Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Marekmarek napisał:

Zastanawiam się jeszcze nad wymianą dampera na ten od AM500S, albo jeszcze mocniejszy Monarch RT3, pytanie tylko jaka jest charakterystyka naszego - żeby nie zrobić sobie kuku za prawie 2000. Chodzi mi o to:

Gdzieś tu w temacie było, że rama w tym rowerze ma stałą geometrię, tzn nie progresywna, ani regresywna :D. Leverege Ratio to 2.5.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Marekmarek napisał:

tune_monarch.png 

Nie do końca jest to 2.5 single pivot jak np. kross sign fr to były rowerki typowo liniowe. W naszej am raczej jest T-L, więc takie 2.8 bo IC jest jednak ruchomy po krzywej. Nie ma łączenia na wahaczu przy suporcie, ale za to mamy ruch na górnych widełkach trójkąta. Jest to chyba dla mnie zaraz obok horsta najlepszy typ ramy oferujący kompromis między wszystkim. Nie kopie, nie wpływa znacząco na pracę dampera w linii skoku. 

Pytanie, jeśli nie zależy Ci na przednim amortyzatorze, to dlaczego chcesz inwestować w tylny ? W mojej ocenie ten damper to najmocniejszy atut tego roweru i nawet mi przez myśl nie przeszło, aby go wymieniać :D

Wracając do tarcz. Przód 203 DR-FA10 pływający Cloud, z tyłu było to samo, ale wymieniłem na Sram Centerline 203.

Z tyłu jak go zamontowałem, to zacisk jednak zjadał tarcze poniżej tej powierzchni ciernej na pająku, więc dźwigłem to na podkładkach. Przód klocka trochę jest za wysoko, a tył idealnie na linii. Kombinowałem, czy nie dałem naodwrót adaptera, ale było jeszcze gorzej. Myślę, że jakbym jeszcze pokombinował z podkładkami to bym to ustawił idealnie, ale nie chciało i nie chce mi się :D

IMG20210923162758.thumb.jpg.641748a001a0f8a2b51b9e409688fe46.jpg

Przód jest bez żadnych podkładek

IMG20210923162825.thumb.jpg.f7afd86d6769251784a09e0af032a65d.jpg

I tutaj takie ~0,3mm nie dociąga do końca powierzchni ciernej, ale to nie jest w realu nawet grubość paznokcia więc jest dla mnie ok. 

IMG20210923162850.thumb.jpg.acd8fbc1c2bf524d08dd851e44b1f1db.jpg

Edytowane przez Rokoszoko
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Takie info.

Gdyby ktoś jeszcze kupował nowy rower to koniecznie musi sprawdzić ile dali i czy w ogóle dali smar np w łożyskach sterów. 

U mnie było dosłownie zero, łożyska górne i dolne,podkładka centrująca ta przecięta.

Sztyce którą oddałem na wymianę to raczej niepotrzebnie bo po prostu była bez smaru na ślizgach i obrączkach teflonowych (znikome ilości).

Ale, ta sztyca którą dostałem na wymianę już jest jak powinna być. Pięknie wszędzie białego "smalczyku".

To wygląda jak by to całkiem inne przedmioty były. Tu nasmarowane a ta sama część na rowerze suchości okrutne i na pewno nie przesadzam. 

Takie spostrzeżenia.

P.S. 

kiedyś w xc100s był wszędzie zielony smar i bębenek głośny. Natomiast w am100s biały smar wszędzie i bębenek cichutki.

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, TomekCorsa napisał:

Takie info.

Gdyby ktoś jeszcze kupował nowy rower to koniecznie musi sprawdzić ile dali i czy w ogóle dali smar np w łożyskach sterów. 

U mnie było dosłownie zero, łożyska górne i dolne,podkładka centrująca ta przecięta.

Sztyce którą oddałem na wymianę to raczej niepotrzebnie bo po prostu była bez smaru na ślizgach i obrączkach teflonowych (znikome ilości).

Ale, ta sztyca którą dostałem na wymianę już jest jak powinna być. Pięknie wszędzie białego "smalczyku".

