Frost Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 Jeżeli taki jest zapis w karcie gwarancyjnej to nic dziwnego bo to jest dobrowolne świadczenie producenta i ogólnie to zapisy gwarancji można sobie kształtować jak się chce. W pierwszej kolejności to reklamować na podstawie niezgodności towaru z umową maksymalnie do dwóch lat. W samochodzie też nikt nie da dożywotniej gwarancji na elementy ulegające naturalnemu zużyciu jak tuleje lub łożyska. Większość tych dożywotnich lub wieczystych gwarancji to jest i tak tylko chwyt bo 99,99% kupujących nawet nie czyta warunków producenta co jest gwarantowane a co nie i większość producentów nie podpisuje żadnych wiecznych cyrografów, dotyczy nie tylko rowerów. Przed zakupem czegokolwiek warto się dowiedzieć o warunkach gwarancji i kosztach utrzymania żeby nie było później zdziwienia.
akir19 Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 Link strzelił na 3 sezon więc do sprzedawcy nie mogłem mieć rozszczen. Producent zachował jak się zachował, mam zarejestrowane dwie ramy i olali to zupełnie. Co ciekawe, znalazłem osobę której sklep załatwił wymianę linka przed końcem drugiego roku. W warunkach gwarancji pisze wyraźnie że rama ma na x lat reszta na 12 miesięcy. Pytam się dlaczego jednak w jego wypadku była wymiana tego wadliwego elementu. Dostałem odpowiedź że oni nie podejmują decyzji, to sklep sam od siebie podjął... Tak tylko ze link sklep otrzymał od producenta za darmo hehe.Co do samochodów to w warunkach miałem również jasno, że nie wchodzą gumy zawieszenia, sprzęgło i jego elementy, wykluczone są hamulce. Gdy po roku zaczęły piszczeć klocki to za czyszczenie jarzma musiałem płacić . Więc jeśli wam tylko rama pasuje to Decathlon łamie to wszystko w pół i wychodzi zawsze z twarzą. Mi rama nie siadła więc muszę płacić Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
gRby Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 @Frost Jak bym słyszał sprzedawcę 😉 To temat na długą i bezowocna dyskusję. Problem jest często z wyegzekwowaniem tej podstawowej gwarancji - począwszy od uszkodzenia w transporcie kończywszy na tym co podlega, a co nie podlega. Należę do tych dokładnie czytających gwarancję i pamiętam np. w rowerze dla dziecka ustęp o nie objętych gwarancją połączeniach gwintowanych itp. wtf? Jak z ubezpieczeniami, gdy kupujesz wszystko jest objęte, jak przychodzi o wyegzekwowania to się okazuje, że akurat to co reklamujesz gwarancja nie obejmuje. Jak z tą ramą kolegi akir19. Do tego sklep zasłania się dystrybutorem, dystrybutor producentem, a producent odsyła do sklepu i tak w kółko. Dlatego, w moim wypadku duży wpływ na wybór, poza ceną, miało podejście Decathlonu do gwarancji. Przesiadka z BMC na Decathlon to niby spory zjazd z prestiżem 😄, ale za to mam święty spokój i wiem, że w razie problemu nie zostanę na lodzie.
