TomekCorsa Opublikowano 23 Lutego 2022 Opublikowano 23 Lutego 2022 Wiem po sobie że Rockrider używany ciężko sprzedać. Przecież nie wymyśliłem tego. Sam co roku sprzedaje rower z Decathlon i kupuje nowy. A może nie umiem sprzedawać i ... He he
erw Opublikowano 23 Lutego 2022 Opublikowano 23 Lutego 2022 Wiem po sobie że Rockrider używany ciężko sprzedać. Przecież nie wymyśliłem tego. Sam co roku sprzedaje rower z Decathlon i kupuje nowy. A może nie umiem sprzedawać i ... He he Czyli jednak w końcu sprzedajesz Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 23 Lutego 2022 Opublikowano 23 Lutego 2022 Oczywiście ale za jaką cenę ??? Przecież życzę żeby sprzedał ale ... obawy mam
Cosmo Opublikowano 24 Lutego 2022 Opublikowano 24 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 23.02.2022 o 10:59, TomekCorsa napisał: Wiem po sobie że Rockrider używany ciężko sprzedać. A to smuteczek. W sumie czemu tak. Gwarancja na ramę lepsza niż wiekszości 'rowerowych firm', a osprzet jak osprzęt... jeden kit czy zamontowany na Specu, Giancie czy na Rockriderze. W sumie sam zastanawiam się czy nie sprzedać AM100S. Kupiłem w listopadzie nóweczkę i nie przejechał nawet 10 metrów przez zimę, a zacząłem się zastanawiać czy będę miał ekipę na takie jeżdżenie. Kumpel z którym mogłem tak pośmigać przeprowadził się za granicę, a cała reszta to raczej bardziej w gravelowe tematy idzie i robienie dużych dystansów. Trochę mnie w głowie swędzi czy nie skończy się na przesiadce na grawela albo powrocie na starego XCka. Edytowane 24 Lutego 2022 przez Cosmo
erw Opublikowano 24 Lutego 2022 Opublikowano 24 Lutego 2022 A to smuteczek. W sumie czemu tak. Gwarancja na ramę lepsza niż wiekszości 'rowerowych firm', a osprzet jak osprzęt... jeden kit czy zamontowany na Specu, Giancie czy na Rockriderze. W sumie sam zastanawiam się czy nie sprzedać AM100S. Kupiłem w listopadzie nóweczkę i nie przejechał nawet 10 metrów przez zimę, a zacząłem się zastanawiać czy będę miał ekipę na takie jeżdżenie. Kumpel z którym mogłem tak pośmigać przeprowadził się za granicę, a cała reszta to raczej bardziej w gravelowe tematy idzie i robienie dużych dystansów. Trochę mnie w głowie swędzi czy nie skończy się na przesiadce na grawela albo powrocie na starego XCka.Chyba większość osób nie zgłębiających tak bardzo tematu ma opory wobec "marketowego" roweru. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 24 Lutego 2022 Opublikowano 24 Lutego 2022 "Marketowa' jest tylko rama. Kiedyś myślałem że osprzęt jest gorszy, robiony specjalnie np dla Decathlon. Teraz po czasie wiem że to ta sama wartość produktu. To nie jest tak jak np w Biedronce, że nazwa ta sama ale produkt inny ma skład i wielkość, pojemność. Może słaby przykład ale to i to market większy czy mniejszy. Rozumie ludzi chcących mieć napis jakiejś marki ale jak za wyższą cenę dostają stanowczo gorszy osprzęt to nie rozumiem Są chyba głupi, może nie świadomi. A już nowe Rockrider są super, nawet z wyglądu taż.
TomekCorsa Opublikowano 14 Marca 2022 Opublikowano 14 Marca 2022 Cisza w temacie, czyżby bojkot Decathlon za to że zostali w Rosji ?
coueck Opublikowano 14 Marca 2022 Opublikowano 14 Marca 2022 Ciepło się zrobiło, ludzie wyszli na rowery zamiast siedzieć na forum Ja sprzedałem swojego AM100S ale czekam już na nowy rower (dlatego siedzę na forum a nie na rowerze ) 1
Looban Opublikowano 15 Marca 2022 Opublikowano 15 Marca 2022 W dniu 14.03.2022 o 07:37, TomekCorsa napisał: Cisza w temacie, czyżby bojkot Decathlon za to że zostali w Rosji ? Ja tak. Dobrze, że rower kupiony. Pierwsza jazda za mną, przez zimno, wiatr i brak formy po kowidzie ledwo qrde wróciłem do domu ps.: Czy ktoś ma patent na montaż przedniej lampy? Mam sigmę aura 45 i po umieszczeniu garmina na mocowaniu licznika zaczęła z nim kolidować. Musiałem ją więc przesunąć przez co nie jest centralnie i centralnie nie świeci - geometria kierownicy.
