Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak się zastanawiam, jak krótszą ma 120 mm a ja ważę więcej niż przeciętnie to mniejsza siła będzie tam działała to może wziąść tą krótszą ?

Ja raczej nie korzystam z sztycy więc te 120 mm też mi ewentualnie starczy.

Nie chcę rezygnować z roweru a oni mówią że moge zwrócić rower.

Śmiesznie to wygląda, sprzedawca chce przyjąć rower na zwrot a kupujący kombinuję żeby tego nie zrobić.

Opublikowano

Możesz tymczasowo do wiosny wsadzić jakąś zwykła sztycę, powinni dać Ci zamiennik do czasu dostawy. Oczywiście pod warunkiem, że gotów jesteś poczekać.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Troche odświeżę temat bo jedno mnie bardzo interesuje- czy jak się normalnieczyli dynamicznie jezdzi np. Po lesie to czy buja? Np. Spec ma fsr, giant maestro a to jest bez systemu żadnego. Jedyne co od dawna mnie.powstrzymuje przed kupieniem tego roweru to obawa zeby cala moja energia nie poszła w bujanie 😃

Opublikowano

Krótko w dwóch slowach: nie buja . Dokładniej natomiast, to ten damper jest naprawdę spoko i dobrze reaguje na pedałowanie. Daje się dobrze wyregulować. Taki mam odczucia.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Pyszy napisał:

Troche odświeżę temat bo jedno mnie bardzo interesuje- czy jak się normalnieczyli dynamicznie jezdzi np. Po lesie to czy buja? Np. Spec ma fsr, giant maestro a to jest bez systemu żadnego. Jedyne co od dawna mnie.powstrzymuje przed kupieniem tego roweru to obawa zeby cala moja energia nie poszła w bujanie 😃

Musisz wyjść mentalnie z lat 90tych, lub ,,fulla" za 2000zł. Wszystko co droższe ma platformę/blokady.

I nawiasem mówiąc. Piwko i pizza wieczorem więcej powera odbiera jak najgorszy damper. To tak do ogółu informacji mówię 

Ale odpowiadając na pytanie. Nie buja. 

Oferta się musi wyróżniać i przyciągać oko. Potem masz mino-linki, knockblocki, re active, Maestro. fsy i inne szmery bajery. Już się nauczyłem, że wszystko musi mieć swoją nazwę marketingową, nawet największy gniot jak np. knockblock, ale Trek ma system, który sobie może wpisać jako coś łał i cena +500 :) O minolinku, który jest kompletnie bezużyteczny nie wspomnę, cena też pewnie + 1500zł :D

Także każda szanująca się firma rowerów musi mieć lotne nazwy na wszystko, nawet jeśli coś nie działa, albo jest normalną rzeczą :) Choć nie neguję wszystkich rozwiązań, tak dla nas amatorów, bajery wyższego szczebla są po prostu czymś, czym możemy się pochwalić, ale w praktyce są dla nas bez znaczenia. 

Zresztą... Trzeba trzeźwo popatrzeć na ceny rowerów, a ilości użytej technologii/materiałów. Kupujemy czysty marketing... I czym go mniej, tym lepiej. Szczególnie jak ostatnio kupiłem tarczę hamulcową srama... Sztuka 200zł, która po sezonie jest do wyrzucenia, a za tyle samo to mam komplet tarcz do auta i spokój na dziesiątki tysięcy kilometrów... :)

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano

Nie jest mi pisany ten rower. Właśnie dostałem informację, że zamówienie nie może być zrealizowane gdyżprodukt nie jest dostępny... Po 7 dniach od zamówienia. 

Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów wie może gdzie i co trzeba zakupić żeby do przedniego amortyzatora móc zastosować manetkę blokady? Chodzi o rowerek z rocznika 2021, z amortyzatorem ROCKSHOX 35 GOLD? Niestety z Decathlona  odp:

Może Pan kupić manetkę do blokady tylnego amortyzatora pod kodem 8571579. Jeżeli chodzi o przedni amortyzator też jest to możliwe, aczkolwiek wymaga to przerobienia, do którego nie mamy części.

A swoją drogą - ktoś poleca jakąś inną manetkę blokady? Bo ta obrotowa jakoś mi nie pasuje..

