta i 130 PLN łańcuch. Co będzie kolejne ... Może lepiej po dwóch latach kupować nowy rower. Podstawa to dobry przymiar do łańcucha, bo większość mierzy źle:Shimano TL CN42PARKTOOL CC-4Wymianiam jak wpadnie 0,5%. W innych przymiarkach 0,5% jest na nowym łańcuchu.Mam też łańcuch X01 eagle. Jest utwardzany i wg producenta działa 4x dłużej. Póki co nie wykazuje zużycia. W gravelu analogicznie mam łańcuch Red. Nie jest to konieczne, bo cena przywala, ale u mnie się sprawdza.Smarowanie. Kupiłem już komplet hamulców Magura Mt Trail Sport (4 tłoki przód, 2 tłoki tył). Chce też zmienić tarcze na pływaki. Myślę nad zamówieniem 203 a2z przód o 180 a2z tył ale zastanawiam się czy z tym 180 nie będzie problemu.U mnie bez problemu się mieści Magura MT trial sport. Z przodu mam tarczę 203, z tyłu 180. Adapter musi być Magura!Rozmiar ramy L, rocznik 2018 (nie wiem czy to ma znaczenie.
gRby Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 Magura ma specyficzny kształt. Ale jakbyś dał czterotłoczkowy zacisk to już pewnie nie wejdzie.
Rekomendowane odpowiedzi