Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, z Wrocławia. Odezwij się na priv i się zgadamy jakoś.

Opublikowano

Teraz już sobie poradzicie, ha ha 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 7.08.2020 o 15:14, Drzonos napisał:

Hej,

Czy któryś z posiadaczy tego roweru jest z okolic Wrocławia? Chciałbym go porównać z moim zeszlorocznym . Chodzi mi o różnicę w geometrii.

Zestresowaliście mnie. W zeszłym roku zeszło mi mnóstwo ciśnienia przez nieużytkowany miesiąc, nie wiem jak jest teraz :/

Opublikowano

Cześć czy ma ktoś wiedzę co różni dampery z AM100S  manitou mcleod sprzedawane za 849 zł a za 1119 zł?? W opisie są takie same. Bo w decathlonie w żaden sposób u nikogo nie da się uzyskać tej informacji :/

Opublikowano

Mi nic nie schodzi tak na oko.

Nie wiem jak to mierzycie, bo komora jest na tyle mała, że każde podłączenie do manometru to spadek ciśnienia

Opublikowano
W dniu 13.08.2020 o 23:35, Rokoszoko napisał:

Odpowiadając po kolei :D

Manitou w 2020 jest trochę zmieniony pod kątem wersji 2018, szczególnie ta regulacja była ,,powracająca" tzn. działała tylko z manętką, po przekręceniu i puszczeniu na luzie od razu odbijała do pozycji początkowej i manetka w 2018 obsługiwała tylko 3 stopnie kompresji.

W wersji 2020 regulacja działa już skokowo, sama blokuje się na danym poziomie i obsługuje 4 poziomy kompresji z czego ostatnia czwarta nie zablokuje Ci dampera na kamień - w takim rowerze jest to zupełnie nie potrzebne i zbędne. Działa ona na takiej zasadzie, że usztywnia damper i podczas pedałowania czuć, że jest twardy, rower jest sztywny i nie ugina się, ale pomimo tego wjeżdżając w nierówności nadal pracuję, utrzymuje trakcję.... I to jest fantastyczne i innowacyjne jak dla mnie, w innych markach się z tym nie spotkałem i na prawdę robi to robotę. W damperze się zakochałem.

Ale fakt, skoro tak manewruję tą blokadą to brakuje tej manetki. Sprawdziłem jest tam miejsce na poprowadzenie linki i także jest miejsce na jej zamocowanie na damperze, w teorii się da to zrobić. W praktyce, manetka kosztuje około 200zł i nie mam pojęcia gdzie ją umiejscowić na kokpicie :P Od prawej są biegi, a od lewej myk myk nie na poplocku, więc jest ona duża. Jak będę miał czas to zainwestuję w tą manetkę i zobaczę czy da się to jakoś fajnie wkomponować... Nie mam z czego rezygnować, bo z myk myka i biegów korzystam non stop. W każdym razie na pewno już nie damy tam też blokady przedniego amorka... Zresztą z przodu jest typowy open/beton i popuszcza dopiero jak wjedziesz w krawężnik... Czyli typowa blokada jak w każdym i nie jest to taki bajer jak w manitou. Dla mnie takie blokady są zbędne i nigdy ich nie używałem, odpowiednia technika jazdy + podstawowa platforma antipedal zastosowana w każdym damperze wystarcza. Nie interesowało mnie nigdy 0,1sec na mecie, no i am100s to jest funbike, a nie do latania między taśmami... 