Frost Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 Jak kupujesz to wszystko jest objęte bo tak tłumaczy konsultant/sprzedawca dlatego nie kupuje się tego co opowiada gość aby sprzedać tylko się czyta umowę na kredyt, na abonament telefoniczny, na AC samochodu, na kartę kredytową, na prowadzenie rachunku bankowego. Tylko 99,99% ludzi tego nie robi a potem się dziwią, że Pani Sandra 2 lata temu mówiła, że wszystko jest a dwa miesiące później pracowała już w Reserved a pół roku później na poczcie. Producent zgodnie z prawem może generalnie dowolnie kształtować sobie zapisy gwarancji i na to uprawnienie kupujący powinien się powoływać w ostateczności. Do 2 lat chroni go rękojmia. Jeżeli komuś się nie podoba, że producent wybiórczo traktuje elementy ramy to po prostu nie należy napychać kabzy takim producentom albo być na tyle zamożnym aby mimo tego, mieć możliwość utrzymania roweru. Psioczenie na zapisy gwarancji po prostu nie ma sensu bo nikt nikomu pistoletu nie przystawia do głowy. Jeżeli ktoś się na to godzi potwierdzając to zapłata za rower to trudno później móc narzekać bo to tylko rower a nie sprzęt do dializy. W żadnym wypadku nie pochwalam takiej polityki, dziwne że producent wysłał link za darmo na podstawie decyzji sklepu a sklep próbuje to teraz sprzedać dalej. Powinni normalnie zamówić od producenta, doliczyć marże bo mają prawo i wtedy obliczyć koszt usługi serwisowej. Ja bym wolałbym zrobić serwis samemu i ich całkowicie olać.
TomekCorsa Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 Czy ta kaseta jest do wymiany ? Widać coś w ogóle na tym zdjęciu ? Po zmianie koła nie mogę ustawić, łańcuch na 12 i 11 przeskakuje po zębatkach. Łańcuch jest nowy.
akir19 Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 Wróć do starego łańcucha Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 (edytowane) Po zmianie koła zaczęły się wspomniane problemy. Pomyślałem że to łańcuch i to nie pomogło. Teraz ustawiłem że łańcuch przeskakuje tylko na 12 biegu ale 1 i 2 trze przy zmianie na te biegi. Może serwis przy zmianie koła coś "zrobił", np hak. Edytowane 7 Lipca 2022 przez TomekCorsa
akir19 Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 Normalne że skacze na najmniejszej zębatce. Przy tak wąskich łańcuchach najlepiej sprawdza się kupno 5 łańcuchów i zmiana co 300km. Jeśli robi się na jednym tysiąc to już nowego kaseta nie przyjmie. Ustawić górę olać najmniejszą wytrze się trochę to będzie działać na najgorszej zębatce Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 Zmienię zębatkę i trzy koronki, oby pomogło. https://www.sbike.pl/sram-zebatka-sram-nx-eagle-x-sync-2-dm-3mm-offset-boost-1x12-o_l_11285.html https://www.sbike.pl/zestaw-koronek-sram-pg-1210-pg-1230-eagle-11-13-15t-o_16472.html
gRby Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 4 godziny temu, TomekCorsa napisał: Czy ta kaseta jest do wymiany ? Widać coś w ogóle na tym zdjęciu ? Ze zdjęcia bardzo ciężko jest ocenić stan kasety. 3 godziny temu, TomekCorsa napisał: Może serwis przy zmianie koła coś "zrobił", np hak. Ja bym sprawdził czy hak nie jest zgięty. W serwisie, albo w transporcie mogli gdzieś przywalić. Sprawdziłbym też ustawienie przerzutki i zrobił regulacje od podstaw. Ja się męczyłem dopóki nie ustawiłem tym SRAM-owskim cudem (które sobie elegancko wydrukowałem) odległości kółka od kasety. 