Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś byłby chętny (albo zna kogoś kto jest) na zakup AM100S 2020 rozmiar XL? Przymierzam się do XC500S i być może będę miał do sprzedania. Rower ma przejechane nieco ponad 800km (udokumentowane na stravie, głównie trasy płaskie w okolicach Poznania)

Opublikowano
W dniu 4.10.2021 o 16:48, Rokoszoko napisał:

Amortyzatory do takich rowerów są ustawiane na 0 bez żadnych tokenów, aby była jak najmniejsza progresywność, jeśli chcesz ingerować w komorę, to masz do wyboru tylko +

Jeżeli tak jest to bardzo niedobrze, bo miałem zamiar go wyrzucić przy najbliższym serwisie...

Opublikowano

Czy mógłby ktoś, na podstawie własnych doświadczeń polecić pasujące do naszych rowerków błotniki? Chodzi mi o te minimalistyczne, żeby piach i błoto z przedniego koła nie lądowało na ryju, a z tyłu by chronił damper

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, puchatek napisał:

Jeżeli tak jest to bardzo niedobrze, bo miałem zamiar go wyrzucić przy najbliższym serwisie...

Nie trzeba serwisować, bo odkręcasz tylko i wyłącznie pokrętło od komory powietrza (zawór), które widzisz z góry. Otwierając amora dogłębnie masz dystans pod prowadnicą, on odpowiada za skok (tu można go wyciągnąć i zrobić 160mm skoku), a nie progresję. 160mm skoku zepsuje geo i wtedy to średnio pracuje, potrzebuje mocnego strzała, aby się ugiąć. 

Jak masz amorka za twardego to raczej bym pokombinował z ciśnieniem/regulacjami, bo on jest serio bardzo miękki na całym skoku. 

3 godziny temu, orzelek76 napisał:

Czy mógłby ktoś, na podstawie własnych doświadczeń polecić pasujące do naszych rowerków błotniki? Chodzi mi o te minimalistyczne, żeby piach i błoto z przedniego koła nie lądowało na ryju, a z tyłu by chronił damper

Ja z przodu mam z reverse lotkę, wystarcza. Z tyłu nie mam nic - damper chroni rama, a próbowałem z tzw. ,,ass saverem" przy dobiciu tylne koło mi go wyłamało -.- Jeszcze nie znalazłem nic designerskiego na tył 

Edytowane przez Rokoszoko
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Hej, czy moglibyście podzielić się swoją opinią i przemyśleniami dotyczącymi 2 rowerów? Jednyn z nich jest na Dec AM100S (https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100s-29/_/R-p-309661?mc=8586941&c=Niebieski), a drugim Dartmoor Primal Pro 29 2021 (https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29-2). 

Oba mam obecnie w domu (kupione nóweczki, jeszcze nie zrobiony na żadnym nawet 1 km) i zastanawiam się który zostawić. Drugi pójdzie na sprzedaż. 

Większość jeżdżenia jest jednak po płaskich żwirowo-ziemno-piaszczystych ścieżkach leśnych, więc to by sugerowało hard taila. Z drugiej strony mieszkam blisko gór (śląsk) i chciałbybm wejść trochę bardziej w górskie jeżdżenie po szlakach, a więc damper byłby miłą sprawą. Będzie to jednak raczej okazyjne, a nie codzienne jeżdżenie. 

Z mojej perspektywy na korzyść Deca działa pełna zawiecha i hamulce (4 tłoczki przynajmniej w teorii lepsze). Na korzyść Darta z mojej perspektywy przedni amor i napęd (jakoś nie bardzo mi pasuje SRAM NX. Sprzęgło w Deorce zdaje się być duuuuuuuużo mocniejsze niż w SRAMie). 

Mówiąc szczerze Dartmoor jakiś taki pierwszy feeling robi lepszy. Jest też jednak minimalnie lżejszy. No i zastanawiam się czy ta pałna zawiecha na płaskim nie będzie jednak męczyć.