Rokoszoko Opublikowano 20 Marca 2022 Autor Opublikowano 20 Marca 2022 (edytowane) W dniu 24.02.2022 o 12:45, TomekCorsa napisał: Kiedyś myślałem że osprzęt jest gorszy, robiony specjalnie np dla Decathlon. Tak z logicznego punktu widzenia Prowadzisz renomowaną firmę, minimalna wpadka wizerunkowa (np. RST - rozbij sobie twarz) wyklucza Cię z rynku. Już pominę kwestie reorganizacji produkcji ,,pod decathlon", ale czy pchałbyś wtedy ,,niższej jakości" produkty obrandowane swoim logiem :D? No szczerze wątpię W dniu 15.03.2022 o 12:38, Looban napisał: Czy ktoś ma patent na montaż przedniej lampy? Mam sigmę aura 45 i po umieszczeniu garmina na mocowaniu licznika zaczęła z nim kolidować. Ja normalnie mam przy samym mostku zaczepioną i świeci prosto W dniu 24.02.2022 o 11:17, erw napisał: Chyba większość osób nie zgłębiających tak bardzo tematu ma opory wobec "marketowego" roweru. Ciekawostka, że Decathlon zaczął produkcje swoich rowerów w tych samych latach co powstał spec, trek, giant itd W dniu 24.02.2022 o 12:45, TomekCorsa napisał: Rozumie ludzi chcących mieć napis jakiejś marki ale jak za wyższą cenę dostają stanowczo gorszy osprzęt to nie rozumiem Są chyba głupi, może nie świadomi. +1 Choć te podwyżki cen... To już się ceny wyrównują, a dostępność nadal kijowa. Także ten rower to już nie taki fenomen cenowy jak w 2020 *************** Łańcuch wymieniony, rowery umyty, po serwisie i można cisnąć dalej Wczoraj chciałem zaatakować górki obok Brennej, na dole sucho, u góry śnieg, a na początku podjazdu takie bagno, że ani nie było co próbować Musi kapkę przeschnąć Edytowane 20 Marca 2022 przez Rokoszoko
Looban Opublikowano 22 Marca 2022 Opublikowano 22 Marca 2022 W dniu 20.03.2022 o 22:57, Rokoszoko napisał: Tak z logicznego punktu widzenia Prowadzisz renomowaną firmę, minimalna wpadka wizerunkowa (np. RST - rozbij sobie twarz) wyklucza Cię z rynku. Już pominę kwestie reorganizacji produkcji ,,pod decathlon", ale czy pchałbyś wtedy ,,niższej jakości" produkty obrandowane swoim logiem :D? No szczerze wątpię Ja normalnie mam przy samym mostku zaczepioną i świeci prosto Ciekawostka, że Decathlon zaczął produkcje swoich rowerów w tych samych latach co powstał spec, trek, giant itd +1 Choć te podwyżki cen... To już się ceny wyrównują, a dostępność nadal kijowa. Także ten rower to już nie taki fenomen cenowy jak w 2020 *************** Łańcuch wymieniony, rowery umyty, po serwisie i można cisnąć dalej Wczoraj chciałem zaatakować górki obok Brennej, na dole sucho, u góry śnieg, a na początku podjazdu takie bagno, że ani nie było co próbować Musi kapkę przeschnąć no moja lampa niestety koliduje, bo ma mocno wystającą dupkę. Co to za tylny błotnik?
Rokoszoko Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Opublikowano 24 Marca 2022 W dniu 22.03.2022 o 12:12, Looban napisał: no moja lampa niestety koliduje, bo ma mocno wystającą dupkę. Co to za tylny błotnik? https://rowerowy.com/sklep/akcesoria/blotnik/prod/mudhugger-large-rear
GZuk Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Taka pamiątka po dzisiejszej jeździe, tylne koło lekko się spłaszczyło i do tego ranty obręczy się powyginały. Smuteczek. To już chyba nie do odratowania, jak myślicie? Pytam bo pierwszy raz mi się taka historia przytrafiła.
Airman Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 A jakiż to powód mógł być? Zbyt niskie ciśnienie?
erw Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Taka pamiątka po dzisiejszej jeździe, tylne koło lekko się spłaszczyło i do tego ranty obręczy się powyginały. Smuteczek. To już chyba nie do odratowania, jak myślicie? Pytam bo pierwszy raz mi się taka historia przytrafiła.Śmietnik niestety.Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
GZuk Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) 6 godzin temu, Airman napisał: A jakiż to powód mógł być? Zbyt niskie ciśnienie? Ciśnienie było jakieś 2.1-2.2 atmosfery (old school jestem), ale zaliczyłem straszną glebę - po lądowaniu z niewielkiego dropa straciłem panowanie nad rowrem, mały pieniek, duży pieniek i OTB. No i chyba właśnie wtedy się to musiało zdarzyć, bo innej dziwnej sytuacji nie było... @erw smuteczek, ale tego się spodziewałem. Edytowane 27 Marca 2022 przez GZuk
TomekCorsa Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 Nie chcę żeby to źle zabrzmiało ale, lubię takie posty. Było jeżdżone i sprzęt się poddał. Wszyscy zdrowi, jest zabawa. Teraz kupić nowe koło czy obręcz i jedziemy ... dalej.
