Geo4 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 W dniu 7.06.2022 o 17:40, gRby napisał: @Rokoszoko A sprawdzałeś zawiasy w zawieszeniu? Ciekaw jestem jak się mają po dwóch latach upalania. Deca ma cały zestaw śrub, łożysk i tulejek. Tak się zastanawiam czy kupić na zapas... Podeślesz linka?
Looban Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Czeka mnie serwis tego roweru i zaczynam się bać. W ht Krossa nie robiłem prawie nic a on chodził jak ta lala. Czy używacie takiej blaszki/narzędzia do regulacji hamulców z alle za 9-18zl? sprawdza się w am100s? np. : https://allegro.pl/oferta/klucz-do-regulacji-hamulcow-tarczowych-11833097806 Druga kwestia: jakiś tani klucz dynamometryczny? np. : https://allegro.pl/oferta/superb-klucz-dynamometryczny-t25-i-imbusy-3-10-nm-11746838565 Ostatnia kwestia: jeżeli nie zrobię serwisu amorow sam (mam szczyt sezonu w pracy a własną dzialalnosc=brak weekendów) to czy zna ktoś dobry serwis do naszych rowerów w Wa-wie?
Rokoszoko Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Looban napisał: Czeka mnie serwis tego roweru i zaczynam się bać. W ht Krossa nie robiłem prawie nic a on chodził jak ta lala. Czy używacie takiej blaszki/narzędzia do regulacji hamulców z alle za 9-18zl? sprawdza się w am100s? np. : https://allegro.pl/oferta/klucz-do-regulacji-hamulcow-tarczowych-11833097806 Druga kwestia: jakiś tani klucz dynamometryczny? np. : https://allegro.pl/oferta/superb-klucz-dynamometryczny-t25-i-imbusy-3-10-nm-11746838565 Ostatnia kwestia: jeżeli nie zrobię serwisu amorow sam (mam szczyt sezonu w pracy a własną dzialalnosc=brak weekendów) to czy zna ktoś dobry serwis do naszych rowerów w Wa-wie? W każdym rowerze trzeba robić serwis min. raz w sezonie, a jak dużo latasz to nawet co kwartał lub pół roku. Jeżeli w tym krosie nic nie robiłeś przez np. 5kkm to jakbym to zobaczył to bym się przewrócił pewnie Do regulacji hamulców nie jest Ci nie potrzebne. Te sramy działają na tyle ,,precyzyjnie", że metoda na klamkę (zaciskamy klamkę na poluzowanych śrubach i dokręcamy) działa niemalże zawsze, może trzeba tam zrobić delikatne korekty. To nie tanie shimano mt200, gdzie z hydraulików robi się hamulec tzw. pięść jak w aucie, z ruchomym jednym tłoczkiem Klucz dynamometryczny bardzo podstawowy, jest ok. Ale jak masz 50-60zł więcej to dorzuć do klikacza Co do Warsaw się nie znam, tylko nie daj sobie wrzucić oryginalnych gum po chorych cenach 200zł za dwie uszczelki kurzowe... 12 godzin temu, Cosmo napisał: Jakie najszersze gumy wchodzą do naszego AM100S? Zastanawiam się czy przy 27.5 by wchodziły szersze, patrząc po tylnym trójkącie. 27,5+ spokojnie wchodzą, więc 2,80 szerokości
gRby Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Looban napisał: Druga kwestia: jakiś tani klucz dynamometryczny? np. : https://allegro.pl/oferta/superb-klucz-dynamometryczny-t25-i-imbusy-3-10-nm-11746838565 To ciekawe, bo ja dostałem dokładnie taki klucz (firmowany przez Decathlon) razem z moim AM100S. Ale takiego nie kupuj. Skala jest bardzo mała, słabo widoczna, no i nie wszędzie nim podejdziesz. Polecam taki: https://allegro.pl/oferta/topeak-prepstation-klucz-serwisowy-dynamometryczny-10487017512 Tylko pamiętaj, aby nigdy, żądnym kluczem dynamometrycznym śrub nie odkręcać! /Z serwisem sobie poradzisz. W razie czego odezwij się na priv to w razie czego pomogę./
