TomekCorsa Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 Ponad dwa lata mam SLX z przodu, różne rowery i nic złego się nie stało. Pewnie jakieś czynniki u danych osób mają na to wpływ. Ktoś rozbierał bębenek ? Ja ostatnio wprowadziłem pewne zmiany które powodują że nie da się nie zauważyć że rower nadjeżdża. Co prawda klucze od mieszkania mam w rozsypce ale jest fajnie. Oczywiście sytuacja jest odwracalna w każdej chwili w ciągu 10 min.
Rokoszoko Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Opublikowano 3 Lipca 2022 14 minut temu, TomekCorsa napisał: Ja ostatnio wprowadziłem pewne zmiany które powodują że nie da się nie zauważyć że rower nadjeżdża. Jak dasz bardziej gęstego smaru to będzie druga sytuacja, że nikt nie będzie słyszał, że jedziesz
TomekCorsa Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 Na zapadki dałem WD40 do łańcucha na mokre. To z tym smarem i ciszą tyczy się tylko oryginalnej sprężynki. W tuningowej od kluczy do mieszkania 😁 tylko nie znacznie zmniejsza hałas. Dzisiaj przejadę około 50 kilometrów po lesie i sprawdzę jak to wygląda. Ewentualnie gdybym to miał zostawić to albo miększa sprężynka albo smar zamiast oleju.
gRby Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 Dużo przejechałeś? Bębenek wygląda bardzo zdrowo. /Jakoś nie kumam tej fascynacji terkotem. To chyba tylko do straszenia jeleni i innych łosi, że by w drogę nie wlazły 🤪 / 1
TomekCorsa Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 (edytowane) Mam dwa Rockrider AM ... i ten bębenek ma tylko kilka tysięcy przejechane. Był b. brudny, zapadki się blokowały i nie działał. Serwis go wyczyścił i zaczął ponownie robić problem bo sprężynka nie naciągała zapadek. Dlatego pomysł o zmianie żeby sprawdzić jak będzie. No na oryginalnej już nie działa więc którąś sprężynkę (od kluczy) muszę tam zostawić. W drugim AM ... jest dużo więcej kilometrów i tam cały czas jest głośniej i wszystko działa. Starszy rower jest z przed pandemii a młodszy pandemowy i on ma częste problemy. Bębenek, suport, stery. Suport Sram łożyska ma idealne a Shimano ciągle cyka. Fakt że rower czasami jest razem z autem myty myjką ale jednak Sram się nie poddaje a Shimano poległo. Edytowane 3 Lipca 2022 przez TomekCorsa
gRby Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 Trochę się pogubiłem w tych AM-AM-ach. Czy dobrze rozumiem, AM100S jest tym pandemicznym z częstymi problemami, a w AM100HT, który jest na Shimano "ciągle cyka"? Tylko piszesz, że Sram się nie poddaje ,a zarazem "częste problemy" i bębenek, suport i stery. Czyli co z tym suportem Sram, "nie poddaje się" czy "częstsze problemy"? Taka sugestia, że jeśli to wątek o AM100S to nie mieszajmy "innych systemów walutowych" bo ciężko się połapać.
TomekCorsa Opublikowano 3 Lipca 2022 Opublikowano 3 Lipca 2022 AM100S jest starszy i na Sram,je. Jest w sumie bezawaryjny. Oczywiście serwis robię mu kilka razy w sezonie. AM100HT był wspomniany bo Shimano w sensie w tym przypadku suportu już ponownie cyka. W AM100S będzie w ramach gwarancji wymiana koła tylnego i sterów bo ... kończy się gwarancja w sierpniu. Pisałem że jest bezawaryjny i to koło z sterami po prostu jest zużyte. Nie traktuje tego jako awarie. Rowery mają te same koła więc to co zrobiłem w bębenku może się komuś przydać w tym wątku. Jeszcze nikt tu nie pisał o bębenku a napewno prędzej czy później będzie potrzeba tam zajrzeć. Jest to łatwe więc dla zachęty wspomniałem o tym. Taraz już wszystko jasne ?
gRby Opublikowano 4 Lipca 2022 Opublikowano 4 Lipca 2022 Dzięki. Teraz już chwytam. 17 godzin temu, TomekCorsa napisał: AM100HT był wspomniany bo Shimano w sensie w tym przypadku suportu już ponownie cyka. Ciekawe czy suport jest w obu ten sam? Press fit to zło. Swoją drogą ciekawe jest porównanie wagi AM100HT i AM100S. Przy XL AM100S jest tylko trochę ponad kg cięższy. Trochę dziwne.
TomekCorsa Opublikowano 4 Lipca 2022 Opublikowano 4 Lipca 2022 Suport jest całkiem inny. Nie ma co ogólnie porównywać, tutaj Sram wygrywa.
akir19 Opublikowano 4 Lipca 2022 Opublikowano 4 Lipca 2022 Jak padnie to zamontujcie sobie od tokena jeśli się da to ninja Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 4 Lipca 2022 Opublikowano 4 Lipca 2022 Jasna sprawa ale rowery na gwarancji jeszcze. Ponadto Sram nie wymaga żadnej zmiany.