To wygląda jak by to całkiem inne przedmioty były. Tu nasmarowane a ta sama część na rowerze suchości okrutne i na pewno nie przesadzam. 

Takie spostrzeżenia.

P.S. 

kiedyś w xc100s był wszędzie zielony smar i bębenek głośny. Natomiast w am100s biały smar wszędzie i bębenek cichutki.

Interesujące. Sprawdze wieczorem i napiszę. 

Było tu kilkukrotnie wspomniane, że AM 100s nie nadaje się do skoków. Czy w ogóle żadnych? Czy jak mam jakieś hopy powiedzmy 0.5m albo podobne dropy to już za dużo dla tego roweru?

Opublikowano
55 minut temu, GZuk napisał:

Interesujące. Sprawdze wieczorem i napiszę. 

Było tu kilkukrotnie wspomniane, że AM 100s nie nadaje się do skoków. Czy w ogóle żadnych? Czy jak mam jakieś hopy powiedzmy 0.5m albo podobne dropy to już za dużo dla tego roweru?

Generalnie ogarniczałbym się do skoków kiedy musze, a na pewno nie traktował go do dziennego katungu. Takie 0,5-1m co jest standardem na singlach da radę, byle byś wiedział co robisz i ładnie lądował na dwa koła :)

Opublikowano
19 minut temu, Rokoszoko napisał:

Generalnie ogarniczałbym się do skoków kiedy musze, a na pewno nie traktował go do dziennego katungu. Takie 0,5-1m co jest standardem na singlach da radę, byle byś wiedział co robisz i ładnie lądował na dwa koła :)

Większych niż te 0.5-1m raczej nie zamierzam robić. Po prostu na okolicznych singlach mam tych hopek trochę i i się zastanawiam jak bardzo powinienem uważać. Ale co, takie małe to też raczej słabo? Bo do grawitacji czy dh ze skokami większymi to wiem 😅

Opublikowano

czy ja powinienem widzieć tę uszczelkę i tę sprężynę? :P

20210925_132559.thumb.jpg.ccab9839fcbbcb206f955af6027e2a19.jpg

Opublikowano

Oczywiście, podobnie jak na widelcu to jest uszczelka kurzowa.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Większych niż te 0.5-1m raczej nie zamierzam robić. Po prostu na okolicznych singlach mam tych hopek trochę i i się zastanawiam jak bardzo powinienem uważać. Ale co, takie małe to też raczej słabo? Bo do grawitacji czy dh ze skokami większymi to wiem
Po tych uwagach odn. skoków rowerem to się zastanawiam jak te 150mm skoku widelca wykorzystać. Czy dropy też nie są na ten rower?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Looban napisał:

czy ja powinienem widzieć tę uszczelkę i tę sprężynę? :P

20210925_132559.thumb.jpg.ccab9839fcbbcb206f955af6027e2a19.jpg

Możesz za to złapać ręką i to odkręcić i od spodu posmarować smarem stałym :)

9 godzin temu, erw napisał:

Po tych uwagach odn. skoków rowerem to się zastanawiam jak te 150mm skoku widelca wykorzystać. Czy dropy też nie są na ten rower? emoji846.png

Nie :) A 150mm spokojnie łykniesz jadąc nieostrożnie na bardzo wyboistej trasie. Nie jest to bufor, który powinieneś wykorzystywać non stop, jest to granica, która Cię uratuje jak znienacka zdrowo przy...grzmocisz :) Ja jak jeżdżę to tak ok. 130mm wykorzystuje i jest to bardzo dobry wynik bo zostaje mi jeszcze zapas gdybym się poślizgnął 

Jak chcesz na tym latać, to wrzuć tam tokeny, aby poprawić progresję... Ale rama i tak skoków nie łyknie. Po prostu nie jest to konstrukcja do tego stworzona... O ile może rama wytrzyma (część stała) tak jak widzieliśmy kilka postów wyżej trójkąt na wahaczu już nie specjalnie + koła 29 są dość giętkie. Jeśli ktoś chce na tym latać trochę częśniej to kupiłbym canyona spectrala, a jakbym chciał katungować to sendera :) Jeśli byłby to sztywny to ukłoniłbym się w stronę dartmoora/ns i nawet za 4-5k można już coś sztywnego dorwać do latania 

