Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Jeżeli zadajesz pytanie czy zwijaną, jeżeli mówisz o wadze opony to uważam że powinieneś jeździć na tym co jest na rowerze bo Ty i tak nie zwrócisz uwagi na różnice między oponami.

@TomekCorsa nie sądzę, żebym nie zauważył różnicy. Poza tym wiem, że waga to nie wszystko, ale jest to jeden z parametrów tych bardziej mierzalnych.

Cytat

Te z rowerem są świetne, uwierz w nie bo to prawda.

Oczywiście, że są świetne i nie napisałem, że nie, ale nie na warunki w jakich jeżdżę.

Cytat

Natomiast, masz obręcze gotowe do bez dętki więc wydając kasę w sumie nie potrzebnie bo j.w. to normalne że zwijaną i zawory i mleko. 

Wiem to i nawet o tym, że przy obecnych wystarczy mleko dać i zawory.

Cytat

Mówisz o małej różnicy wagi w oponach. Naprawdę to ma znaczenie ? Zawodnikiem nie jesteś na pewno więc ...

Nie jestem zawodnikiem. Ważna jest dla mnie masa rotująca, a w przedniej oponie wpływa na to jaką mam kontrolę. To jeden z czynników. Nie chodzi mi o czasy.

Opublikowano

@erw

Zawsze zwijana bo drut to padło. Ja mleka nie stosuję dla mnie zbędny i niepotrzebny bajer. Tym bardziej, że ja potrafię zmieniać opony od warunków to jakbym miał się z mlekiem babrać... 

Opublikowano (edytowane)

@Rokoszoko No niestety narazie nie znalazłem tego maxxisa zwijanego - chodzi o dostępności w polskich sklepach... taki mamy rok

a nie, przepraszam, jest, ale cena to 239, trochę dużo....

Edytowane przez erw
Opublikowano (edytowane)

Jest ta opona tylko czy szerokość cię satysfakcjonuje ?

Albo CST 

Screenshot_20210415-102553_Allegro.jpg

Screenshot_20210415-103216_Allegro.jpg Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano

Te CST są do XC. Za delikatne do tego roweru i są węższe niż wynika z rozmiaru.

Opublikowano

Kupiłem CONTI xking 2.4
Kumpel jeździ na kole 26 i chwali sobie.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Cześć, ile macie ogniw łańcucha z przednią tarczą 30t?

Opublikowano

Tyle samo, przekładam 34/30T na tym samym łańcuchu 

Opublikowano

Ja mam 32t, łańcuch skróciłem o jedno ogniwo. Raczej, jednak to bez większego znaczenia wg mnie.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie wiem czy zauważyliście, ale rowery am 100 i am 500 sa juz wycofane ze sprzedaży na stronie decathlon polska, podstrona niedostępna. Więc kto zdarzył kupić ten szczęśliwy. Ja polowałem długo na dostępność i udało mi się kupić w marcu. 

Przyczyna wycofania? Drożejące części i za mała cena? 

Ja dzięki temu forum zdecydowałem się na ten rower jako pierwszy full. Spędziłem duzo czasu na porównywaniu z innymi modelami i doszedłem do wniosku że w tej cenie nie dostanę nic lepszego. Rower od miesiąca użytkowany, na razie na duży plus. 

Opublikowano
14 minut temu, Spineshank napisał:

Nie wiem czy zauważyliście, ale rowery am 100 i am 500 sa juz wycofane ze sprzedaży na stronie decathlon polska, podstrona niedostępna. Więc kto zdarzył kupić ten szczęśliwy. Ja polowałem długo na dostępność i udało mi się kupić w marcu. 

Przyczyna wycofania? Drożejące części i za mała cena? 

Ja dzięki temu forum zdecydowałem się na ten rower jako pierwszy full. Spędziłem duzo czasu na porównywaniu z innymi modelami i doszedłem do wniosku że w tej cenie nie dostanę nic lepszego. Rower od miesiąca użytkowany, na razie na duży plus. 

am100s widzę normalnie. Inna sprawa to dostępność.

Opublikowano

Hm rzeczywiście, wczoraj nie działało. Info o wycofaniu napisał mi support ze strony decathlona bo podpytałem czemu nie widać obu rowerow. Widocznie mieli błąd. 

Opublikowano

Cały ten ich support to jest jeden wielki błąd ;) poziom obsługi klienta spadł bardzo w Decathlonie

Opublikowano

Nie wiedzą co pisać bo nic nie wiedzą a odpisać coś muszą.

Wszystko przez braki magazynowe, produkcyjne itp.

A to wszystko przez skońnookich i ich zarazę.

Opublikowano

Widać różnicę w geometrii jeśli chodzi o przód.20210419_143135.thumb.jpg.7615a1feacf4f6059d0f6461655d2c74.jpg

Opublikowano

Ustawcie głośność na maksa podczas oglądania. 

Efekty kosmiczne.

Trochę przeszkadza "walenie" bębęnka.

Opublikowano

Dźwięk budujący napięcie. Oczekuje, że będzie to podkład do nowego S.T.A.L.K.R'a w ciemnym tunelu :D 

Opublikowano
W dniu 12.04.2021 o 11:46, kmucha3212 napisał:

Panie i Panowie , mam pytanie. Czy ktoś z was miał problem ze sztycą regulowaną w am100s ? Moja przy znikomym przebiegu jest porysowana na całej długości powierzchni roboczej. Planuje zareklamować , ale może kogoś już to spotkało i coś doradzi . Pozdrawiam

Też miałem, po 3 miesiącach najpierw się zablokowała a po "wysunięciu na siłę" rysowała anodę. Rower poszedł na serwis i sztyca została wymieniona na nowego  BikeYoka
Revive. 

Opublikowano

Witam Wszystkich.Czy AM100S jest bezkonkurencyjny w kategorii do 8000 czy coś jest podobnego od innej marki?

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A czemu pytasz jak w sklepie nie ma i nie wiadomo kiedy będzie...? W tej cenie są Mariny Rift Zone, ale biorąc pod uwagę osprzęt i gwarancję to i tak wg mnie lepiej wypada AM. 

Opublikowano
A czemu pytasz jak w sklepie nie ma i nie wiadomo kiedy będzie...? W tej cenie są Mariny Rift Zone, ale biorąc pod uwagę osprzęt i gwarancję to i tak wg mnie lepiej wypada AM. 
Na Targówku był przed majówką.

Poza tym mam swoje chody w Deca, więc nie ma rzeczy niemożliwych...

Opublikowano
W dniu 27.07.2020 o 23:04, Rokoszoko napisał:

Cześć ! 

Pochwalę się moim nowym nabytkiem :D Dość długo szukałem roweru, min. próbowałem Ghostów, Marine, Scotta Genius, Giantów, Treka Fuel7/8, potem Remedy, finalnie zakupiłem Canyona Strive CF5.0... w którym pękła mi rama, ale canyon nie schował głowy w piasek i oddał 100% kosztów. Niestety kolejny Strive nie jest dostępny, a na spectrala mógłbym czekać do teraz ;(

W końcu zainteresowałem się nową AM100S z Decathlonu. Trochę się wahałem, ale nie żałuje ani złotówki. Osprzęt praktycznie ten sam co w fuelu 7, a cena o wiele niższa, a i mam wrażenie, że geometria jest także o wiele lepsza jak w Treku, czy Ghost'cie. Bliżej mu do Trance. 

Wrażenia z jazdy są na prawdę bardzo dobre, chociaż z początku przedni amortyzator nie działał mi jak należy - okazało się, że fabrycznie Rockshox 35 miał w sobie za mało oleju, przez co nie działała także blokada skoku, ale serwis ogarnął to na poczekaniu i szczerze mówiąc mam wrażenie, że to zawieszenie pracuje o wiele lepiej jak w moim poprzednim canyonie. Niby fox, ale nie do końca byłem zadowolony. W AM genialny jest damper Manitou z platformą IPA, jak nigdy nie korzystałem z blokad, tak teraz tą regulacją wachluje non stop :D

Wracając do geometrii największym zaskoczeniem dla mnie jest uniwersalność tego roweru, siedząc na nim spokojnie można sobie rekreacyjnie trzaskać kilometry, jest bardzo wygodny, a zniżając siodełko na myk myku od razu leci do zjazdu, pomimo kół 29" jest na prawdę zwrotny, choć wiadomo zjazdówka to nie jest, to czuję się na niej pewnie. (Pół życia w DH, także wiem o czym mówię). Choć powiem, że bardzo się przyzwyczaiłem do shapeshiftera z canyona, gdzie wchodząc w tryb podjazdu ten roweru składał się agresywnie pod górę, no ale porównuje tutaj rower za 13 000zł do roweru z Decathlonu za 6500zł... Może i na podjazdach nie czuję ,,tego czegoś", ale za tą cenę jestem z tego roweru niesamowicie zadowolony, tym bardziej, że ten sam osprzęt, lub nawet gorszy ?! np. Trek woła sobie 11-12tys w modelu fuel 7, nie wiem skąd wynika ta cena. 