3 godziny temu, TomekCorsa napisał: Jaki offset jest zębatki w korbie ? 6 czy 3 mm ? 3 mm 3 godziny temu, akir19 napisał: Przy tak wąskich łańcuchach najlepiej sprawdza się kupno 5 łańcuchów i zmiana co 300km. Jeśli robi się na jednym tysiąc to już nowego kaseta nie przyjmie. Najlepiej mieć pięć rowerów 😄 A tak serio to mam co co prawda napęd 10-cio rzędowy i na jednej kasecie zrobiłem kilkanaście tysięcy km "zajeżdżając" kilka łańcuchów. Nie jestem ekspertem od 11 czy 12, a już na pewno nie od SRAM-a, ale żeby łańcuch przeskakiwał to kaseta musi być naprawdę dojechana. Stan kasety po ze zdjęcia ciężko ocenić, ale nie wygląda na trupa. 12 minut temu, TomekCorsa napisał: Zmienię zębatkę i trzy koronki, oby pomogło. Przedniej zębatki nie zmieniaj. To nie jest przyczyna i szkoda kasy. Ewentualnie tryby kasety. Ja bym zrobił regulację jak wspomniałem i sprawdził hak. Jeśli masz stary łańcuch to załóż i wtedy się okaże czy teoria kolego akir19 jest słuszna i czy jest sens zmienić tryby. W każdym razie wymianę blatu sobie odpuść. 1
akir19 Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 Przedniej zębatki nie zmieniaj. To nie jest przyczyna i szkoda kasy. Ewentualnie tryby kasety. Ja bym zrobił regulację jak wspomniałem i sprawdził hak. Jeśli masz stary łańcuch to załóż i wtedy się okaże czy teoria kolego akir19 jest słuszna i czy jest sens zmienić tryby. W każdym razie wymianę blatu sobie odpuść. Shimano ma patent na sprzęgiełka swoje, sram tak ładnie już nie napina z czasem ta ich sprężyna pogarsza się.Srama można wyregulować spokojnie bez tego przymiaru który jest sprzedawany z boxowa GX. Można jeździć na jednym łańcuchu, ale jak go zerwiesz jesteś w dupie, bo nowy później nie zaskoczy. Przy tych napędach nie wiele trzeba. Mojej żonie stukało na nowym zestawie 1000km, i nowy łańcuch potrafi skakać na najmniejszej zębatce. Życie, chce się lekkich elementów nie idą one z wytrzymałością. W życiu przez moje ręce serwisanta przeszło już sporo rowerów, ostatnio trafiła do mnie kaseta garbaruka. Tu procedura ustawiania jest zupełnie inna, ale zrobienie tego na używanych komponentach graniczy z cudem Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 (edytowane) Może odwrotnie założyłem kółka w zmieniarce. Sprawdzę też koronki kasety, może coś krzywo czy ... Nasmaruje nity zmieniarki i ustawie od nowa. Serwis zmieniał linkę więc ... też to sprawdzę. Wszystko sprawdzę i pewnie nic nie znajdę. Edytowane 8 Lipca 2022 przez TomekCorsa
Rokoszoko Opublikowano 8 Lipca 2022 Autor Opublikowano 8 Lipca 2022 (edytowane) Łańcuch wymieniamy max na 0,75% wyciągnięcia na przymiarze. U mnie kaseta ma 6-7kk, łańcuch czasem wymieniałem po 400-500km jak non stop cisnąłem uphill po górach, a czasem wytrzymywał 2kk jak cisnąłem ciągle względnie po prostym Generalnie na mojej kasecie nie wiem ile wymieniłem łąńcuchów, ale chyba z 10 Nic nie skacze Jazda na kilku łańcuchach po 300 km to mit, zabobon i niepotrzebna robota. Bo tutaj chodzi o rozciągnięcie łańcucha, tak, żeby piny idealnie trafiały w wyfrezowane ząbki, jeżeli będzie powyżej 0,75% i będziecie sobie tak jeździć to łańcuch zjada zębatki, dlatego nowy się ślizga. Jeżdżę na sramowskim 1x11/1x12 od 5-6lat nie pękną mi ani jeden łańcuch, ani w sramie, ani przedtem w