Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 1.10.2021 o 21:19, Rokoszoko napisał:

ten akurat jest do jazdy górskiej w bardzo trudnym terenie i nada się do sporadycznych małych skoków.

@kmucha3212, to odpowiedź tylko trzeba zamienić słowo sporadycznych na częstych.

Awaryjność nie ma totalnie nic do zamiany koła (to była ironia...), ale geometrię położysz na łopatki, myślę, że będzie to podjeżdżało gorzej niż prawdziwe DH...

amor wykorzystuje 150 skoku w awaryjnych sytuacjach bez lotu to bardzo dobrze

Przy prawidłowym SAG`u bez lotu i bez ingerencji w komorę powietrzną wykorzystać 150 mm skoku? Jeżeli ktoś to potrafi to gratuluję "umiejętności" 😀.

Znasz nowy rower z pełnym zawieszeniem za 6000zł do katungu w powietrzu ? Chętnie poznam :)

Za 7000. Nie jestem w temacie powietrznych akrobacji, niestety albo i stety 🤣.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, puchatek napisał:

Przy prawidłowym SAG`u bez lotu i bez ingerencji w komorę powietrzną wykorzystać 150 mm skoku? Jeżeli ktoś to potrafi to gratuluję "umiejętności" 😀.

Za 7000. Nie jestem w temacie powietrznych akrobacji, niestety albo i stety 🤣.

Jak go kupowałem to był za 6stkę, teraz za 7mkę :) Podrożał

Spokojnie wystarczy, że Ci koło objedzie i przywalisz przy prędkości w coś, po czym nie chciałeś jechać. Nie mniej jednak dziękuje za kunszt moich umiejętności. Zdarza się, że pociągnie mnie husarska fantazja i łyknę zawieszenie do zera i wcale nie muszę lecieć :)

Ale żeby jeszcze Ci dopowiedzieć i podnieść swoje kwalifikację w kategorii umiejętności to także bez latania łykałem ~190-200mm w FOX'ie 40. W tej kwestii także z góry dziękuje za gratulację, bo wg. Twojej logiki, aby dobić ten amortyzator minimum 10m dropa. 

Cytat

Nie jestem w temacie powietrznych akrobacji, niestety albo i stety 🤣.

Czyli nie wiem, ale się wypowiem :D

PS. Amortyzatory do takich rowerów są ustawiane na 0 bez żadnych tokenów, aby była jak najmniejsza progresywność, jeśli chcesz ingerować w komorę, to masz do wyboru tylko +, czyli czym dalej w skoku tym większy strzał musi być, aby się ugiął. To tak nawiasem do Twojego argumentu, że jeśli ktoś nie grzebał to nie ma prawa dobić 😆

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Czy amortyzatory w Waszych AM-ach też "sapią" przy większym ugięciu? Być może to normalne, ale dziwnie się jeździ takim sapiącym rowerem, dotąd miałem do czynienia tylko z marzocchi bomberem i on pracował cicho.

Druga sprawa - hamulce z przodu zaczęły mocno hałasować, podczas mocniejszego hamowania słychać głośne rzężenie, co może być przyczyną?

No i coś stuka z przodu, ale tego nie odgadniecie ;) Sam to musze ogarnąć, podejrzewam stery

Rower ma przejechane 60 km 😆 i jest po przeglądzie zerowym

Opublikowano
W dniu 27.09.2021 o 21:47, MichalJ napisał:

IMG_20210914_084105683_HDR.jpg IMG_20210914_084055376_HDR.jpg

Ale nie doleciałeś tyłem czy przeleciałeś za daleko? U mnie przy niedolocie jedynie snake bo miałem za mało powietrza (popsuty manometr w pompce okazało się). Fajnie, że przyjęli Ci reklamację.

Piszecie, że rower nie do skakania... ja ważę 72kg i skacze się zacnie. Owszem nie latam jakichś cudów, ale taka niebieska w Bielsku spoko. Chyba, że pojadę za wolno i nie dolecę no to wtedy i zawias dobija i wszystko dostaje, ale to chyba w każdym rowerze tak będzie jeśli SAG jest prawidłowy, nie?