Sumując, myślę, że na nowy rok wymienię sobie jeszcze oponki, siodełko i tarcze hamulcowe np. na polskiego clouda z pająkiem i będzie bajka. Muszę jeszcze poszukać, czy jest możliwość założenia manetki do dampera :D. Mając taki rozstrzał z zakładanego budżetu na rower, a finalnego zakupu to można się pobawić :D 

@@edit 09.09.2020

Wpadła nowa oponka Maxxis Forekaster 29x2,25 EXO/TR zamiast przedniej TORO, oraz dwie tarcze hamulcowe Cloud DR-10FA, pływające z aluminiowym pająkiem, oraz złotymi śrubkami Reverse, rozmiar 203/180 ❤️. Zaopatrzyłem się w licznik (pierwszy raz w życiu coś porządniejszego) Bryton Rider 15, w końcu będę wiedział ile robię km :D

Zaraz będę wymieniał łańcuch, więc rower już z ~1500-2000km ? ma. Ale nie obeszło się bez drobnych problemów. Na gwarancję poszła sztyca TranzX - bardzo głośno pracowała, jakby w środku był papier ścierny. Do tego podczas jazdy rower zaczął mi głośno skrzypieć, okazało się, że fabrycznie nie było kleju na śrubie wahacza i się poluzował - zakręciłem z klejem do gwintów i od tamtej pory (z 2-3tyg ?) jest już okej. W tylnym kole poluzowały się szprychy, koło przestawiło się lekko w osi.

W sumie, to co wyskoczyło to kwestia eksploatacyjno-dotarciowa (istnieje takie określenie :D?), jedyna niepożądana usterka to ta sztyca, ale od początku coś źle chodziła, nowa działa o wiele lepiej - miękko i smukle :D

Zaraz serwis amorków i lecim w sezon zimowy ! :D

Tym samym podtrzymuje wszystkie superlatywy nt. tego rowerka, jestem mega zadowolony.

Link do specyfikacji:

KLIK DO STRONY PRODUCENTA

20200720_191110.jpg

20200809_161258.jpg

20200904_110424.jpg

20200904_110258.jpg

Witam, pytanie mam odnośnie tarcz, a konkretnie tylnej. Jak twierdzisz wymieniłeś ją na większą, i wiąże się to zapewne z dołożeniem adaptera. Jako ze z tylu nie ma za dużo miejsca to zastanawia mnie czy normalnie każdy adapter się nada czy jakiś specjalny użyłeś, oraz jaki zacisk tam masz, oryginalny czy wymieniałeś? Do reszty tez pytanie czy ktoś wymieniał hamulce i jeśli tak to na jakie i jak pasują. Dziekiii 

A to moja maszynka po paru przeróbkach 😅

77EC83C5-86B5-46DE-9C5D-8E91364AC86C.jpeg
Opublikowano (edytowane)

Ja mam tarcze dwóczęściową Shimano "Ice ..." i zacisk M6000 na adapterze 160/180.

Pierw adapter Sram a teraz Shimano.

Jest problem bo korpus hamulca dotyka ramy zawieszenia.

W obu rowerach, AM i XC 💯 S jest ten sam problem.

Mówię o Shimano kompletnym, nie wiem jak z samą tarczą 180 a zacisk stary, Level.

Z przodu wszystko gładko pasuje. W XC ... nie powinno się zakładać tarczy większej  niż 180. Gdzieś ktoś to sprawdzał natomiast ja mam 203.

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano
Godzinę temu, TomekCorsa napisał:

Ja mam tarcze dwóczęściową Shimano "Ice ..." i zacisk M6000 na adapterze 160/180.

Pierw adapter Sram a teraz Shimano.

Jest problem bo korpus hamulca dotyka ramy zawieszenia.

Nawet nie powiem co z nim zrobiłem żeby to poskładać.

To może chociaż pokażesz?