MariuszN88 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 11 godzin temu, Rokoszoko napisał: Chyba, że jeździsz ciągle z górki, albo jak emeryt to spoko Emerytem nie jestem, ale z górek lubię zjeżdżać:) 11 godzin temu, Rokoszoko napisał: Ja się do tego w życiu nie przekonam, głupiego robota. Wosk jest kruchy Nie rozumiem co w tym jest głupiego? To nie jest typowy wosk tylko smar na gorąco który wtapia się w łańcuch i utrzymuje się ok 400km w zależności od pogody. Gotowanie zajmuje 5 min a czyszczenie napędu polega na przetarciu kasety szmatką, zero brudu i klejącego smaru. W mojej grupie dużo osób z tego korzysta i są zadowoleni.
Rokoszoko Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) 14 godzin temu, MariuszN88 napisał: To nie jest typowy wosk tylko smar na gorąco który wtapia się w łańcuch To nie smar, to wosk do nart, który trzyma się porowatej struktury ślizgu, odpychając wodę i to jest główne zdanie wosku, czym lepiej odpycha na danych warunkach tym lepiej lecimy, stąd wosk z dodatkiem molibdenu na grafit, fluorkowe itd itp. Gdyby było jak mówisz to po smarowaniu nart nie dałoby się skręcać, bo krawędzie nie wcinały by się w śnieg, a tak nie jest. Pomimo świetnie posmarowanych nart, nawet z twardą bazą wosk odpada z krawędzi po pierwszych metrach Wosk wtapiający się w metal Chemików i fizyków właśnie wykręca, mnie też Gdyby to było super łał pro i prawdziwe, a zarazem logiczne to zawodowcy by w tym latali, a tak nie jest. Koniec kropka Mit i zabobon. Zaraz będziemy piasty i łożyska w wosku gotować Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez Rokoszoko 1
Yossarianin Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Witajcie, dwa pytania do bardziej doświadczonych: 1. jaką pompkę do amortyzatorów polecacie/stosujecie? 2. tu chyba już znam odpowiedź ale dopytam, czy jak siedzicie zadem na siodełku to dotykacie palcami nóg/stopami ziemi, i jak powinno być prawidłowo? Oczywiście jak myk-myk jest w górze Wiem ze temat rzeka bike-fitting, ale tak się zastanawiam czy uparte dążenie do jednak sięgnięcia palcami ziemi z mojej strony nie jest z góry skazane na niepowodzenie i błedne? Zwłaszcza że mam nieodparte poczucie że dupa parę cm dałaby mi trochę "mocy". Jak to jest u Was? Pozdrawiam!
GZuk Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 @Yossarianin 1) Stosuje pompkę Kellysa, kupioną lata temu, polecam 🤣 2) Nie dotykam palcami ziemi. Sztyce mam ustawioną tak, że jak opieram stopę o SPD w dolnym położeniu to mam kąt w kolanie około 10-15°. I tak dupa wyżej da Ci więcej mocy i przedłuży sprawność kolan 😉
TomekCorsa Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Pompka z Decathlon. Siodło ustaw tak żebyś miał maksymalną siłę nogi na pedał ale żeby tyłek ci się nie chwiał na lewo i prawo. Ustawiaj wysokość do noga-pedał a nie noga-ziemia. Ja ustawiam żebym piętą dotknął płasko pedału. Zrób tak żeby Tobie to pasowało. Wtedy będzie dobrze, nawet najlepiej.
