Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Pan.Toster co do linki przy zębatce to odwróć czarny zaczep na dolnej rurze i poprowadź linkę bardziej z lewej strony7170bdcc5fb7219617b531b33aa5086f.jpg

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 26.10.2021 o 19:44, Rokoszoko napisał:

Nadal nie wierze w te tokeny do roweru gratis :D

C3D6DDE6-6B9E-46FF-97E9-3601B00C2B4B.jpeg
W dniu 27.10.2021 o 17:46, erw napisał:

@Pan.Toster co do linki przy zębatce to odwróć czarny zaczep na dolnej rurze i poprowadź linkę bardziej z lewej strony7170bdcc5fb7219617b531b33aa5086f.jpg

Super, tak zrobię, dzieki

Opublikowano

Jest waszym zdaniem sens zamieniać fabryczne hamulce na 2-tłoczkowe Deore MT-501 z Servo Wave czy to zamiana siekierki na kijek?

Opublikowano

Ja miałem w zapasie nowe kompletne m615 więc podmieniłem zaciski na MT520 - wyszedl z tego całkiem mocny zestaw, ale zrobiłem to zanim w ogóle spróbowałem tych od Srama więc porównania do oryginału nie mam. Z tego co mam jestem bardzo zadowolony...

Opublikowano

Sram Level T, ten z tego roweru, postawi gościa 80 kilo na przednim kole bez problemu.  

Nie jeden raz i w różnych sytuacjach. 

Trzeba jeździć jeździć jeździć a nie myśleć o nie potrzebnych zamianach części często na nie dużo lepsze. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kupiłem XLkę przy wzroście 185 cm (dolna granica XLki według rozmiarówki) i zastanawiam się czy nie jest odrobinę za duży. Sztyca najniżej jak się da i do ziemi dosięgam w zasadze tak, że już lekko odrywam pięty od ziemii i nie stoję całą powierzchnią stopy. Po podniesieniu sztycy na dobrą wysokość to nawet palcami nie dosięgam :D Jakie macie doświadczenia z tą rozmiarówką?

Opublikowano
Kupiłem XLkę przy wzroście 185 cm (dolna granica XLki według rozmiarówki) i zastanawiam się czy nie jest odrobinę za duży. Sztyca najniżej jak się da i do ziemi dosięgam w zasadze tak, że już lekko odrywam pięty od ziemii i nie stoję całą powierzchnią stopy. Po podniesieniu sztycy na dobrą wysokość to nawet palcami nie dosięgam  Jakie macie doświadczenia z tą rozmiarówką?
A jak to wygląda przy jeździe? Jeśli jesteś w stanie ustawić siodełko odpowiednio przy wysuniętej max sztycy to powinno być ok. No i kwestia zasięgu ramion. No bo na rowerze się jeździ a nie stoi

Chociaż to racja, że podsiodlowka jest długa. W tym rowerze.

Opublikowano

Na razie nie pojeździłem rowerem bo zastanawiam się nad tą Lką więc nie bardzo mogę go poużywać na wypadek zwrotu/wymiany. Przymierzałem się tak na sucho w domu. Pedałując będzie jak najbardziej ok, jestem w stanie sztyce ustawić na wymaganej wysokości. Porównuję po prostu do obecnego roweru gdzie przy dolnym ułożeniu sztycy wręcz podpieram się ugiętymi w kolanach nogami. A tutaj zaskoczyła mnie wysokość. Generalnie mam odczucie że wyskość na jakiej jest górna rura jest jak w xc albo crossie, czyli dość wysoko. 