Opublikowano (edytowane)

Cześć, też mam ten rower i bardzo sobie chwalę, kupiony jeszcze przed podwyżką (dotarł do mnie w Wigilię '20!). Z ciekawostek dostałem od serwisu Decathlona manetkę GX bo NX się połamał (GX jest dużo lepszy moim zdaniem, dzięki serwis Deca!).

Czy Wasze 35'tki też przycierają? Spotkałem w Bielsku kolegę, któremu serwis Deca wymienił na PIKE (a może to był Lyrik?), mnie się nie udała taka akcja niestety. (Chodzi o tarcie statyczne, stiction do wyszukania po zagramanicznych forach). U mnie z kolegą zrobiliśmy serwis (nadmienię, że w serwisie Deca był i nie pomogło)... dopiero jak wlaliśmy oleju do dolnych lag to trochę się poprawiło. Faktycznie to rebound shaft łapie tarcie o oring wewnątrz tej plastikowej tulei, wewnątrz której jest prowadzony. Nałożyliśmy jeszcze lekko smaru rockshoxa na ten oring. Przy jeździe to jakoś mega nie przeszkadza (chociaż wrażenia z jazdy na znacznie droższym zawiasie są o niebo lepsze, wiadomo), ale na postoju jak wciskam kierownicę na zablokowanym hamulcu to amortyzator wchodzi i wychodzi skokowo... wygląda to tragicznie :D  Ciekaw jestem czy macie na to jakieś patenty?

Sprawa podmianki tarcz - u siebie jeszcze tego nie zrobiłem, właściwie piszę żeby się upewnić, że potrzebuję na tył adaptera PM/PM 160 -> 180 na przykład taki

https://allegro.pl/oferta/shimano-adapter-hamulca-przod-tyl-pm-pm-180mm-7259061838

oraz na przód PM/PM 180 -> 203 na przykład taki ze śrubami

https://allegro.pl/oferta/adapter-hamulca-shimano-sm-ma90-f203p-p-203mm-10923386892

No i do tego oczywiście tarczę 203. Dobrze kombinuję? Bo zrozumiałem, że tam tył wchodzi na milimetry i nie jestem pewien czy to będzie pasowało.

Jakie są Wasze wrażenia po podmiance, czy hamulce są dużo lepsze? Miałem okazję spróbować Magury MT7 no i pewnie do tego poziomu się nie zbliżę nawet, ale może będzie lepiej niż teraz? (Ja na hamulce przy masie 72kg nie narzekam, ale drugiego dnia w bike parku już nie miałem siły hamować jednym palcem i dlatego myślę o upgradzie tarcz).

Pozdrawiam!

PS. Myślę o upgradzie widelca... u nas mamy offset 44mm, nie? Więc pasowałby ZEBik:

https://www.cyklomania.pl/rock-shox-amortyzator-zeb-charger-r-debonair-150mm-29-15x110-boost-tapered-offset-44mm-czarny,id16896.html

ale on jest trochę spory i nie ma blokady kompresji na podjazdy, więc może lepiej Lyrik albo Pike? Ale tam na cyklomanii do wyboru jest offset 42 albo 51mm i tu trochę się boję tzn dałbym 51 żeby zmniejszyć wyprzedzenie (trail) aby rower był zwrotniejszy (tak to zrozumiałem, może błędnie), ale nie wiem czy to jest dobry pomysł w tym rowerku, za małe mam doświadczenie. Jak to jest?

Edytowane przez Marekmarek
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Marekmarek napisał:

~

1. Jak ładujesz tarcze to 2x 203mm, do tyłu ani 180 nie wsadzaj, bo pomimo, że u mnie weszło to na styk, to przy pracy jednak obił trochę ramę. Ja ważę ~85kg ? I na tych 203 spokojnie już sobie hamuje, nie widzę potrzeby zmiany hamulców. W terenie spokojnie do 60km/h dobijam, po asflacie na powrocie po ~80km/h

2. Amortyzator będzie chodził skokowo na wciśniętych hamulcach, bo wciskasz go, a on potem musi cały rower podnieść... Gdzie ma uciec jak trzymasz mu koło ? :P Spróbuj to samo, ale bez hampla czy nadal działa skokowo. Ja nadal podtrzymuje zdanie, że jestem z tego amorka lepiej zadowolony jak z foxa 34 rhythm z canyona. 

