Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie żadnych. Pracuje perfekcyjnie.

Edytowane przez puchatek
Opublikowano
2 minuty temu, puchatek napisał:

Nie znam się aż tak bardzo, ale czytałem, że bardzo ciężko dobrać damper do danej ramy. Nie liczy się tylko jego długość... Może tu jest problem.

Tak, liczy się zaworowanie. I mają podobne. Pasuje praca, współpracuje z moją rama, tylko chodzi że damper ma dziwne szarpnięcia nie wiem jak to nazwac. 

Opublikowano

jeszcze mi przychodzi do głowy, że kupiłaś starszy model który mógł leżeć kilka lat. zrób mu przegląd zerowy - to proste - do zrobienia nawet samemu

Opublikowano
2 minuty temu, Bujak napisał:

jeszcze mi przychodzi do głowy, że kupiłaś starszy model który mógł leżeć kilka lat. zrób mu przegląd zerowy - to proste - do zrobienia nawet samemu

Tak to chyba ten starszy z przelotkami na blokade, jednak widać że pracuje na mokro (na goleni) nie cieknie ;)

Opublikowano

jak widać "film" na tłoku to powinien działać ok. 

Jak masz zastrzeżenia to możesz pojechać do serwisu decathlon. oni mają bardzo dobre podejście do klienta - jeżeli uznają, że działa źle to naprawią, albo wymienią na nowy bez żadnej dopłaty.

Opublikowano
7 minut temu, Bujak napisał:

jak widać "film" na tłoku to powinien działać ok. 

Jak masz zastrzeżenia to możesz pojechać do serwisu decathlon. oni mają bardzo dobre podejście do klienta - jeżeli uznają, że działa źle to naprawią, albo wymienią na nowy bez żadnej dopłaty.

Tak widać. Stąd pojerzewam również że nie pracuje na sucho. I też dlatego to mnie zaniepokoilo. Przełożyłam stary damper i tego nie ma. Nie jest to wina innych elementów rowera... 

21 minut temu, Bujak napisał:

Patrząc na kolorystykę to damper z AM100S z 2019 r (czarno-zielony) idealnie pasujący kolorystycznie do mojego sparka 😁

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, AniaK napisał:

Tak widać. Stąd pojerzewam również że nie pracuje na sucho. I też dlatego to mnie zaniepokoilo. Przełożyłam stary damper i tego nie ma. Nie jest to wina innych elementów rowera... 

Patrząc na kolorystykę to damper z AM100S z 2019 r (czarno-zielony) idealnie pasujący kolorystycznie do mojego sparka 😁

W fullach wielu producentów dogaduje się z fabryką, aby robić dampery ,,pod ich ramę", jak poczytasz opisy rowerów to jest info ,,w współpracy z X stworzyliśmy dedykowany amortyzator do ramy Y". W przypadku am100s jest to samo i ładnie na boku jest napisane rockrider specs. 

O ile ciśnienie, wszystko masz w porządku to pytanie czy to nie jest problemem, że damper nie dogaduje się z rama scotta. Ja mam w moim 20% sagu, wrzucam na platformę na 1 stopień i po małych nierównościach jak na poduszkowcu. 

@edit

Jeśli kupiłaś damper do starej AM z 2019, to wtedy regulacja platformy jest bez kliku, przystosowana do manetki. W pozycji zerowej jest ona na 4 pozycji do podjazdów jeśli dobrze pamiętam, stąd może być efekt szarpania, bo na tej pozycji faktycznie tak jest, że musi dostać ciut mocniejszego strzała, aby zaczął pracować. Spróbuj ją przekręcić na maksa i czymś zablokować (nie wiem, może konsek taśmy) i zobacz, czy się poprawi :) 

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Rokoszoko napisał:

W fullach wielu producentów dogaduje się z fabryką, aby robić dampery ,,pod ich ramę", jak poczytasz opisy rowerów to jest info ,,w współpracy z X stworzyliśmy dedykowany amortyzator do ramy Y". W przypadku am100s jest to samo i ładnie na boku jest napisane rockrider specs. 

O ile ciśnienie, wszystko masz w porządku to pytanie czy to nie jest problemem, że damper nie dogaduje się z rama scotta. Ja mam w moim 20% sagu, wrzucam na platformę na 1 stopień i po małych nierównościach jak na poduszkowcu. 