Opublikowano

Cześć, niedawno kupiłem AM50s. Mój pierwszy przyzwoity MTB - wcześniej jeździłem na Treku 3700 z może 30mm amortyzatorem RST 😅

Jeździłem sporo po pump tracku - trzeba się przyzwyczaić do fulla, po jakimś czasie zdecydowałem się zabrać mój nowy rowerek na hopki. Zjechałem parę razy i... przy lądowaniu przerzutka wkręciła mi się w szprychy. Hak się przekręcił w ramie i zakleszczył, nie byłem w stanie go odkręcić, więc zabrałem rower do Decathlonu. Panom w serwisie udało się odkręcić hak. Niestety okazało się, że wózek przerzutki jest wygięty. Postanowiłem odesłać rower na reklamację. Na serwisie reklamacyjnym wyprostowali mi przerzutkę i hak i odesłali rower z powrotem. Zadowolony, że znowu mogę pojeździć, wybrałem się na poranną przejażdżkę, i znów, przy lądowaniu na tej samej hopce, przerzutka wylądowała w kole. Tylko tym razem korpus przerzutki pękł. Co mi pozostało zrobić? Odesłałem znowu rower na reklamację. Muszę przyznać, że tym razem serwis bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - wymienili mojego SXa na GXa!

Teraz obawiam się, że przy następnej przejażdżce przerzutka znowu wkręci mi się w koło.

Czy macie może pomysły - dlaczego przerzutka wkręca mi się w szprychy?

Załączam zdjęcia hopki i roweru po zerwaniu przerzutki.

Hopka jest nieduża, ja jestem początkujący, nie szaleję tam za bardzo. Zaraz za hopką jest zakręt, więc zawsze zwalniam i nie udaje mi się przeskoczyć całej odległości - lądowanie nie jest zbyt łagodne. Dodatkowo możliwe, że już w locie zaczynam się przekręcać do zakrętu, więc mogę lądować trochę na boku.

Przerzutka była regulowana 2 razy (przy zakupie i przy serwisie), sprawdzałem ją też sam w domu po zakupie (i po serwisie) - śruby ograniczające były ustawione prawidłowo.

Sprawdziłem długość łańcucha - na największej zębatce przy maksymalnie ugiętym damperze jest luz, więc nie jest za krótki, co więcej jestem pewien, że za drugim razem przerzutka była na 4 biegu.

Nie mam przyrządu do sprawdzania napięcia szprych, ale sprawdzając ręką "na czuja" - wszystko wygląda ok.

W starym rowerze nigdy coś takiego mi się nie przytrafiło, skakałem na większych hopkach z dużo twardszym lądowaniem, ale możliwe, że w tym konkretnym miejscu nigdy nie skakałem.

Jestem początkujący, więc nie szaleję za bardzo, mam 179 cm wzrostu, ważę zaledwie 60 kg.

Czy możliwe jest, że przy lądowaniu koło odkształca się, przez co przerzutka ląduje w szprychach?

IMG_20210915_150642210_HDR.jpg IMG_20210915_150628642_HDR.jpg IMG_20210914_084105683_HDR.jpg IMG_20210914_084055376_HDR.jpg
Opublikowano (edytowane)

Super, że serwis to przyjął ale chyba nie powinien :D

Nie tyle co tutaj łańcuch ma do gadania, a maksymalnie ugięcie ramy ja masz przerzutkę zbyt wysoko. Nie lata się na 2 biegu, ani na 4 bo przerzutka nie ma dużo pola do pracy

Tu ładnie można zaobserwować co się dzieje z przerzutką przy dobitce

Druga sprawa, to gięcie koła. Durocki są giętkie i jeśli chociaż trochę krzywo wylądujesz ono się wygina i wciągnie Ci przerzutkę... Która na 2 biegu jest bardzo blisko szprych.

Dlatego na zjeździe zawsze powtarzam, przerzutka na dół ! 