3. Ja pomimo, że cisnę czasem ostre podjazdy to nigdy przedniego amorka nie blokuje, składam się siedząc i w górę. Chyba, że masz taktykę podjazdu, że stajesz na pedałach i dociskasz rower jak szalony to wtedy chyba nawet blokada Ci nie pomoże :D:D  W naszych RS 35 jak dobrze pamiętam jest 44mm offsetu. 

4. PRzód i tył potrzebujesz adaptery PM/PM. Przód PM180-203 a tył 160-203PM

• Lubię to! 2
Opublikowano
8 godzin temu, Rokoszoko napisał:

W terenie spokojnie do 60km/h dobijam, po asflacie na powrocie po ~80km/h

Gdzie ty takie prędkości rozwijasz?☠️ Chyba lekko podkolorowałeś.

• Lubię to! 1
Opublikowano
18 minut temu, abra napisał:

już kiedyś była wymiana, oceny czy to możliwe, w tym temacie, na poczatku. he he 

Opublikowano

Na asfalcie 60km/h na MTB zrozumiem, da się , choć trzeba się postarać. Ale 80? Toż już dla szosówek krytyczne i niebezpieczne wartości. I jak to niby napędzić przełożeniem  1x12 ? Bo bez napędu to wg mnie się nie da, zbyt duże opory powietrza. Mam obawy czy dobrze działa licznik prędkości, albo może jest mierzone GPS bez odpowiednich algorytmów korekcji, wtedy chwilowe maksima V potrafią wyskakiwać w kosmos.  60km/h w terenie, też dla mnie wartość niesamowita. Nie wiem nawet czy zawodnicy z takimi prędkościami po wertepach lecą.

Opublikowano (edytowane)

Siemka. Szybkie pytanie w sprawie dampera, ile mniej więcej przy wadze 75kg nabić drania? Jutro po testach edytuje post i podzielę się wrażeniami, żeby nie było że zaśmiecam wątek. 

Edit

Niezła heca z tym rowerem była. Zamówiłem go 10.09. wg informacji na stronie Decathlonu było 8 sztuk dostępnych. Dostawa na 17.09. 15.09 info z obsługi klienta że był błąd na stronie i nie można zrealizować mojego zamówienia. Po czym po 3 godzinach na stronie pojawia się 1 rower w rozmiarze M. Nosz kur... Rozmowa z obsługą klienta skończyła się na radzie aby moze lepiej nie zamawiać, gdyż to pewnie błąd. Nie posłuchałem i zamówiłem i dobrze bo w sobotę został dostarczony, tylko że nie do tego sklepu co trzeba tylko do sąsiedniego miasta... XD. 18 km zamiast 10 ale jednak... Wielki minus ode mnie dla Decathlonu za te cyrki.

A sam rower- bestia 😍 

Przesiadłem się z roweru XC, który obecnie jest sztywny. Oprócz kół i ramy sam carbon. Waga około 10kg, koła 26", napęd 3x9 slx/xt. 

Rozmiar M i koła 29" sprawiają że wydaje się ogromny, do tego olbrzymie opony, zwłaszcza przednia. Jest ciężki i to czuć. Pozycja na rowerze bardzo wygodna, wyprostowana, do tego szeroka kiera i jedziemy jak na chopperze. Zawieszenie działa bardzo fajnie, nie wybiera liści, ale to nie jest przeszkoda. Trochę buja nawet na zablokowanym damperze, ale nie przeszkadza to jakoś bardzo. Opuszczana sztyca ma 120mm i na starcie czuć było minimalny luz, który póki co się nie powiększył. Na AMce da radę robić strome podjazdy, takie po 20%. Nie tak komfortowo jak na XC, ale nie do tego celu ten rower. Za to zjazdy... Poezja😅. Pociągnąłem dzisiaj jakieś 40km i do tego około 400m podjazdów i tyle samo zjazdów. Idzie jak burza. Zrobiłem kilka takich na których nie odważyłem się zjechać wcześniej i dało radę bez problemów, a jaki fun 🤣. Zrobiłem przeszczep SPD zamiast platform i założyłem neoprenowy ochraniacz pod łańcuch.