Jeżeli chodzi o sztywność, to wspominałem o niej, nie odbiega ona od innych marek o tej budowie ramy. Jest punkt pośredni zaraz zza rurą pod siodłową, jak przypedałujesz na prawdę z kopyta, to czuć, że lekko się przygina, ale podczas normalnego pedałowania jest idealnie sztywna i nie składa się w snejka jak np. dartmoor bluebird - jak na ten rower siadłem to myślałem, że tylne koło mnie wyprzedzi, straszne uczucie :D Na zakrętach nie odczuwam niczego niepokojącego 

@@edit

Najlepszym rozwiązaniem blokady damper/myk myk byłaby manetka zastosowana taka jak w canyonie z shapeshifterem. Masz na 1 manetce zastosowane 3 klawisze click/clack /shhhhhhh. Czyli tryb zjazd/podjazd i myk myk :D Ale jakby zastąpic dwa klawisze przednie kompresja + / - to byłoby idealne. Chyba to opatentuje i im sprzedam :D

20200813_234502.jpg 20200813_234509.jpg

Cześć mam pytanie co do twojej wypowiedzi. Czy ty masz na myśli różnice między takimi samymi damperami mcleod? Nie wiem czy precyzyjnie się wyrażam. Na stronie decathlona można kupić mecloda za 849 zł i za 1119 zł w opisie nic ich nie różni i nikt z konsultantów, z serwisu z którymi rozmawiałam nie wiedzą jaka jest między nimi różnica. Czy Ty opisujesz te dwa takie same a różne dampery? 😄 

Opublikowano
28 minut temu, Bujak napisał:

Nie wiem jak to mierzycie, bo komora jest na tyle mała, że każde podłączenie do manometru to spadek ciśnienia

Z tym manometrem to mam te samą wątpliwość. Natomiast w zeszłym roku po miesiącu-półtora przerwy wyszedłem na i przez 200m tarłem błotnikiem o oponę :P

Opublikowano

Widzę że nagonka wciąż trwa.

Pierw "wielkie halo" że nie ma w sprzedaży i tragedia bo na pewno się zepsuje i co wtedy.

Teraz natomiast że powietrze ucieka.

Sabotażyści, zmieńcie "ofiarę" bo i tak tych rowerów nie ma w sprzedaży.

Sorry, ale tak to wygląda.

Sugeruje więcej jeździć a mniej wymyślać problemów.

"Jak rzołnierz dostanie dobrze w ... to tylko o wyrze myśli i głupoty nie przychodzą do głowy".

Opublikowano
49 minut temu, TomekCorsa napisał:

Widzę że nagonka wciąż trwa.

Pierw "wielkie halo" że nie ma w sprzedaży i tragedia bo na pewno się zepsuje i co wtedy.

Teraz natomiast że powietrze ucieka.

Sabotażyści, zmieńcie "ofiarę" bo i tak tych rowerów nie ma w sprzedaży.

Sorry, ale tak to wygląda.

Sugeruje więcej jeździć a mniej wymyślać problemów.

"Jak rzołnierz dostanie dobrze w ... to tylko o wyrze myśli i głupoty nie przychodzą do głowy".

jaka tam nagonka, wyluzuj. Mało mam czasu na jeżdżenie to się martwię bo już w ogóle nie znajdę go na serwisowanie ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, AniaK napisał:

Cześć czy ma ktoś wiedzę co różni dampery z AM100S  manitou mcleod sprzedawane za 849 zł a za 1119 zł?? W opisie są takie same. Bo w decathlonie w żaden sposób u nikogo nie da się uzyskać tej informacji :/

Dampery różnią się nieco regulacją tłumienia i najprawdopodobniej zaworowaniem- zawieszenie w nowszym AM pracuje nieco inaczej, jest bardziej czułe.

2 godziny temu, Bujak napisał:

Bo Ty masz tą starszą wersję. Tam nic się nie dzieje. Ja mam oba modele, całą zimę stały w tym samym pokoju. W starszym ciśnienie nie spadło w ogóle, w nowszym zostało raptem 60psi. Owszem, po podpięciu pompki ciśnienie nieco spadnie, ale nie o ponad połowę (oba dampery były napompowane do 150psi). Obstawiam, że to wentyl powoli przepuszcza. Po jakim czasie robiłeś serwis dampera u siebie?

Edytowane przez Drzonos
Opublikowano
17 minut temu, Drzonos napisał:

Dampery różnią się nieco regulacją tłumienia i najprawdopodobniej zaworowaniem- zawieszenie w nowszym AM pracuje nieco inaczej, jest bardziej czułe.