Też zjadam skok widelca i dampera, ale nie wiem czy bez skoków bo w bikeparkach wszędzie jakieś się znajdą... normalne.

Mój damper też sapie strasznie. Widelec nie aż tak, ale damper bardzo głośno.

Opublikowano (edytowane)

Czesc. Nie wiecie gdzie można kupić hak do am 100 s.  W decathlonie brak i nie wiedzą kiedy będzie

może jest jakiś zamiennik ? . Dzieki za pomoc 

Edytowane przez lukaszgdansk
Opublikowano

Sapanie jest uzależnione od ustawienia skali tłumienia. Tak działa amortyzator.

Opublikowano
Czesc. Nie wiecie gdzie można kupić hak do am 100 s.  W decathlonie brak i nie wiedzą kiedy będzie
Na zamiennik raczej bym nie liczył. Polecam obserwować i dodać powiadomienie o dostępności, a jak będzie to kupić minimum dwa od razu. Ja pogiąłem już dwa właśnie, w tym jeden padając na bok przy niewypietym bucie Są delikatne te z am100s, ale dają się też prostować.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
14 godzin temu, Looban napisał:

Ten rower jest cudowny 💪

1d5067de0a07163904a8176e0eae7abf.0.jpg

Heh, to prawda. Zmieniłem ze starego, wyścigowego i zupełnie sztywnego górala i ... ponownie się zakochałem w kolarstwie górksim :D Mam w Trójmieście gdzie jeździć, są nawet bikeparki tworzone przez zapaleńców. Każdy wypad kończy soę trasą zdecydowanie dłuższą niż planowałem :D wracam do domu i już myślę o następnej. Szkoda że mam mało czasu na jeżdżenie ;( 

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 5.10.2021 o 22:07, lukaszgdansk napisał:

Jak się hak nie złamał to nie trzeba go wymieniać tylko naprostować

Opublikowano

Cześć. Kupiłem AM 100S ale jestem rozczarowany bardzo. Na szybko po rozpakowaniu w domu :

- luz na sztycy ale to standard można przeżyć . Wydaje mi się że brak tam w ogóle smarowania ale to też podobno się zdarza. 

- luz w przednim kole w piaście na łożyskach. Występuje na 180 stopniach po przekręceniu koła  o 180 stopni luzu brak i tak w kółko.

- luz na tylnym kole podobnie w niektórych miejscach występuję w innych nie. Zależy od pozycji koła według osi.

Oczywiście osie dokręcone momentem ze śrub. Przecież te łożyska przy takim luzie to się rozsypią przy pierwszym konkretnym zjeździe.

Opublikowano (edytowane)

To fizycznie niemożliwe. W tych piastach są łożyska maszynowe. 

Odnośnie sztycy, czy ktoś ma instrukcję do przeglądu ? 

Edytowane przez Bujak
Opublikowano
23 godziny temu, GZuk napisał:

Heh, to prawda. Zmieniłem ze starego, wyścigowego i zupełnie sztywnego górala i ... ponownie się zakochałem w kolarstwie górksim :D Mam w Trójmieście gdzie jeździć, są nawet bikeparki tworzone przez zapaleńców. Każdy wypad kończy soę trasą zdecydowanie dłuższą niż planowałem :D wracam do domu i już myślę o następnej. Szkoda że mam mało czasu na jeżdżenie ;( 

o, to zazdroszczę, całe trójmiasto to świetne tereny. Mi fantastycznie jeździ się też po mieście, starówkowe bruki to teraz pikuś.