Looban Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 25 minut temu, Rokoszoko napisał: W każdym rowerze trzeba robić serwis min. raz w sezonie, a jak dużo latasz to nawet co kwartał lub pół roku. Jeżeli w tym krosie nic nie robiłeś przez np. 5kkm to jakbym to zobaczył to bym się przewrócił pewnie Do regulacji hamulców nie jest Ci nie potrzebne. Te sramy działają na tyle ,,precyzyjnie", że metoda na klamkę (zaciskamy klamkę na poluzowanych śrubach i dokręcamy) działa niemalże zawsze, może trzeba tam zrobić delikatne korekty. To nie tanie shimano mt200, gdzie z hydraulików robi się hamulec tzw. pięść jak w aucie, z ruchomym jednym tłoczkiem Klucz dynamometryczny bardzo podstawowy, jest ok. Ale jak masz 50-60zł więcej to dorzuć do klikacza Co do Warsaw się nie znam, tylko nie daj sobie wrzucić oryginalnych gum po chorych cenach 200zł za dwie uszczelki kurzowe... Co parę lat tj co 3-4 serwis miał, nie pamiętam jaki tam byl amor ale to działało! Ok, dzięki, bo dziś byłem w sklepie w rowerowym wielkości hali gimnastycznej i nie mieli ani nic do hamulców ani żadnego klucza dynam. w sprzedaży, co za czasy Polecasz jakiś konkretny klikacz? Jeździłem na AM100s nie tak znów wiele przez kręgosłup, ale nie wiem ile bo najpierw bez licznika, potem z sigmą pure a teraz z g530 ale dopiero po 3 miesiącach zechciało mi się go włączać, ODO nie sprawdzam bo i po co ale nie chcę przegapić momentu i coś rąbnie
gRby Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 11 godzin temu, Geo4 napisał: Podeślesz linka? https://www.decathlon.pl/p/zestaw-os-ramy-lozyska-xc-am-100s/_/R-p-198645?mc=8517431 1
radek_lukas Opublikowano 10 Czerwca 2022 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Cześć, chciałem przystąpić to podstawowego serwisu dampera, ale zatrzymała mnie górna śruba trzymająca damper, za cholere nie mogę wyjąć tej tulei mocujacej, zauważyłem że gdy nią obracam damper lekko porusza się góra dół i jak wrecilem w nią długa śrubę też robiła takie ruchy góra dół, więc chyba jest skrzywiona i przez to nie chce wyjść... Miał ktoś taki przypadek? Czy jest opcja żeby wykonać ten szybki serwis z damperem w ramie odwracając rower do góry kołami? Czy zostaje tylko wycięcie tej tulei i kupno tego zestawu łożysk z decathlona? Pozdrawiam
gRby Opublikowano 10 Czerwca 2022 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Wygięcie tej śruby byłoby bardzo dziwne chyba, że to jakaś totalna wtopa Deca. Śruba raczej z kwasówy, ale kto wie... Może się zwyczajnie zapiekła, choć faktycznie z Twojego opisu wygląda na wygięcie. 13 minut temu, radek_lukas napisał: Czy jest opcja żeby wykonać ten szybki serwis z damperem w ramie odwracając rower do góry kołami? Zdecydowanie bym tak nie robił. Raz, że to karkołomne, a dwa to może być gorzej. Samo się nie naprawi. Zrobić porządnie, a nie na skróty. 15 minut temu, radek_lukas napisał: Czy zostaje tylko wycięcie tej tulei i kupno tego zestawu łożysk z decathlona? Może da się coś dobrać bez kupowania całego kompletu. Nawet w ich serwisie zapytać. Zresztą ja bym całą sprawę zgłosił z reklamacji. Jeśli już minęły dwa lata to wg mnie to podpada pod gwarancję na ramę jako frameset.
Cosmo Opublikowano 21 Czerwca 2022 Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) Robił ktoś z was na tym rowerze jakieś większe dystanse (~100km)? Daje radę czy to katorga na tej trailówce? Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Cosmo
TomekCorsa Opublikowano 22 Czerwca 2022 Opublikowano 22 Czerwca 2022 Mam dwa miechy do końca gwarancji i udało się załatwić z gwarancji koło tylne, stery, suport, linkę zmieniarki. Fakt że koło faktycznie było już słabe bo ciągle szprychy pękały. Pytałem o sztycę ale nie ma możliwości mimo że są oznaki wysokiego zużycia. Lubię Decathlon.
Rokoszoko Opublikowano 23 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 21.06.2022 o 09:04, Cosmo napisał: Robił ktoś z was na tym rowerze jakieś większe dystanse (~100km)? Daje radę czy to katorga na tej trailówce? Spokojnie da radę, chociaż idealny środek do dystansów powyżej 100km to to ni ma - wsiąść i ciągle cisnąć. Ale żeby sobie śmigać turystyką pół pieszo-rowerową to jak najbardziej @@ eedit Zapomniałem dopisać, https://www.decathlon.pl/p/tuleje-slizgowe-i-montazowe-do-amortyzatora-24x8-mm-kompatybilne-z-x-fusion/_/R-p-201233?mc=8536052 te tuleje mi przyszły, pasują idealnie. To je to, od razu cisza i przestało czasem coś stukać z ramy - myśłałem, że to suport się już dogrywa, a to jednak od tego mocowania tak czasem coś po ramie poszło Edytowane 24 Czerwca 2022 przez Rokoszoko
last_chance Opublikowano 25 Czerwca 2022 Opublikowano 25 Czerwca 2022 (edytowane) Jak już jesteśmy przy damperze to i ja mam mały zonk... Demontowałem damper na serwis i na szybko tulejki skręciłem palcami żeby niczego nie pogubić. Ale - pod jedną śrubę nie dałem podkładki, dokręciłem palcami do końca i teraz nie idzie jej odkręcić... Zestaw cały wiadomo ile kosztuje w deca... Skręcać wszystko bez podkładki? Edytowane 25 Czerwca 2022 przez last_chance
gRby Opublikowano 25 Czerwca 2022 Opublikowano 25 Czerwca 2022 W dniu 21.06.2022 o 09:04, Cosmo napisał: Robił ktoś z was na tym rowerze jakieś większe dystanse (~100km)? Daje radę czy to katorga na tej trailówce? Daje radę, tylko wg mnie opony trzeba zmienić na coś bardziej XC np Kraken. Taka sytuacja. Zamówiłem zestaw łożysk do zwiasów. Miało być to Po niemal dwóch tygach w wielkim pudle, w wywmiędolonej torebce znalazłem to Reklamacja OFC
radek_lukas Opublikowano 25 Czerwca 2022 Opublikowano 25 Czerwca 2022 1 godzinę temu, gRby napisał: Daje radę, tylko wg mnie opony trzeba zmienić na coś bardziej XC np Kraken. Taka sytuacja. Zamówiłem zestaw łożysk do zwiasów. Miało być to Po niemal dwóch tygach w wielkim pudle, w wywmiędolonej torebce znalazłem to Reklamacja OFC Ja swój też po dwóch tygodniach oczekiwania dostanę prawdopodnie w poniedziałek, ciekawe co u mnie będzie...
TomekCorsa Opublikowano 26 Czerwca 2022 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Mam napęd przed sobą to w którą stronę odkręcam korbę ? W prawo, stronę przedniego koła czy ... Bo już się pogubiłem a nie idzie w żadną.