Rokoszoko Opublikowano 5 Lipca 2022 Autor Opublikowano 5 Lipca 2022 (edytowane) 14 godzin temu, akir19 napisał: Jak padnie to zamontujcie sobie od tokena jeśli się da to ninja Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka Co Przecież to strzela już po 500km. Pamiętam jak była na to moda, zrobili szał, z kim nie gadałem ,,montuj tokeny, ninja to takie fajne, łołoło". Już długo nie słyszałęm, aby ktoś to polecał, zaskoczyłeś mnie. U mnie znajomki albo ciągle jechali na reklamacji albo jak ja wyrzucali to do śmieci i spokój. Jak ten marketing robi nam czasem sieczkę z mózgu to jest poezja Edytowane 5 Lipca 2022 przez Rokoszoko
akir19 Opublikowano 5 Lipca 2022 Opublikowano 5 Lipca 2022 Całą grupą jeździmy na tokenach, niektórzy zawodnicy ważą ponad 100kg. Przy zjazdach cały czas obciążenie na pedałach więc suport nie ma łatwo. emoji28] nie ma tygodnia gdzie rower nie wyjeżdża na traski. Ja osobiście śmiało mogę polecić suporty od tokena, oryginalny sramowski, który miałem to po pół roku wywaliłem do kosza. Utrzymując rower nie sugeruję się kosztami tylko staram się wszystko najlepsze montować.Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 5 Lipca 2022 Opublikowano 5 Lipca 2022 (edytowane) Taa, każdy ma inne doświadczenia. Jak chce się wiedzieć to trzeba samemu sprawdzić. Edytowane 5 Lipca 2022 przez TomekCorsa
gRby Opublikowano 5 Lipca 2022 Opublikowano 5 Lipca 2022 (edytowane) Jak całą grupą jeździcie, to nie słyszycie tych trzaskających tokenów 🤪 Czy SRAM/AVID rozróżnia tarcze do okładzin żywicznych i metalicznych? O tych AVID G2CS brak jakiejkolwiek informacji. Pytam teoretycznie. 🙂 Edytowane 5 Lipca 2022 przez gRby
akir19 Opublikowano 5 Lipca 2022 Opublikowano 5 Lipca 2022 Jak całą grupą jeździcie, to nie słyszycie tych trzaskających tokenów Czy SRAM/AVID rozróżnia tarcze do okładzin żywicznych i metalicznych? O tych AVID G2CS brak jakiejkolwiek informacji. Pytam teoretycznie. Tu mam starego śmiecia sramowskiego zdemontowanego Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
Rokoszoko Opublikowano 5 Lipca 2022 Autor Opublikowano 5 Lipca 2022 (edytowane) Bardzo ładny stojak z Lidla, też taki posiadam, polecam Mój sramik ma jakieś 6kk nalatane i nawet luzu nie ma i cicho idzie, aż jestem zdziwiony bo przyjmuje, że jeden suport powinien tak max z 3kk nalecieć i nara @gRby Nie ma ograniczeń, wsadź sobie tam klocki jakie Ci pasują Edytowane 5 Lipca 2022 przez Rokoszoko
akir19 Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 Szukałem właśnie samych zdjęć z tokenem i nie mogę już znaleźć. Secik trochę zmieniłem jeżdżę teraz na foxie 180 na kashima, tego zostawiłem jako awaryjny. Do zamiany dałem też tylną samą przerzutkę zamiast gx na XT przeszedłem. Plynna zmiana pod obciążeniem przełożeń. Co do stojaka musiałem go wzmocnić obejmami stalowymi, nie utrzymuje elektryka. Żony jeszcze jeszcze ale mojego nie ogarniał Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 Półtora miesiąca do końca gwarancji i wymiana części na blisko 700 PLN. "Kocham"serwis Decathlon. Kolejny rower wiadomo gdzie kupię , tylko żeby coś nowego w przyszłym roku dali. Nowa fabryka w Brześciu może zacznie produkcję. To podwykonawca Portugalski który ma robić rowery dla Decathlon.