Niestety rozeznałem już temat i wymiana rozmiaru w Decathlonie to jest jakieś nieporozumienie. Musiałbym albo zamówić drugi rower (Lkę) w wyższej cenie a XLkę zwrócić, albo ewentualnie zrobić najpierw zwrot XLki z zaznaczeniem że to wymiana rozmiaru, wtedy oni by do sklepu wysłali Lkę z magazynu międzynarodowego. A może się okazać w trakcie całej tej procedury że Lki jednak brak. Wtedy zostanę bez Lki i bez XLki :D A gdyby się okazało, że jednak XLka to cała ta zabawa od nowa. Paranoja trochę, dlatego pytam was licząc na to, że ktoś ma podobny wzrost i może Lkę żeby mógł powiedzieć jak to wygląda.

Opublikowano

Jeśli musisz się podpierać, to faktycznie może jest za duża. Daj jakąś fotkę jak masz to ustawione dla normalnej pozycji do jazdy - sztyca. Wzrost to nie jest dobre kryterium wbrew pozorom, a na pewno nie jedyne. Istotne są długości ramion i nóg. Jeśli chcesz mieć większy fun z jazdy i swobodę manewrowania to na mniejszym będzie lepiej.

Opublikowano

12 godzin temu, Cosmo napisał:

Kupiłem XLkę przy wzroście 185 cm (dolna granica XLki według rozmiarówki) i zastanawiam się czy nie jest odrobinę za duży. Sztyca najniżej jak się da i do ziemi dosięgam w zasadze tak, że już lekko odrywam pięty od ziemii i nie stoję całą powierzchnią stopy. Po podniesieniu sztycy na dobrą wysokość to nawet palcami nie dosięgam :D Jakie macie doświadczenia z tą rozmiarówką?

Ja mam 174 cm wzrostu i rozmiar M, przy czym mój wzrost to górna granica Mki, dolna Lki. Tak jak Ty, przy sztycy wysuniętej na maxa i dopasowanej do wygodnej jazdy, nie jestem w stanie dotknąć ziemi palcami. Jeśli zaś opuszczę ja maksymalnie to w miarę pewnie stoję. Ale w Mce mam sztyce długości 12 cm, gdyby była 15cm byłoby idealnie. Aczkolwiek jeździ się bardzo wygodnie, nie czuje aby rower był za duży lub za długi.  

Opublikowano

174cm wzrostu i też mam M bo był to rozmiar dla mnie najwygodniejszy. 

Opublikowano

176 i rozmiar L. Mka za mały reach na pewno by miała dla mnie. Czyli widać, że to indywidualna sprawa, zwłaszcza na granicy rozmiarów.

Opublikowano

Zakres rozmiarowy podawany przed decathlon, ma się nijak do rzeczywistości. Przymierzałem xc500s w rozmiarze L (wzrost 182) i czułem się jak na trzepaku ;) CHętnie przymierzyłbym się do m-ki, ale niestety nigdzie jej nie było.

Opublikowano

@erw jesteś może ze Śląska? Bardzo chętnie bym się do Lki przymierzył. 

Opublikowano
W dniu 4.11.2021 o 10:41, Cosmo napisał:

Sztyca najniżej jak się da i do ziemi dosięgam w zasadze tak, że już lekko odrywam pięty od ziemii i nie stoję całą powierzchnią stopy. Po podniesieniu sztycy na dobrą wysokość to nawet palcami nie dosięgam

A Ty serio zastanawiasz się czy nie jest za duży? No chyba, że masz zamiar jeździć po mieście to wtedy faktycznie można się zastanawiać. Ewentualnie włożyć krótszą sztycę i ratować się inną kierownicą...

Opublikowano
[mention=13093]erw[/mention] jesteś może ze Śląska? Bardzo chętnie bym się do Lki przymierzył. 

No niestety zupełnie nie te okolice.

Opublikowano
W dniu 5.11.2021 o 12:15, Cosmo napisał:

@erw jesteś może ze Śląska? Bardzo chętnie bym się do Lki przymierzył. 

