malagos222 Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 Czy ktoś wie czym się różnią sztyce regulowane dostępne na deca? Jest jedna w cenie 829zl, a druga 550🤔 W am 100s jest zamontowana chyba ta za 550 prawda? https://www.decathlon.pl/p/sztyca-podsiodlowa-31-6-400-mm-regulowana-skok-120-mm/_/R-p-197851 https://www.decathlon.pl/p/sztyca-regulowana-31-6-400-mm-skok-120-150-mm/_/R-p-203267?mc=8599975
Airman Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 Do rozmiaru M dają sztycę o skoku 120mm a do L 150mm...
malagos222 Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 2 godziny temu, Airman napisał: Do rozmiaru M dają sztycę o skoku 120mm a do L 150mm... Tak, to wiem ale chodzi mi o to że są to różne modele sztycy, ze zdjęć różnią się manetką, a z opisu nic więcej nie wynika więc zastanawia mnie różnica w cenie dość spora🤔
Airman Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 Hmmm, popaczałem na obie sztyce w swoich rowerkach, wygląda to tak samo (łącznie z manetką), chodzi góra-dół też tak samo
malagos222 Opublikowano 24 Maja 2021 Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) W dniu 22.05.2021 o 23:01, Airman napisał: Hmmm, popaczałem na obie sztyce w swoich rowerkach, wygląda to tak samo (łącznie z manetką), chodzi góra-dół też tak samo A to masz w jednym rowerze droższą a w drugim tą tańszą?🤔 Zadałam pytanie na stronie decathlonu i dostałam odpowiedź: "Dzień dobry, sztyce różnią się sposobem montażu manetki i jest to główna różnica pomiędzy tymi sztycami oraz skokiem." Czyli rozumiem, że dokładając prawie 300zl więcej dostajemy inną manetkę🤔 skokiem się nie różnią bo i jedną i drugą można kupić ze skokiem 120mm(znaczy różnica polega na tym że tej droższej nie można kupić ze skokiem 150mm) Zastanawiam się tak z ciekawości czy ta droższa ma coś lepszego w sobie😁 bo oddawałam rower do reklamacji i wymienili sztycę na tą droższą, a była wcześniej ta tańsza🙂 Edytowane 24 Maja 2021 przez malagos222
Drzonos Opublikowano 24 Maja 2021 Opublikowano 24 Maja 2021 Hej, wie ktoś jak wyjąć damper z ramy? Po odkręceniu dalej siedzi ciasno w linku, a od drugiego końca też nie daje się wyjąć bo wentyl haczy 😐
Rokoszoko Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) 8 godzin temu, Drzonos napisał: Hej, wie ktoś jak wyjąć damper z ramy? Po odkręceniu dalej siedzi ciasno w linku, a od drugiego końca też nie daje się wyjąć bo wentyl haczy 😐 Odkręcasz od strony wahacza, ściągasz, potem od strony ramy, lekko przekręcasz w bok i wychodzi Nic na siłę, samo wyjdzie tylko trzeba dobrze spasować Co do różnic, o które ktoś tam pytał -> zestawy serwisowe są te same, więc główne średnice także -> nowszy ma minimalnie inna puszkę (kosmetyka) -> nowszy ma 4 pozycje na regulacji, starszy 3 obsługiwane combolockiem -> obydwa ,,rockriders spec", te same materiały i technologie Co do progresji, jest magiczne pokrętło i da się to ustawić. Jeśli mocniej czujecie, że tył Wam pracuje, a przód sztywno to macie do D ustawione zawieszenie Większy sag z przodu, albo mniejszy z tyłu + regulacje. Jak komuś za mało to proszym https://www.mtbr.com/threads/manitou-mcleod-shim-tuning-guide.1094350/ Edytowane 24 Maja 2021 przez Rokoszoko