Looban Opublikowano 29 Marca 2022 Opublikowano 29 Marca 2022 Czołem, obejrzałem wczoraj swój napęd - a przez zatoki wiele nie jeżdżę - a tam syf, bagno, torf i malaria. Utknąłem wiedzą na benzynie wiele lat temu, a wy czym czyścicie napędy? jakiś fenwick etc? Nie interesują mnie - bo nie lubię - jednorazówki i wynalazki które zaraz się rozpadną. A może są jakieś fajne i ekonomicznie uzasadnione zestawy do czyszczenia całego roweru? btw: ten mój nx działa wyśmienicie, bez regulacji i zasyfiony już drugi rok i czasem czymś tam strzeli ale tak to git.
Marekmarek Opublikowano 30 Marca 2022 Opublikowano 30 Marca 2022 21 godzin temu, Looban napisał: Czołem, obejrzałem wczoraj swój napęd - a przez zatoki wiele nie jeżdżę - a tam syf, bagno, torf i malaria. Utknąłem wiedzą na benzynie wiele lat temu, a wy czym czyścicie napędy? jakiś fenwick etc? Nie interesują mnie - bo nie lubię - jednorazówki i wynalazki które zaraz się rozpadną. A może są jakieś fajne i ekonomicznie uzasadnione zestawy do czyszczenia całego roweru? btw: ten mój nx działa wyśmienicie, bez regulacji i zasyfiony już drugi rok i czasem czymś tam strzeli ale tak to git. Kupiłem piankę Fenwick's i 50zł jak krew w piach. To jest dobre jak masz idealnie czysty, lekko przesmarowany łańcuch, który dobrze obetrzesz z nadmiaru smaru (albo wosk, ktoś? widziałem że do szosy robią woskiem ludzie) a potem pojeździsz dzień po suchym i napęd się trochę ukurzy... to wtedy ten fenwicks jest spoko, bo fajnie wygląda jak myjesz rower. Jak robisz grubo smar na mokre warunki i polatasz trochę u siebie, a potem dzień w górach po mokrym lesie... to się wszystko uklei i Fenwick's sobie nie poradzi. Wtedy nafta najlepsza (tylko uwaga na tarcze, bo jest tłusta). Dla mnie szejkowanie łańcuchem w pecie z odrobiną nafty to najlepszy sposób. Od biedy nawet w słoiku. Potem tylko trzeba porządnie wytrzeć, albo zrobić drugie szejkowanie w benzynie ekstrakcyjnej jeszcze, bo jest sucha. Niektórzy robią w samej ekstrakcyjnej, ale ja zauważyłem, że na takie stare grube uklejone smarem ogniwa nafta jest najlepsza (patent z moto). O czym innym chciałem napisać - doszły dzisiaj tokeny do widelca (35 gold, ten standardowy), miałem 0 (słownie zero). Mam z nim problem natury tarcia statycznego, jeździłem na około 80psi (waga moja to było koło 72 ze sprzętem wtedy), a teraz jeszcze schudłem kilka kg. Problem oprócz tarcia był taki, że albo za twardo, albo dobija. Po zamontowaniu 3 (słownie trzech) tokenów zrzuciłem ciśnienie do 50psi (sag 30% mierzony na szybko na oko) i ... jest meeega. Wreszcie nie dostaję po łapach! I tarcie statyczne mniej daje się odczuć też. Aż zauważyłem, że z tyłu właściwie też by się przydało założyć tokeny, ale w damperze chyba sam nie dam rady, ktoś dokładał sam albo w serwisie? Jak wrażenia?