shimano. Jedyny łańcuch w życiu jaki mi walnął to w składaku jak byłem dzieciakiem i był tam hamulec nożny do tyłu, także nie polecam, bliznę mam do dziś Zmieniajcie łańcuchy jak się rozciągną Nie zmieniajcie biegów pod obciążeniem (mniejsza siła nacisku na korbę, wolniejsze tempo korby do obrotów kasety, tak żeby było słychać zapadki, aby zmieniać biegi maksymalnie bez obciążenia napędu - jak dojdziecie do wprawy to zmieniacie biegi w 0,1sec bez nacisku, że nawet zapadka się nie odezwie) Nie pałujcie pod górę na najwyższych biegach, dopasowujcie kadencje i biegi do terenu. Jak stajecie na pedały i butujecie rower pod górę, zamiast siedzieć na rzyci i po prostu wrzucić z 8 na 4 bieg to nie dziwne, że łańcuchy lecą Oto tajemnice bezproblemowej eksploatacji napędu Edytowane 8 Lipca 2022 przez Rokoszoko
TomekCorsa Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 Rokoszoko z ambony niczym ksiądz w kościele walnął kazanie 😛 To co było już się nie odstanie więc ... Zaraz wszystko rozbiore, spróbuję złożyć i zobaczymy co będzie. Na tą chwilę biegi dostępne to 11 do 3. 12 pod obciążeniem przeskakuje a 1, 2 trze mocowanie górnego kółka przy zmianie na te biegi. Jak ustawie 1 i 2 bez problemu to bieg 11 też przeskakuje jak 12. To już sobie pójdę robić 😇 1
akir19 Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 Łańcuch wymieniamy max na 0,75% wyciągnięcia na przymiarze. U mnie kaseta ma 6-7kk, łańcuch czasem wymieniałem po 400-500km jak non stop cisnąłem uphill po górach, a czasem wytrzymywał 2kk jak cisnąłem ciągle względnie po prostym Generalnie na mojej kasecie nie wiem ile wymieniłem łąńcuchów, ale chyba z 10 Nic nie skacze Jazda na kilku łańcuchach po 300 km to mit, zabobon i niepotrzebna robota. Bo tutaj chodzi o rozciągnięcie łańcucha, tak, żeby piny idealnie trafiały w wyfrezowane ząbki, jeżeli będzie powyżej 0,75% i będziecie sobie tak jeździć to łańcuch zjada zębatki, dlatego nowy się ślizga. Jeżdżę na sramowskim 1x11/1x12 od 5-6lat nie pękną mi ani jeden łańcuch, ani w sramie, ani przedtem w shimano. Jedyny łańcuch w życiu jaki mi walnął to w składaku jak byłem dzieciakiem i był tam hamulec nożny do tyłu, także nie polecam, bliznę mam do dziś Zmieniajcie łańcuchy jak się rozciągną Nie zmieniajcie biegów pod obciążeniem (mniejsza siła nacisku na korbę, wolniejsze tempo korby do obrotów kasety, tak żeby było słychać zapadki, aby zmieniać biegi maksymalnie bez obciążenia napędu - jak dojdziecie do wprawy to zmieniacie biegi w 0,1sec bez nacisku, że nawet zapadka się nie odezwie) Nie pałujcie pod górę na najwyższych biegach, dopasowujcie kadencje i biegi do terenu. Jak stajecie na pedały i butujecie rower pod górę, zamiast siedzieć na rzyci i po prostu wrzucić z 8 na 4 bieg to nie dziwne, że łańcuchy lecą Oto tajemnice bezproblemowej eksploatacji napędu Jazda 300km to nie zabobony, tylko metoda. Mam łańcuchy które nie są wyciągnięte pomimo to nie przyjmuje kaseta nowego. Co do zrywania łańcuchów to zrywam je nałogowo kilka rocznie. Mój obecny w jednym zestawie gx ma 4 spinki , xx1 ma dwie.Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 Nie da się z tym nic zrobić. Kupiłem na Amazonie nową kasetę. 370 PLN plus wczoraj łańcuch 130 PLN. Decathlon wymienił części na 650 PLN, fajnie ale ja też kolejną kaskę wydałem. Oby już jeździł do końca sezonu.