Bujak Opublikowano 25 Maja 2021 Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) 11 godzin temu, Rokoszoko napisał: > nowszy ma 4 pozycje na regulacji, starszy 3 obsługiwane combolockiem Wg producenta starszy też ma 4 pozycje. To blokada combo lock ma 3 pozycje, więc nie wykorzystuje wszystkich możliwości tłumika. ................... Z innej beczki Mam info z kącika decathlon na wyścigach, że też mają ramy na tym zablokowanym, a później zatrzymanym statku. Jak go w końcu wypuszczą to może pojawią się rowery na stronie. P.s. wydawało mi się, że robią ramy w Lile, a nie w Chinach - widocznie coś źle z pamięcią. Edytowane 25 Maja 2021 przez Bujak
worms14 Opublikowano 25 Maja 2021 Opublikowano 25 Maja 2021 19 godzin temu, Drzonos napisał: Hej, wie ktoś jak wyjąć damper z ramy? Po odkręceniu dalej siedzi ciasno w linku, a od drugiego końca też nie daje się wyjąć bo wentyl haczy 😐 Mam nadzieję że Ci się udało. Jednak chciałem się dowiedzieć jaki był powód serwisu, co się z nim działo? Czy będziesz go robił sam czy gdzieś oddasz? Jeszcze z innej beczki, czy wiadomo coś na temat e-bike od Decathlon na wzór AM100, XC100, czyli full amortyzacja? Chciałbym w przyszłości oddać XC 100S synowi, a samemu kupić coś elektrycznego.
Drzonos Opublikowano 25 Maja 2021 Opublikowano 25 Maja 2021 Wydaje mi się, że zostało już niewiele smaru w środku i damper zaczyna pracować na sucho. Będę próbował zrobić serwis sam, bo ten podstawowy jest w miarę prosty- pod warunkiem,że uda mi się odkręcić puszkę, a ta póki co trzyma i nie puszcza 😐
worms14 Opublikowano 25 Maja 2021 Opublikowano 25 Maja 2021 No to liczę że w końcu uda się zrobić co zamierzasz, a dodatkowo zamieścisz jakoś poradę jak to odpowiedni przeprowadzić, z fotkami. Dziękować.
PanMarcinPL Opublikowano 25 Maja 2021 Opublikowano 25 Maja 2021 Czekam na dostępność AM100S, ten sezon przejeżdżę jeszcze na moim HT, ale w międzyczasie szukałem alternatyw dla tego rowerka. Alternatywy były droższe nie oszukujmy się inni producenci za podobny sprzęt wołają kilka tysi więcej co nie zachwycało mnie... ale w końcu znalazłem coś ciekawego. CTM Scaut 3.0, Słowacka firma, w Polsce także do kupienia jest kilka dystrybutorów, po wrzuceniu nazwy w google pierwszy link 6.790zł cena, oczywiście na tą chwilę również niedostępny. Gwarancja z tego co wyczytałem u nich na słowackiej stronie to 2 lata + 3 dodatkowe lata na ramę, ale tylko przy zakupie na terenie Słowacji lub Czech, nie wiem jak w dystrybucji PL. Na stronie producenta 1.599 Euro Skaut 3.0 Podobna geometria do AM, w skrócie HT 67 stopni, ST 76 stopni, Reach 455mm w rozmiarze L, długość rury podsiodłowej 465mm w rozmiarze L, w komplecie myk myk 150mm i tu trochę niżej będzie tyłkiem w porównaniu do RR. Fajny napęd kompletny Deore M6100, 1x12, przód 32T, kaseta 10-51T, hamulce również Deore OEM MT410, amor przód Rock Shox RECON GOLD RL, DebonAir, 140mm, dumper Rock Shox MONARCH RL, SA, 130mm skok, sztywne osie, myk myk EXA Form KSP900. Dokładną specyfikacje macie w linku powyżej obok ceny. Co sądzicie o tej alternatywie? Ja się teraz mocno zastanawiam nad CTM.