Piter7707 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Najlepszy patent na ustawienie siodła https://youtu.be/tW8Jmzb4CCo
Rokoszoko Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2022 W dniu 18.04.2022 o 21:14, Yossarianin napisał: 2. tu chyba już znam odpowiedź ale dopytam, czy jak siedzicie zadem na siodełku to dotykacie palcami nóg/stopami ziemi, i jak powinno być prawidłowo? Oczywiście jak myk-myk jest w górze Wiem ze temat rzeka bike-fitting, ale tak się zastanawiam czy uparte dążenie do jednak sięgnięcia palcami ziemi z mojej strony nie jest z Jezeryjo, nie ta geometria ramy, nie ten rozmiar kół Jak dotykasz nogami do ziemi i chcesz pedałować to zamów sobie już nowe kolana
Yossarianin Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 W dniu 22.04.2022 o 21:41, Rokoszoko napisał: Jezeryjo, nie ta geometria ramy, nie ten rozmiar kół Jak dotykasz nogami do ziemi i chcesz pedałować to zamów sobie już nowe kolana Właśnie, tego nie wiedziałem jak kupowałem, ale bardzo szybko zdałem sobie sprawę że ta koncepcja jest wadliwa . Inna sprawa że finalne ustawienie (na chwilę obecną) jest takie że muskam ziemię palcami, ale się nie podeprę bez przechyłu. I różnica jest raptem +2cm na wysunięciu sztycy, poprawa wygody jest, wydajności chyba też ale mniej niż bym się spodziewał, ale odczucia pozytywne. Pytanie z innej beczki, grzebię po stronie SRAMa i innych i nie mogę się doszukać, czy jest możliwość regulacji hamulców tak, żeby szybciej łapały? Widzę w dokumentacji że LEVEL T nie ma regulacji contact point - czy to właśnie jest regulacja momentu łapania hamulca? Z tarczami hydraulicznymi mam też zerowe doświadczenie... Chodzi mi dokładnie o to że tylny hamulec łapie mi zbyt późno, muszę głęboko przyciągnąć klamkę, i zdarza mi się że oprze się kość palca środkowego przy hamowaniu i w tym momencie hamowanie jest do dupy, raz wręcz skończyłem zjazd przeglądem gaci i dłuższymi przemyśleniami... Jak dobrze ułożę rękę to nie ma problemu, przyciągam odrobinę głębiej i jest ok - stąd pytanie. Czy to do AM100S ktoś polecał zamienić klamkę hamulca z manetką biegów - gdzieś mi się taka rada przewinęła, ale nie mogę teraz znaleźć.. Pozdrawiam1
Rokoszoko Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2022 23 godziny temu, Yossarianin napisał: Wł~~ Jak popatrzysz pod klamkę to jest tam mały imbus jak dobrze pamiętam 2,5 lub 2. Tym nie kręcisz co prawda dociskiem klocków, tylko odległość klamki od kierownicy, ale jeżeli łapiesz ją środkiem palca to Ci to pomoże Druga sprawa, mogły się zapowietrzyć, lub kończą Ci się klocki z tarczą
Yossarianin Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 46 minut temu, Rokoszoko napisał: Jak popatrzysz pod klamkę to jest tam mały imbus jak dobrze pamiętam 2,5 lub 2. Tym nie kręcisz co prawda dociskiem klocków, tylko odległość klamki od kierownicy, ale jeżeli łapiesz ją środkiem palca to Ci to pomoże Druga sprawa, mogły się zapowietrzyć, lub kończą Ci się klocki z tarczą Dzięki, ale to właśnie nie o to chodzi. Do klamki sięgam bez problemu, tylko za głęboko tył muszę wcisnąć żeby hamować. Mam tak od początku, i raczej nie ma zuzycia, bo raptem może z 400km zrobione w zimę, i to większość po płaskim, więc nawet bym nie uznał ich za dotartych dobrze... To co - żeby szybciej łapały to dolewka płynu/usunięcie ewentualnego zapowietrzenia?