Sporym mankamentem jest napęd NX. Myślałem że nie będzie mi bardzo przeszkadzać, ale jednak upierdliwa jest przerzutka żyjąca własnym życiem przy zmianie biegów. 

Wspomniałem że jeździ się ciężko. Dawno nie czułem aby paliły mnie uda podczas jazdy na rowerze. A tu dzisiaj taka niespodzianka 😅. No ale cóż, spodziewałem się tego.

Także po pierwszym teście jestem bardzo zadowolony z zakupu. Spodziewałem się że będzie zupełnie inna jazda, ale rzeczywistość przerosła to oczekiwania. Teraz czas na okoliczne bike parki 😍

Fotki z wypadu

IMG_20210919_093642.jpg IMG_20210919_073138.jpg Edytowane przez GZuk
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, abra napisał:

Się skacze, się pływa... Tam gdzie ja cisnę 80 na MTB tam szosa leci 105 :) Mam licznik z GPS i pokazuje dobrze, tak samo jak telefon. 

Trzeba puścić hamulce i się nie bać. Nie chce mi się już tego wałkować :P

1.jpg.d55f9a49320a3305a42f1f45e4d1a234.jpg 3.jpg 2.jpg

@@edit 

Jeszcze z stravy @Mik0laj, który ze mną leciał tę trasę pierwszy raz w życiu. Pociągnął sobie 72,4km/h :D Wariat

23.thumb.jpg.0be9f0620875ce650381de14bf0af4f1.jpg

Kiedyś wspominałem apropo tego co Tomasz Corsa wspomina, że nie będę takich prędkości rozwijał na rockriderze... Ale jednak rowerek daje radę i to bardzo ładnie :)

Opublikowano
Godzinę temu, abra napisał:

Ale 80? Toż już dla szosówek krytyczne i niebezpieczne wartości.

Było, ale dobrze się nie skończyło, uraz pozostał i chyba już nie zniknie. Mimo że ponad 20 lat...

Napęd - jeno grawitacja. Zjazd ze schroniska na Odrodzeniu.

Opublikowano

Pytanie.

Znalazłem prowadnice łańcucha (dartmoor) i jakoś ją założyłem.

Co prawda w sztywniaku ale gdyby nie była bardzo źle założona i coś by dawała to do fulla też bym dokupił.

Chyba trochę wcześniej powinna być.

Tak to wygląda.

20210917_174229.jpg 20210917_174248.jpg
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Rokoszoko napisał:

@edit 

Jeszcze z stravy @Mik0laj, który ze mną leciał tę trasę pierwszy raz w życiu. Pociągnął sobie 72,4km/h :D Wariat

23.thumb.jpg.0be9f0620875ce650381de14bf0af4f1.jpg

To chyba zjazd, ze Stożka był gdzie tyle się śmigło.

Napewno licznik czy w moim przypadku S21 nie jest idealnym urządzeniem do pomiaru bo w końcu opiera się na GPS więc przydał by się jeszcze czujnik prędkości ale po co to komu w "MTB"

Screenshot_20210919-123016_Strava.jpg

20210905_140610.jpg

@GZuk masz na lewej ladze plus minus jakie wartości a jak chcesz możesz aplikacje sciaganac podać numer amorka i Ci wyliczy ile luftu jak i powrót. Później już tylko dopasować pod siebie. 

Edytowane przez Mik0laj
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, TomekCorsa napisał:

Pytanie.

Jak Ci łańcuch spada, albo boisz się o ramę to zazwyczaj lepiej mieć prowadnicę niż nie mieć :) Generalnie jeśli nie mamy przewalonej linii łańcucha, albo słabej klasy napędu to raczej nie ma z tym problemu. Odkąd jeżdżę na sramowskim 1x to nigdy mi łańcuch nie zleciał i zastosowałbym go tylko jako asekurację ,,gdyby", ale nie wiem jak tam shimano

Opublikowano
W dniu 18.09.2021 o 20:28, GZuk napisał:

Sporym mankamentem jest napęd NX. Myślałem że nie będzie mi bardzo przeszkadzać, ale jednak upierdliwa jest przerzutka żyjąca własnym życiem przy zmianie biegów. 

U mnie po zmianie samej manetki na GX jest o niebo lepiej.