MariuszN88 Opublikowano 30 Marca 2022 Opublikowano 30 Marca 2022 (edytowane) W dniu 29.03.2022 o 12:44, Looban napisał: Czołem, obejrzałem wczoraj swój napęd - a przez zatoki wiele nie jeżdżę - a tam syf, bagno, torf i malaria. Utknąłem wiedzą na benzynie wiele lat temu, a wy czym czyścicie napędy? jakiś fenwick etc? Nie interesują mnie - bo nie lubię - jednorazówki i wynalazki które zaraz się rozpadną. A może są jakieś fajne i ekonomicznie uzasadnione zestawy do czyszczenia całego roweru? btw: ten mój nx działa wyśmienicie, bez regulacji i zasyfiony już drugi rok i czasem czymś tam strzeli ale tak to git. Łańcuch gotuję w wosku do nart i spokój z czyszczenie napędu takie smarowanie wystarcza na ok 300km i ponownie łańcuch do garnka 5min i po robocie. Do mycia roweru używam muc-off bike cleaner nano. Fajny jest też spray muc-off silicone shine do nabłyszczania. A do dampera, goleni i sztycy po myciu smar brunox do amortyzatorów. Edytowane 30 Marca 2022 przez MariuszN88
Looban Opublikowano 31 Marca 2022 Opublikowano 31 Marca 2022 W dniu 30.03.2022 o 19:23, MariuszN88 napisał: Łańcuch gotuję w wosku do nart i spokój z czyszczenie napędu takie smarowanie wystarcza na ok 300km i ponownie łańcuch do garnka 5min i po robocie. Do mycia roweru używam muc-off bike cleaner nano. Fajny jest też spray muc-off silicone shine do nabłyszczania. A do dampera, goleni i sztycy po myciu smar brunox do amortyzatorów. Dzięki! wosk do biegówek? Takie info ode mnie: w lidlu męskie buty do biegania za 89+wysyłka. Nawet kolorystycznie bez tragedii. Kupiłem bo w poprzednikach świetnie jeździ mi się i na AMie. Mają sztywniejsze podeszwy i w przeciwieństwie do innych butów bdb wentylacja a przede wszystkim stopy w ogóle nie bolą. Rozmiarówka się zgadza tzn np 29cm to nr 45.
Rokoszoko Opublikowano 31 Marca 2022 Autor Opublikowano 31 Marca 2022 @erw obręcz śmietnik Zawsze można kupić samą obręcz i przepleść - będzie taniej @MariuszN88 napęd wygląda kozacko Niestety wosk nie ma właściwości smarnych jeśli chodzi o metal, to po prostu odpycha wodę i nic więcej Niby czysto, ale sprawdź jak wygląda zużycie napędu Ja myję napęd w myjce serwisowej, mam taką co można silnik wrzucić i wyczyścić Bez tego bym zainwestował w jakąś maszynkę, albo po prostu demontował, butelka i pędzelek z benzyna Co do tokenów nie bawiłem się tym - nie mam potrzeby. Może do leoda będą pasować te z milo? Nie widziałem dedykowanych do leoda
MariuszN88 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 19 godzin temu, Rokoszoko napisał: napęd wygląda kozacko Niestety wosk nie ma właściwości smarnych jeśli chodzi o metal, to po prostu odpycha wodę i nic więcej Niby czysto, ale sprawdź jak wygląda zużycie napędu Sporo moich znajomych używa i nikt nie narzeka 6tys najechane na 2 łańcuchy i jeszcze pojeździ. 20 godzin temu, Looban napisał: Dzięki! wosk do biegówek? Dokładnie coś takiego: https://allegro.pl/oferta/smar-serwisowy-toko-barwax-warm-250g-11332668161
Rokoszoko Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, MariuszN88 napisał: Sporo moich znajomych używa i nikt nie narzeka 6tys najechane na 2 łańcuchy i jeszcze pojeździ. Dokładnie coś takiego: https://allegro.pl/oferta/smar-serwisowy-toko-barwax-warm-250g-11332668161 Dziwne, bo ja mam tyle samo nalotu i chyba 5 czy 6 łańcuch założony Chyba, że jeździsz ciągle z górki, albo jak emeryt to spoko, ale jeden łańcuch jak się puściłem w góry to 500km nie wytrzymał. Ja się do tego w życiu nie przekonam, głupiego robota. Wosk jest kruchy, ma właściwości odpychające wodę i szybko się ściera. Czekam aż rowerzyści odkryją smary fluo, albo twarde bazowe Poza tym zaciekawiony tym tematem zapytałem znajomego, kolarza co lata w UCI po całym świecie. Toć jeśli to takie zaczepiste rozwiązanie i dodaje tyle watów i w ogóle ekstra, to znaczy, że czołówka świata musi gotować łańcuchy w wosku, a tu dupa, na pytanie tylko zobaczyłem ,,xD", wszystko w temacie. Btw. @MariuszN88 pisałeś wyżej, że używasz mucoffa siliconeshine i brunoxa. Do zawieszenia spokojnie możesz używać tego siliconeshine. Nawet nie wiem, czy nie lepszy od brunoxa, a w przeliczeniu na ml wychodzi taniej, ostatnio po 35zł widziałem promko na necie. Ja z brunoxa już zrezygnowałem na korzyść shine'a Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez Rokoszoko
Rekomendowane odpowiedzi