Rokoszoko Opublikowano 26 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2022 1 godzinę temu, TomekCorsa napisał: Mam napęd przed sobą to w którą stronę odkręcam korbę ? W prawo, stronę przedniego koła czy ... Bo już się pogubiłem a nie idzie w żadną. 45nm docisku tam chyba jest. Imbus 8 i jak normalną śrubę w lewo. Na prawdę siła razy gwałt. 1
gRby Opublikowano 29 Czerwca 2022 Opublikowano 29 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 25.06.2022 o 22:16, radek_lukas napisał: Ja swój też po dwóch tygodniach oczekiwania dostanę prawdopodnie w poniedziałek, ciekawe co u mnie będzie... I jak? Po złożeniu reklamacji Deca ma przysłać mi nowy zestaw. Czekam. A tym czasem zmiany, zmiany, zmiany. O ile napęd NX SRAM-a spoko, o tyle hample to dla mnie porażka. Może źle trafiłem. W przednim zacisku pomimo wyczyszczenia, nasmarowania DOT-em tłoczków i rozruszania, cały czas wysuwają się nierównomiernie ustawiając się krzywo i haczą o otwory went w tarczy. Regulacja poprawia sprawę na chwilę i znowu to samo. Widać po śladach na zacisku, że w fabryce też z tym walczyli, bo zadrapania i odpryski nie mogły powstać w transporcie. Poddałem się. Jakość wykonania SLX to kompletnie inny poziom (pomijam fakt Made in Japan). Mam SLX innym rowerze i nie ma porównania dla SRAM Level T. Początkowo miały być 2-tłoczkowe, ale ostatecznie poszedłem na całość. Montaż w weekend tylko nie wiem czy tylny się zmieści 🙂 Edytowane 29 Czerwca 2022 przez gRby
radek_lukas Opublikowano 29 Czerwca 2022 Opublikowano 29 Czerwca 2022 13 minut temu, gRby napisał: I jak? Po złożeniu reklamacji Deca ma przysłać mi nowy zestaw. Czekam. A tym czasem zmiany, zmiany, zmiany. O ile napęd NX SRAM-a spoko, o tyle hample to dla mnie porażka. Może źle trafiłem. W przednim zacisku pomimo wyczyszczenia, nasmarowania DOT-em tłoczków i rozruszania, cały czas wysuwają się nierównomiernie ustawiając się krzywo i haczą o otwory went w tarczy. Regulacja poprawia sprawę na chwilę i znowu to samo. Widać po śladach na zacisku, że w fabryce też z tym walczyli, bo zadrapania i odpryski nie mogły powstać w transporcie. Poddałem się. Jakość wykonania SLX to kompletnie inny poziom (pomijam fakt Made in Japan). Mam SLX innym rowerze i nie ma porównania dla SRAM Level T. Początkowo miały być 2-tłoczkowe, ale ostatecznie poszedłem na całość. Montaż w weekend tylko nie wiem czy tylny się zmieści 🙂 U mnie w porządku, dostałem cały komplet 1
Rokoszoko Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Opublikowano 1 Lipca 2022 (edytowane) W dniu 29.06.2022 o 17:55, gRby napisał: Mam SLX innym rowerze i nie ma porównania dla SRAM Level T. Początkowo miały być 2-tłoczkowe, ale ostatecznie poszedłem na całość. Montaż w weekend tylko nie wiem czy tylny się zmieści 🙂 Uważaj na SLX - ceramiczne tłoczki. Z tego powodu nigdy nie kupie tych hamulców i nikomu ich nigdy nie polecę. Podczas jazdy pękają w drobny mak bez wyraźnego powodu i tracisz kompletnie zdolność hamowania. Jedynie but w oponę, drzewo, albo gleba. Shimano nie widzi problemu, bo przecież waga się zgadza i hajs także, bo tłoczki wymienne kupisz na każdym śmietniku z tego powodu Mam gdzieś zdjęcia ale przyposiłkuje się zdjęciem z neta Edytowane 1 Lipca 2022 przez Rokoszoko
radek_lukas Opublikowano 2 Lipca 2022 Opublikowano 2 Lipca 2022 Wymieniał ktoś dolne łożysko sterów lub wie jakie łożysko tam siedzi? Pozdrawiam
TomekCorsa Opublikowano 2 Lipca 2022 Opublikowano 2 Lipca 2022 Takie ale symboli nie znam. Zamów przez serwis Decathlon. Ja czekam ponad tydzień i jedzie ale dojechać nie może. Możesz obrócić łożysko i na jakiś czas starczy.