Rokoszoko Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2022 Jak masz te same odległości klamki od kierownicy i pracują inaczej to trzeba to prawdopodobnie odpowietrzyć, albo wróciłbym z tym na reklamację i niech kombinują
Marekmarek Opublikowano 4 Maja 2022 Opublikowano 4 Maja 2022 (edytowane) Pisałem wcześniej, że kupiłem do 35 GOLD'a 3 tokeny (słownie trzy) i przy wadze 69kg (nieubrany) widelec napompowany do 50psi zaczął działać znacznie lepiej - sprawdzone w boju w górach też OK. Damper 110psi. Czy ktoś jeszcze ładował tokeny? Ciekaw jestem czy nie wyjąć może i zostawić 2, ale nie chciało mi się w górach kombinować. Edytowane 4 Maja 2022 przez Marekmarek
erw Opublikowano 4 Maja 2022 Opublikowano 4 Maja 2022 Kupiłem do 35 GOLD'a 3 tokeny (słownie trzy) i przy wadze 69kg (nieubrany) widelec napompowany do 50psi zaczął działać znacznie lepiej.Mam dwa i zgadzam się, że poprawiają znacznie pracę. Wg tego co widziałem, to producent dopuszcza max 2 tokeny w tym widelcu. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
Marekmarek Opublikowano 4 Maja 2022 Opublikowano 4 Maja 2022 (edytowane) 2 godziny temu, erw napisał: Mam dwa i zgadzam się, że poprawiają znacznie pracę. Wg tego co widziałem, to producent dopuszcza max 2 tokeny w tym widelcu. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka No faktycznie, str. 31 w https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2020-2022-35-service-manual-english.pdf wyraźnie max 2 tokeny. To muszę jeden wyjąć i wyjaśniło się dlaczego po całym dniu jazdy i nawet na dropach czerwona gumka nie doszła do końca skali - bo skróciłem sobie skok widelca. Ile ważysz i na ile pompujesz z 2 tokenami jeśli można wiedzieć? Edytowane 4 Maja 2022 przez Marekmarek
erw Opublikowano 4 Maja 2022 Opublikowano 4 Maja 2022 No faktycznie, str. 31 w https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2020-2022-35-service-manual-english.pdf wyraźnie max 2 tokeny. To muszę jeden wyjąć i wyjaśniło się dlaczego po całym dniu jazdy i nawet na dropach czerwona gumka nie doszła do końca skali - bo skróciłem sobie skok widelca. Ile ważysz i na ile pompujesz z 2 tokenami jeśli można wiedzieć?Mam 85kg. Dałem na początku 2 tokeny i 50 psi. Było super wygodnie i efektywnie, ale blisko dobicia. Po ustawieniu 60psi jest wszystko ok. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
GZuk Opublikowano 6 Maja 2022 Opublikowano 6 Maja 2022 Rozumiem, że po dołożeniu tokenów pompujecie niższe ciśnienie? Ja przy 75kg, amor bez tokenów, pompuję na 75-78 psi. Damper nabijam na 145-150, uzyskuję wtedy te 25% sagu.