Jak wspominałem, ten rower nie jest do skakania, a na pewno do nauki skakania. Osoba, która ogarnia ten sport pojedzie nawet na rowerze za 1000zł i nic się mu nie stanie, a pod początkującym podda się nawet maszyna do zaawansowanego dh :)

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 27.09.2021 o 19:28, Rokoszoko napisał:

Możesz za to złapać ręką i to odkręcić i od spodu posmarować smarem stałym :)

Dzięki Panowie za odpowiedzi 👍

Ale jeszcze raz i powoli poproszę : co złapać i odkręcić? co posmarować?

Jeździ mi się AMem po Warszawie, 😄 starówce, brzegach i skarpach Wisły doskonale, ale obsługa jego wynalazków w porównaniu ze starym hrdtl Krossa to wyzwanie. 

Opublikowano
Godzinę temu, Looban napisał:

Ale jeszcze raz i powoli poproszę : co złapać i odkręcić? co posmarować? 

Łapiesz całą rączką ten pierścień i odkręcasz

IMG20210929181708.thumb.jpg.48a60427e1df411048d42e3aaee831cb.jpg

IMG20210929181834.thumb.jpg.0c7b8624518febcc5c7261f36d8d0764.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Hej!

Czy ktoś myślał o włożeniu do am100s kół 27.5 z plusowymi oponami? To tak w kontekście zbliżającej się zimy. Rama roweru jest niby kompatybilna z "małym" kołem.

"Rama Switch And Ride objęta jest dożywotnią gwarancją: kompatybilna z kołami 27,5" i 29"."

Opublikowano
21 godzin temu, erw napisał:

Hej!

Czy ktoś myślał o włożeniu do am100s kół 27.5 z plusowymi oponami? To tak w kontekście zbliżającej się zimy. Rama roweru jest niby kompatybilna z "małym" kołem.

"Rama Switch And Ride objęta jest dożywotnią gwarancją: kompatybilna z kołami 27,5" i 29"."

A ja zastanawiam się jak by się am100s sprawdził jako mullet , te rozwiązanie coraz częściej można zauważyć w górnopółkowych enduro i sam fakt że am100s obsługuje mniejsze koła to już jest hit , a co dopiero byłby za hit gdyby sprawdził się jako mullecik :o  Może ktoś eksperymentował już ?

na fotce przykładowy snabb mullet

ns-snabb-mullet.jpg
Opublikowano

Są dostępne w Decathlon "setki i pięćdziesiątki".

Myślałem że dopiero na wiosnę z polskiej fabryki a jednak są jeszcze.

Dają też bony za zakup roweru jak wcześniej.

Opublikowano
7 minut temu, kmucha3212 napisał:

sam fakt że am100s obsługuje mniejsze koła to już jest hit , a co dopiero byłby za hit gdyby sprawdził się jako mullecik :o  Może ktoś eksperymentował już ?

Powyżej piszą, że to rower do miasta nienadający się do skoków, bo rama pęka, bo przerzutkę wkręca, bo smaru nie ma, a Ty tu z mulletem wyjeżdżasz 🤣.

Opublikowano
8 minut temu, puchatek napisał:

Powyżej piszą, że to rower do miasta nienadający się do skoków, bo rama pęka, bo przerzutkę wkręca, bo smaru nie ma, a Ty tu z mulletem wyjeżdżasz 🤣.

Za to Ty pewnie taki kaskader jesteś że potrzebujesz santacruza za 40 kafli , żeby zjechać z krawężnika 🤣

• Lubię to! 1
Opublikowano

Poczytaj do czego służy mullet i jak to się ma to do tych wspaniałych wypowiedzi powyżej. Może Ci się uda połączyć te fakty. Powodzenia 😉.

Opublikowano
7 minut temu, puchatek napisał:

Poczytaj do czego służy mullet i jak to się ma to do tych wspaniałych wypowiedzi powyżej. Może Ci się uda połączyć te fakty. Powodzenia 😉.

Może lepiej napisz do czego Twoim zdaniem służy, bo mam wrażenie że Twoim zdaniem am100s to rower szosowy. 

Opublikowano

Poczytaj co piszą powyżej. Czy widzisz tam gdzieś moje wypowiedzi odnośnie użytkowania tego roweru? 