Rokoszoko Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Drzonos napisał: Wydaje mi się, że zostało już niewiele smaru w środku i damper zaczyna pracować na sucho. Będę próbował zrobić serwis sam, bo ten podstawowy jest w miarę prosty- pod warunkiem,że uda mi się odkręcić puszkę, a ta póki co trzyma i nie puszcza 😐 Damper za mocowanie do imadła i rękoma siła razy gwałt i powinno puścić nawet Jak nie to klucz na końcu puszki, lub coś na wzór klucza do filtra oleju w samochodzie (tylko przez szmatę, albo coś bo orysujesz) Mi też się zdarzyło, że tylny amor zaczął lekko piszczeć (choćby guma o gumę) i miał już sucho na gąbce. Przesmarowałem i śmiga, operacja na 5minut roboty 5 godzin temu, Bujak napisał: Wg producenta starszy też ma 4 pozycje. To blokada combo lock ma 3 pozycje, więc nie wykorzystuje wszystkich możliwości tłumika. Tak, ale sama regulacja też ma 3 skoki, więc bez zmiany tego nie ma opcji na 4 pozycję. 4 godziny temu, worms14 napisał: Jeszcze z innej beczki, czy wiadomo coś na temat e-bike od Decathlon na wzór AM100, XC100, czyli full amortyzacja? Stilus, https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-elektryczny-stilus-e-am-27-5-v2/_/R-p-X8623038?mc=8623038 kto go kupił rok temu za 13k to w czepku urodzony 3 godziny temu, worms14 napisał: No to liczę że w końcu uda się zrobić co zamierzasz, a dodatkowo zamieścisz jakoś poradę jak to odpowiedni przeprowadzić, z fotkami. Dziękować. W czerwcu mogę coś takiego zrobić i Wam wrzucę. Aktualnie jeszcze na L4 przebywam i nie chytam się niczego co obciąża 31 minut temu, PanMarcinPL napisał: Co sądzicie o tej alternatywie? Ja się teraz mocno zastanawiam nad CTM. Jeśli byłby dostępny am100s, to wziąłbym AM - jednak trochę inne geo, skok i cena + gwarancja na miejscu bez kręcenia nosem. Ale jeśli ten CTM jest dostępny i nie chce Ci się czekać to bym brał Edytowane 25 Maja 2021 przez Rokoszoko 1
Looban Opublikowano 25 Maja 2021 Opublikowano 25 Maja 2021 A'propos powietrza w dumperze: jeśli uchodzi to może to być wina zaworu - podobno można go a) dokręcić b) wyjąć odtłuścić i wkręcić c) wymienić.
worms14 Opublikowano 29 Maja 2021 Opublikowano 29 Maja 2021 Rokoszoko, dziękuję za podesłanie linku do tego roweru. Nie wiem jak ja szukałem w decu, że go nie zauważyłem. Jak się domyślam nawet w tej cenie nie ma sobie równych?
Bujak Opublikowano 30 Maja 2021 Opublikowano 30 Maja 2021 https://hayesbicycle.zendesk.com/hc/en-us/article_attachments/360056778193/McLeod_Air_Can_Piston_Service_Guide.pdf Zrobiłem taki serwis bez wymiany uszczelek. Jak ucieka powietrze to trzeba też wymienić uszczelki. Można sprawdzić czy nie ucieka zaworem - metoda dziadka - płyn do szyb (lub ślina) na zawór i obserwujesz czy nie ma bąbelków powietrza. Jak nie ma to nie dotykaj zaworu. 1
Rokoszoko Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) 23 godziny temu, worms14 napisał: Jak się domyślam nawet w tej cenie nie ma sobie równych? W tamtym roku był o tańszy o 3k i wtedy był best of the best. W tym roku nie robiłem researchu na ten temat dogłębnego, ale w rowerach za 18k można spotykać jeszcze XCR'y z przodu i inne patenty z rowerów za 2000zł to na podstawie tego mogę sądzić, że jest to bardzo dobra opcja. Jak byś brał boscha to można w nim modyfikować softa w granicach przyzwolenia producenta prosto z programu (dodawać, odejmować niuta, zmieniać charakterystykę pracy), warto o to serwis przymęczyć i pojeździć na różnych trybach Brose ma podobnie 2 godziny temu, Bujak napisał: Można sprawdzić czy nie ucieka zaworem - metoda dziadka - płyn do szyb (lub ślina) na zawór i obserwujesz czy nie ma bąbelków powietrza. Jak nie ma to nie dotykaj zaworu. Nie ma szans, aby zobaczyć to takim sposobem, chyba, że ucieka całe ciśnienie w jeden dzień. Jesli ucieka Ci 5psi na tydzień to jest tak mała ilość powietrza, że tego nie zauważysz. I zależy ile Wam tego PSI ucieka. Jeżeli jest to miesięcznie po 10psi to ja bym to olał, wystarczy, że rower stoi np. w garażu, gdzie są wahania temperatur to przyśpieszy ten proces. Nie przypominam sobie, abym w życiu spotkał w 100% szczelne zawieszenie, z czasem zawsze coś ucieknie - byle nie za dużo Jak musisz plumpać co dwa dni to trzeba się martwić Edytowane 30 Maja 2021 przez Rokoszoko 1
TomekCorsa Opublikowano 2 Czerwca 2021 Opublikowano 2 Czerwca 2021 (edytowane) Pomocy 😤 Zgubiłem pokrętło, tzn sam ten plastik, na dole lagi do regulacji powrotu, tłumienia "Zając-Żółw". Jadę na 4 dni, napęd czyściłem a tu pokrętła brak i dwie szprychy pęknięte. Jak ja jutro pojadę, na 4 dni. Roztrzęsiony jestem, cały 🤯 A tak serio to szprychy załatwiłem ale tego pokręteł ka nie mam. Gdzie to szukać ??? Edytowane 2 Czerwca 2021 przez TomekCorsa
Rokoszoko Opublikowano 2 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2021 4 godziny temu, TomekCorsa napisał: A tak serio to szprychy załatwiłem ale tego pokręteł ka nie mam. Gdzie to szukać ??? W internetach, po 100zł wołają To lepiej tam imbus wsadzić
TomekCorsa Opublikowano 3 Czerwca 2021 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Widziałem, znalazłem już wcześniej ale ... Pytałem bo nie mam tylko nakrętki a w środku jest ten element, pręcik-imbus. Widać że było przekręcone na siłę i nakrętka pękła od elementu w środku. Teraz tylko wyjąć i ustawiać imbusem. W sieci ten element wygląda na metalowy, pręcik z nakrętką. Tu musi być plastikowy skoro nakrętki brak a w goleni widzę pręcik. Tandeta jakaś. Będą jaja jak to wyjąć bo miejsca brak.
Airman Opublikowano 3 Czerwca 2021 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Miałem tę samą historię, ale pokrętło się znalazło. Pręcik/imbus ze środka łatwo da się wyciągnąć wąską pensetą. Ale fakt, ta nakrętka po 100pln to jest rozbój. Wyciągnij pręcik, i wszystko zaklej jakąś taśmą naprawczą, żeby nie zapiaszczyć. 1
Geo4 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Opublikowano 6 Czerwca 2021 A kto z Was zdążył już zgubić nakrętkę do korby DUB?🙂 Ja właśnie zauważyłem, że już jej nie ma... Wymieniałem niedawno blat na 32, dokręcałem korbę z momentem, a tu niespodzianka. To coś też swoje kosztuje... Wolę chyba jednak rozwiązania Shimano.
Airman Opublikowano 6 Czerwca 2021 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Hehe, u mnie się odkręciła... ale żona podążająca moim śladem dostrzegła usterkę i odzyskałem ten kapselek .
TomekCorsa Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 W dwóch rowerach zgubiłem te nakrętki. Bubel !
Geo4 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Jest sporo tego u Aliego, nabyłem jeden zestaw za 33 PLN... zobaczę czy było warto jak dotrze z Czech. Inny kształt, ale w komentarzach nabywcy pisali, że pasuje. Edytowane 7 Czerwca 2021 przez Geo4
Rekomendowane odpowiedzi