@edit

Jeśli kupiłaś damper do starej AM z 2019, to wtedy regulacja platformy jest bez kliku, przystosowana do manetki. W pozycji zerowej jest ona na 4 pozycji do podjazdów jeśli dobrze pamiętam, stąd może być efekt szarpania, bo na tej pozycji faktycznie tak jest, że musi dostać ciut mocniejszego strzała, aby zaczął pracować. Spróbuj ją przekręcić na maksa i czymś zablokować (nie wiem, może konsek taśmy) i zobacz, czy się poprawi :) 

Tak zgadza się. Od Scotta wyciglam te informacje i okazało się że nie były dostosowywane specjalnie. Uniwersalny w uproszczeniu. Od decathlona to niczego dowiedzieć się nie dało. Nawet różnic między dwoma takimi samymi egzemplarzami. Po fakcie dopiero się dowiedziałam co je różni i to tutaj na forum... 

Na dziś dzień nie mam blokady. Bo nie mam manetki (nie będzie) muszę usunąć jakieś elementy by bez kliku można było przesuwać platforme. Szkoda że przed zakupem tej info nie zdobylam 😒 sam damper właśnie dość ładnie mi pracuje pod Scottem i z przednim RS Reba (na tyle co mogę rozeznać  wychodzac pod dom sprawdzić po włożeniu, bo nigdzie na nim nie jeździłam dalej jeszcze). W zasadzie spowrotem stary został włożony. Ale wlasnie dziwny, wyczuwalny efekt luzu/ uderzeń siodla mnie zaskoczył, czyli jakby na małej nierówności brak płynności? 🤔 Szarpie trochę jakby była źle włożona opona i są takie nierówności. Ale na starym tego nie ma... Opona ok 😉

Miałam chwilę inny damper włożony i rower był jak drewno a na tym mcleod z decathlona tego nie ma 😉

Edytowane przez AniaK
Opublikowano

Jak nie masz manetki to jeździsz w pozycji zamkniętej, dlatego go szarpie. To jest tryb, jak ciśniesz pod górę, albo na asfalcie... Z czego się orientuje to Bujak tutaj udostępniał tutorial jak to przemienić, trzeba kupić zestaw za 150, czy tam 200zł i przerobić regulację na klikanie, lub zainstalować manetkę 

Opublikowano (edytowane)

bez naciągu dźwignia jest otwarta, czyli na trudne tereny. Dopiero podciągnięcie linki dodaje blokady na łatwiejsze trasy lub podjazdy. 

W dniu 19.05.2021 o 11:48, Bujak napisał:

https://hayesbicycle.zendesk.com/hc/en-us/article_attachments/360056987133/McLeod_180_Remote_Installation_Guide.pdf

Tu jest instrukcja montażu zestawu do manetki. Na pierwszym rysunku widać co jest w wersji bez manetki. Na drugim elementy dodatkowe do wersji z manetką

Tu pisałem już. Wystarczy wyjąć sprężynkę z pod dźwigni, wtedy nie będzie klikania, ale będzie działać ok. 

Tamten link błędnie załączyłem do blokady 180 stopni. teraz załączam poprawny, ale sprężynka w obu jest taka sama:

https://hayesbicycle.zendesk.com/hc/en-us/article_attachments/360056987093/McLeod_Remote_Installation_Guide.pdf

Edytowane przez Bujak
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Rokoszoko napisał:

Jak nie masz manetki to jeździsz w pozycji zamkniętej, dlatego go szarpie. To jest tryb, jak ciśniesz pod górę, albo na asfalcie... Z czego się orientuje to Bujak tutaj udostępniał tutorial jak to przemienić, trzeba kupić zestaw za 150, czy tam 200zł i przerobić regulację na klikanie, lub zainstalować manetkę 

W pozycji całkowicie otwartej :)

A już wczesniej Bujak pisał że wyjąć należy sprężynkę. Pisałam też do Velo i potwierdził Pan że bez manetki będzie działał po wspomnianej modyfikacji. 

Edytowane przez AniaK
Opublikowano

Ok, to mój błąd :D W tym temacie by trzeba było już zrobić spis treści 

Opublikowano

A'propos dumpera: jak go maks. usztywniam bo jadę po asfalcie to czuję, że mnie pod pupą buja i to fatalnie utrudnia jazdę, trochę więc go luzuję i jest ok, da radę go usztywnić na całkowitej blokadzie? Ciśnienie raczej w porządku.

