Dizmon Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Witam wszystkich tak się przymierzam do zakupu fulla i rozważam RR am100s ( chociaż nie jest dostępny i nie wiadomo kiedy będzie) ale mam pytanie czy ktoś z Was ma porównanie do Gianta Trance głównie chodzi mi jak ten rower w porównaniu z trancem jeździ na asfalcie i podjazdach... (Trance daje rade ale sporo droższy) bo z góry to wiadomo, że sobie radzi ale ja zazwyczaj sam pod górę też wjeżdżam na starym Gancie nie było lekko ale dawałem rade nowy podobno jeszcze lepszy a jak RR?
Oktopus Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 11 godzin temu, Bujak napisał: 18600/7000=2,65≈3 Dobry tok myślenia 👍🤣👍🤣 prześle Ci na pw numer konta skoro 2400 to pomijalna różnica 🤪🤪🤪 wesołego wszystkim
TomekCorsa Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 3 godziny temu, Dizmon napisał: ... ale mam pytanie czy ktoś z Was ma porównanie do Gianta Trance głównie chodzi mi jak ten rower w porównaniu z trancem jeździ na asfalcie i podjazdach... Łatwiej jeździ AM100S "na asfalcie i podjazdach". Na Trance jest ciężej, ale to chyba dobrze bo ten rower ma dobrze jeździć w dół. Pytasz jak byś więcej miał jeździć pod górę niż z góry.
smariuu Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 No dokładnie - a 10tys to nie 7tys - a w tym wątku chyba rozmowa jest o rowerze w takim przedziale cenowym - gdybym chciał wydać 10k to szukałbym czegoś innego - także nie jest to alternatywa - poza tym ta merida to raczej XCWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bujak Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Dobry tok myślenia prześle Ci na pw numer konta skoro 2400 to pomijalna różnica wesołego wszystkimJa Ci przeleję 2400, a Ty mi 11600 A za 10k kupilem Fulla (AM100s 2018) i gravela na hydraulice (PlanetX 2019)
abra Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Z prawie 20k do 10k chłopaki zeszli i to tak ad hoc. Intrygujące.
Oktopus Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 12 godzin temu, abra napisał: Z prawie 20k do 10k chłopaki zeszli i to tak ad hoc. Intrygujące. Jak już pisałem to stary model ale dla mnie to bez znaczenia, widziałem na bikeatelier kilka różnych fajnie przecenionych rowerów. Przestaje już tu pisać gdyż widzę nie wszystkim odpowiada że doradzam szukanie alternatyw dla AM100S - który w tym roku powoli osiąga status jednorożca lub Yeti.
tomasz.oleksy Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Cześć wszystkim, Przyszedł czas na wyminę łańcucha w AM100s 2020 stad moje pytanie do Was, co zakładaliście u siebie? https://allegro.pl/oferta/lancuch-sram-nx-eagle-12s-126-ogniw-spinka-box-8217479480 - taki czy jakieś inne cudo? bo pewnie ten z liku trzeba będzie skrócić bo ma 126 a ja naliczyłem u siebie 118 ogniw
Dizmon Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 17 godzin temu, TomekCorsa napisał: Łatwiej jeździ AM100S "na asfalcie i podjazdach". Na Trance jest ciężej, ale to chyba dobrze bo ten rower ma dobrze jeździć w dół. Pytasz jak byś więcej miał jeździć pod górę niż z góry. może pod górę więcej nie ale po prostym sporo zmieniłem trance (jeszcze starego na 26") na hardtila bo woziłem fotelik z dzieckiem na fullu średnio to wychodziło, teraz chce wrócić na fulla bo dziecko jeździ na swoim już ale będę za nim jeździł też po lasach więc musi dawać rade po płaskim dlatego pytam.
