abra Opublikowano 3 Września 2021 Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) W dniu 31.08.2021 o 06:56, orzelek76 napisał: Ale wtedy siodło idzie do przodu, nogi na pedałach zostają z tyłu i pozycja robi się niewygodna. Wolę zjeżdżać po staremu, z dupą w górze, za siodełkiem. Myk myk przydaje mi się przy zatrzymywaniu się. Odkryłem że na fullu siodło musi być wyżej, bo po zajęciu pozycji i ugięciu dampera obniża się. Odkrywam rower na nowo 😀 Jak zjeżdżasz na siodle tzn, że to nie jest z górki. Z takiej "górki" to można opuścić tylko trochę lub w ogóle(myk działa analogowo a nie binarnie). Jak zjeżdżasz z Góry to prawidłowo, że na nogach a siodełko po to się opuszcza by mieć komfort swobodnego balansowania odwłokiem bez narażania cohones. Życzę przyjemności z odkrywania roweru i zapraszam na zjazdy w terenie z ambitniejszym nachyleniem. Edytowane 3 Września 2021 przez abra
Mik0laj Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) Zwrotna focia Panie @Rokoszoko 14 godzin temu, GZuk napisał: Szukam roweru do trailu, jazdy w bike parkach, jakichś okazjonalnych skoków na hopkach, dropach itp. i czasami chciałbym zrobić sobie wycieczkę po okolicy nie koniecznie na singlach, ale raczej szutrach mieszanych z okazjonalnym przejechaniem asfaltem. Ten wydaje się idealny do pierwszej części wymagań. Ale właśnie jak to z AM100S jest podczas normalnej, rekreacyjnej jazdy? Oczywiście ,że tak w końcu to rower trailowy. Sam go tak wykorzystuje tylko na dzień dobry wymień przedniego laćka bo to straszny hamulec 🙂 Co do 34T dla mnie zbyt twarde przełożenia nie ważne czy górki czy wokół komina ale 30t to młynek jak już wspomniał @abra @Rokoszoko krótki mostek i wysoki kokpit w AM100s swoje robi. Pewno obniżając przód na podkładkach sterów i wrzucając dłuższy mostek nie trzeba by go tak mocno dociskać na stromych podjazdach no ale kto robi z traila rower XC ? 😄 Edytowane 4 Września 2021 przez Mik0laj 1
Rokoszoko Opublikowano 4 Września 2021 Autor Opublikowano 4 Września 2021 23 godziny temu, GZuk napisał: Ale właśnie jak to z AM100S jest podczas normalnej, rekreacyjnej jazdy? Cześć Grzesiek ! Ja na nim po płaskim robię tak ~120km, może dałbym radę więcej, ale powyżej setki to już jest takie... Jadę bo jadę i żałuje, że nie mogę sobie podłączyć silnika Na przykład robię nim traski z mojej wsi do Wisły i z powrotem (jest trasa od Studzionki po samą Wiśłe, do której się jedzie cały czas... Wzdłuż rzeki Wisły :P). Oczywiście do takiego bujania przednia opona do wymiany od razu. Generalnie jeśli chcesz się po postu pobujać dookoła komina to da radę 1
enadxx Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 Godzinę temu, Rokoszoko napisał: Generalnie jeśli chcesz się po postu pobujać dookoła komina to da radę Powiedz proszę jak wyglada uginanie tylu ma płaskim? Stosujesz platformę? Daje ona coś?