Opublikowano
2 godziny temu, Looban napisał:

A'propos dumpera: jak go maks. usztywniam bo jadę po asfalcie to czuję, że mnie pod pupą buja i to fatalnie utrudnia jazdę, trochę więc go luzuję i jest ok, da radę go usztywnić na całkowitej blokadzie? Ciśnienie raczej w porządku.

Na "beton" nie zablokujesz mcloeda. Platforma tylko usztywnia go. Tylko takie proste dampery open/close można zablokować na sztywno (z tego co wiem też nie wszystkie) . 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Looban napisał:

Raczej za mało ciśnienia. Jak daje na 4 pozycje to jest podczas pedałowania sztywny, czuć to. Wystarczy, że masz sag ciut za duży i już będzie go przebijać i nie będzie to działać. Z tym, że mała nierówność i on będzie pracował, co jest mega ok bo ciągle trzyma trakcję, u mnie na ślunsku to bardzo spoko rozwiązanie. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W rowerku lecą kolejne kilometry, aż po nie wiem kiedy w końcu wziąłem się za czyszczenie napędu, zaniedbałem to mocno, ale odziwo, łańcuch pomimo, że ma z tysiaka + zrobione (zmieniałem go jeszcze przed tym, jak w marcu leciałem 3 szczyty w zimę), to ma tylko 0,50% zużycia, byłem przekonany, że już do wywalenia dawno. Po za tym w rowerze cisza, nic się nie dzieje 🥰 (odpukać)

20210710_184009.thumb.jpg.c44b6cec2d0e9feb18f8090cde35b9a3.jpg20210710_184144.thumb.jpg.f38f5aeb7a3ec9a8c7f1e3d206f498ac.jpg20210710_182237.thumb.jpg.5bcf112f59a7814d2d1c3fa3e64aaa30.jpg20210710_184713.thumb.jpg.8d4c32fa60b8ed0d0e51e5b935aea49f.jpg

Opublikowano

Pamiętam, że ktoś ogarnął serwis sztycy z naszego roweru (tranzx ?) i zrobił z tego manual/film. Niestety nie mogę tego w wątku znaleźć. Możecie podrzucić? Moja już ciężkawo zaczyna chodzić i pora na serwis zanim nie stanęła.

Może wiadomo jaki to konkretnie model w AM100S ?

Opublikowano

Na stronie 42 ja pisałem jak to zrobiłem.

• Lubię to! 1
Opublikowano
19 godzin temu, TomekCorsa napisał:

Na stronie 42 ja pisałem jak to zrobiłem.

czym smarowane?

Opublikowano

Panie i Panowie! niniejszym zawiadamiam,że AM 100 s pojawi się 26 lipca na stronach Decathlonu...👍😁...a żeby był już full wypas to we wszystkich rozmiarach...

Opublikowano
2 godziny temu, Adziu74 napisał:

Panie i Panowie! niniejszym zawiadamiam,że AM 100 s pojawi się 26 lipca na stronach Decathlonu...👍😁...a żeby był już full wypas to we wszystkich rozmiarach...

Prawda :) na francuskich grupach również potwierdzają to info, tak samo na chacie online w Polskim Deca.

Opublikowano
14 minut temu, PanMarcinPL napisał:

Prawda :) na francuskich grupach również potwierdzają to info, tak samo na chacie online w Polskim Deca.

Trzeba zapolować,jak się pojawią to zamawiam😁 pytałem też o AM 500 s i cisza,nikt nic nie wie nawet we Francji bo tam z kolei kuzyn pytał...bida...jak u nas.

Opublikowano
8 godzin temu, Adziu74 napisał:

Trzeba zapolować, jak się pojawią to zamawiam

Również jestem tego zdania. Żałuję tylko, że nie miałem okazji przymierzyć go w sklepie, ale na 177cm wzrostu nie będę się zastanawiać nad M tylko biorę L.

Opublikowano
Również jestem tego zdania. Żałuję tylko, że nie miałem okazji przymierzyć go w sklepie, ale na 177cm wzrostu nie będę się zastanawiać nad M tylko biorę L.
Mam 176. L jest bardzo dobra.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka