PanMarcinPL Opublikowano 8 Czerwca 2021 Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Powiedzcie mi co sądzicie o AM50S względem AM100S. Na przełomie roku 2021/2022 ma być w sprzedaży, cena ok 6 tyś, czyli tysiak mniej. Zastanawiam się czy warto do późniejszego upgradu nie poczekać i nie brać AM50S. Rama identyczna, malowanie inne, ciemniejsze w moim osobistym guście ładniejsze. Piasty, koła, kierownica, sztyca to samo. Różnice znalazłem takie: - Amorek 140mm skok RockShox Recon Silver, golenie pewnie 32mm, tłumik Motion Control - Dumper 140mm skok Manitou Radium - Hamulce Sram Level 180mm przód, 160mm tył - Napęd Sram SX Eagle, kaseta 11-50, korba 30T - opony HUTCHINSON Toro przód i tył Tutaj krótka prezentacja: https://www.facebook.com/TeamCycleDecat/videos/726464674700418/?extid=SEO---- Czy te zmiany wiadomo na minus są warte tysiąca mniej czy lepiej iść w AM100S? Edytowane 8 Czerwca 2021 przez PanMarcinPL
erw Opublikowano 8 Czerwca 2021 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Powiedzcie mi co sądzicie o AM50S względem AM100S. Na przełomie roku 2021/2022 ma być w sprzedaży, cena ok 6 tyś, czyli tysiak mniej. Zastanawiam się czy warto do późniejszego upgradu nie poczekać i nie brać AM50S. Rama identyczna, malowanie inne, ciemniejsze w moim osobistym guście ładniejsze. Piasty, koła, kierownica, sztyca to samo. Różnice znalazłem takie: - Amorek 140mm skok RockShox Recon Silver, golenie pewnie 32mm, tłumik Motion Control - Dumper 140mm skok Manitou Radium - Hamulce Sram Level 180mm przód, 160mm tył - Napęd Sram SX Eagle, kaseta 11-50, korba 30T - opony HUTCHINSON Toro przód i tył Tutaj krótka prezentacja: https://www.facebook.com/TeamCycleDecat/videos/726464674700418/?extid=SEO---- Czy te zmiany wiadomo na minus są warte tysiąca mniej czy lepiej iść w AM100S?Wg mnie amortyzacja i hamulce są zupełnie nie warte tej oszczędności 1000 zł. Jeśli dasz radę wydać na am 100s, to bym nie brał pod uwagę am50s.P. S. recon silver do tego roweru to trochę nieporozumienieWysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka 1
Geo4 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Mam pytanie do tych co rozbierali widelec Rock Shox 35 do serwisu podstawowego i chodzi w nim o mój egzemplarz. Czy zgodzicie się że ślizg w lewej goleni co widać na zdjęciu jest nabity wadliwie? Gąbka olejowa ściśnięta jest tak że w zasadzie nie da się jej wyjąć. Prawa strona jak widać jest ok, gąbka bez problemów wychodzi natomiast ta po stronie lewej jest zakleszczona - na moje oko tak nabity ślizg musiał wyjść z fabryki bo one się same z siebie raczej nie przesuwają... Głupi moment na reklamację ale chyba nie mam wyjścia. Robiłem po zakupie szybkie uzupełnienie oleju, bo jak wiadomo susza fabryczna, ale wtedy tego nie zauwazylem. Mimo smarowania amortyzator pracował dziwnie. Nie wiem czy to akurat może być przyczyną... 1
Rokoszoko Opublikowano 11 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2021 6 minut temu, Geo4 napisał: [...] Reklamuj śmiało, chyba, że masz narzędzia to go dobij
Geo4 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Dzięki za szybką odpowiedź Niestety nie mam narzędzia... Reklamacja przy obecnej dostępności części pozbawi mnie roweru do końca wakacji😬
Rokoszoko Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2021 Ugadaj się z serwisem, że zamówią amortyzator, a Ty sobie śmigaj, jak amor przyjdzie to wtedy niech zadzwonią i oddaj rower. Chyba, że stwierdzą, że to taka wada, że zagraża bezpieczeństwu to Ci tego nie oddadzą ;d
Zenon Pokrzywa Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Cześć, nie wiecie może w jakim wymiarze jest oś w amortyzatorze? Wydaje mi się, że wersja 15x110 boost. Taka jak ta: https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-amortyzatorow/os-20mm/prod/rs-maxle-lite-15-110 Chce wymienić bo oryginalna jest na imbus, który trze mieć przy sobie, w moim przypadku najlepiej długi i mocny, bo oś w czasie jazdy się zapieka i imbusem z multitoola nie ma szans tego odkręcić...