Staram się nie wypowiadać w tematach, które mnie przerastają typu np. montowanie tarczy 203 mm i jeżdżeniu po mieście albo wykorzystaniu skoku 150 mm na bardzo wyboistej trasie. Jeżeli komuś taki lans odpowiada to czemu nie... Gorzej jak to czytają osoby początkujące, bo się totalnie pogubią 😀.

Opublikowano
Godzinę temu, puchatek napisał:

Poczytaj co piszą powyżej. Czy widzisz tam gdzieś moje wypowiedzi odnośnie użytkowania tego roweru? 

Staram się nie wypowiadać w tematach, które mnie przerastają typu np. montowanie tarczy 203 mm i jeżdżeniu po mieście albo wykorzystaniu skoku 150 mm na bardzo wyboistej trasie. Jeżeli komuś taki lans odpowiada to czemu nie... Gorzej jak to czytają osoby początkujące, bo się totalnie pogubią 😀.

to powiedz mi co w ogóle ma awaryjność sprzętu do tego jakby zachowywał się z jednym kołem mniejszym , i jakby wpłynęło to na geometrie ? Skoro starasz się nie mądrować to w jakim celu zamieszczasz zbędne wypowiedzi , sprowadzające temat na zły tor?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.09.2021 o 11:57, erw napisał:

Hej!

Jest kompatybilna, wsadzałem 27,5 ale nie plusy (jak na początku wspominałem dla mnie kapcie 2.8 to przesada). 27,5 lepiej się sprawdzają na mocno krętych zakrętach w górach, czy nawet lepiej podciągnąć go pod bunnego jak chcesz przeskoczyć przeszkodę, ale tu się plusy kończą i te 29 w tym rowerze chyba lepiej leżą - więcej sytuacji/częściej się wykorzystuje ich plusy jak w 27,5"

12 godzin temu, kmucha3212 napisał:

A ja zastanawiam się jak by się am100s sprawdził jako mullet

Sky is the limit. Myślę, że jakbyś dał do przodu 29", z tyłu 27,5 i zmniejszył skok w przednim amorze do 140mm to może miałoby to prawo jeździć :D ale czy ma to sens ? Nie wiem :D Ja z tych co jeździli na 26" i na 27,5" psioczyli, że to wymysł, a do 29" dopiero się przekonałem rok temu jak kupiłem strive, tudzież jak kto woli rower faktycznie dopasowany do koła 29", a nie na pałe wrzucone 29" bo taki jest trend. Więc mullet to na razie dla mnie jeszcze zbędny i nie zbadany bajer :D

11 godzin temu, puchatek napisał:

Rowery mają różne przeznaczenia, ten akurat jest do jazdy górskiej w bardzo trudnym terenie i nada się do sporadycznych małych skoków. Znasz nowy rower z pełnym zawieszeniem za 6000zł do katungu w powietrzu ? Chętnie poznam :)

10 godzin temu, puchatek napisał:

Początkujący dowie się, że rower, który ma 150 skoku i dwa amortyzatory i kosztował 6000zł nie będzie nadawał się do latania, bo to nie jego przeznaczenie. To, że amor wykorzystuje 150 skoku w awaryjnych sytuacjach bez lotu to bardzo dobrze - charakterystyką zawieszenia jest kontakt koła z podłożem, a nie dobijanie dopiero z kilku metrowego dropa... Wtedy jego właściwości trakcyjne będą mizerne.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Drugi zestaw kół mam 27.5+ z oponami 27.5x3.0. Na ciśnieniu 0.9 z przodu i 1.2 z tylu są bardzo lepkie na podjazdach i fajnie się jeździ po śniegu, piachu czy zaoranym polu. Pływają po błocie. Na twardym kotwice - trzeba dopompować. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czyli to raczej nie dla mnie:) Przynajmniej na tą chwilę nie widzę zbytniej przydatności takich kół u siebie. Może tylko zwiększenie kontroli na ciasnych zakrętach by za tym przemawiało, ale to nie wystarczy żebym się skusił i spróbował, bo pewnie to tylko "na chwilę" by było i tak. Dzięki za informacje!