TomekCorsa Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Zawias można zablokować na czas kiedy nie potrzeba ale gorzej z pozycją na rowerze. Gdy kasa jest to Giant Trance jest dużo lepszy niż AM100S. Oczywiście do tego do czego są te rowery pomyślane. Weź też pod uwagę XC100S. Może będzie lepszy dla Ciebie. Tak się składa że mam te rowery, wszystkie trzy. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez TomekCorsa 1
Bujak Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Cześć wszystkim, Przyszedł czas na wyminę łańcucha w AM100s 2020 stad moje pytanie do Was, co zakładaliście u siebie? https://allegro.pl/oferta/lancuch-sram-nx-eagle-12s-126-ogniw-spinka-box-8217479480 - taki czy jakieś inne cudo? bo pewnie ten z liku trzeba będzie skrócić bo ma 126 a ja naliczyłem u siebie 118 ogniw Ten oczywiście pasuje. https://cyclingtips.com/2019/12/the-best-bicycle-chain-durability-and-efficiency-tested/Właśnie zamierzam sprawdzić czy X01 rzeczywiście wytrzyma 5000 km
kmucha3212 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Panie i Panowie , mam pytanie. Czy ktoś z was miał problem ze sztycą regulowaną w am100s ? Moja przy znikomym przebiegu jest porysowana na całej długości powierzchni roboczej. Planuje zareklamować , ale może kogoś już to spotkało i coś doradzi . Pozdrawiam
TomekCorsa Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 U mnie po około 6 miesiącach jeżdżenia zaczęła się zacierać. Kilka postów wyżej opisałem co z nią zrobiłem.
kmucha3212 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 5 godzin temu, TomekCorsa napisał: U mnie po około 6 miesiącach jeżdżenia zaczęła się zacierać. Kilka postów wyżej opisałem co z nią zrobiłem. o faktycznie , świetny post! Właśnie takiego ratunku w razie odrzucenia gwarancji szukałem Jeszcze tylko zapytam jakiego smaru użyłeś ? Dorzucam fotke tego co mnie spotkało :<
TomekCorsa Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zielony smar do łożysk wysoko obrotowych, Orlen. Wiem że powinno użyć się coś innego ale ... Ten smar w dużej plastikowej puszce mam do wszystkiego w rowerze. Tzn. ośki, łożyska itp. Łańcuch akurat WD 40 oliwka na suche, he he. Gdyby smar przestał działać to łatwo się sztyce rozkłada i wtedy można użyć coś lepszego. Na zdjęciu to suchy ślizg chyba tak wytarł. To było wcześniej słychać i czuć. Przegapiłeś moment. Jak nie ma rysy tylko lakier to nie będzie przeszkadzało. Warto na gwarancji spróbować. 1
kmucha3212 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 9 godzin temu, TomekCorsa napisał: To było wcześniej słychać i czuć. Przegapiłeś moment. Właśnie ból w tym największy jest taki , że rowerem zrobiłem tylko kilka kilometrów , więc nie zdążyłem go zaniedbać 😂
TomekCorsa Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Oni teraz te rowery składają "po łepku" i może nie było smaru ? Ale tą część dostają gotową więc co się stało zobaczymy jak rozkręcisz sztyce.
Rokoszoko Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2021 O kurdę a się tu działo... Mnie wyrzuciło znowu na L4, także pośmigane... 1. Giant trance, czy am100s. Zależy, która wersja, ja przed Canyonem przymierzałem się do Trance 3 chyba, za 13 koła. Bardzo fajny i udany rowerek, choć nie wiem czy dałbym radę na nim sobie tak swobodnie kręcić kilometry. Jak ktoś wyżej wspomniał rower już 100% w góry 2. Zatarła mi się znowu sztyca regulowana, poszła na reklamację (już druga)... Jak wracałem z długiej trasy to 15-20km od domu postanowiła się zaciąć na samym dole Jak podjechałem pod bramę od domu to odpadłem z tego roweru przez tą pozycję. Kilka godzin później tak o przechodziłem obok roweru, przycisnalem manetkę i siodełko poszło do góry......... Z nową sztycą spróbuje ją przesmarować jak @TomekCorsa radził. W jednym i drugim przypadku to samo, efekt jakby był papier ścierny w środku i goleń porysowana. 3. Łańcuch, Panowie. Z własnego długiego doświadczenia, bez kombinowania. Najtańszy NX do tego wystarczy. Nawet kupiłem 3 na zapas na ten rok, bo widzę, że już jest problem, albo ceny lecą po 150+ (kupiłem po stówce jeszcze)
Looban Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 One się zacierają przez brud wpadający przez rozcięcie w ramie?
TomekCorsa Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Nie. Smar, biały, przestaje być smarem. Znika i twardnieje. Rozcięcie ramy przy zacisku-zamykaczu nie ma wpływu bo fizycznie nie ma takiej możliwości. U mnie gumka-uszczelniacz po zdjęciu sprężynki była czysta. Winny zacieraniu jest biały smar, bo znika.
kmucha3212 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 18 godzin temu, Rokoszoko napisał: 2. Zatarła mi się znowu sztyca regulowana, poszła na reklamację (już druga)... Jak wracałem z długiej trasy to 15-20km od domu postanowiła się zaciąć na samym dole Jak podjechałem pod bramę od domu to odpadłem z tego roweru przez tą pozycję. Kilka godzin później tak o przechodziłem obok roweru, przycisnalem manetkę i siodełko poszło do góry......... Z nową sztycą spróbuje ją przesmarować jak @TomekCorsa radził. W jednym i drugim przypadku to samo, efekt jakby był papier ścierny w środku i goleń porysowana. Widzę że nie jestem sam. Zdradzisz jak wyglądał proces reklamacji ? Wysyłałeś sztyce ? bo u mnie narazie mailowo chcą jeszcze jedną sesje zdjęciową w świetle dziennym🤔
erw Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Jakie proponujecie opony na przód zamiast TORO? Ta jest jak na moje tereny zbyt agresywna (piachy) i nie potrzebuję, żeby tak mocna i o tak grubych ściankach była. Myślałem o: 1. Continental Mountain King III 29 x 2,3 SW 2. Continental X King 29x2.4 Bardziej skłaniam się do Mountain King
Rokoszoko Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2021 10 godzin temu, erw napisał: Jakie proponujecie opony na przód zamiast TORO? Ta jest jak na moje tereny zbyt agresywna (piachy) i nie potrzebuję, żeby tak mocna i o tak grubych ściankach była. Myślałem o: 1. Continental Mountain King III 29 x 2,3 SW 2. Continental X King 29x2.4 Bardziej skłaniam się do Mountain King Zerknij sobie na maxxis forekaster 11 godzin temu, kmucha3212 napisał: Widzę że nie jestem sam. Zdradzisz jak wyglądał proces reklamacji ? Wysyłałeś sztyce ? bo u mnie narazie mailowo chcą jeszcze jedną sesje zdjęciową w świetle dziennym🤔 Ja zawsze w sklepie stacjonarnym bezpośrednio. Albo zostawiasz rower - jak jest problem nieczystej natury (coś gdzieś w jakiś warunkach coś tam), a jak jest natury czystej to pokazujesz, oni zamawiają części i potem dają Ci znać, np. po 4-5 dniach, że część czeka na miejscu, umawiasz się na termin rano oddajesz, popołudniu odbierasz i jedziesz. Na mnie sztyca już czeka do wymiany, ale niestety nie mam jak tego roweru tam przetransportować aktualnie :( 1
erw Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 @Rokoszoko w międzyczasie właśnie znalazłem tą oponkę. Czy warto brać zwijaną? Różnica masy jest niewielka.Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
TomekCorsa Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Jeżeli zadajesz pytanie czy zwijaną, jeżeli mówisz o wadze opony to uważam że powinieneś jeździć na tym co jest na rowerze bo Ty i tak nie zwrócisz uwagi na różnice między oponami. Te z rowerem są świetne, uwierz w nie bo to prawda. Natomiast, masz obręcze gotowe do bez dętki więc wydając kasę w sumie nie potrzebnie bo j.w. to normalne że zwijaną i zawory i mleko. Zestaw w Decathlon 100 PLN. Mówisz o małej różnicy wagi w oponach. Naprawdę to ma znaczenie ? Zawodnikiem nie jesteś na pewno więc ... Jeździć jeździć jeździć, nic nie zmieniać tylko jeździć. Jak się zużyje to kupić to co jest trwałe a nie to co jest lekkie.
Rekomendowane odpowiedzi