gRby Opublikowano 2 Lipca 2022 Opublikowano 2 Lipca 2022 23 godziny temu, Rokoszoko napisał: Uważaj na SLX - ceramiczne tłoczki. Z tego powodu nigdy nie kupie tych hamulców i nikomu ich nigdy nie polecę. Od lat mam SLX, zrobiłem na nich tysiące kilometrów i nigdy mnie nie zawiodły. 23 godziny temu, Rokoszoko napisał: Podczas jazdy pękają w drobny mak bez wyraźnego powodu i tracisz kompletnie zdolność hamowania. Jedynie but w oponę, drzewo, albo gleba. Nie wiem jak Ty, ale jaj mam dwa hamulce rowerze 🤪 23 godziny temu, Rokoszoko napisał: Shimano nie widzi problemu, bo przecież waga się zgadza i hajs także, bo tłoczki wymienne kupisz na każdym śmietniku z tego powodu Nie wydaje mi się, aby to był nagminny problem. Shimano mają opinie jednych z najlepszych hamulców co tylko mogę potwierdzić, w przeciwieństwie do SRAM. Dość powszechne jest twierdzenie, że SRAM poniżej GUIDE RSC to szmelc. Jak tak nie uważam, ale z Level T byłem niezadowolony, a z przednim zaciskiem był jakiś problem "wrodzony". Oczywiście to dyskusja bez sensu. Co kto lubi. Dla mnie Shimano rulez, zwłaszcza SLX. Pomijam prostotę odpowietrzania i olej mineralny zamiast żrącego DOT, ale wykonanie to niebo, a ziemi w stosunku do SRAM. W każdym razie SLX założone. Kompletnie inna bajka niż SRAM. BR-M7120 pasują idealnie, wyglądają świetnie, a hamują bajecznie. Tyle. Są dwa minusy - troszkę hałasują klocki z radiatorami; nowe klamki Shimano (z dodatkowym podparciem) zajmują relatywnie dużo miejsca i manetką NX-a trzeba trochę pokombinować. Można za to założyć manetkę do mykmyka na i-specu (tylko ekonomicznie się nie spina bo ponad 200 pln) 6 godzin temu, radek_lukas napisał: Wymieniał ktoś dolne łożysko sterów lub wie jakie łożysko tam siedzi? Pozdrawiam Tu masz wszystko z wymiarami https://www.decathlon.pl/p/stery-pol-zintegrowane-1-5-1-1-8-tapered-zs44-28-6-zs56-40/_/R-p-197384?mc=8519292
TomekCorsa Opublikowano 2 Lipca 2022 Opublikowano 2 Lipca 2022 Tą rurą wybiję łożyska suportu ? https://www.amazon.pl/dp/B011IOU8WQ/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_V7VWFD5BASH4N8FETQ6H?_encoding=UTF8&psc=1
gRby Opublikowano 2 Lipca 2022 Opublikowano 2 Lipca 2022 (edytowane) 5 godzin temu, TomekCorsa napisał: Tą rurą wybiję łożyska suportu ? https://www.amazon.pl/dp/B011IOU8WQ/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_V7VWFD5BASH4N8FETQ6H?_encoding=UTF8&psc=1 Tak i nie; to jest rurka do sterów i może być średnica za duża. Inne opcje https://allegro.pl/oferta/klucz-do-wybijania-lozysk-tb1928a-superb-11136907015 https://allegro.pl/oferta/pro-klucz-do-wybijania-pressfit-24mm-prtl0073-11919524646 https://allegro.pl/oferta/park-tool-bbt-30-4-klucz-do-wybijania-lozysk-bb30-11873934433 No i potem https://allegro.pl/oferta/prox-klucz-do-montazu-suportu-press-fit-bb30-prasa-10786703088 albo market budowlany i pręt gwintowany 12mm, nakrętki i małe i duże podkładki lub stara ośka z piasty + podkładki Edytowane 2 Lipca 2022 przez gRby
Rokoszoko Opublikowano 2 Lipca 2022 Autor Opublikowano 2 Lipca 2022 (edytowane) 6 godzin temu, gRby napisał: Shimano mają opinie jednych z najlepszych hamulców co tylko mogę potwierdzić 😆😆😆 Że ja głupi kiedyś HOPE za 1000zł kupowałem, jak mogłem slxa za 350zł w promo i mieć NAJLEPSZE.😆 Saint'ów na tych tłoczkach też się boje, choć one są tam większe i ponoć problem na taką skalę nie występuje. Są hybrydy metalowo-ceramiczne i nawet się sprawdzają, ale na własnej skórze nie testowałem. Ponoc kupienie phenolic'ków załatwia sprawę na amen... Ale nie po to kupuje hamulec za 3-4 stówki, aby się rozpadł i żebym dopłacał ~40$, aby mieć dopiero bezpieczny i sprawny produkt... No ale jak mówisz, każdy ma swoje zdanie i doświadczenia, ja z moich sramików jestem zadowolony i innych mi nie trzeba Edytowane 2 Lipca 2022 przez Rokoszoko
Rekomendowane odpowiedzi