Opublikowano (edytowane)

Cześć, być może nie pamiętacie ale zamieszczałem tu wpis na temat amortyzatora i ślizgu który się przemieszcza wewnątrz lagi - raz ściskał gąbkę a obecnie zniżył się do poziomu ze zdjęcia. Oddałem rower na reklamację do Dec Rzeszów. Generalnie po upływie 14 dni nie otrzymałem żadnej informacji o sposobie jej załatwienia, więc podjechałem do nich dzisiaj osobiście. Rower wisiał na haku, poszukali w systemie znaleźli pudło z amortyzatorem po serwisie i przeczytali co Łódź napisała w temacie i tu zdziwko -  zarzut że za mocno dociśnięte śruby, bo podniesiony był lakier w miejscu dokręcenia srub (taki otrzymałem z rowerem, z purchlem akurat pod śruba ale to szczegół) więc teoretycznie powinni odrzucić reklamację, ale grzecznościowo nie wzięli tego pod uwagę i amortyzator uznali za sprawny, poprawili położenie ślizgu, bo jak twierdzą w montowni położenie ślizgu jest losowe i jest to zgodne ze sztuką - jak dla mnie to już znacząca nadinterpretacja, bo nie wierzę, że proces produkcyjny dopuszcza taką możliwość - skoro jeden ślizg przemieszcza się podczas pracy to jest wada. W sytuacji braku odpowiedzi w ustawowym terminie reklamacja powinna być uznana z automatu - przypuszczam, że ktoś zapomniał wysłać maila, nie bardzo chcę przyjmować potencjalnego bubla.

Edit:

Rower został, na razie polubownie chłopaki mają załatwić temat wewnętrznie z racji niedotrzymania terminu, zobaczę jaki bedzie finał...

IMG_20210818_215046.jpg

Edytowane przez Geo4
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 5.10.2021 o 21:45, Marekmarek napisał:

Ale nie doleciałeś tyłem czy przeleciałeś za daleko? U mnie przy niedolocie jedynie snake bo miałem za mało powietrza (popsuty manometr w pompce okazało się). Fajnie, że przyjęli Ci reklamację.

Piszecie, że rower nie do skakania... ja ważę 72kg i skacze się zacnie. Owszem nie latam jakichś cudów, ale taka niebieska w Bielsku spoko. Chyba, że pojadę za wolno i nie dolecę no to wtedy i zawias dobija i wszystko dostaje, ale to chyba w każdym rowerze tak będzie jeśli SAG jest prawidłowy, nie?

Też zjadam skok widelca i dampera, ale nie wiem czy bez skoków bo w bikeparkach wszędzie jakieś się znajdą... normalne.

Mój damper też sapie strasznie. Widelec nie aż tak, ale damper bardzo głośno.

Nie doleciałem tyłem. Sprawdziłem też w prawidłowy sposób długość łańcucha - brakuje mu ogniwa, gdzieś na forach czytałem że nawet jedno brakujące ogniwo może sprawiać kłopoty, także łańcuch będę wymieniał.

IMG_20211004_204733366.jpg
Opublikowano

Nie da się żeby brakowało jednego ogniwa. Ilość ogniw musi być parzysta. Więc jeżeli brakuje to dwóch. 

Opublikowano

Jutro daje rower na serwis, Decathlon.

Zawias, przód i tył.

Ciekawe co zrobią, ile zapłacę i ile czasu będą potrzebować.

Opublikowano
47 minut temu, TomekCorsa napisał:

Jutro daje rower na serwis, Decathlon.

Zawias, przód i tył.

Ciekawe co zrobią, ile zapłacę i ile czasu będą potrzebować.

Zrobie Wam chyba tutorial jak to samemu zrobić :D 

Opublikowano

To byś się pośpieszył bo jutro o 12 wychodzę z domu 😁

Olej kupić, jakiś klucz ekstra czy ... ?

Może faktycznie samemu spróbować.