Edytowane przez Cosmo
Opublikowano

Wg mnie powinieneś jednak się na obu przejechać . Full nawet na plaskim daje dużo plusów, jeśli masz nierówności.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
43 minuty temu, erw napisał:

Wg mnie powinieneś jednak się na obu przejechać emoji846.png. Full nawet na plaskim daje dużo plusów, jeśli masz nierówności.

Jeśli mam któryś sprzedać jako nówka to raczej niezbyt ;) Chyba, że po asfalcie przed domem, ale to wiele nie powie.

Opublikowano
400 zł więcej... 

997714936_2021-10-2212_52_34-RowergrskiMTBAllMountainRockrderAM100S29_ROCKRIDER_Decathlon.thumb.jpg.3fadd8b5410d76345249072bfaed54e5.jpg
Czyli circa 14% przez rok

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.10.2021 o 08:10, Cosmo napisał:

Hej, czy moglibyście podzielić się swoją opinią i przemyśleniami dotyczącymi 2 rowerów? Jednyn z nich jest na Dec AM100S (https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100s-29/_/R-p-309661?mc=8586941&c=Niebieski), a drugim Dartmoor Primal Pro 29 2021 (https://velo.pl/gorskie/gorskie-sztywne/trail-29/dartmoor/primal-pro-29-2). 

Dla mnie Marzocchi lata świetlności za sobą i poza egzotyczną pro nazwą już nie wiele wnosi :/ 

Jak mieszkasz na śląsku to leć w fulla, ja bym nawet nad sztywnym się nie zastanawiał Też tu mieszkam :D

W dniu 22.10.2021 o 12:59, erw napisał:

Czyli circa 14% przez rok

Czyli nasze rowery to dobra lokata, jeździsz a wartość roweru się podnosi :PP Ci co kupili ten rower za 6-6,5k to teraz na rynku wtórnym można wołać tyle samo :D

Opublikowano (edytowane)

Coś byście polecili w AM100s od startu wymienić?

W ogóle jak na razie brak jakiś konkretnych stricte technicznych odpowiedzi z argumentami :( Liczyłem na to, że się takie pojawią.

Edytowane przez Cosmo
Opublikowano
W ogóle jak na razie brak jakiś konkretnych stricte technicznych odpowiedzi z argumentami Liczyłem na to, że się takie pojawią.
Bo jazda no rowerze to nie tylko cyferki . No, ale jeśli już chodzi o konkrety to masz na am100s dożywotnią gwarancję na ramę. Komponenty są na pewno bardzo dobre jak za te pieniądze. Do sztywniaka bym nie wrócił, ewentualnie jako drugi rower stricte do zabawy, wyciskania prędkości na muldach i przygotowane trasy.
Do wymiany na starcie jest przednia opona. Ewentualnie tarcza korby, jeśli przełożenie nie podpasuje.

Opublikowano
9 godzin temu, Cosmo napisał:

W ogóle jak na razie brak jakiś konkretnych stricte technicznych odpowiedzi z argumentami :( Liczyłem na to, że się takie pojawią.

Do mojej jazdy po ślusnku

- przednia opona, za duże opory toczenia, zbyt słabo trzyma na zakrętach jak jest ciut wilgotno, na suchym jest ok

- przedni blat na 32T

- tarcze hamulcowe na 203mm

- pedały na platformy z pinami

Reszta jest jak najbardziej ok i nie ma co zmieniać. Tzn koła durocki, jak wspominałem mialem je w canyonie strive (rower za 14k), są dobre, sztywne, nie jakoś super pancerne, ale nawet przy większych dzwonach zostają proste. Zwieszenie działa bardzo dobrze, hamulce są wystarczające... Nie ma się do czego doczepić :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Cześć, udało mi się zakupić Am100s, zdaje się ze ostatnim rzutem na taśmę po starej cenie😃 

przed chwilą odebrałem rower z Decathlonu, ogólne wrażenie super, niestety mam kilka wątpliwości...