akir19 Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 To jest plus że wymienia wszystko jak leci, "szanująca marka" nic nie wymieni. Nawet łącznika ram , twierdząc że to nie element ramy.Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
gRby Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 (edytowane) 7 godzin temu, akir19 napisał: Nawet łącznika ram , twierdząc że to nie element ramy. To jakiś żart... Ja bym walczył, bo to ściema. Łącznik to też rama. W full-u jest wieloelementowa (przedni trójkąt, tylny trójkąt itd.) Przyznam, że planowałem kupić Canyona lub Speca. Ale poza tym, że poziom AM100s to koszt w zasadzie 2x, byłem na to gotowy, ale wyobraziłem sobie użeranie się z gwarancjami. W Decathlon z gwarancją nie ma problemu. Już widzę jakbym rozpakował Canyona i byłby zarysowany, sprawa by trwała tygodniami, dziesiątki maili, nerwy, a i tego bym pewnie nic nie wskórał. Zresztą widać powyżej... W Deca wymienią mi cały amor i hamulec z powodu odprysku. Tak to powinno wyglądać. Edytowane 6 Lipca 2022 przez gRby
akir19 Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 To jakiś żart... Ja bym walczył, bo to ściema. Łącznik to też rama. W full-u jest wieloelementowa (przedni trójkąt, tylny trójkąt itd.) Przyznam, że planowałem kupić Canyona lub Speca. Ale poza tym, że poziom AM100s to koszt w zasadzie 2x, byłem na to gotowy, ale wyobraziłem sobie użeranie się z gwarancjami. W Decathlon z gwarancją nie ma problemu. Już widzę jakbym rozpakował Canyona i byłby zarysowany, sprawa by trwała tygodniami, dziesiątki maili, nerwy, a i tego bym pewnie nic nie wskórał. Zresztą widać powyżej... W Deca wymienią mi cały amor i hamulec z powodu odprysku. Tak to powinno wyglądać. Zgodnie z zapisem dożywotnia gwarancja jest na ramę są to wyłącznie trójkąt przedni oraz trójkąt tylny. Nie zalicza się w to żaden z linków śruby czy też osprzęt dodatkowy. Straszenie FB itd nic nie da . Po miesięcznej walce sklep sprowadził link zamontowałem i jeżdżę. Szkoda nerwów dla kilku stów, których i tak nie miałem szans odzyskać Wysłane z mojego RMX2202 przy użyciu Tapatalka
Rokoszoko Opublikowano 6 Lipca 2022 Autor Opublikowano 6 Lipca 2022 2 godziny temu, gRby napisał: To jakiś żart... Ja bym walczył, bo to ściema. Łącznik to też rama. W full-u jest wieloelementowa (przedni trójkąt, tylny trójkąt itd.) Przyznam, że planowałem kupić Canyona lub Speca. Ale poza tym, że poziom AM100s to koszt w zasadzie 2x, byłem na to gotowy, ale wyobraziłem sobie użeranie się z gwarancjami. W Decathlon z gwarancją nie ma problemu. Już widzę jakbym rozpakował Canyona i byłby zarysowany, sprawa by trwała tygodniami, dziesiątki maili, nerwy, a i tego bym pewnie nic nie wskórał. Zresztą widać powyżej... W Deca wymienią mi cały amor i hamulec z powodu odprysku. Tak to powinno wyglądać. Ja jak wspomniałem w pierwszym poście, to miałęm canyona strive i walnął mi tylny trójkąt - rama full carbonowa. Oddali pełny hajs i nawet za przesyłkę, więc ja na canyona złego słowa nie powiem. Też się przygotowałem na batalię, że wtopiłem 14k w rower, ale miło się zaskoczyłem. Reklamacja była bezproblemowa. Mogli mi zawsze ramę wymienić, ale z uwagi, że były to początki pandemii i masakryczny problem z częściami to po prostu stwierdzili, że zwrócą mi kasę i tyle.
gRby Opublikowano 6 Lipca 2022 Opublikowano 6 Lipca 2022 (edytowane) 3 godziny temu, akir19 napisał: Zgodnie z zapisem dożywotnia gwarancja jest na ramę są to wyłącznie trójkąt przedni oraz trójkąt tylny. Sam zapis jest ściemą. Jak kupujesz samą ramę to co? Sprzedają bez łącznika, bez śrub? Rozumiem dumper. Ale rama to rama, a nie jakieś puzzle. Na ten kawałek dajemy gwarę, a na ten nie dajemy. Zawsze jest jakiś mały druczek 🙂. W Decathlon raczej bez gadania wymieniliby łącznik. Absolutnie nie porównuję rowerów jako takich tylko obsługę klienta i warunki gwarancji. 2 godziny temu, Rokoszoko napisał: Ja jak wspomniałem w pierwszym poście, to miałęm canyona strive i walnął mi tylny trójkąt - rama full carbonowa. Może przykład Canyona był niefortunny bo mają dobrą opinie jeśli chodzi o obsługę klienta. Do tego sprzedają bezpośrednio. Ale np. wiem jak to wygląda w BMC. Mi szczęśliwie nic się nie stało, ale widziałem jak to tam wygląda. Klasyką parę lat temu był beznadziejny lakier. W kilka osób, posiadaczy BMC żeśmy walczyli z nimi, bo nowa rama po paru tygodnia nadawała się do malowania. Zero efektu, reklamacje nie uwzględnione i olewka. Znajomemu pękła rama przy główce i mu powiedzieli, że za agresywnie jeździł itd. Podobne historie słyszałem od właściciela karbonowego S-Worksa za jakiś niebotyczny hajs. Generalna zasada sprzedać i wypad. Masz się cieszyć, że udało Ci się w ogóle kupić i nie zawracaj gitary. Edytowane 6 Lipca 2022 przez gRby 1
Rekomendowane odpowiedzi