Mik0laj Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 22 minuty temu, enadxx napisał: Powiedz proszę jak wyglada uginanie tylu ma płaskim? Stosujesz platformę? Daje ona coś? Jak dobrze ustawisz pod swoją wagę to będziesz zadowolony. Nic nie buja na 4 a jak wpadniesz w dziurę to się nagle obudźi i ją wybierze. Nie ma typowego betonu jak z przodu. Minus tej platformy taki, że trzeba cały czas zmieniać . Manetka by się przydała by ogarniać aż 4 ustawienia. 1
GZuk Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 @Rokoszoko Bujać dookoła komina to nie bardzo mam ochotę, ten rower mam zamiar wykorzystywać w miarę zgodnie z przeznaczeniem. Ale. Ale czasami mam okazję wybrać się na jakąś przejażdżkę tak około 50-80 km i zastanawiam się czy da radę Wnioskując po Twojej jak i @Mik0laj odpowiedziach będzie OK, po wymianie opony. Trasy >= 100km to raczej na szosie śmigam 1
Rokoszoko Opublikowano 5 Września 2021 Autor Opublikowano 5 Września 2021 10 godzin temu, enadxx napisał: Powiedz proszę jak wyglada uginanie tylu ma płaskim? Stosujesz platformę? Daje ona coś? Na 4tym położeniu nie ugina się pod pedałowaniem tylko pod nierównościami. Chyba wspominałem w pierwszym poście, że wachluje tym jak szalony - potwierdzam, szkoda, że nie ma do tego manetki, bo jak zazwyczaj z blokad nie korzystałem bo był open-beton, tak te są na tyle intuicyjne, że fenomenalnie dobiera się tryb do trasy 1
enadxx Opublikowano 5 Września 2021 Opublikowano 5 Września 2021 Wiadomo czy ten model zostanie na 2022? Czy szykuje się jakaś zmiana?
GZuk Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 Ech, no i się spóźniłem z zakupem Next time. Przez chwilę były dostępne online wszystkie rozmiary, prócz S-ki. Generalnie wyprzedały się w godzinę A propos rozmiarów, czy przy 174 cm wzrostu M-ka będzie ok? Oczywiście po zamówieniu przymierze itp, ale tak z Waszego doświadczenia, to jak to wygląda?
erw Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 Ech, no i się spóźniłem z zakupem Next time. Przez chwilę były dostępne online wszystkie rozmiary, prócz S-ki. Generalnie wyprzedały się w godzinę A propos rozmiarów, czy przy 174 cm wzrostu M-ka będzie ok? Oczywiście po zamówieniu przymierze itp, ale tak z Waszego doświadczenia, to jak to wygląda?@GZuk Zależy od Twoich preferencji i proporcji. Ja przy 175 mam L i jest git. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 Ja na L trochę ciasno się czuje więc zamówiłem XL (w XC100S L było dobre). Mam 185 wzrostu i 125 kilo. Wzrost to nie wszystko, tężyzna i sposób wykorzystania roweru są ważniejsze. Najgorzej dokonywać wyboru poprzez przepisywaną wiedzę forumową. Najlepiej się przymierzyć. Sztyca w tym rowerze nie ma ofsetu i przez to już jesteśmy bliżej kiery. Szczupłe 175 wzrostu nawet na M by się mógł dobrze czuć.
puchatek Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 W dniu 4.09.2021 o 11:09, Mik0laj napisał: Pewno obniżając przód na podkładkach sterów i wrzucając dłuższy mostek nie trzeba by go tak mocno dociskać na stromych podjazdach no ale kto robi z traila rower XC ? Klasyfikowanie AM 100S do traila to trochę naciąganie, ale jak tak chcecie. Ja mam mostek 80 mm i jedną podkładkę już przełożyłem. Druga chyba niebawem. 3 godziny temu, erw napisał: Ja przy 175 mam L i jest git To jaką masz nogę...? Bo ja przy 80 cm już się nie łapię na L.
enadxx Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 8 minut temu, puchatek napisał: Klasyfikowanie AM 100S do traila to trochę naciąganie, ale jak tak chcecie. A do jakiej kategori zaliczylbyś ten rower?
puchatek Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 Jak sama nazwa wskazuje All Mountain - to coś pośrodku między trail (mniejszy skok) a ęduro (większy skok). Kątem główki ramy też się minimalnie różnią. Przypuszczam, że bazą kół też, ale nie chce mi się grzebać. 1
TomekCorsa Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 9 godzin temu, GZuk napisał: Ech, no i się spóźniłem z zakupem Next time. Przez chwilę były dostępne online wszystkie rozmiary, prócz S-ki. Generalnie wyprzedały się w godzinę Ponownie są oprócz XL.