Ile w końcu nabiłeś damper?

Opublikowano
U mnie po zmianie samej manetki na GX jest o niebo lepiej.

Polecam sprawdzić kąt opasania. U mnie regulacja tego diametralnie zmieniła kulturę pracy przerzutki. Teraz nie mam zastrzeżeń.

Opublikowano (edytowane)

Są te przymiary np na Allegro ale trzeba uważać bo one się różnią.

Ja po ciężkich bojach ustawiłem tak żeby na najmniejszej koronce kółko od zmieniarki (górne) nie dotykało ale było na styk.

Zmienia biegi idealnie natomiast przy nowym rowerze trzeba przejechać ze 20 kilometrów i po ułożeniu się napędu można regulować.

20210909_145757.jpg Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano

Ja przy zmianie zębatki korby z 34T na 32T odejmowałem 2 ogniwa łańcucha żeby poprawić pracę. Też się zgodzę, że kąt opasania ma duże znaczenie, także w tworzeniu się fałszywych podwójnych przełożeń.

Opublikowano
13 godzin temu, Marekmarek napisał:

Na pierwszą jazdę nabiłem na ślepo 145-150 PSI, ale dzisiaj jak w garażu ustawiałem to było za dużo. Wychodzi, że jakieś 10 PSI mniej powinno być- 1 cm ugięcia wstępnego na damperze uzyskałem przy 135-140 PSI i to raczej nie dochodząc do 140, gdzieś tak 138, ale to szacunkowo na podziałce analogowej ;)

Jeszcze wracając do napędu- w moich okolicach zębatka 30T na korbie sprawdza się bardzo dobrze. Myślałem że będę zaraz wymieniał na 32 lub 34, ale jak się okazuje nie ma potrzeby. Przynajmniej póki co. W Trójmieście mamy bardzo interwałowe lasy, z niedużymi przewyższeniami, sięgającymi 80 metrów może. Także na taką jazdę góra - dół jest spoko :) 

Opublikowano
W dniu 18.09.2021 o 08:21, Rokoszoko napisał:

1. Jak ładujesz tarcze to 2x 203mm, do tyłu ani 180 nie wsadzaj, bo pomimo, że u mnie weszło to na styk, to przy pracy jednak obił trochę ramę. Ja ważę ~85kg ? I na tych 203 spokojnie już sobie hamuje, nie widzę potrzeby zmiany hamulców. W terenie spokojnie do 60km/h dobijam, po asflacie na powrocie po ~80km/h

2. Amortyzator będzie chodził skokowo na wciśniętych hamulcach, bo wciskasz go, a on potem musi cały rower podnieść... Gdzie ma uciec jak trzymasz mu koło ? :P Spróbuj to samo, ale bez hampla czy nadal działa skokowo. Ja nadal podtrzymuje zdanie, że jestem z tego amorka lepiej zadowolony jak z foxa 34 rhythm z canyona. 

3. Ja pomimo, że cisnę czasem ostre podjazdy to nigdy przedniego amorka nie blokuje, składam się siedząc i w górę. Chyba, że masz taktykę podjazdu, że stajesz na pedałach i dociskasz rower jak szalony to wtedy chyba nawet blokada Ci nie pomoże :D:D  W naszych RS 35 jak dobrze pamiętam jest 44mm offsetu. 

4. PRzód i tył potrzebujesz adaptery PM/PM. Przód PM180-203 a tył 160-203PM

Dziękuję. Amortyzator chodzi trochę skokowo nawet bez hebla, a w rowerkach znajomych z hamulcem czy bez - chodzą idealnie płynnie. Ale po wlaniu odpowiedniej ilości oleju (od dołu w lagi) jest lepiej, a w trakcie jazdy ja aż tak nie wymiatam żeby narzekać na zawieszenie.

Czy do Sram Level T nie potrzebuję tarcz 200mm (a nie 203mm)? Może inaczej - jakie tarcze Ty założyłeś i pasują? 

Zastanawiam się jeszcze nad wymianą dampera na ten od AM500S, albo jeszcze mocniejszy Monarch RT3, pytanie tylko jaka jest charakterystyka naszego - żeby nie zrobić sobie kuku za prawie 2000. Chodzi mi o to:

tune_monarch.png