gRby Opublikowano 7 Maja 2022 Opublikowano 7 Maja 2022 (edytowane) Dzień dobry, To mój pierwszy post na forum, choć sam kanał oglądam od lat. Proszę o wyrozumiałość jeśli naruszyłem jakieś zasady. Udało mi się w końcu kupić AM100S. Mógłbym o tej historii napisać niezły felieton bo przebojów była masa. Zacząłem polowanie w lutym i zakończyłem z sukcesem wczoraj. Decathlon nie jest w stanie określić kiedy rowery będą dostępne, infolinia za każdym razem mówi co innego, a terminy dostaw są kompletnie inne niż to co opowiadają. Nawet gdy się uda zamówić to nie należy się za wcześnie cieszyć. Raz moje zamówienie po opłaceniu zostało anulowane z braku towaru. Konkluzja tylko taka, że powinny być zapisy jak za dawnych czasów lub inny rodzaj preorderu. Sam rower super. Przesiadam się z nieco już leciwego BMC i muszę powiedzieć, AM100S jakościowo wypada b. dobrze. Nie będę powielał opinii przedmówców. Tylko potwierdzam, że spoko. Ale do rzeczy. Mam trzy pytania. 1) Dostałem wersję z blatem 30T, czy mogę założyć 34T bez zmiany łańcucha na dłuższy (SRAM/Eagle to dla mnie nowość)? 2) Czy blacik wziąć stalowy czy kute alu i czy offset 3mm? Wolałbym alu, tylko czy wytrzymuje? 3) Rower odebrałem w kartonie i składałem w domu. Prawa dolna goleń amora ma niewielką rysę od kierownicy, która była w transporcie przypięta do amora. Zrobiłem fotę dokumentującą przy składaniu. Czy myślicie, że warto to zgłaszać jako reklamację? Czy macie jakieś doświadczenia z Deca w podobnych sytuacjach? Info o rozmiarze. Mam 189 cm i 88 w kroku. XL jest idealny. Myślę, że rozmiarówka, wbrew kilku opiniom jest poprawna. Info dla nowych nabywców. Warto umyć łańcuch po zakupie i nasmarować czymś normalnym. Fabrycznie przychodzi w jakiejś grubej warstwie zabezpieczającego smalcu. W euforii tego nie zrobiłem i po pierwszej jeździe masakra. Cały napęd oblepiony syfem. Info o Gold 35, Teraz jest montowana wersja A2 tego amora. Z tego co czytałem RS coś tam poprawił. Ale ogólnie jakość dużo, dużo gorsza w porównaniu do mojej starej Reby. Edytowane 7 Maja 2022 przez gRby
MariuszN88 Opublikowano 8 Maja 2022 Opublikowano 8 Maja 2022 21 godzin temu, gRby napisał: 1) Dostałem wersję z blatem 30T, czy mogę założyć 34T bez zmiany łańcucha na dłuższy (SRAM/Eagle to dla mnie nowość)? Kupowałem z blatem 34 i bez zmian montowałem blat 32 i 30 21 godzin temu, gRby napisał: 2) Czy blacik wziąć stalowy czy kute alu i czy offset 3mm? Wolałbym alu, tylko czy wytrzymuje? jeżdżę na alu 32 oval 3mm offset i pod moją ciężką nogą wytrzymuje Co do reklamacji rysy na goleniu, kolega ostatnio kupił w deca xc900 i w domu dopatrzył się rysy w tym właśnie miejscu. Zareklamował i wymienili mu na nową ale rower zabrali na miesiąc czasu 😵
gRby Opublikowano 8 Maja 2022 Opublikowano 8 Maja 2022 (edytowane) Dzięki za informację Godzinę temu, MariuszN88 napisał: Kupowałem z blatem 34 i bez zmian montowałem blat 32 i 30 W tę stronę, gdy łańcuch jest dłuży nie miałbym oporów. Nie wiem czy fabrycznie montują cały czas łańcuch tej samej długości. Czy mógłbym nieśmiało poprosić o podanie liczby ogniw? Godzinę temu, MariuszN88 napisał: jeżdżę na alu 32 oval 3mm offset i pod moją ciężką nogą wytrzymuje Dylemat stal vs alu, sam się rozwiązał. Alu ponad dwa razy droższe (~70 vs ~170). Oryginalny oval Sram 400-500. Poeksperymentowałbym. Nigdy nie miałem, ale trochę za drogi upgrade. Godzinę temu, MariuszN88 napisał: Co do reklamacji rysy na goleniu, kolega ostatnio kupił w deca xc900 i w domu dopatrzył się rysy w tym właśnie miejscu. Zareklamował i wymienili mu na nową ale rower zabrali na miesiąc czasu 😵 Ło matko! Miesiąc... . Wymienili same lagi czy cały amor czy może cały rower? Ja się dopatrzyłem jeszcze odprysku na przednim zacisku. Pewnie powstał w tych samych okolicznościach. Podjadę do Deca i zapytam jaka procedura, ale roweru im nie oddam, a na pewno nie na miesiąc. Edytowane 8 Maja 2022 przez gRby