pierwsza rzecz to prowadzenie linki przerzutki, linka praktycznie ociera o przednią zębatkę, po pierwszym zakręceniu po dziobałem pancerz, napewno ten temat był poruszany być może ktoś mnie naprowadzi na której stronie szukać rozwiązania...

druga sprawa to niepasujące tokeny w amortyzatorze... inna średnica gwintu, pewnie pomylili w fabryce, albo w sklepie, mam nadzieję że mi je wymienią.

trzecia rzecz która mnie zastanawia to karta gwarancyjna, czy powinienem dostać jaki kolwiek papier z numerem seryjnym roweru? Dowód zakupu mam jedynie w postaci paragonu i fv na mailu, zwykle jak kupowałem nowy rower to dostałem książeczkę w której był wbity serwis zerowy. W tym przypadku nie dostałem nic... nawet nie napompowali mi amortyzatora bo nie mieli pompki, a serwis był zamknięty... żal 

Niestety byłem tak zajarany nowym rowerem ze nawet nie spytałem sprzedawcy o serwis zerowy... 😩

jak to wyglądało u was przy zakupie?

Opublikowano

1. W którym sklepie to takie cuda :D ?

2. Przeglądu zerowego nie ma wymagane, możesz taki sobie wykonać do 6 miesięcy od daty zakupu. Wystarczy Ci konto decathlon (mail na który masz założone konto do zamówienia), nie trzeba mieć żadnych papierów i karty gwarancyjnej. 

3. O jakich tokenach mówisz ??

4. Prowadzenie linki trytka w dłoń i musisz to tam sobie skorygować, pamiętaj aby był luz pod mufą, bo jak damper się dognie to Ci wyrwie coś :P

Opublikowano
17 minut temu, Rokoszoko napisał:

17 minut temu, Rokoszoko napisał:

3. O jakich tokenach mówisz ??

O plastikowych wkładkach zmniejszających objętość komory powietrznej przedniego amortyzatora

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Pan.Toster napisał:

O plastikowych wkładkach zmniejszających objętość komory powietrznej przedniego amortyzatora

Dostałeś coś takiego ?? :D Przecież w komplecie takich rzeczy się nie daje. Daj fotkę proszę bo coś mi się nie zgadza :D

Opublikowano

Tak to wygląda...13B94647-6257-4F2D-96E1-9D1D34F8942A.jpeg.8fe74f54a6118f6a929f407c181599fd.jpeg

jescze jedną ciekawostką jest to że wsadzili mi korbę descendant a nie nx 💁‍♂️

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Pan.Toster napisał:

Tak to wygląda...13B94647-6257-4F2D-96E1-9D1D34F8942A.jpeg.8fe74f54a6118f6a929f407c181599fd.jpeg

jescze jedną ciekawostką jest to że wsadzili mi korbę descendant a nie nx 💁‍♂️

To chyba ktoś się pomylił, albo dali Ci to z serwisu przez pomyłkę... Ktoś z Was tutaj dostał tokeny do komory powietrznej :D

W którym sklepie to takie cuda ? 

Opublikowano (edytowane)

Też dostałem korbę Descendant zamiast NX. Myślałem czy coś z tym robić, ale doszedłem do wniosku, że w specce roweru nie ma ani słowa o korbie. Jest jedynie 'napęd SRAM NX' ale nie jest sprecyzowane jaka korba jest w rowerze.

Bdw. ktoś montował może do tego roweru jakąś osłonę dolnej rury tak żeby schować dodatkowo pod nią linki?

Edytowane przez Cosmo
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Korba Descendant to w sumie ta sama klasa co NX, też taką dostałem razem z rowerem. 

Tokenów nie dostałem :/

2 godziny temu, Cosmo napisał:

Bdw. ktoś montował może do tego roweru jakąś osłonę dolnej rury tak żeby schować dodatkowo pod nią linki?

Podłączam się do pytania :)

Opublikowano

Co do tokenów to nie wiem bo nie otwierałem widelca - oddam pewnie na serwis zerowy to się dowiem. O ile oddam bo zastanawiam się czy jednak nie zostać przy Dartmoorze.