Opublikowano
To byś się pośpieszył bo jutro o 12 wychodzę z domu
Olej kupić, jakiś klucz ekstra czy ... ?
Może faktycznie samemu spróbować.
Mi podstawowy serwis olejowy rs35 zajął lakies 120 min za pierwszym razem. To łącznie z demontażem i montażem widelca i sterów. Wszystko sprawdzałem dwa razy idąc wg instrukcji serwisowej. Kolejne spodziewam się, że będą o połowę szybsze. Jeśli się mniej więcej ogarnia rzeczy w rowerze, to nie warto kasy na taki podstawowy serwis wydawać wg mnie. Dampera jeszcze nigdy nie ruszałem i nie wiem, czy bym się za to brał. Najpierw na pewno szkolenie na YT potrzebne no i serwisówka. U mnie tak to wygląda

Klucze zupełnie podstawowe są potrzebne no i olej.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Oleje i smar jutro kupię na Allegro. 

Zrobię sam amortyzator, w sensie wymiany oleju i wyczyszczenia.

Jeszcze film z damperem obejrzę i ...

No ciekawe co mi wyjdzie.

P.S. 

Zakupu dokonałem, jutro będzie

Screenshot_20211012-113841_Allegro.jpg Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano (edytowane)

Mimo to prace ruszyły.

Będą fotki.

Zrobione.

Amortyzator miał brudny olej ale w sumie można było go jeszcze nie robić.

Damper i tu pełne zaskoczenie bo totalne suchości. Dosłownie pieprz. Że to działało to ... 

Sądząc po filmach na YT to smar i olej powinny być. 

Dziś jeszcze trochę napompuje a jutro na rower zakładam. Oby działało. 

P.S. 

zdjęcia są nie w kolejności prac ale ... pokazują że to zrobiłem i tyle 

20211013_191202.jpg 20211013_182141.jpg 20211013_195003.jpg 20211013_153919.jpg 20211013_153912.jpg 20211013_153932.jpg 20211013_153923.jpg 20211013_173658.jpg 20211013_173618.jpg 20211013_182121.jpg 20211013_173711.jpg 20211013_173703.jpg 20211013_153952.jpg 20211013_153939.jpg 20211013_173609.jpg 20211013_153958.jpg 20211013_174552.jpg 20211013_174525.jpg 20211013_174044.jpg 20211013_174540.jpg 20211013_174532.jpg

Edytowane przez TomekCorsa
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Najczęściej można przeczytać o dolewaniu oleju do amortyzatora czy serwisie. Mało się mówi o tyle a u mnie właśnie tam było bardzo słabo.

Jak było powietrza według zasad to przy częstych okolicznościach dobicia nic się nie działo. Ale, dobija to ma za mało powietrza więc zostało dodmuchane. 

Po kilkudziesięciu kilometrach olej pojawił się na tłoku. Po kolejnych kilkudziesięciu kilometrach dziwne dźwięki tarcia się pojawiły.

Teraz podczas mojego "serwisu" okazało się że dopompowanie załatwiło na cacy damper.

Oleju zero ale to raczej norma po dłuższym przebiegu ale smaru na końcu puszki nie było. Tłok był wysmarowany ale najwięcej miał na sobie a nie na uszczelnieniu.

Wniosek że "dobijanie" mu nie szkodziło a za wysokie ciśnienie już tak.

Amor nie potrzebował serwisu na już ale przydał się.

Gąbki i olej brudne były.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A teraz, dla kogo, to będzie szok.

Z rozpędu drugi amortyzator "zrobiłem" i użyłem oleju z sklepu motoryzacyjnego FUCHS SILKOLENE OLEJ DO AMORTYZATORÓW RSF 5.0 0,5L i jako smar WAZELINA techniczna. 

Olej 25 złoty za pół litra, 5W i 10W, czyli 50 PLN za oba na kilka serwisów. Wazelina 60ml za 3 PLN. 

Działa super, właśnie zrobiłem około 30 kilometrów. 

RockShock Judy wydaje się być szczęśliwa. 

Zobaczymy jak długo ktoś zapyta ale myślę że długo będzie zadowolona. 

Koszty zaskakująco niskie i czy jest sens przepłacać 28 PLN za 120 ml jak można wydać 25 PLN za pół litra.