abra Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 11 godzin temu, GZuk napisał: Ech, no i się spóźniłem z zakupem Next time. Przez chwilę były dostępne online wszystkie rozmiary, prócz S-ki. Generalnie wyprzedały się w godzinę A propos rozmiarów, czy przy 174 cm wzrostu M-ka będzie ok? Oczywiście po zamówieniu przymierze itp, ale tak z Waszego doświadczenia, to jak to wygląda? Ja mam 174 i mam M. Jest to jak dla mnie idealny rozmiar.
Drzonos Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 Ja mam 176cm wzrostu i o ile początkowo rozmiar M wydawał się w sam raz, to po czasie wydaje mi się że rower jest jednak trochę zbyt krótki. Musiałem cofnąć maksymalnie siodełko, myślę też o wstawieniu nieco dłuższego mostka. Sztyce też sporo wysunąłem żeby nie mieć zbyt dużego ugięcia w kolanie. To pewnie przez dość długie nogi (83cm). Chyba będę musiał sprzedać jeden z rowerów i kupić rozmiar L. Tak to na chwilę obecną wygląda:
puchatek Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) Rozmiar L to 17,5 cm korba + 48 cm podsiodłówka + 24 cm sztyca z siodełkiem (2+15+7) = 89,5 cm - załóżmy 2 cm ugięcia wstępnego, czyli na gotowo załóżmy nawet 87 cm. I to się zgadza, bo L-ka ze sztycą 12 cm, ma od osi pedału do góry siodełka bez SAGu 86 cm. Wy jeździcie na niecałkowicie wysuniętej sztycy...? Żeby nie było, że to tylko suche dane - przymierzałem się do L-ki w Decathlonie i nie ma opcji na prawidłową pozycję nóg. Edytowane 9 Września 2021 przez puchatek
TomekCorsa Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 8 minut temu, GZuk napisał: Zamówiony rozmiar M Na kiedy masz planowany odbiór ? Ja 15 września.
GZuk Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 3 minuty temu, TomekCorsa napisał: Na kiedy masz planowany odbiór ? Ja 15 września. Do 17 września
Drzonos Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) 43 minuty temu, puchatek napisał: Rozmiar L to 17,5 cm korba + 48 cm podsiodłówka + 24 cm sztyca z siodełkiem (2+15+7) = 89,5 cm - załóżmy 2 cm ugięcia wstępnego, czyli na gotowo załóżmy nawet 87 cm. I to się zgadza, bo L-ka ze sztycą 12 cm, ma od osi pedału do góry siodełka bez SAGu 86 cm. Wy jeździcie na niecałkowicie wysuniętej sztycy...? Żeby nie było, że to tylko suche dane - przymierzałem się do L-ki w Decathlonie i nie ma opcji na prawidłową pozycję nóg. Zobacz na zdjęciu o ile musiałem dodatkowo wysunąć bazę sztycy (około 5cm, jeśli dobrze pamiętam). Część "robocza" oczywiście wyciągnięta na maksimum. Wychodzi na to, że w rozmiarze L nie musiałbym wyciągać dodatkowo sztycy z ramy. Edytowane 9 Września 2021 przez Drzonos
puchatek Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 U Ciebie przy M jak najbardziej spoko. Przy L masz całość 8 cm wyżej, więc też miałbyś problem. Powyżej ktoś pisał o L i na poprzedniej stronie też, nie patrzyłem wcześniej 😀.
Drzonos Opublikowano 9 Września 2021 Opublikowano 9 Września 2021 Wychodzi na to, że M jest dla mnie odrobinę za mały, a L za duży. No i jestem w kropce, nie wiem czy kombinować i kupić rozmiar większy czy dać sobie spokój.
Rekomendowane odpowiedzi