Ja jestem ze Śląska 

Chcesz się do L przymierzyć? Tychy. Napisz a priv

Opublikowano

Czy orientujecie się jaki jest odpowiednik okładziny przedniego hamulca? Interesuje mnie odpowiednik firmy EBC, metaliczny

BF628EB0-93CC-48E8-8F47-DCD68F65D5E3.jpeg
Opublikowano

Chciałbym wymienić zębatkę w korbie na 32T. Sprawdziłem i widzę że są dostępne dwa różne modele: z offsetem 3 i 6 mm. Który wybrać?

Opublikowano
Chciałbym wymienić zębatkę w korbie na 32T. Sprawdziłem i widzę że są dostępne dwa różne modele: z offsetem 3 i 6 mm. Który wybrać?
Ja mam taki sam offset jak w fabrycznym setupie czyli 3mm. Możesz to odczytać z założonej zębatki. Jest to gdzieś wybite na niej chyba.

• Lubię to! 1
Opublikowano

W sprawie wymiany blatu jeszcze raz :)
Czy ktoś z Was wymieniał mniejszy na większy i zostawił tą samą długość łańcucha? Teoretycznie przy zwiększeniu liczby zębów o 2 powinienem też zwiększyć długość łańcucha o 2 ogniwa aby wszystko było ok. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii? 

54 minuty temu, erw napisał:

Ja mam taki jaki sam offset jak w fabrycznym setupie czyli 3mm. Możesz to odczytać z założonej zębatki. Jest te gdzieś wybite na niej chyba.

Masz rację, jest wybite od strony ramy i są to 3 mm.

Opublikowano

Takie pytanie - żeby wymontować damper do montażu manetki blokady - trzeba coś kombinować, czy tylko odkręcam ze sworzni a potem wkładam na miejsce z powrotem? Na coś trzeba specjalnie uważać? Zdjęcie poglądowe o które sworznie chodzi.

Wesołego Dnia Niepodległości!

am100s.jpg
Opublikowano

Wykręć śruby i damper wyjdzie
Jedynie na co trzeba uważać by nie uszkodzić łbów śrub montażowych

A tak swoją stroną nie przeszkadza ze ten damper ma pokrętło w takim miejscu?
Jak dla mnie można go obrócić

Opublikowano
36 minut temu, Piter- napisał:

Wykręć śruby i damper wyjdzie
Jedynie na co trzeba uważać by nie uszkodzić łbów śrub montażowych

A tak swoją stroną nie przeszkadza ze ten damper ma pokrętło w takim miejscu?
Jak dla mnie można go obrócić

Dzięki z odp. Co do umiejscowienia to nie wiem ale się wypowiem :)

Na pewno jest sensowniej w ten sposób dla poprowadzenia linki od blokady, mniejsze wygięcie. Pokrętło i cała "armatura" też trochę ukryta przed brudem, od spodu jest trochę syfu jednak. Pokrętło w ten sposób jest pod prawą ręką, i wyżej, w sumie łatwo sięgnąć. Co prawda i tak w tym trójkąciku miejsca nie ma za dużo, a w rękawiczkach to już w ogóle ciężkawo przestawić, ale da się, wymaga tylko przyzwyczajenia. No i się nie przyzwyczaiłem dlatego manetka :D

Gdyby było odwrócone, to trzeba by niżej sięgnąć, lewą ręką, no i trzeba by sprawdzić jak z bidonem, bo tam też miejsca jest że hoho. dwa razy bidon oddawałem bo za duży. i przypuszczam że gdyby pokrętło było na dole, jeszcze bardziej by utrudniało operowanie bidonem. No i najważniejsze, literki by były do góry nogami!. I jak się z takim czymś pokazać w towarzystwie ;)

am100s2.jpg
Opublikowano

Spoko po prostu nie przyjrzałem się ze masz tam przewód do blokady dampera
Jest tak ze te sruby od zawieszenia lub nawet dampera dobrze jest po rozkręceniu, skręcić na klej do gwintów może być jakiś słaby by sie śruby nie odkręciły podczas jazdy