Bo Ty masz tą starszą wersję. Tam nic się nie dzieje. Ja mam oba modele, całą zimę stały w tym samym pokoju. W starszym ciśnienie nie spadło w ogóle, w nowszym zostało raptem 60psi. Owszem, po podpięciu pompki ciśnienie nieco spadnie, ale nie o ponad połowę (oba dampery były napompowane do 150psi). Obstawiam, że to wentyl powoli przepuszcza. Po jakim czasie robiłeś serwis dampera u siebie?

Czyli lepszy jest ten za 1119 zł tzn byłby czulszy? Dobrze rozumiem? Bo nie ma nic co by je rozróżnilo. Niestety nie ma słowa o zaworowaniu. 

Opublikowano
9 godzin temu, Drzonos napisał:

Zrobiłem tylko raz.

Po ok roku.

8 godzin temu, AniaK napisał:

Czyli lepszy jest ten za 1119 zł tzn byłby czulszy? Dobrze rozumiem? Bo nie ma nic co by je rozróżnilo. Niestety nie ma słowa o zaworowaniu. 

Ja bym wziął tańszy

Pewnie niczym się nie rożnią

Może naklejką

A zobacz na regulację. Jeden może mieć na linkę, a drugi bez.

A jak schodzi ciśnienie to przegląd zróbcie. Banalie to jest proste.

A najlepiej na reklamację.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bujak napisał:

Zrobiłem tylko raz.

Po ok roku.

Ja bym wziął tańszy

Pewnie niczym się nie rożnią

Może naklejką

A zobacz na regulację. Jeden może mieć na linkę, a drugi bez.

A jak schodzi ciśnienie to przegląd zróbcie. Banalie to jest proste.

A najlepiej na reklamację.

Ok. Dzięki. No właśnie też się zastanawiam czy nie inna partia. Ale nie sposób się dowiedzieć od decathlona od nikogo. A w związku z tym że ten droższy przestał być na chwilę obecną dostępny zamówię tańszy i zobaczę. 

Edytowane przez AniaK
Opublikowano
12 minut temu, abra napisał:

A dlaczego nie chcesz reklamować?

Ja nie mam już na gwarancji ;) mój trzyma ciśnienie cały sezon ale ma zepsuta blokadę co komplikuje podjazdy w górach czy przelot bo buja, ale ja do Scotta (obecny zamontowany niedostępny) więc szukam innego. Kwestie zaworowania pomijam bo takich info brak, niestety. Okaże się. Pozdrawiam

Opublikowano

Według zdjęć ten tańszy to starszy model z mocowaniem pod manetkę na kierownicy. Ten droższy jest nowszy bez bez mocowania pod manetkę. Co ciekawe zestaw pod manetkę jest elementem dodatkowym i całkiem sporo kosztuje. W tej wersji ne ma kulki i sprężynki odpowiadającej za skokową regulację, ale jest sprężyna napinająca i mocowanie do końcówki linki. Ceny powinny być w rzeczywistości odwrotne, a różnica wynika pewnie z roku produkcji.

Opublikowano
12 minut temu, Bujak napisał:

Według zdjęć ten tańszy to starszy model z mocowaniem pod manetkę na kierownicy. Ten droższy jest nowszy bez bez mocowania pod manetkę. Co ciekawe zestaw pod manetkę jest elementem dodatkowym i całkiem sporo kosztuje. W tej wersji ne ma kulki i sprężynki odpowiadającej za skokową regulację, ale jest sprężyna napinająca i mocowanie do końcówki linki. Ceny powinny być w rzeczywistości odwrotne, a różnica wynika pewnie z roku produkcji.

W takim razie czemu miały by być ceny odwrotne. Starszy, jeszcze rozumiem że nie działa skokowo? Nie do końca rozumiem co to znaczy. Niestety droższy niedostępny chwilowo. Tydzień rozmów z decathlonem (wszelkimi konsultantami na chacie, tel, serwisami) co je różni (nie dowiedziałam się) i się sprzedaly 😒 mnie właśnie manetka nie interesuje, wręcz jej nie chce. Zamówiłam tańszy bo tylko ten był od ręki. Aczkolwiek jeśli coś nie tak to oddam i zamowie gdziekolwiek niedecathlonowego (droższego) mcleoda. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Bujak napisał:

https://hayesbicycle.zendesk.com/hc/en-us/article_attachments/360056987133/McLeod_180_Remote_Installation_Guide.pdf

Tu jest instrukcja montażu zestawu do manetki. Na pierwszym rysunku widać co jest w wersji bez manetki. Na drugim elementy dodatkowe do wersji z manetką

🙈 Ratunku. Czy dobrze patrzę na rysunek? One są takie same. Jesli zdemontuje ta rurkę i sprężynkę to mam wesje bez manetki? Dobrze rozumiem ten rysunek? 

Edytowane przez AniaK
Opublikowano (edytowane)

Dobrze rozumiesz.

Jedyne co to bez tej małej sprężynki i kulki z pierwszego szkicu nie będziesz miała "klików" tylko regulacja twardości będzie płynna.

Albo możesz sobie zamontować manetkę na kierownicy.

Edytowane przez Bujak
Opublikowano
3 minuty temu, Bujak napisał:

Dobrze rozumiesz.

Jedyne co to bez tej małej sprężynki i kulki z pierwszego szkicu nie będziesz miała "klików" tylko regulacja twardości będzie płynna.

Albo możesz sobie zamontować manetkę na kierownicy.

Ok, dzięki za wyjaśnienie. Teraz rozumiem 😄 

Opublikowano

Co do schodzącego powietrza z dumpera, zmierzyłem teraz cisnienie po "zimie", i wygląda na to że trzyma :). Zimą rower jeżdżony ow kors :)

Opublikowano
8 godzin temu, Bujak napisał:

A z ciekawości, próbowałeś kiedyś taki manetkowy, po usunięciu tych elementów obsługiwać ręcznie? Czy to działa, nie przesuwa się samoistnie, skoro nie działa skokowo to też nie blokuje się na żadnym poziomie? 

Opublikowano (edytowane)

Nie - przeciez mam manetke.

Nie sadze zeby byly z tym problemy. Manetka powrotu tez nie ma kulki i sie nie przesuwa.

W razie klopotow mozna napisac do velo. Powinni doslac sprezynke i kulke.

Jak wymienialem tlumik abs+ z przodu to w velo wszystko sprawdzili, podali nr czesci i nawet podali gdzie moge je dostac. Czytalem o gosciu, ktory zmienial zestaw podkladek kompresji w tlumiku abs+ na inny i taki zestaw podkladek dostal od velo gratis.

Napisz do nich i sie dowiedz, tym bardziej jak przeczuwasz problemy.

Edytowane przez Bujak
Opublikowano
33 minuty temu, Bujak napisał:

Nie - przeciez mam manetke.

Nie sadze zeby byly z tym problemy. Manetka powrotu tez nie ma kulki i sie nie przesuwa.

W razie klopotow mozna napisac do velo. Powinni doslac sprezynke i kulke.

Jak wymienialem tlumik abs+ z przodu to w velo wszystko sprawdzili, podali nr czesci i nawet podali gdzie moge je dostac. Czytalem o gosciu, ktory zmienial zestaw podkladek kompresji w tlumiku abs+ na inny i taki zestaw podkladek dostal od velo gratis.

Napisz do nich i sie dowiedz, tym bardziej jak przeczuwasz problemy.

Ok dzięki ;) właśnie nie chce manetki. I wolałabym uniknąć kłopotów z kompresja z tego powodu. A "poznikały" wszystkie mcleody w wymiarze 190 ;) jeszcze raz dzięki za informację :)