slacku Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgadza się, oś do przodu to 110x15. Jeśli chcesz się dodatkowo upewnić, to sprawdź po numerze seryjnym w apce TrailHead od RockShoxa Sent from my Pixel 5 using Tapatalk 1
Zenon Pokrzywa Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 Dzięki za info, sprawdzę tą apką, ale najpierw muszę ją wykręcić... 😅
slacku Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 1 minutę temu, Zenon Pokrzywa napisał: Dzięki za info, sprawdzę tą apką, ale najpierw muszę ją wykręcić... 😅 Ostatnio sam walczyłem z nabijaniem torxa i odkręcaniem dziada, polecam WD-40 od strony gwintu (czyli drugiej strony od której się odkręca) i zostawić na kilka godzin No i warto dokręcać kluczem dynamometrycznym oczywiście
AniaK Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Cześć 😀 jak wam pracuje damper. Czy na drobnych nierównościach typu trawa, nierówne pola macie wrażenie trochę jazdy jak na ht (rower bez tylnej amortyzacji)? Jakby nie wybierał damper mimo że pracuje i uczucie "uderzeń siodelka" (xfusion na którym jeździłam tego nie miał) bo rozumiem z wcześniejszych zapisów posta że sapanie i glosna praca to standard. Edytowane 14 Czerwca 2021 przez AniaK
erw Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 @aniak mój pracuje bardzo dobrze moim zdaniem. Czy napewno ciśnienie odpowiednie i platforma nie jest zablokowana? Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
puchatek Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 8 minut temu, AniaK napisał: Czy na drobnych nierównościach typu trawa Ale sucha czy mokra? 2 godziny temu, slacku napisał: Jeśli chcesz się dodatkowo upewnić, to sprawdź po numerze seryjnym w apce TrailHead od RockShoxa Ale po co? Oczywiście, że 15 x 110. @Zenon Pokrzywa, bierz od Chińczyka. Za 50 zł kupisz.
AniaK Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 3 minuty temu, erw napisał: @aniak mój pracuje bardzo dobrze moim zdaniem. Czy napewno ciśnienie odpowiednie i platforma nie jest zablokowana? Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka (nowy egezmplarz) Na pewno nie jest zablokowane nic, różne ustawienia kompresji powrotu, różne ciśnienie, efekt wciąż występuje. Pracować, pracuje, reaguje. Zastanawiam się co jest powodem 🤔 czy ten typ tak ma, czy z czegoś wynika. 6 minut temu, puchatek napisał: Ale sucha czy mokra? @Zenon Pokrzywa Trawa, sucha, po prostu o kępki chodziło dla wyobrażenia, ale także na twardej nierównej ziemi, jakby nie wybierał
puchatek Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 To są rewelacyjne dampery. Kwestia na co liczy użytkownik.
AniaK Opublikowano 14 Czerwca 2021 Opublikowano 14 Czerwca 2021 (edytowane) 13 minut temu, puchatek napisał: To są rewelacyjne dampery. Kwestia na co liczy użytkownik. Może i są ale ja widzę pewien moj dyskomfort mimo że ładnie pracuje i dziwny efekt "uderzeń siodelka" czy jakby wewnętrznego luzu? (luzów nigdzie nie ma) stad mnie zastanawia czy ta sztuka ma jakiś problem czy inni też mają taki efekt i tak pracuje 🤔 Edytowane 14 Czerwca 2021 przez AniaK
AniaK Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 (edytowane) 14 godzin temu, puchatek napisał: To są rewelacyjne dampery. Kwestia na co liczy użytkownik. Tak jest tak dobry że 20 dni temu z płaciłam za niego w decathlonie 849 zł a dziś kosztuje 1099 zł tylko nie wiem co to za dziwne działanie... Więc wymiana nie wchodzi w gre bo dopalcilabym 250 zł do innej takiej samej sztuki... Edytowane 15 Czerwca 2021 przez AniaK
Airman Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 A jakie jest ciśnienie w tym damperze... i ile ważysz ?
Bujak Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 (edytowane) skąd jesteś? może znajdziesz kogoś z AM100S w okolicy? na mój gust wybiera bardzo dobrze drobne nierówności Edytowane 15 Czerwca 2021 przez Bujak
AniaK Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 (edytowane) 9 minut temu, Airman napisał: A jakie jest ciśnienie w tym damperze... i ile ważysz ? Nie pamiętam 🙄 zmieniałam je w sporym zakresie. Od ustawień na ok 30% sagu do 40% 62kg 4 minuty temu, Bujak napisał: skąd jesteś? w może znajdziesz kogoś z AM100S w okolicy? na mój gust wybiera bardzo dobrze drobne nierówności Normalnie gdyby nie myk z cena decathlona wymieniłabym na inną sztukę. Ale teraz dopłacić bym musiała do tego ruchu 250 zł bo cenę podnieśli 🤔 no właśnie sama praca mi odpowiada gdyby nie ten "feler" i nie bardzo wiem skąd wynika... Śląsk, Chorzów Edytowane 15 Czerwca 2021 przez AniaK
Bujak Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Jaki wcześniej miałaś damper, że McLeod jest mniej czuły? Sag 25-30% chyba powinien być (ale nie znam się za bardzo)
puchatek Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Używanego to chyba nie można oddać i kupić innego egzemplarza... Co najwyżej reklamować. Spytam z ciekawości - masz AM 100S i musiałaś wymienić czy ten damper jest włożony do innego roweru?
AniaK Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Teraz, puchatek napisał: Używanego to chyba nie można oddać i kupić innego egzemplarza... Co najwyżej reklamować. Spytam z ciekawości - masz AM 100S i musiałaś wymienić czy ten damper jest włożony do innego roweru? Mam włożony poza łąka przy domu dla testu, nie jeżdżony. Włożony do innego rowera Scott Spark kompatybilny
puchatek Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Nie znam się aż tak bardzo, ale czytałem, że bardzo ciężko dobrać damper do danej ramy. Nie liczy się tylko jego długość... Może tu jest problem.
AniaK Opublikowano 15 Czerwca 2021 Opublikowano 15 Czerwca 2021 2 minuty temu, Bujak napisał: Jaki wcześniej miałaś damper, że McLeod jest mniej czuły? Sag 25-30% chyba powinien być (ale nie znam się za bardzo) Xfusion. Niedostępny w tym rozmiarze z uwagi na zabawy Chin z dostawami Właśnie nie wiem co z tym mcleodem. Jest ok. Ale ma jakieś "szarpnięcia" podczas pracy...
Rekomendowane odpowiedzi