Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 9.11.2021 o 23:14, Pan.Toster napisał:

Czy orientujecie się jaki jest odpowiednik okładziny przedniego hamulca? Interesuje mnie odpowiednik firmy EBC, metaliczny

BF628EB0-93CC-48E8-8F47-DCD68F65D5E3.jpeg

Screenshot_20211112-192626_Allegro.jpg
Opublikowano

Jeszcze będę wdzięczny za podpowiedź, jakie adaptery powinienem kupić do tarczy 203mm

Opublikowano
W dniu 17.11.2021 o 09:00, Pan.Toster napisał:

Jeszcze będę wdzięczny za podpowiedź, jakie adaptery powinienem kupić do tarczy 203mm

Na przód SM MA-F203P/PM

Na tył PM-PM-F/R203-C

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Widelec Rock Shox 35 ma fabrycznie PM 180mm więc potrzeba adaptera 180 żeby wyjść na 203mm 

IMG_20210924_164130.jpg

Edytowane przez Geo4
Opublikowano
W dniu 4.11.2021 o 10:41, Cosmo napisał:

Kupiłem XLkę przy wzroście 185 cm (dolna granica XLki według rozmiarówki) i zastanawiam się czy nie jest odrobinę za duży. Sztyca najniżej jak się da i do ziemi dosięgam w zasadze tak, że już lekko odrywam pięty od ziemii i nie stoję całą powierzchnią stopy. Po podniesieniu sztycy na dobrą wysokość to nawet palcami nie dosięgam :D Jakie macie doświadczenia z tą rozmiarówką?

Mam 186-187 i miałem ten sam dylemat, tzn. nie tyle o rozmiar roweru (ten jest idealny) ale o wysokość. Najpierw jeździłem na sztycy schowanej z 1-2 cm a potem nawet nie wiem kiedy przyzwyczaiłem się i jest świetnie. Ja bym nie wymieniał.

Przy okazji: czy łańcuch NX w deca za 129 to akceptowalna cena czy z okazji zakończenia sezonu czy blackwszystkiego widział ktoś taniej albo poleca inny łańcuch?

Opublikowano
W dniu 28.11.2021 o 09:55, Looban napisał:

Mam 186-187 i miałem ten sam dylemat, tzn. nie tyle o rozmiar roweru (ten jest idealny) ale o wysokość. Najpierw jeździłem na sztycy schowanej z 1-2 cm a potem nawet nie wiem kiedy przyzwyczaiłem się i jest świetnie. Ja bym nie wymieniał.

Przy okazji: czy łańcuch NX w deca za 129 to akceptowalna cena czy z okazji zakończenia sezonu czy blackwszystkiego widział ktoś taniej albo poleca inny łańcuch?

Ja mam 187 i zmieniłem z XL na L. Jak dla mnie rura podsiodłowa była w XL za długa nawet przy wciśniętej na maksa sztycy. 

P.S. obecnie cena to 7399.00pln. Wzrost ceny od 29 stycznia 2021 o 14%.

Opublikowano (edytowane)

Wracam po dłuższej nieobecności, wybaczcie, ale niestety tak się kończy niezałożenie czapki w tym wieku, od razu na SOR :D 

Dwie nowości z mojego rowerka... Obydwie smutne bo jak któryś kolega wyżej pokazywał w tym samym miejscu strzeliła mi rama na trójkącie :( Odkryłem to przypadkiem, niepozorna ryska, która wystawała spod trytytki, która trzyma linkę od przerzutki. Poniżej fotki z serwisu

IMG20211025154302.thumb.jpg.60f1613e46f90ff47ce52b53d7707c33.jpg

A pod trytką, już nic nie trzymało. Sądzę, że ta rama trzymała się na tej trytce :P

199904564_IMG20211025155826(1).thumb.jpg.598e878bce700cedfb5aa909c31855b5.jpg

Rama poszła na gwarancję, bez problemu wymienili na nową, z tym, że okazało się dodatkowo, że tylne koło poszło mi na szprychach....

IMG20211208134355.thumb.jpg.8f539246651821ea26d2f85a56d2c686.jpg

Miałem te same koła w XC100s, Canyonie Strive i generalnie jestem z nich zadowolony, a tu takie coś... Także poszło na gwarancję i dzisiaj odebrałem mój stary nowy rower :D 

Nie mniej jestem trochę zawiedziony, że po roku takie klocki mi się posypały, ale poszło to na gwarancję bez żadnego zająknięcia, także tu postawa decathlonu na plus, nie trzeba było się nic kłócić po prostu wzięli, przeprosili i oddali naprawione 

Także teraz kolejny sezon przed nami i za rok o tej samej porze będziemy mieć pełny test dwuletniej, intensywnej eksploatacji btwina :P 

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

@Rokoszoko cała rama wymieniona, a nie tylko tylny trójkąt?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Rokoszoko bardzo katowałeś sprzęt? Trochę niepokojące wieści, że po roku rama pęka... i to już drugiej osobie tutaj.

Opublikowano
4 godziny temu, GZuk napisał:

@Rokoszoko bardzo katowałeś sprzęt? Trochę niepokojące wieści, że po roku rama pęka... i to już drugiej osobie tutaj.

Nie, raczej intensywnie używany. Cały czas w użytku, zgodnie z przeznaczeniem. W trudnym terenie, jak już się pojawiał uskoki to jak na singlach, ile to może mieć z 0,5m ? 

@erw

Całą ramę, ale na początku był zong bo w książce części zamiennych producent podał, że jeśli pęknie am100s to dać ramę z am50s, ale ona nie tylko ma inny kolor, ale też inny kąt. Odmówiłem, to po dniach znalazła się w francji jednak rama do am100s ta szara i taką sprowadzili 

Opublikowano
Nie, raczej intensywnie używany. Cały czas w użytku, zgodnie z przeznaczeniem. W trudnym terenie, jak już się pojawiał uskoki to jak na singlach, ile to może mieć z 0,5m ? 

[mention=13093]erw[/mention]
Całą ramę, ale na początku był zong bo w książce części zamiennych producent podał, że jeśli pęknie am100s to dać ramę z am50s, ale ona nie tylko ma inny kolor, ale też inny kąt. Odmówiłem, to po dniach znalazła się w francji jednak rama do am100s ta szara i taką sprowadzili 
Który kąt w am50s jest inny? Gdzie można znaleźć info o geo dla am50s. Sądziłem, że są identyczne poza malowaniem.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, erw napisał:

Który kąt w am50s jest inny? Gdzie można znaleźć info o geo dla am50s. Sądziłem, że są identyczne poza malowaniem.

Nawet na strone www. Główka jest 67 czy 68 stopnia, a w am100 jest 66 stopnia. Nawet na decathlon.pl to jest napisane

Opublikowano
Nawet na strone www. Główka jest 67 czy 68 stopnia, a w am100 jest 66 stopnia. Nawet na decathlon.pl to jest napisane
Faktycznie. Szukałem schematu lub tabelki, a to jest w opisie. Swoją drogą dziwne trochę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A się tu cisza zrobiła :D 

Wpadł do rowerka błotniczek mudhuggera i można śmigać w tym bagnie, które się co chwilę robi na drogach, nawet -11 o pierwszej w nocy :D Jeszcze zaraz uzupełnie pierwszy post, aby dodać co się stało podziało przez cały sezon z rowerkiem 

IMG20211225150712.jpg IMG20211226012153.jpg IMG20211226012458.jpg
Opublikowano
W dniu 27.07.2020 o 23:04, Rokoszoko napisał:

-> wpadła przerzutka GX z tyłu

Jak jazda na nowym sprzęcie? Też się mocno zastanawiałem nad wymianą ale ostatnio przeprosiłem się z NXem jak mi serwis porządnie ustawił 😛

Mi już minął ponad rok od zakupu, najechane prawie 5 tys. km

Ostatnio wjechały nowe hample Magurki :) w górach trochę mi brakowało mocy w levelach.

pozdro 🤘

2021-12-27 11.26.34 [1280x768].jpg 2021-12-19 16.00.29 [1280x768].jpg
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, MariuszN88 napisał:

Jak jazda na nowym sprzęcie? Też się mocno zastanawiałem nad wymianą ale ostatnio przeprosiłem się z NXem jak mi serwis porządnie ustawił 😛

-> szybciej i precyzyjniej zmienia biegi

-> lepszy naciąg łańcucha

-> nie trzeba tyle razy sięgać do baryłki, aby poprawiać regulację

ALE

Trzeba podejść do tego obiektywnie. Ocenę tę stawiam na podstawie ostatnich dni życia NX. Jak rower był nowy to byłem z niej zadowolony, dobrze zmieniała biegi, rama pod łańcuchem była jak nowa, dopiero teraz w październiku domontowałem osłonę na ramę z neoprenu bo zdarzało się, że łańcuch bił o ramę, było co raz gorzej z regulacją. Musiałbym podliczyć przebieg, ale mamy podobny i bardziej czułem, że ten NX już po prostu nie trzyma parametrów jak w dniu zakupu 

Gdybym miał oceniać wspomnienia jak usiadłem na ten rower pierwszy raz, a to jak zachowuje się ten nowy GX to powiedziałbym, że wielkiej różnicy nie ma. Jeśli nie masz pod ręką GX'a w mega promocji, lub za free to ja bym w to nie inwestował, zostawił tego NX aż wyzionie ducha i kiedy już trzeba będzie zainwestować i nie będzie innej opcji to wtedy bym wrzucił GX

Co do hamulców to jaki to model :D

Opublikowano

Wrzuciłem Magury MT7 na przód i tył. Jeszcze trochę i czeka mnie wymiana całego napędu, jeżdżę na zmianę z dwoma łańcuchami a nowego już zębatki nie przyjmują. Zobaczę jak będzie to wszystko działało po wymianie z przerzutką i wtedy będę myślał.

Opublikowano

Dobry wybór. 

Ja łańcuch zmieniałem na ~0,60% i (może skłamię) mam już 4 albo 5 łańcuch i zęby nie wyglądają najgorzej. Jazda na 2 łańcuchy to zła praktyka :( Trzeba wymienić po prostu na nowy i mieć przymiar dobry 

Opublikowano

Rokoszoko, pisałeś, że zmiana skoku widelca na 160 pogorszyła właściwości jezdne roweru...

Zastanawia mnie czy np. zmiana kąta główki poprzez wstawienie steru zmniejszającego kąt o 2°, co teoretycznie da kąt główki 64°, poprawi geometrię tego roweru i jednocześnie pozwoli wykorzystać 160mm skoku widelca... Wiadomo baza kół się zwiększy i ciekawe jak rower będzie się zachowywał w takiej konfiguracji.

Druga sprawa to dołożenie tokenów do sprężyny powietrznej. Czy rzeczywiście daje to poprawę charakterystyki pracy amora?

Trzecia rzecz to King can do dampera - na obcojęzycznych forach opisują to jako jeden z najlepszych sposobów poprawienia tego roweru (obok zwiększenia skoku widelca, co na bazie doświadczeń Rokoszoko nie wygląda na dobre rozwiązanie). 

Opublikowano (edytowane)

1. W teorii to co piszesz ma sens, ale dojdzie do rozrzutu, gdzie z przodu będzie 160mm, a z tyłu 140mm skoku. Poprawisz kąt, ale przód i tak się dźwignie 

2. Większa pucha ma za zadanie zmodyfikować progresywność zawieszenia w stronę sprężyny. Wrzucając tokeny na beton z przodu i puszkę XL z tyłu zrobisz taki rozjazd, że tyl z przodem w ogóle nie będzie z sobą współpracował. Mini uskok RS zrobi się (przykładowo) w 50% skoku na beton, a Manitou z tyłu będzie zjadał całość... Podejrzewam, że przy tym zestawieniu będziemy mieć na forum pierwszą fotkę uwalonej główki w ramie :D

W mojej ocenie tak jak jest fabrycznie jest ok. Rower trzyma trakcję nawet przy dużych prędkościach i mocnych uderzeniach, nie widzę sensu modyfikacji tego. Lepiej dopasować dobrze sag i powrót do swoich potrzeb i trasy. Ludzie często ustawiają powrót na 100% w królika, albo jak sklep wyda rower tak nigdy tego nie dotkną, a to dość ważne :) 

Opublikowano

Dzięki za ostudzenie moich zapałów...

Nie mam większych zastrzeżeń do tego roweru i jego prowadzenia, ale zimą przychodzi mi ochota na potencjalne ulepszenia😁 Szczególnie zastanawia mnie ten kąt główki, bo gdyby nie ruszać pozostałych elementów i zachować oryginalny skok widelca to może być ciekawy eksperyment. O ile Anglicy wrzucą wkrótce jakiś kod promocyjny to spróbuję nabić te stery na próbę. Mój rower jest w rozmiarze XL więc znacząco wydłużę bazę kół i jednocześnie obniżę suport i to może zemści się na całokształcie. Jeśli to wdrożę wrzucę foty i podzielę się odczuciami z jazdy

Opublikowano (edytowane)

Rokoszoko, przeszukując olx zobaczyłem, że postanowiłeś się pożegnać z AM100S 😁

Swoją drogą trafiłem na ciekawy wątek odnośnie widelca RS 35 na MTBR - okazuje się, że migrujące tulejki ślizgowe jak i ich rozmiar to fuszerka konstrukcyjna ze strony RS i ten widelec konstruowany był tak aby nie dało się udoskonalić go częściami od wyższych modeli...

https://www.mtbr.com/threads/rockshox-35-gold-rl-disassemble-–-whats-inside.1142709/

Edytowane przez Geo4
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Geo4 napisał:

Rokoszoko, przeszukując olx zobaczyłem, że postanowiłeś się pożegnać z AM100S 😁

Tak, serce mnie boli, ale muszę odzyskać trochę kasy. Dla mnie to jest dramat, bo ten rok będzie dla mnie chyba bez roweru, ewentualnie będę jeździł jakimś haźlem dookoła płotu... 

Więc jakby ktoś szukał prawie nowego, pewnego roweru to się polecam... Pewnie wrócę tu z nową wersją :) 

O migrujących tulejach tu nie słyszeliśmy :D

Opublikowano

Wielka szkoda, bo rozkręciłeś największy wątek na tym forum...

Kto wie, może Decathlon wróci z ulepszoną wersja tego roweru albo przedstawią jakiegoś killera na dużym skoku bardziej pod enduro...

Wędrujące tuleje są przypadłością mojego widelca o czym pisałem kilka stron wcześniej, ale do tej pory wierzyłem w mgliste wyjaśnienia serwisu Decathlon, że to nie jest wada i taki widelec może wyjść z fabryki. Tymczasem widelec jest przykładem księgowego podejścia do produktu kompletnie wyprany z rozwiązań znanych z innych modeli, choćby popularnego Yari. Nic z modeli RS o lagach 35mm tu nie spasuje bo zastosowano niestandardowe dla RS gwinty, lagi górne mają inne średnice, nawet Debon air to nie jest realnie Debon air, a jak ktoś zgłębi wątek z MTBr głupi mod z podkładką z karty kredytowej poprawia pracę tłumika...