Rokoszoko Opublikowano 8 Lipca 2022 Autor Opublikowano 8 Lipca 2022 4 godziny temu, akir19 napisał: Co do zrywania łańcuchów to zrywam je nałogowo kilka rocznie. Mój obecny w jednym zestawie gx ma 4 spinki , xx1 ma dwie. Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka To się nazywa talent
TomekCorsa Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 Problem powstał na starym komplecie. Założyłem nowy łańcuch i jest nawet gorzej. Wszystko rozebrane i ustawione, działa idealnie ale ... Pod obciążeniem 12 i 11 przeskakuje łańcuch. Rower ma prawie dwa lata więc kupiłem nową kasetę i łańcuch mam już nowy to liczę że wszystko zadziała.
abra Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 (edytowane) A próbowałeś regulować srubą odstępu (wzdlużnego) wózka? Chyba czasami nazywa się to regulacją opasania łańcucha. Bo ma ona ogromne znaczenie w tych sramach, zwłaszcza na małych zębatkach. Ta przekładnia jest też bardzo wrażliwa na niewielkie odkształcenia haka. W jednym rowerze po delikatnym zgięciu i potem wyprostowaniu haka można zapomnieć o ustawianiu do przymiaru. Trzeba regulować go indywidualnie, ale działa. Nowy łańcuch na eksplotowanych zebach przez pierwsze dziesiąt km musi się też trochę poukładać i dopasować. Na początku drga, zgrzypi ale w końcu dochodzi do ładu. Edytowane 8 Lipca 2022 przez abra
TomekCorsa Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 (edytowane) Oczywiście, wiem i to robiłem. To mój czwarty Rockrider i trzeci z NX. W każdym były problemy na początku ale ... Tu natomiast prawie dwa lata rower i chyba nie ma co już egulować. 18 lipca będzie kaseta, zobaczymy co się stanie. Zostanie jeszcze miesiąc gwarancji to gdyby dalej było źle będę się tym ratował. Bez obciążenia jest git ale ... w czasie jazdy jest kit. Może wychodzi jazda z nogi a nie obratami. Edytowane 9 Lipca 2022 przez TomekCorsa
gRby Opublikowano 12 Lipca 2022 Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) 13 099 Euro.. kolor niemal identyczny 😄 Tak serio, to zastanawia mnie waga. Wszystko z karbonu - rama, koła, korby, kiera, topowe komponenty i waga 14,1Kg dla rozm M (z mlekiem) czyli tyle samo co AM100S... dziwne. Edytowane 12 Lipca 2022 przez gRby
akir19 Opublikowano 13 Lipca 2022 Opublikowano 13 Lipca 2022 Rower ma inne zastosowanie, ale komponenty takie jak Amortyzator 38, szersze obręcze, szersze opony, . Śmiało zzbtej wagi zmieniając kasetę i korbę możemy odjąć 1kg-1,5Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
gRby Opublikowano 13 Lipca 2022 Opublikowano 13 Lipca 2022 5 godzin temu, akir19 napisał: Rower ma inne zastosowanie, ale komponenty takie jak Amortyzator 38, szersze obręcze, szersze opony, Jakie inne zastosowanie może mieć rower? 😄 A poważnie, to z tym zastosowaniem bym nie przesadzał. Oczywiście większy skok, bardziej enduro itd, ale bez przesady. Twoje wytłumaczenie zupełnie mnie nie przekonuje. Sprawdziłem Rock Shox ZEB Ultimate 29” 170 mm waży 2242g, a RS Gold RL29'' 150mm 2341g. Obręcze karbonowe, zawsze są "grubsze", ale i tak dużo lżejsze. Opony grubsze ok, ale bez przesady. W dodatku katalogowa waga jest z tubeless, a AM100S z dętkami.
TomekCorsa Opublikowano 17 Lipca 2022 Opublikowano 17 Lipca 2022 (edytowane) Nie widziałem problemu, zużycia. Jednak był bo po wymianie działa idealnie. 370 PLN kaseta i 130 PLN łańcuch. Co będzie kolejne ... Może lepiej po dwóch latach kupować nowy rower. Edytowane 17 Lipca 2022 przez TomekCorsa 1
Rekomendowane odpowiedzi