MariuszN88 Opublikowano 8 Maja 2022 Opublikowano 8 Maja 2022 14 minut temu, gRby napisał: Czy mógłbym nieśmiało poprosić o podanie liczby ogniw? wydaje mi się że 116 14 minut temu, gRby napisał: Nigdy nie miałem, ale trochę za drogi upgrade. może zostanę zbesztany ale jeżdżę na ovalu z aliexxpress https://pl.aliexpress.com/item/4001318500474.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.2f061c24p0RUkh&gatewayAdapt=glo2pol 5k km przejechane i wszystko ok👍 19 minut temu, gRby napisał: Wymienili same lagi czy cały amor czy może cały rower? cały amor wymienili, ale musiał oddać rower bo gdzieś go wysyłali żeby wymienić, trochę bez sensu ale nie znam szczegółów 1
gRby Opublikowano 8 Maja 2022 Opublikowano 8 Maja 2022 59 minut temu, MariuszN88 napisał: wydaje mi się że 116 Dzięki! Jeśli się nie pomyliłem w liczeniu to mam tyle samo. Wygląda zatem na to, że montują jedną długość. Ten oval z Aliexpress spoko i opinie dobre. Ja tam nie mam problemu. Wygląda zresztą na prawdziwe cnc. Może się skuszę. Mam kilka rewelacyjnych rzeczy za ALi i Banggood. Np. najlepszą lampkę rowerową jaką wżyciu miałem, a przerobiłem ich sporo.
Marekmarek Opublikowano 11 Maja 2022 Opublikowano 11 Maja 2022 W dniu 6.05.2022 o 23:55, GZuk napisał: Rozumiem, że po dołożeniu tokenów pompujecie niższe ciśnienie? Ja przy 75kg, amor bez tokenów, pompuję na 75-78 psi. Damper nabijam na 145-150, uzyskuję wtedy te 25% sagu. Tak jest, bo zmniejszają objętość komory, więc jest większa progresja przy kompresji i można dać mniejsze ciśnienie żeby był pluszowy na wejściu i twardy głębiej. Wcześniej bez tokenów pompowałem widelec na okolice 80psi, a z tokenami okolice 50psi. Damper mam na 110psi przy m.w. 69kg bez ciuchów. Orientacyjnie, bo mam możliwość zakupu używanego, sprawdzonego sprzętu o klasę lepszego - może ktoś z forum szuka używanej M'ki w centrum kraju?
MariuszN88 Opublikowano 11 Maja 2022 Opublikowano 11 Maja 2022 W dniu 9.05.2022 o 09:11, GZuk napisał: @MariuszN88 jakie wrażenia z jazdy na ovalu? Wcześniej często zmieniałem blaty 30 z 34 zależnie w jaki teren się wybierałem. Postanowiłem kupić pośrednie czyli 32, wziąłem owal bardziej z ciekawości. Ciężko stwierdzić różnice, kumpel mówi że odczułbym zmianę jakbym powrócił do okrągłego blatu. Z 32 owal jestem zadowolony, sprawdza się na podjazdach i można też się na nim rozpędzić.
gRby Opublikowano 12 Maja 2022 Opublikowano 12 Maja 2022 (edytowane) Info dla potomnych dotyczące długości łańcucha i zębatek. Wszystkie rowery AM100S 30T/34T, AM50S 30T i XC100S 34T, niezależnie od rozmiaru ramy (bo CS jest taki sam we wszystkich - 445mm) mają łańcuch tej samej długości 116 ogniw licząc ze spinką. Można zmienić blaty z T30 na T34 i na odwrót bez problemu. Policzyłem ogniwa na rowerach ekspozycyjnych. Zmieniłem u siebie blat na 34T i wszystko pięknie działa. Edytowane 13 Maja 2022 przez gRby 1
Rekomendowane odpowiedzi